Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

potrawy kuchni ametykanskiej!?!

Witam wszystkich, którzy kochają dobrze zjeść.
Mam do Was -znawców- pytanie.
Czy według Was istnieje coś takiego jak tradycyjna kuchnia amerykańska? Co byście urządzili na bankiet z okazji Dni Kultury Amerykańskiej?

Liczę na Waszą pomoc...
Przepisy lub choćby pomysły dań proszę przesyłać na mój adres
Justynakaminska@o2.pl

Z góry
Dziękuję

03.07.17 [22:39] america

Odpowiedzi

Zgłoś 24.05.03 [01:13] dickw

Witaj WesolaZakonnico! Niezla ksywa usmiech.gif
Co prawda nie robilem tych nalesnikow, ale moze przepisik Cie zainteresuje? Sa to troche "inne" nalesniki (z Milwaukee), choc nie wiem czy sa "grubsze"- w kazdym badz razie inne usmiech.gif

1/2 skl. pszennej maki, 4 jajka, 3 lyzki masla, lyzka masla roslinnego, 1/2 szkl. mleka, 2 jablka, po lyzce cynamonu i cukru, sol, do posypania: cukier puder

Jablka obrac, usunac gniazda nasienne, pokroic w kostke, udusic na patelni i ostudzic. Make wymieszac dokladnie z maslem roslinnym, dodac mleko i sol. Miieszajac wbijac po jednym jajku. Kiedy masa bedzie gladka wlozyc jablka. W naczyniu do zapiekania rozpuscic lyzke masla i wlac do niego ciasto z jablkami. Smazyc na zlocisty kolor, podnoszac od czasu do czasu lopatka brzegi placka, by rzadkie ciasto splynelo. Gdy ciasto sie zetnie, naciac je na srodku w litere X. Naciecie posypac cukrem wymieszanym z cynamonem i polozyc na nim 2 lyzki masla. Taki nalesnik usmiech.gif wstawic na 12 min. do piekarnika (220 st. C).
Podawac posypany cukrem pudrem.

Zgłoś 24.05.03 [06:32] WesołaZakonnica

Witam!
Dickw dzieki za odzew co prawda niezupelnie o to mi chodziło ale też czyta sie smakowicie oczko.gif ... mmm... w najbliższym czasie nie omieszkam wypróbować Twojego przepisu. Pozdrawiam wszystkich miłośników smacznej kuchni gorąco i czekam na dalsze przepisy usmiech.gif
dobre jedzonko nie jest złe! mniaaam

Zgłoś 24.05.03 [22:01] WesołaZakonnica

tak mi sie juz chceeee tych nalesnikow... hmmm... chyba przyjdzie mi jeszcze poczekac... no coz... mam nadzieje, ze warto... oczko.gif
dobre jedzonko nie jest złe! mniaaam

Zgłoś 25.05.03 [00:50] wania

Dickw? czy ozenisz sie ze mna? usmiech.gifusmiech.gif naprawde jestem pod wielkim wrazeniem znajomosci kuchni, podziwiam i gratuluje. To jest wspaniale hobby, ja jestem poczatkowa kucharka, troche topornie mi to idzie bo nie mam czasu nawet ugotowac cos special dla siebieusmiech.gif dlatego tez czytam na razie przepisy oczko.gif na poczatek i to dobre heheusmiech.gif pozdrawiam wszystkich kucharzy kawalerow usmiech.gif buzka i smacznegousmiech.gif

Zgłoś 25.05.03 [12:03] dickw

propozycje przemysle usmiech.gif Dzieki za slowa uznania usmiech.gif ! Co do wiedzy, widze tu na forum bardziej kompetentne osoby. U mnie, jak na razie, jest to etap bardziej amatorski usmiech.gif Hobby rzeczywiscie ciekawe, no i wymagajace takze czasu, a mnogosc wszelakich potraw czasami jest porazajaca usmiech.gif Mam nadzieje, ze szybko polkniesz kuchennego bakcyla usmiech.gif i nie bedzie to dla Ciebie trudnoscia... Pozdrawiam goraco!!!

