Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pizza Hut

Był już temat kurczaka z KFC, to może coś z bratniej beczki... Czy ktoś wie jak zrobić pizzę peperoni taką jak w pizzy hut? taką na grubym, pulchnym cieście. Domowe pizze jakie jadłam zawsze były na kruchym, cienkim cieście. Radźcie, drodzy Mośc*państwo oczko.gif Wczoraj kupiłam kawałeczek by w tzw. \"locie\" coś na żołądek wrzucić i przypomniałam sobie smak tej pizzy. Zdziercy, ale dobrą robią, przyznać to muszę rady nie ma.

Zgłoś 24.06.07 [00:12] maga

Odpowiedzi

Zgłoś 08.07.04 [09:57] Monika

Na grubym, to może zrobić na drożdżowym
Pozdrawiam Monika

Zgłoś 08.07.04 [10:11] emgie

mój kolega pracował w pizza hut i już od tamtej pory zawsze to on robi pizze. musisz jednak wiedzieć ze nigdy nie wyjdzie taka sama jak u nich. zależy to w dużej mierze od pieców jakimi dysponują. można tam osiągnąć bardzo wysoka temperaturę a w dodatku placki na pizze rosną też w takich specjalnych piecach. cały trik polega na tym aby rozwałkowane ciasto uformować na blaszce wysmarowanej lekko olejem i wtawic do piekarnika z temperaturą ok 50 \'C i niech tam sobie rośnie. dopiero wtedy wyciągamy polewamy sosem, obkładamy dodatkami i do pieca usmiech.gif
3 szklanki mąki
1 szklanka wody ciepłej
4 łyżki oleju
drożdże sypkie (paczka) lub ok 1/3 kostki
sól, cukier
wode mieszamy z drożdżami dodajemy do mąki potem olej, szczyptę soli i cukru. dalej robimy tak jak napisałam wcześniej. jesli chodzi o sos to ja robię tak: koncentrat pomidorowy najlepiej pudliszki mieszam z taka samą ilością wody i dodaje przyprawy oregano, sól, pieprz, papryke i tym smaruję pizze a na to daję całą resztę.
moją najlepsza najsmaczniejszą pizza jest właśnie pepperoni z pizza hut usmiech.gif

Zgłoś 08.07.04 [10:22] maga

... i do tego fasolka HEINZ smiech.gif
A tak poważnie, dziękuję Ci bardzo... bardzo, bardzo!
Też uwielbiam koncentraty Pudliszek, tak jak ich całe pomidory i inne produkty... no właśnie, wypadało by ich wpisać na listę oczko.gif
Dam Ci znać jak będę się wybierać do Wrocławia (nic nie pokręciłam, prawda?) to skoczymy Pizzy Hut na peperoni, bo ja innej nie jadam usmiech.gif
Pozdrawiam Cię serdecznie!

Zgłoś 08.07.04 [11:20] emgie

ja też innej nie jadam usmiech.gif a Wrocław jest piękny, zapraszam usmiech.gif

Zgłoś 08.07.04 [11:52] Blue7

A ja jakos nie przepadam za pizza z Pizza Hut, zwlaszcza za grubym ciastem, ktore jest maksymalnie tluste, gruba bula a na niej malo skladnikow. I zawsze jest jakos tak duzo surowej cebuli. Jeden kawalek i ma sie uczucie, ze sie zjadlo bochenek ciabatty...
Rzadko jadam akurat cos z Pizza Hut (moze raz w miesiacu, gdy ktos juz zamowi) wiec za eksperta od Pizza Hut sie nie uwazam, ale ostatnio przerazilam sie ich pieczywem czosnkowym z serem, ktore bylo przypalone, twarde, i po kesie stracilam apetyt.
Jezeli cos tam lubie, to salatki (robia dobre sosy).
Pizze wole z Telepizzy usmiech.gif
A na marginesie, milosnikom dobrej pizzy na cienkim cieście polecam najlepsza pizze w Warszawie w Rimini na Ursynowie. usmiech.gif jej rewelacyjny smak rownowazy humorzasty wlasciciel oczko.gif
Lepsza jadlam tylko w czeskiej Pradze, w knajpce \"U kmotry\" czyli \"U tesciowej\" oczko.gif , olbrzymia, cieniutka, z pysznymi swiezymi skladnikami z kamiennego pieca.
Pozdrawiam

