Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Początki serwisu Czarna Oliwka...

Zapraszam do wyrażania swoich opinii nt. serwisu kulinarnego Czarna Oliwka. Szczerze i życzliwie krytyczne głosy pozwolą nam na tym wczesnym etapie doszlifować ofertę serwisu.

1. Jakich cennych elementów serwisowi brakuje?
2. Które z jego funkcji wymagają usprawnienia?
3. No i gdzie są jego mocne strony? Czego na pewno nie zmieniać?
4. Czy serwis kulinarny Czarna Oliwka jest miejscem, które macie zamiar współtworzyć, dodająć przepisy i rekomendacje lokali gastronomicznych? Jeśli nie, to czemu? Co poprawić?
5. Jakie działania powinien podejmować nasz serwis kulinarny, aby przyciągnąć zarówno ekspertów, jak i nowicjuszy?

* Ilość przepisów i felietonów będzie rosła sukcesywnie.
Slow food is real food.

Zgłoś 17.12.13 [17:14] Pomocnik kucharza

Odpowiedzi

Zgłoś 27.10.02 [20:07] smakosz

Witam!
Mym skromnym i bardzo subiektywnym zdaniem serwisowi "Czarna oliwka" brakuje wszystkiego: przepisów, opinii na temat lokalów gastronomicznych, nowości ze świata kulinarii, także porad dla nowicjuszy (jak odgrzać zupkę lub czemu masło jest lepsze od margaryny).. W związku z tym wszystko wymaga usprawnienia!
A propos mocnych stron.. hmm.. Serwis oczywiście powinien być otwarty na opinie internautów. To, że mogę sobie w tym miejscu napisać karcący Was komentarz, to jak na razie jedyny pozytywny aspekt "Czarnej oliwki".. Oczywiście, oprócz samej idei!
Autorzy! Zabierzcie się do pracy!
Pozdrawiam!

Zgłoś 28.10.02 [15:00] Pomocnik kucharza

Ostra krytyka.

Przepisy będą sukcesywnie dodawane.
Opinie nt. restauracji itp. dostarczą - mieć nadzieję - internauci. We własnym interesie, aby przestrzegać się przed stratą pieniędzy w lokalach słabych.
Co do porad dla nowicjuszy i nowości, to w dziale Felietony znajdzie się dużo z tego, o czym mówisz.

Serwis jest otwarty na opinie i treści internautów. Patrz: przepisy internautów, rekomendacje lokali, komentarze i wreszcie to forum.
Slow food is real food.

Zgłoś 31.10.02 [12:39] Podrozniczka

wlasnie popieram, powinniscie jeszcze dodac podstawy czyli: inforamacje na temat chemii: witaminki, mikroelementy, gdzie sa i dlaczego sa takie wazne i co sie dzieje kiedy brakuje ich w organizmie; a takze, co dla niektorych jest wazne oczko.gif informacje kaloryczne na temat danego dania
Buon apetito!
Pozdrawiam

Zgłoś 31.10.02 [21:10] Nel

Witam!!!
Piękna idea... pomysł extra.Moim zdaniem można jeszcze dodać tabele żywieniowe, wartości odżywcze najpopularniejszych produktów, źródła witamin, składników mineralnych i normy żywienia... czyli ile potrzeba danej grupie kalorii. Pozdrawiam i mam nadzieję że będzie duże zainteresowanie tym serwisem... smacznegousmiech.gif

Zgłoś 31.10.02 [21:18] milady

serwis estetycznie podanyusmiech.gif skromny, ale doskonale wyostrza apetyt. pozdr.

Zgłoś 21.07.03 [22:09] polonistka

Drogi Pomocniku kucharza!A moze utworzylibyście kącik z nazwami potraw, tzn z historia i ich pochodzeniem??Pisałam o tym prace mgr i zamierzam dr napisac równiez i wiem,zę jest wiele ciekawych historii na ten temat....a zainteresowanie moja pracą, jakby niebyło lekko naukową jest duze, rozwazcie tę propozycje...

Zgłoś 24.07.03 [11:11] Zachwycona

Moim zdaniem Czarna Oliwka jest wspaniała, nie muszę znać historii potrwy aby ją zjeść. Wspaniałe są przepisy internautów, proste, smaczne, wymyślne. Często z nich korzystam i jestem bardzo zadowolona. Nic mi nie brakuje w tym serwisie i nic bym nie zmieniała. Jestem zachwycona. Tak trzymać. Pozdrawiam

Zgłoś 27.07.03 [13:23] arszulka

dla przykładu tematjezyk.gif oczątki serwisu Czarna Oliwka... i opinia na temat serwisu kuchnia.o2.pl to to samo usmiech.gif

Zgłoś 06.08.03 [15:01] Ola

Rrrany, chyba trafiłam do raju dla smakoszy, no, w każdym razie dla łakomych. Wg mnie tej stronie nie brakuje niczego, no, może próbek do posmakowania, najbardziej cieszę się z przepisów do internautów. Dzieki za ten serwis (idę buszować w lodówce bo zgłodniałam).