Zgłoś 28.05.03 [22:25] kkratka

Drogi dickw ! czy byłbyś tak uprzejmy i poprosił Twojego kolegę o przepis na chleb kukurydziany? Będę bardzo, baaaaaardzo wdzięczna!!!!

Zgłoś 28.05.03 [22:28] kkratka

Droga Wesoła Zakonnico poczekaj do jutra, podam Ci przepisik na amerykańskie naleśniki (takie puchate), tylko muszę go wygrzebać spod sterty papierów. Cierpliwości, a na pewno nie pożałujesz!!!! pozdrawiam, smiech.gif

Zgłoś 28.05.03 [23:48] dickw

Kkratko - nie ma sprawy - oto przepis for You usmiech.gif Tak nawiasem mowiac, lubie takie,powiedzmy, "nietypowe" chlebki. Konsumowalem tez kiedys wloski chleb (bodajze z parmezanem), ale o to musialbym zasiegnac jezyka usmiech.gif - jesli by Cie i taki interesowal to daj mi znac... Mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowal, w kazdym badz razie sprobowac mozna usmiech.gif

CHLEB KUKURYDZIANY (INDIANSKI?)
po 1 i 3/4 szkl. maki kukurydzianej i pszennej, 1 i 1/2 szkl. startego zoltego sera (np. cheddar), papryczka chilli, 8 lyzek masla, 1 i 1/2 szkl. kefiru, 1 szkl. posiekanej cebuli, 1 i 1/3 szkl. osączonej kukurydzy z puszki, 3 jajka, 1/2 szkl. upieczonej w piekarniku, obranej ze skórki i pokrojonej czerwonej papryki, 3 lyzki suszonej bazylii (lub posiekanej swiezej), 1/4 szkl. cukru, lyzka proszku do pieczenia, 1/2 lyzeczki sody, 1i1/2 lyzeczki soli

Cebule zrumienic na lyzce masla na zloty kolor i ostudzic. Reszte masla schlodzic, pokroic na kawalki i odstawic. Wymieszac obydwie maki, cukier, proszek, sode i sol. Dodac maslo i zagniesc tak, aby powstaly zacierki, dodac kefir, jajka i wyrobic na gladka mase. Dodac reszte skladnikow i dokladnie wymieszac. Forme wysmarowac maslem i przelozyc ciasto. Piec w piekarniku ok. 45 min. (200 st. C). Odczekac ok. 20 min. i wyjac z formy.

Zgłoś 28.05.03 [23:55] kkratka

Drogi Dickuw!!!!! Jesteś urczy; bardzo baardzo dziekuję za przepis - w weekend zabiorę sie za chlebek. Recepturką na chleb włoski jestem również jak najbardziej zainteresowana (bodajże ciabata, czy jakos tak sie nazywa, nie pamiętam) i jeśli znów byłbyś tak miły i znalazł chwilę czasu, zeby go wklepać na forum, będe dozgonnie wdzięczna smiech.gifusmiech.gif Małe pytanko jescze mam odnośnie chlebka kukurydzianego - jak najlepiej go podawać - jako bazę do jakiś szczególnych kanapek, sam, czy jak? No bo nie za bardzo wiem z czym najleiej smakuje, a Ty to już chyba koneserem tego chleba się stałeś, więc oczekuję znów fachowej pomocy.... pozdrawiam

