Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pomocy !!! Zginął mi przepis na OGÓRKI CURRY.

Pomocy !!!
Zginął mi przepis na ogórki curry.
Wielka prośba , jeśli ktoś ma przebis to będę bardzo wdzięczna. Niestety na forum nic nie znalazłam.
HELP ME !!!

Zgłoś 18.10.07 [21:59] ivona

Odpowiedzi

Zgłoś 18.07.05 [17:55] F

OGÓRKI CURRY A

2,5 kg ogórków (bez obierania)
3 średnie cebule
2 łyżki soli
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
2 łyżeczki gorczycy (w ziarenkach)

Ogórki pokroić w ćwiartki - na pół i jeszcze raz na pół (dla urozmaicenia kroiłam też w grube plastry), cebulę w półplasterki, dodać sól i odstawić na 3 godziny. ( wodę, którą puszczą zostawia się, a nie odlewa).

Ocet z cukrem zagotować, ostudzić. Zalać tym ogórki. Pieprz, curry, słodką paprykę i gorczycę wymieszać i dodać do ogórków. W słoikach poukładać ogórki i cebulę, zalać zalewą. Pasteryzować 5-10 minut.

To jest przepis oryginalny jaki dostałam i za pierwszym razem tak zrobiłam, ale strasznie sie ubabrałam mieszając te ogórki w zalewie z przyprawami. Następna porcje robiłam juz tak, że mieszałam wszystkie przyprawy z ta wystudzoną zalewą i dopiero tym zalewałam ogórki.

Zalewy za oboma razami było odrobinkę za mało na wszystkie słoiki, choć ogórki upychałam jak złoto, może to zależy od tego ile puszczają wody. Wiedząc o tym dodawałam minimalną ilość wody i było ok.

INNE B

2.1/2 kg ogórków,
gorczyca,
liście selera,
cebula

zalewa :
5.1/2szkl wody,
1.1/2szkl octu 10%,
1.1/2 łyżki soli,
4 łyżeczki curry,
40 dag cukru

Sposób przygotowania

Ogórki brać ze skórki i pokroić w plasterki. Na dno słoiczka włożyć trochę cebuli (2-3 plasterki), wsypać odrobinę gorczycy. Włożyć pokrojone ogórki, wcisnąć w nie na wierzchu kilka listków świeżego selera i zalać ciepłą zalewą. Pasteryzować 5-7 minut od zagotowania wody.

Zgłoś 18.07.05 [17:55] F

OGÓRKI CURRY A

2,5 kg ogórków (bez obierania)
3 średnie cebule
2 łyżki soli
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
2 łyżeczki gorczycy (w ziarenkach)

Ogórki pokroić w ćwiartki - na pół i jeszcze raz na pół (dla urozmaicenia kroiłam też w grube plastry), cebulę w półplasterki, dodać sól i odstawić na 3 godziny. ( wodę, którą puszczą zostawia się, a nie odlewa).

Ocet z cukrem zagotować, ostudzić. Zalać tym ogórki. Pieprz, curry, słodką paprykę i gorczycę wymieszać i dodać do ogórków. W słoikach poukładać ogórki i cebulę, zalać zalewą. Pasteryzować 5-10 minut.

To jest przepis oryginalny jaki dostałam i za pierwszym razem tak zrobiłam, ale strasznie sie ubabrałam mieszając te ogórki w zalewie z przyprawami. Następna porcje robiłam juz tak, że mieszałam wszystkie przyprawy z ta wystudzoną zalewą i dopiero tym zalewałam ogórki.

Zalewy za oboma razami było odrobinkę za mało na wszystkie słoiki, choć ogórki upychałam jak złoto, może to zależy od tego ile puszczają wody. Wiedząc o tym dodawałam minimalną ilość wody i było ok.

INNE B

2.1/2 kg ogórków,
gorczyca,
liście selera,
cebula

zalewa :
5.1/2szkl wody,
1.1/2szkl octu 10%,
1.1/2 łyżki soli,
4 łyżeczki curry,
40 dag cukru

Sposób przygotowania

Ogórki brać ze skórki i pokroić w plasterki. Na dno słoiczka włożyć trochę cebuli (2-3 plasterki), wsypać odrobinę gorczycy. Włożyć pokrojone ogórki, wcisnąć w nie na wierzchu kilka listków świeżego selera i zalać ciepłą zalewą. Pasteryzować 5-7 minut od zagotowania wody.

Zgłoś 18.07.05 [17:56] Fuksja

to przepisy jakie mam robiłam obtdwa i są super w tym roku też zrobie

Zgłoś 21.07.05 [08:25] marysiaz

lapka.gif
robiłam są pyszne ale miałam problem z ilością przypraw:
dajecie kopiaste łyżki i łyżeczki czy płaskie?? Bardzo proszę o bliższe określenie ilości, będę robić następną porcję.

Zgłoś 30.09.07 [19:36] stefi

zagotować:
6 szklanek wody
1 i 3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki octu 10%
2 łyżki soli
1 paczkę curry ok.3 łyżki

na dno słoika ułożyć:
2 szalotki{cebulki}albo plaster dużej cebuli
mały listek{mała część}z liścia selera
mały listek laurowy
łyżeczka gorczycy i ogórki ze skórką
JAK MAM CZAS TO OBIERAM ZE SKÓRKI SĄ JESZCZE LEPSZE PYCHA!!!!!
pasteryzują słoiki od zagotowania wody 5 minut

Zgłoś 30.09.07 [19:36] stefi

zagotować:
6 szklanek wody
1 i 3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki octu 10%
2 łyżki soli
1 paczkę curry ok.3 łyżki

na dno słoika ułożyć:
2 szalotki{cebulki}albo plaster dużej cebuli
mały listek{mała część}z liścia selera
mały listek laurowy
łyżeczka gorczycy i ogórki ze skórką
JAK MAM CZAS TO OBIERAM ZE SKÓRKI SĄ JESZCZE LEPSZE PYCHA!!!!!
pasteryzują słoiki od zagotowania wody 5 minut

Zgłoś 30.09.07 [20:23] miary

Jest przyjete na calym swiecie, ze w kulinariach miary na lyzki, lyzeczki lub w stosowaniu fabrycznych miarek - zawsze daje sie plaskie miarki zrownane nozem. Jesli ma byc kopiasta lyzka, to tak sie pisze, ze kopiasta, inaczej znaczy plaska zrownana nozem.