Zgłoś 07.08.03 [20:08] aruba

podobno giną komentarze (odsyłam do tematu poruszonego przez a-ka)

Zgłoś 20.08.03 [14:52] johanna

A mnie się tu wszystko podoba. jestem za wprowadzeniem porad typu: jak gotować fasolkę by nie straciła koloru?"
Ale jesli chodzi o wprowadzanie liczby kalorii i podawanie nudnych informacji o tym, ile czego trzeba zjeść żeby sobie zapewnić odpowiednią ilość czegoś-tam, to jestem przeciw. Takie liczenie kalorii zabija rozkosz jaką daje jedzenie tych pysznych potraw!
Według mnie Oliwka straciłaby ten urok, który nadają jej Autorzy i... my, a informacje o kaloriach znajduja się w wiekszości portali dotyczących jedzenia i dlatego uważam je za nudne...

Może powiecie, że jestem niesprawiedliwa (ja sama nie potrzebuję takich informacji) ale myslę, że każdy mniej więcej widzi po składnikach, jak kaloryczna może być potrawa, a liczenie kalorii może doprowadzić do rozstroju nerwowego, wierzcie mi, znam takich!

Pozdrawiam wszystkich

Zgłoś 03.10.03 [11:00] mowi

A ja dodałabym jakąś wyszukiwarkę. Np mam kabaczki i nie wiem co z nich zrobić. Jestem tutaj nowa i może coś takiego jest, a ja o tym nie wiem ...

Zgłoś 29.10.03 [07:49] monika

jakoś brakuje mi wyszukiwarki chyba ze nie umiem jej wyszukacusmiech.gif podział na działy typu ciasta zupy jest ok ale ja bym to chciala miec rozszerzone do wyszukania konkretów bo przeglądanie wszystkich przepisów jest i żmudne i zniechęcajace.poza tym jest OK....choc są tu osoby z chandra bo dodałam przepis i zosatłam zrugana ze niby ściagnięty z innej strony ze nie mój i jakoś mi się odechciało uczestniczyć w życiu Oliwki....

Zgłoś 29.10.03 [15:11] marta

rewelacja!!!!! strasznie mi sie tu podoba i jak raz wlazłam tak zostałam jezyk.gif uwielbiam ten serwis i naprawde wielkie dzieki za niego! mam tylko 2 mikrominusiki : brak wyszukiwarki i to, że podawałam milion razy moj adres mailowy a nigdy nie dostałam "gazetki kulinarnej". nie wiem dlaczego. ale nic to! smakołyków tu wiele więc sobie jakoś radzę oczko.gif pozdrowienia dla wszystkich Gotujących!

Zgłoś 09.11.03 [23:46] siska

Fajnie by było, gdyby ktoś kontrolował przepisyoczko.gif sporo się powtarza i różnia się tylko nazwą... szkoda czasu i nerwów na przeglądanie wszystkich przepisów i stwierdzanie, że wiele z nich to to samo!

Zgłoś 10.12.03 [11:53] katia

1. nowe przepisy są bardzo rzadko
2. trudno coś znależć
3. śmieci na forum
4. mnóstwo powtarzających się przepisów od internautów
5. opinie o laokalach często źle przypisane do miasta
6. cztery razy się wpisywałam, by dostawać gazetkę kulinarną oliwki i nic, nic, nic, nic......

Zgłoś 12.12.03 [18:57] GIGA

Mam troche tych ale..., wymienie te ktore wg mnie sa najpotrzebniejsze do lepszej wspolpracy:
1. powtarzajace sie tematy - nagminnie!
2. wprowadzenie rejestracji osob, ktore chca sie wypowiedziec na forum
3. kontrola wpisywanych odpowiedzi, ktore powinny byc bez wyrazen i chamskich zwrotow.
4. zwiekszenie podzialu tematycznego.
To by bylo na tyle. Pozdrawiam

Zgłoś 17.12.03 [13:35] ozzy

Uwielbiam ten serwis i odwiedzam go niemal codziennie. Gratulacje. Aha może do wyboru potraw dodać kategorię szybkie przekąski czyli coś dla niespodziewanych gości, bądź wyselekcjonować przepisy w takiej kategorii z już zamieszczonych.

Zgłoś 19.12.03 [10:49] Małgośka

dlaczego nie ma jeszcze potraw wigilijnych??????????? okropne opóźnienie. Myślałam że przez weekend coś spróbuję ugotować, a tutaj takie rozczarowanie!!!