Zgłoś 29.05.03 [00:11] dickw

widze, ze z Ciebie nocny jastrzab kkratko usmiech.gif
Szczerze powiedziawszy to zaden ze mnie koneser, po prostu kolega rzecze - sprobuj takiego "cuda" - no to w lapki i konsumpcja usmiech.gif Sam nie wiem z czym by sie najlepiej komponowal, chociaz staram sie zaprzegnac do wysilku reszte szarych komorek... Chyba cos one zrobily sie zbytnio leniwe, albo, co gorsza, ich nie ma w ogole usmiech.gif Sorry wiec z gory... Oczywiscie, najwazniejsza rzecza jest to, aby Ci ten chlebek posmakowal usmiech.gif Choc, ja po kilku kawalkach juz myslalem o budowaniu na jakiejs polanie wigwamu usmiech.gif Jakby cos nie tak, to zorganizujemy happening pod chata kolegi usmiech.gif
Co do tego wloskiego chleba to podam jutro (mam nadzieje) - ale nie jest to ciabatta - ten jest z parmezanem, no i pałętały sie usmiech.gif jeszcze tam jakies oliwki itp.

Zgłoś 29.05.03 [00:16] kkratka

oj, nie znowu taki nocny, bo wybieram sie powoli do łózka, tylko mi na razie komputer na drodze stoi...oczko.gif
Będę czekać na przepis na włoski chlebek . Z oliwkami baaardzo mi pasuje, bo oliwki (zwłaszcza zielone, czarne jakoś mniej) mogę jeść jak opętana - bez przerwy...

Zgłoś 29.05.03 [00:20] kkratka

dickw wiesz co? patrzę ja sobie jeszcze na ten Twój przepis... czy ilośc składników była dobierana dla armii amerykańskiej? Trochę tego wszystkiego dużo; tak z ciekawości, ile chlebków wychodzi z ilości podanej w przepisie?
Chciałabym wiedziec, o ile (i czy wogóle) mam zmniejszac proporcje, bo wydają się trochę niebotyczne smiech.gifoczko.gif

Zgłoś 29.05.03 [00:42] dickw

O rany usmiech.gif Ale Ci pomoglem... smutas.gifusmiech.gif Przepis faktycznie wyglada jak dla wiekszego oddzialu marines usmiech.gif Ja ów chleb widzialem na duzej blaszce - oczywiscie nie miala wymiarow boiska futblowego usmiech.gif , ale i nie byla malutka... Mozesz ewentualnie zmniejszyc proporcje, moze lepiej bedzie wyprobowac na mniejsej formie (czytaj: ekonomiczniej usmiech.gif ) Bede chyba wisial, jesli Ci nie bedzie on smakowal, oj, bede wisial usmiech.gif

Aha. Grzebie teraz sobie w dyskietkach (problemy z zasypianiem itp. usmiech.gif ), albowiem cos mi kolatalo i nie dawalo spokoju, ze mam gdzies przepis na ten wloski chleb. No i voila! Jest.
CHLEB WŁOSKI
1,5 szkl. maki pszennej, 1/2 szkl. wytrawnego bialego wina, 4 jajka, 10 dag startego parmezanu, opakowanie drozdzy suszonych, 3/4 szkl. oliwy, 10 dag orzechow wloskich (a jakze usmiech.gif ), 1/2 lyzeczki soli, 2 zabki czosnku, 10 zielonych oliwek (bez pestek), galazka swiezego oregano (lub lyzeczka suszonego), tluszcz do formy (maslo lub oliwa z oliwek, wybor nalezy do Ciebie usmiech.gif )

Wyrobic ciasto mieszajac drozdze, make, wino, jajka i oliwe. Przykryc i odstawic w cieple miejsce na 30 min.
Oregano i orzechy posiekac drobno i dodac do ciasta, dodac nastepnie ser, sol, posiekany drobno czosnek i pokrojone na pol oliwki.
Forme wysmarowac tluszczem, przelozyc do niej ciasto, przykryc i odstawic na 45 min. Piec ok. 1 godz. w temp. 200 st. C. Po wyjeciu pozostawic w formie ok. 15 min. Pokroic.

Zgłoś 29.05.03 [06:03] WesołaZakonnica

Witaczki kochani!
wcodze patrze i co widze? przepisy na pyyyszne chlebusie... mniaaaam! no to juz wiem co bede robic w najblizszy weekend hihihihi...

