Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

pomocy szukam przepisu na wino z ryżu SAKE

czy moze ktos podac przepis na SAKE lub jakies linki gdzie jest napisany przepis na sake bardzo prosze o pomoc dzieki oczko.gif

Zgłoś 16.12.10 [11:33] łeło

Odpowiedzi

Zgłoś 22.09.04 [14:00] Monika

to raczej wspomnienia niż przepis, ale może coś Ci zasugeruje.
W czasach kryzysu mój mąż zrobił wino z ryżu wg przepisów na wino z owoców. Wyszło nie do picia, mocno kwaśne. Kupił w składnicy harcerskiej przyrządy dla \'małego chemika\', przedestylował wino (niestety popełnił przestępstwo, ale nie takie duże, bo do własnego użytku), i wyszedł produkt powszechnie zwany \'księżycówką\', który nawet nadawał się do picia (oczywiście rzecz gustu). Czy to było SAKE?
Pozdrawiam Monika

Zgłoś 25.09.04 [19:44] łeło

dzieki za podpowiedzi

Zgłoś 16.10.06 [20:22] eutr

SAKE

1kg ryżu
2,5kg cukru
8l wody
7dkg drożdży (piekarskich)
rodzynki

Do balonu minimum 10-litrowego (bańki do robienia wina, czystej i wyparzonej) wsyp 1kg ryżu (niegotowany prosto z paczki ale czysty bez śmieci, może być przepłukany), 2,5kg cukru, 7dkg drożdży (piekarskich rozrobionych z cukrem), garść rodzynek i wlej 7 lub 8 litrów przegotowanej chłodnej wody, całość zamieszaj (będzie wyglądać jak żur) zatkaj korkiem z rurką i odstaw. Manufaktura powinna stać w temperaturze 20-25'C (w nocy temperatura nie powinna spadać poniżej 20'C), po dwuch dniach będzie bardzo buzować (nie jak wino ale jak odkręcana pepsi), po dwuch tygodniach przestanie i wtedy zlewamy winko a ryż wywalamy, nasze sake jest jeszcze mętne ale po kolejnych dwóch tygodniach osad opadnie na dno i mamy piękne sake gotowe do picia.
Takie sake ma 14-16% alk i jest bardzo smaczne polecam.

Zgłoś 18.10.06 [10:16] hgjgfj

to nie jest żadne sake tylko jakies wino z ryżu. Przy sake nie dodaje sie cukru!

Zgłoś 01.05.07 [13:45] immortal

bo sake to nie wino ryzowe tylko bimber powstaly w procesie destylacji wina ryzowego!!! tyle ze jak juz zostalo powiedziane do produkcji autentycznej sake nie dodaje sie sukru tylko skrobia z ryzu ma sie przezksztalcic w cukier z ktorego drozdze zrobia alkochol. ale takiego przepisu jeszcze nie udalo mi sie znalezc w internecie.

Zgłoś 09.06.07 [18:49] luki

Mam pytanko, czy odstawienie wina na 2 tygodnie do sklarowania jest konieczne? Czy można zaraz pic?

Zgłoś 09.06.07 [22:00] luki

aha jeszcze jedno pytanko. Czy rurka fermentacyjna powinna mieć bezpośredni kontakt z winem podczas fermentacji? Czy nie powinna w nim być zanurzona? Proszę o szybką odpowiedz usmiech.gif

pozdrawiam

Zgłoś 02.11.07 [14:48] winiarz

niektóre wypowiedzi na temat sake są po prostu przykre smutas.gif

Zgłoś 26.11.07 [01:32] zajonczek

sake to wino z niejadalnego gatunku ryzu zarazonego specjalnym gatunkiem plesni wiec nie mozna go tak latwo zrobic wszelkie tego typu podobne produktyto wina na bazie ryzu

w razie czego kontakt emailem

Zgłoś 26.11.07 [22:11] osa

wyrób sake to coś pośredniego między wyrobem piwa i wina.
jak w piwie alkohol powstaje ze skrobi, ale nie jest ona wcześniej zamieniana na cukier w procesie słodowania.
drożdże tu używane same mają enzymy pozwalające zamienić skrobię na alkohol.
drożdże można nabyć piwodziej.pl
nazywają się koji-kin.
tylko cholerstwo drogie.
do drożdży są podobno dołączone przepisy

Zgłoś 04.12.07 [23:38] SRG

Przy produkcji sake nie używa się sztucznych enzymów. Gotowany ryż poddawany jest działaniu pleśni które produkują enzymy rozkładające ryż (skrobię) na cukry które następnie są fermentowane jak wino.(a właściwie jak piwo) usmiech.gif

Zgłoś 24.01.08 [20:11] Shagrad

oto przepis na oryginalne sake tylko skad te grzyby wyczicie to nie wiem
How to Homebrew Sake

by Mutsuo Hoshido, hoshido@gman.rme.s ony.co.jp

Homebrew Sake is very easy to brew using your simple cooking tools and you can enjoy Sake taste.