Zgłoś 30.12.03 [23:51] 555


brakuje na pewno:
1. wyszukiwarki
2. stworzenia bazy danych z przepisow (zebym sobie np. mogla uporzadkowac wg nazwy, autora, daty itp), bo w tej chwili sa dodawane chronologicznie co powoduje niezly misz masz
3. podstawowych porad kulinarnych (wiele osob szuka ich na forum)
4. czestszych zmian przepisow na stronie glownej (przeciez nie musi byc od razu kilku przepisow, a milo by bylo zaczynac tydzien od nowej inspiracji usmiech.gif

interesujace byloby tez stworzenie dzialu z ciekawostkami (wydaje mi sie, ze do tego zmierzaja felietony) - i moze cos w rodzaju slowniczka kulinarnego \"jak to sie je i co to w ogole jest?\"

i, na Boga, nie podawajcie zadnych informacji o kaloriach, wartosciach odzywczych itp..
gotowane to sztuka, a nie rzemioslo.. oczko.gif

Zgłoś 30.12.04 [02:40] Devil Cooker


Witajcie,
@Fazi:

Zgadzam się. Ja jestem jak najbardziej za (szczególnie za punktem 3). To poprawiłoby znacznie wybór czegoś właściwego, choć wiadomo, że dobrze sprawdzone przepisy będą mieć dobre oceny i tak zmonopolizują forum oczko.gif Ale pomysł oczywiście słuszny.

Pozdrawiam
* Devil Cooker

Zgłoś 30.12.04 [20:19] Ola

No i co, piszecie te uwagi prawie 2 lata, a poprawnej wyszukiwarki nie ma, przepisy oliwkowiczów dorzucane są jedne na drugie, znaleźć cos to mogiła, młodzież wyżywa się chamsko, a Redakcja nas lekceważy.
Carpe diem!

Zgłoś 30.12.04 [20:27] Ola

hau hau hau! Publicznie odszczekuję część powyższego mojego postu, hau hau hau!!!!!!!
Jest układ alfabetyczny, hurraaaa!!!!! smiech.gifsmiech.gifsmiech.gif
Carpe diem!

Zgłoś 08.01.05 [19:15] Kasica

Serwis jest extra! Uwielbiam go! I polecam!!!!!!!

Zgłoś 12.01.05 [09:08] Tchiotakai

imho kierunek jest najlepszy z możliwych usmiech.gif . Sens i cel istnienia takich serwisów to przepisy od internautów i co najwazniejsze komentarze i dopiski. Dla mnie, gotującego faceta, to jest skarbnica wiedzy, która do tej pory była dostępna tylko zawodowym kucharkom i utalentowanym domatorkom usmiech.gif . Przepisy można sobie znaleźć wszędzie, to nie jest problem, ale jak dokładnie coś przyrządzić, w którym momencie zdjąć z ognia itp itd - tego już tak łatwo się nie znajdzie w książkach z przepisami.
Dlatego imho rozwój serwisu powinien kierować sie w stronę maksymalnego połaczenia informacji na forum, kafeterii, odpowiedzi do przepisów. Teraz trudno jest się połapać, najpierw trzebaby poszperać na forum, może na kafeterii, potem w przepisach i odpowiedziach do nich usmiech.gif . To troche zbyt pokręcona droga, szczególnie jak ktoś nie ma czasu siedzieć godzinami szperając po tych trzech miejscach...

Zgłoś 12.01.05 [10:41] GAJA

SERWIS BARDZO MI SIE PODOBA, CZĘSTO Z NIEGO KORZYSTAMusmiech.gif
ALE BRAK WYSZUKIWARKI JEST FAKTYCZNIE PROBLEMEM.
POZDRAWIAM SERDECZNIE

Zgłoś 25.11.05 [09:21] hayabusa

jest ok,tylko słabią mnie niektóre głupie komentarze i przekleństwa piszących(niektórych oczywiscie)pozdro

Zgłoś 25.11.05 [12:18] blondyna

Wada, ostatni przepis od internautów to " Ciasto marchewkowe" z 30 WRZEŚNIA. Ile razy wchodzę, na strone to ciasto marchewkowe na 1 pozycji już 2 miesiąc. Pomijam, że sama wysłałam w połowie listopada przepisy i się nie ukazały, więc dałam sobie spokój. Może się weżmiecie za aktualizację przepisów. Tylko na forum można znależć coś nowego.

Zgłoś 17.03.06 [21:54] Lakomcuch czyli Ktos

Popiera pomysl "GAJI", potrzebna wyszukiwarka.

Zgłoś 05.04.06 [19:46] Megi

Potrzeba uruchomić opcję" Nowe przepisy" lub " ostatnio dodane przepisy"
Alfabetyczny spis przepisów nic mi nie mówi, nigdy nie wiem które są nowe.
Poza tym stronka ok. Pozdrawiam.