Kkratko... czy pamietasz jeszcze o przepisie dla mnie na puchate nalesniki? niedlugo bede musiala zaczac chodzis z jakims saczkiem tak sie juz do nich slinie oczko.gif ... Pozdrwaiam wszystkich i do milego przeczytania! (lece do pracki) Papaty! usmiech.gif
dobre jedzonko nie jest złe! mniaaam

Zgłoś 29.05.03 [08:50] kkratka

.................tylko dla Wesołej Zakonnicy...............jezyk.gifjezyk.gifjezyk.gifjezyk.gifjezyk.gifjezyk.gifjezyk.gifjezyk.gif

AMERICAN PANCAKES

1 szklanka mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 jajka,lekko ubite
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki wody niegazowanej
2 łyżki stołowe masła

W duzym naczyniu mieszamy ze sobą jajka, jogurt oraz wodę; dodajemy stopione (nie gorące!) masło. Do suchych składników wlewamy naraz składniki płynne i starannie wszystko mieszamy.

Ja osobiście wolę smazone nalśniki na małej patelni. Mam taką wielkości spodka z filizanki; jest to dośc pracochłonne (nic nie robisz, tylko ciągle stoisz i smażysz, i smażysz, i smażysz....). Trud się opłaca, zwłaszcza kiedy rodzina żeżre (doslownie) wszystkie w kilka minut.

Wersje podania są przeróżne - zależy kto co lubi; najlepsze oczywiście w najprostszym, podstawowym (i typowo amerykńskim)wydaniu - tylko z syropem klonowym, ale nie każdy go lubi.
Polecam z owocami sezonowymi (truskawki, maliny, jagody) i bitą śmietaną.

Jeśli zmniejszysz proporcje cukru, pyszne będą ze smażonym bekonem lub szynką, serem żółtym i ketchupem.

Niestety są potwornie kaloryczne (zwłaszcza z takimi dodatkami) więc robię je baaaaardzo rzadko.

Ale i tak polecam.

Zgłoś 29.05.03 [09:15] kkratka

stwierdziłam,ze nie będe "taka" i zamieściłam przepis w dziale Ciasta i desery, żeby inni też się trochę poobżerali jezyk.gifjezyk.gifjezyk.gifjezyk.gifjezyk.gif . No bo dlaczego tylko ja czy Wesoła Zakonnica mamy tyć hihi smiech.gifjezyk.gifsmiech.gifjezyk.gifsmiech.gifjezyk.gifsmiech.gifjezyk.gifsmiech.gifjezyk.gifsmiech.gifjezyk.gifsmiech.gifjezyk.gifsmiech.gifjezyk.gifsmiech.gifjezyk.gifsmiech.gifjezyk.gifsmiech.gifjezyk.gifsmiech.gif

Zgłoś 29.05.03 [09:20] kkratka

Dickw - taki buziak usta.gifusta.gifusta.gifusta.gif [uta] na chlebek włoski.
Ja polecam neleśniki amerykańskie wg przepisu, który podałam dla Wesołej Zakonnicy.

A z dań "konkretnych" obiadowych to taki jarzynowy bogracz (dział - Dania Główne) smiech.gifsmiech.gif

Odezwij się droga repliko pana Makłowicza (którego, nawiasem mówiąc, cenię sobie baaardzo!!!!!!! jezyk.gif )

Zgłoś 29.05.03 [16:05] dickw

Tu replika R.M. usmiech.gif A tak powaznie, to troche tych okreslen pod moim adresem juz padlo, ze az mi glupio usmiech.gif A ja jestem tylko i po prostu kuchcikiem, jak mowi to moj chef w pracy (z ktorym, nota bene, czasami cos tworzymy usmiech.gif )... Nawiasem mowiac tez bardzo cenie R.M., za umiejestnosci i, byc moze bardziej, za wiedze i sposob jej przekazania! Tu przy okazji pozdrowienia dla, ostatnio cos nieobecnego, kolegi Eco!
Of'korz, bogracz juz wkrotce wyprobuje! Zauwaylem go juz wczesniej usmiech.gif
Lubie takie potrawy, a dodam do tego jeszcze rozne gulasze wegierskie, jambalaye, forszmaki i inne takie... Uff!
Bedac przy glosie usmiech.gif i w temacie chlebkow (choc nie dotyczy to akurat kuchni amerykanskiej,sorry!) zapodam przepisik na grecka pite (z gyrosem mile widziane usmiech.gif )