Homebrew Sake,we call 'doburoku', rather haze Sake, had been a culture of Japan and even under the previously strict control of Liquor Tax law,some Buddhist temples or Shinto Shrines have been brewing thier own 'doburoku' to serve their festival or ceremony.

Following is one of the simple Sake brewing procedures to enjoy Sake taste.

Materials:

1500g(3.3lb) rice,

400g(0.9lb)Kome-koji,

5g(0.18oz)citric acid

Water.

5g (0.18oz) dry bread yeast. Or equivalent amount of Beer Ale yeast,Wine yeast or Wyeast Sake

depending on you taste.

You will be able to get Kome-koji made from Koji or Koji-kin, a kind of white fungi, together with steam cooked rice at your grocery stores or homebrew stores. If you only can get Koji or Koji-kin, you can easily make your fresh Kome-koji together with steam cooked rice by yourself using your picnic ice box. Later will show you how to make Kome-koji. If necessary, I can send you some Koji or Koji-kin by air mail, because Kome-koji is too heavy and too easily going bad to send over the ocean.

Zgłoś 17.11.08 [15:37] mrkx

www.piwodziej.pl/index.php?products=product&prod_id=173

tu sa grzybki

jak kogoś cena nie odstraszy i przetestuje to prośba o podzielenie się wynikami "eksperymentu"usmiech.gif

Zgłoś 17.11.08 [15:39] mrkx

gumatest.tworzywa.pl/gfx/files/sake.pdf

a tu wiecej informacji na temat jak powstaje sake

pozrdrawiam

Zgłoś 17.11.08 [15:40] mrkx

gumatest.tworzywa.pl/gfx/files/sake.pdf

a tu wiecej informacji na temat jak powstaje sake

pozdrawiam

Zgłoś 22.11.08 [21:16] rodzyniarz

Znam super przepis ns SRAKE
smiech.gifsmiech.gifsmiech.gif

Zgłoś 22.11.08 [23:29] to się tego napij i spadaj


Zgłoś 08.05.09 [22:04] HANNA

Może to zabrzmieć śmiesznie,ale właśnie próbuję tego specyfiku, który nastawiłam wg przepisu pod nazwą sake.Ni mniej ni więcej jest to wino ryżowe, które ma bardzo zbliżoną recepturę do wermutu,a to wino też już nastawiałam.Myślę,że dopiero po destylacji tego wina wyjdzie prawdziwa sake.Ale to co mi wyszło jak najbardziej nadaje się do picia.epis znalazłam w internecie.

Zgłoś 08.09.09 [17:55] Gotlib

Witam!

Mam prosbe, czy mogl by ktos podac mi dokladny przepis (krok po kroku) bo chcialbym zrobic takie domowe sake a do konca nie wiem jak... chodzi mi konkretnie o to czy trzeba przygotowac matke drozdzowa jak przy innych winach(czy sa wogole potrzebne drozdze winne i pozywka) czy tylko zalac i nastawic w balonie? Z gory wielkie dzieki usmiech.gif

Pozdr.
Gotlib

Zgłoś 25.09.09 [13:07] Daichi

Widzę, że tu niektórzy w ogóle nie mają pojęcia co to jest sake- to wcale nie jest żaden bimber, bo to nie ma więcej jak 20% a jak ma to pewnie jest wzmacniane spirytusem i wtedy to sobie można użyć jako płukankę do kibla a nie do picia, tylko takie trochę mocniejsze wino, które z kolei robi się podobnie jak piwo, jeden jedyny Shagrad (no i mrkx podał też ciekawy artykuł- polecam) podał właściwy przepis na sake. Podobno piwo robi się łatwiej niż wino- i dużo szybciej a skoro sake robi się jak piwo również powinno być stosunkowo proste do zrobienia- nic podobnego, przy produkcji trzeba zwracać uwagę na wiele rzeczy (najtrudniejsze, przynajmniej w obecnej chwili dla mnie jest "polerowanie" ryżu- ciągle szukam sposobu w jaki się to robi i samo zdobycie odpowiedniego ryżu- co łatwe nie jest, ale znalazłem ryż Nishiki, który się nadaje do sake). Jeżeli ktoś jest zainteresowany kompletnym przepisem, który po pierwsze jest po angielsku (dla mnie to akurat nie problem- ale na prawdę trzeba dobrze znać angielski albo mieć dobry słownik żeby źle czegoś nie zrozumieć) a po drugie ma 10 stron to proszę o kontakt t.bartek.1988@gmail.co m. Jest w nim po kolei opisane co, jak i kiedy należy robić. Ostatecznie mogę również przetłumaczyć przepis na polski, choć to może potrwać.