Zgłoś 08.07.04 [13:13] vectra

blueusmiech.gif co do najlepszej pizzy w warszawie to mozna by długooo dyskutowacusmiech.gif ja i moi znajomi i wiele , wiele osób za taką uważamy pizze z pizzerii na ul.Barskiej na Ochocieusmiech.gif od lat tak samo pysznausmiech.gif

Zgłoś 23.06.07 [20:47] fike

najlepsza pizza - ul grójecka 22 w wawie. Prawdziwa włoska z prawdziwego pieca nieelektrycznego, lecz grzanego ogniem(!!!) Oczywiscie jesli ktos lubi typowo włoską pizze, a nie jakeis amerykanskie podroby. Polecam

Zgłoś 24.06.07 [00:12] niekoniecznie

Pizza Hut zawsze robi pizze na cienkim ciescie, tak samo jak " pizza nowojorska" a jesli gdzies robia na grubym, to to nie jest oryginalny przepis kompanii Hut, choc nie musi byc zly. Do magi: na pulchnym ciescie to robi tylko jedna kompania: "Numero Uno", sadze ze prawdziwa wloska, i chyba nie ma lepszej pizzy wogole, tyle, ze nie wszedzie znana. W domu to moze byla na kruchym(?) ciescie, ale klasyczna pizza jest zawsze na drozdzowym ciescie, nigdy na kruchym, a grubosc zalezy od wykonawcow. Na kruchym ciescie sa inne wypieki "pie" czyt. paje, nigdy pizza.
Skad pochodzi nazwa pizzy peperoni? Pochodzi ona z kielbasy peperoni nakladanej w plasterkach na ciasto pizze, nigdy od ciasta ani grubosci. Kto lubi, niech je pizze peperoni (ja nie), ale pieka pizze z roznymi dodatkami na wierzchu pizzy i od tego pochodzi nazwa. Jesli beda pieczarki, papryka itd. to juz nie bedzie peperoni. Duzo smacznejsza jest pizza grecka i kilka innych i zawsze nazwa pochodzi od tego, co jest nakladane na ciasto. Moga byc jarskie albo z dodatkami miesnymi, jarskie nawet lepsze.
Na pizzy moga byc rozne dodatki, ale taka prawdziwa, klasyczna wloska pizza rozni sie rodzajem dodatkow i taka klasyczne prawdziwa wloska nie ma wiecej niz 1-2 dodatkow na placku. Ciasto moze byc cienkie lub grubsze, ale zawsze musi byc drozdzowe. Na placku zwykle smaruja jakis sos pomidorowy, na ktorym ukladaja rozne skladniki w dowolnym wyborze i posypane serem. To jest wloski wynalazek placka z czyms na wierzchu i Wlosi nigdy nie daja wiecej, niz 1-2 dodatkow na placku. Dopiero w innych krajach wymyslili duzo innych dodatkow na jednym placku, co sie ma jak piesc do nosa w stosunku do oryginalnego przepisu. Majac okazje porownania oryginalnych przepisow wloskich do roznych wariacji w innych krajach musze przyznac, ze tylko te oryginalne wloskie sa naprawde dobre. Peperoni, czyli rodzaj kielbasy wcale mi nie smakuje i takiej pizzy nigdy nie kupie, ale to moje zdanie. Niestety jest duzo przekretow z oryginalnych dan i niestety nie sa najlepsze. Wybierz sie maga do Wloch, to sie przekonasz o czym mowie. Pozdrowienia.