0,5 kg mąki, 1/2 paczki drożdży instant (lub zaczyn:2 dag drożdży, łyżka cukru, kilka łyżek mleka), łyżeczka soli, tyle ciepłej wody, by otrzymać niezbyt twarde ciasto,3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka soli); oliwa do smarowania blachy

Jeśli drożdże zwykłe to robimy zaczyn - drożdże mieszamy z cukrem, kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce - po ok. 20 min. jeśli podwoi swoją objętość i zacznie się lekko ruszać, znak iż jest gotowy.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn lub drożdże instant i reszte pozostałych składnikow i ok. szkl. wody, i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy ostatecznie tyle wody, by otrzymać elastyczne, miękkie ciasto. Kiedy ciasto jest błyszczące i bardzo gładkie, wyjmujemy je z miski, miskę nacieramy oliwą i ponownie do niej wkładamy ciasto, a całość wkładamy do dużej torby foliowej i szczelnie ją zamykamy. Ciasto odstawiamy na 2 godz. w ciepłe miejsce.
Potem ciasto dzielimy na ok. 12 porcji i każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm - nie powinien być cienki, bo chlebki będą się palić podczas pieczenia. Placki odkładamy na bok do wyrośnięcia na ok. 30 min.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 st.C.
Kiedy placki podrosną, do piekarnika wkładamy blachę na 3-4 min. - powinna być mocno nagrzana. Wyjętą blachę spryskujemy oliwą i kładziemy na niej chlebki i smarujemy wodą. Chlebki piec ok. 5-6 min. - powinny mocno urosnąć i być lekko złociste - podczas pieczenia trzeba je sprawdzać co chwilę, bo się naprawdę szybko pieką.

Zgłoś 29.05.03 [17:05] dickw

zanudzajac Was dalej oczko.gif i zeby nie bylo usmiech.gif , iz wplatam w dyskusje cos wloskiego, tudziez greckiego podaje przepis na odmiane jambalayi z kurczakiem:

YAMBALAYA Z KURCZAKIEM
1 kg piersi kurczaka, 1/2 szkl. kiełbasy pokrojonej w kostkę (np. podwawelskiej, toruńskiej... lub jak radzi Eco - 2 kielbaski chorizo), szkl. ryżu długoziarnistego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, po 1/2 szkl. posiekanego selera naciowego i zielonej papryki, 0,5 kg pomidorów, mała puszka koncentratu pomid., 4 łyżki masła, łyżeczka przyprawy "Trzy pieprze" (nie wiem czy jeszcze jest dostępna; ja dodaję utłuczony kolorowy pieprz z Kotanyi'a), 1/4 - 1/2 łyżeczki Tabasco (zależy jak lubi się ostro)

Ryż ugotować na sypko i odstawić. Mięso pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać. Rozgrzać w garnku masło, dodać cebulę, czosnek,seler i paprykę - smażyć kilka minut, aż będą miękkie. Dodać pomidory, koncentrat, kiełbasę i przyprawę, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 30 min. Dodać mięso, tabasco i dusić dalej 20-30 min. Gdy mięso będzie miękkie wymieszać wszystko z ryżem i podgrzać.

Zgłoś 30.05.03 [18:40] WesołaZakonnica

KKratkoooo -> jestes kochana usmiech.gifusmiech.gifusmiech.gifusmiech.gif wlazlam tu tak bez przekonania... czytam... a tu taka niespodziewajkaaa! Jeeeja dziekuje jak nie wiem co!
Jutro rano... hmmmm... a czemu by nie na kolacje? zrobie nalesnikiiiii! i beda z moim ulubionym sosem toffi! Mniaaam! alez slinotoku dostalam...

