Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

POMOCY! Mam pomidorki koktajlowe i nie wiem co z nich zrobić?!

Dostałam cały kilogram pomidorków koktajlowych, niestety nie zjem wszystkich i nie wiem co mogę z nich zrobić? Proszę o jakiś przepis na przetwory.

Zgłoś 13.08.08 [05:01] Wiolka

Odpowiedzi

Zgłoś 18.08.05 [14:41] Gosia2

Czesc Wiolka,

odradzalabym robienie przetworow z pomidorkow koktajlowych. Lepiej zjesc je surowe, np: ze swiezymi listkami salaty, ogorkiem, papryka i kukurydza. Do tego sos winegrett i goraca bagietka nadziewana maslem czosnkowym.

Pycha, az slinka leci usmiech.gif ....

Pozdrowienia

Zgłoś 18.08.05 [18:51] izmir

hie hie usmiech.gifusmiech.gifusmiech.gifusmiech.gif dooobre !!!

Zgłoś 18.08.05 [18:51] izmir

hie hie usmiech.gifusmiech.gifusmiech.gifusmiech.gif dooobre !!!

Zgłoś 22.08.05 [14:44] Wiolka

Nie spodziewałam się takiej pomocy.
Dziekuje Gosi za poradę.
Przepis i tak znalazłam i wyszły rewelacyjne!

Zgłoś 26.08.05 [23:11] Fuksja

MARYNOWANE POMIDORKI KOKTAJLOWE

1,5 kg pomidorków koktajlowych
35 dag cebuli
4 ząbki czosnku
4 gałązki estragonu
500 ml octu z białego wina
500 ml białego wina
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu

Pomidory umyć, usunąć szypułki.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki.
Czosnek oczyścić, przekroić wzdłuż na pół.
Pomidory i cebulę układać warstwami w przygotowanych słoikach.
Estragon umyć i osuszyć, razem z czosnkiem włożyć do słoików.
Ocet zagotować z winem, 500 ml wody, solą, cukrem i pieprzem, gotować ok.
15 minut na wolnym ogniu.
Wrzącą marynatą zalać pomidory.
Słoiki zamknąć i odstawić.

(Estragon sypany dodany lubczyk)

Zgłoś 03.09.05 [11:01] wiolka

Dziekuje!
Jest super!
Pozdrawiam!

Zgłoś 11.08.08 [22:03] agaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa83

Zrobiłam te pomidorki w podanej zalewie i zastanawia mnie jedna rzeczsmiech.gif LACZEGO one są takie miękkie??Może ktoś wie czy pomidory takie po prostu się robią czy coś nie tak z tym przepisem?

Zgłoś 13.08.08 [05:01] mozna

tez posluzyc sie przepisem z wloskiej kuchni domowej. Jest to najprostszy mozliwie sposob.
Pomidorki i fasolke szparagowa wziac w proporcji pol na pol, lub innej, odciac ogonki z fasolki. Na blache do pieczenia nalac troche extra virgin oliwy (2-3 lyzki), rozlozyc pomidorki i fasolke, posypac do smaku sola i swiezo mielonym pieprzem, dodatkowo skropic oliwa i wstawic do srednio goracego piekarnika. Zapiekac kilka minut, az fasolka i pomidorki troche zmiekna. Wylozyc na talerz, eventualnie doprawic sola i pieprzem jesli trzeba i jeszcze pokropic oliwa i cytryna wg. uznania. Do smaku mozna posypac drobniutko siekanym czosnkiem. Jako przekaske jesc z grzankami zapieczonymi z serem, stosowac jako dodatek do pieczonych miesnych potraw albo do salatek. Blaszke mozna wylozyc folia aluminiowa, sol najlepsza morska, ale zwykla tez sie nada.
Te najprostsza salatke mozna rozbudowac dokladajac na blaszke mlode cebulki przekrojone na pol czy na cwiartki albo wrecz zielone cebulki.
Domowa kuchnia wloska w odroznieniu od restauracyjnej jest prosta, zdrowa i smaczna. Uzywa sie prawie w 100% extra virgin oliwe nawet do glebokiego smazenia. Wszelkie potrawy, surowki, salatki i inne dania sa doprawiane obficie oliwa. Wlosi uzywaja jedynie najswiezszych i najlepszych produktow, gorszej jakosci ida na eksport, bo nikt nie kupi.