Sam również planuję zrobić sake tej jesieni lub zimy (tradycyjnie sake robi się właśnie zimą- choć akurat mój wybór spowodowany jest tym, że akurat jestem w trakcie produkcji 2 win na raz i nie mam miejsca na przyrządy do sake). Dla innych chętnych do produkcji prawdziwej sake- zapomnijcie o balonach na wino a przynajmniej o tych z wąską szyjką te z szeroką mogą być bo da się swobodnie operować ryżem w środku- ja sam użyje 33 litrowego wiadra (takiego jakie oferują na różnych aukcjach do domowego wyrobu piwa)

Zgłoś 25.09.09 [13:23] Daichi napisał

..."co to jest sake- to wcale nie jest żaden bimber, bo to nie ma więcej jak 20% a jak ma to pewnie jest wzmacniane spirytusem"...
To pewnie jest coś takiego jak ckżółtanol jurusia.

Zgłoś 16.10.09 [13:07] daichi

Haha i robi się sake jednak trochę wcześniej- nie wytrzymałem i musiałem już teraz kupić Koji i drożdże. Właśnie sobie siedzę i słucham jak przyjemnie bulgocze sobie wszystko w wiadrze. A co do mojej wcześniejszej wypowiedzi to wcale nie jest tak trudno jednak jak mówiłem. Po przeczytaniu przepisu nie wiedziałem za co najpierw się zabrać ale jak już ruszyłem i ułożyłem sobie szczegółowy plan co i kiedy zrobić to wszystko poszło jak z płatka. Teraz czekać tylko aż skończy fermentować, oczyścić i hyc do butelek oczko.gif

Zgłoś 16.10.09 [23:13] jak bulgocze we wiadrze to OK


Zgłoś 25.10.09 [20:26] robal1303

tak czytam i myślę że najlepiej wie o co chodzi z tym sake Daichi więc kupuję koji-kin i czekam jak Daichi ujawni nam swój plan szczegółowy oczko.gif A CO MYŚLICIE O PRZEPUSZCZENIU WINKA A RYŻU PRZEZ BOMBROWNIE?

Zgłoś 26.10.09 [19:59] a co to jest BOMBROWNIA

a może tu chodzi o BROMBROWNIE jezyk.gif

Zgłoś 26.10.09 [20:38] mówi lekarz do pacjentki

czy pani dzisiaj już brom brała?
nie jeszcze dzisiaj nie brombrałam.

Zgłoś 06.12.09 [23:23] bartek_walbrzych

Więc własnie siedze i popijam moje sake..... zalałem gasiora ponad miesiąc temu i musze przyznac że jestem bardzo zadowolony usmiech.gif łagodny słodki smak nie podrażnia gardła a przy tym jest mocnym winem ;] za wszystkie składniki oprócz cukru i rodzynek zapłaciłem ok. 35 zł lecz ku mojemu zdziwieniu zostało ich bardzo dyzo usmiech.gif spokojnie starczyło by mi na kilkanascie 10-cią litrowych butli ;] naprawde polecam i jeszce jedno pioun jest bardzo waznych składnikiem lecz trzeba pamiętac ze jest naprawde bardzo gorzki nalezy dodac tylko szczyptę usmiech.gif

Zgłoś 18.06.10 [13:21] barmanka

Witam wszystkich miłośników dobrych trunków.widzę,że ostro debatujecie na temat sake.Jest ono napojem alkoholowym produkowanym bez procesu destylacji. Proces produkcyjny jest podobny do warzenia piwa z wykorzystaniem drożdży.to tak dla zainteresowanych.
Moim zdaniem z całości najlepszy jest ten ryż,który pozostaje w butli po odsączeniu trunku(jak większość twierdzi nadaje się do wyrzucenia).Spróbujcie zrobić na nim risotto.PYCHA!!!Polecam tylko tym osobom,które nie mają problemów z żołądkiem.zainteresowanym mogę podać przepis...Pozdrawiam

Zgłoś 16.12.10 [11:33] ble

ludzie pisza po to by sie dowiedziec co i jak, a Ty Andi taka kumata, ze tego nie wiesz! ble...