Dickw-> chlebek wloski.... mmmmmmm! Tak trzymac! Gotujmy, jedzmy i tyjmy wiec! Raz sie zyje!
serdecznie wszystkich Was kochani pozdrawiam i lece do... garow! hihihihi papaty!
usmiech.gifusmiech.gifusmiech.gifusmiech.gifusmiech.gif
dobre jedzonko nie jest złe! mniaaam

Zgłoś 09.11.03 [13:19] łukasz

Ja osobiscie uważam ze typowo amerykańską potrawą są np. t-bone tek z dużą ilością frytek do tego chetkup i musztarda oraz coca cola jak i
jak ktoś wcześniej zauważył oni niejedzą ziemniaków tylko pire to taki zabiegany narud generalnie fast fud np. hot dog hamburger itp.

Zgłoś 12.11.03 [14:18] Yola

O rany!!!!! Człowieku do szkoły!!!!!!Ale błędy!!!!

Zgłoś 15.01.04 [08:25] szkoda ze temat trochę ucichł

...może by tak dalej go prowadzić? Słyszłam kiedyś o zupie grochowej, podawanej z chlebem kukurydzianym i zimnym piwem...Ktoś zna przepis??? O ile się orientuję, są tutaj nieźle wprawieni w tym zagadnieniu forumowicze...Czekam usmiech.gif

Zgłoś 10.04.04 [14:16] Tobiq

Witajcie,
Nie przejrzałem jeszcze wszystkich przepisów, ale nasuwa mi się jeden. Mianowicie GAMBO... - taka zupa (z trupa, jak to moja mam określiła). Pochodzi ona z okolic południa - nie wykluczam, że jest to kuchnia kreolska... Robi się ją w bardzo prosty sposób. Do naszego rosołku, dodajemy zasmażkę (z oleju i mąki pszennej zarumienionej na patelni) i wrzucamy wszystko co się da. Ta zupa bowiem, to główne danie niższych sfer slamsów i bagien. Wzrcuali oni resztki ze wszelkich dań. Mięso, warzywa, Wędliny...
Kiedyś sam wypróbowałem ten przepis niestety [przedobrzyłem we wrzucaniu wszystkiego i wyszła zupa z trupa oczko.gif

Zgłoś 10.04.04 [16:12] dickw

Tobiq- ta zupa to GUMBO usmiech.gif
@"Szkoda ze temat ucichl..." usmiech.gif - chodzi Ci moze o zupe z czarnej fasoli?

Zgłoś 12.04.04 [12:21] Tobiq

Ale wymawia się GAMBO ;P

Zgłoś 12.04.04 [14:38] dickw

zgadza sie usmiech.gif Masz racje, ta zupka jest o kreolskich korzeniach...

Zgłoś 01.05.04 [16:57] State Trooper

Eco - czy znasz może przepis na gotowane baranie jądra po Nowojorsku ?

Pozdrawiam.

Zgłoś 02.05.04 [00:51] dickw

tzw. State Trooper - nie wiem czy zauwazyles daty postow, kiedy wypowiadal sie Eco (szkoda, ze go nie ma)... Zreszta, spojrz sam i sam sobie odpowiedz usmiech.gif Troche koles przespales ) Temat i tak zamnkniety, wiec daruj sobie (wiesz, co usmiech.gif ).
PS. Eco - pzdr.

pozdrawiam, Jacek czyli DickWredniak

Zgłoś 15.06.04 [16:30] Emka


przeglądałam i nie wiem co myśleć.jadę na miesiąc do USA i co ja tam będę jadła???Uwielbiam jeść, a warunki będą pozwalały mi jedynie na korzystanie ze jadłodajni. Co tam podają na tzw. stołówkach?? Czy ktoś wie??