Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

produkty bogate w żelazo?

dieta przy anemii, prosze o rady?

Zgłoś 25.10.11 [00:02] emgie

Odpowiedzi

Zgłoś 17.09.04 [11:43] Blue7

Emgie, jesli lekarz Ci mowi, ze mozesz miec anemie i niedobor zelaza zwykle zapisuje tran w kapsulkach do lykania usmiech.gif
Poza tym jesli lubisz watrobke, to warto ja jesc od czasu do czasu, bo ma duzo zelaza.

Zgłoś 17.09.04 [13:29] 555

ja mam cale zycie niedobory zelaza i jestem ciagle leczona na anemie (bezskutecznie zreszta)..
moze ci pomoga te informacjie (znalezione w sieci):

\"Leczenie dietetyczne niedokrwistości ma znaczenie głównie wspomagające.

Warto wiedzieć, że żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z badań wynika, że wchłanianie żelaza z ryżu i szpinaku wynosi 1%, z kukurydzy 3%, z sałaty 4%, a z pszenicy 5%. Natomiast wchłanianie żelaza z ryb wynosi 11%, z wątroby 12%, a z mięsa cielęcego 22%. Taka różnica jest spowodowana odmienną formą chemiczną: w produktach pochodzenia zwierzęcego mamy żelazo hemowe - dwuwartościowe, a w produktach roślinnych żelazo niehemowe - trójwartościowe.

Ze względu na zawartość żelaza artykuły spożywcze możemy ogólnie podzielić na produkty o niskiej zawartości żelaza (ok. 1 mg/100 g) np. mleko, ziemniaki, owoce; produkty o średniej zawartości żelaza (1 - 4 mg/100 g) - np. drób, mięso, kasze, warzywa; produkty o wysokiej zawartości żelaza (4 mg/100 g) np. podroby, warzywa strączkowe.

Najważniejsze zasady diety

- Wybieraj tylko produkty pełnowartościowe, które oprócz kalorii dostarczają również białka, węglowodanów, tłuszczu, witamin i składników mineralnych. Doskonałym źródłem węglowodanów złożonych i wartościowego białka są produkty zbożowe wytworzone z całych ziaren (kasze) lub mąk grubego przemiału (ciemne pieczywo) oraz warzywa, zwłaszcza strączkowe.

- Unikaj wyrobów cukierniczych, słodyczy, białego pieczywa, cukru. Są one jedynie źródłem pustych kalorii.

- Jedz więcej chudego mięsa, wątroby, chudych gatunków wędlin. Jest to źródło żelaza dobrze przyswajanego przez organizm. Ponieważ jednak te produkty dostarczają również dużej ilości tłuszczu, należy ograniczyć jego dodatek, zwłaszcza tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, do potraw. Nie zaleca się smażenia czy duszenia poprzedzonego obsmażaniem.

- W każdym posiłku uwzględnij warzywa i owoce o dużej zawartości witaminy C. Zwiększa ona znacznie wchłanianie żelaza (nawet 2 - 3-krotnie). Zawartość witaminy C w dziennej racji pokarmowej powinna wynosić co najmniej 150 mg. Jest ona wrażliwa na temperaturę, dlatego też lepiej spożywać świeże warzywa i owoce. Najlepszym źródłem tej witaminy są: papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki, cytrusy, aronia oraz soki owocowe, zwłaszcza pomarańczowy, grejpfrutowy, z czarnej porzeczki.

- Ograniczaj picie kawy i herbaty. Zawierają one taniny - związki hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Ich działanie możemy zmniejszyć, pijąc te napoje nie w czasie posiłku czy bezpośrednio po nim, lecz między posiłkami. Warto również dodawać do kawy i herbaty śmietankę.\"

mam nadzieje, ze troche pomoglam usmiech.gif

pozdrawiam

Zgłoś 18.09.04 [11:46] emgie

kwiatek.gif dziękuję, porady bardzo sie przydadza usmiech.gif niestety dopadło mnie i muszę teraz nadrobić zaległości w moim organizmie

Zgłoś 19.09.04 [22:19] Soleil

Jak żelazo to tylko czekolada!!! usmiech.gif

Zgłoś 22.09.04 [12:16] PANORAMA

Też cierpię na niedokrwistość ale zawsze o tej porze codziennie piję sok z marchwi (szklankę), moja rodzina już do tego przywykła, oni też muszą pić. Dużo żelaza ma szpinak ale ile można jeść go ? Dodatkowo jeszcze biorę codziennie jedną kapsułkę tranu. Gorąco pozdrawiam.

Zgłoś 22.09.04 [13:38] anna_30

rzeżucha jest bogata w żelazo ... nasionka można kupić w ogrodniczym i wysiać na watkę ... no i do soku z marchwi można dodać soczek z buraków czerwonych - mama tak dla mnie kiedys robiła ...
wątróbka też,... popieram ,ale -coś mi gdzieś dzwoni- słyszalam kiedyś żeby nie za dużo jej spożywać bo wątroba to organ który oczyszcza organizm z toksyn i że zawiera te toksyny :-/ (prawda???)

Zgłoś 22.09.04 [18:37] 555


tylko pamietajcie, ze \"żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego\" co juz zreszta napisalam wyzej.. i roznica miedzy szpinakiem a cielecina wynosi 2200%..

pozdrawiam

Zgłoś 22.09.04 [20:07] jolka

Też przez lata cierpiałam na niedobory żelaza i żadna dieta nie pomagała ( nie jadam wątroby i cielęciny, ale inne produkty bogate w żelazo jadałam w nadmiarze).Dopiero pomógł mi dobry lekarz hematolog (nie pierwszego kontaktu) zapisując odpowiednie preparaty na receptę! i kontrolując moje wyniki na bieżąco. Właśnie dwa dni temu byłam u lekarza, wyniki dosyć dobre nie muszę nic brać tylko przychodzić do kontroli. Sama jestem zdziwiona, bo myślałam, że nic mi nie pomoże. Radzę znaleźć dobrego lekarza bo niedobory żelaza to nie żarty. A szpinak czy rzeżuchę można jeść dla lepszego samopoczucia, ale nie zlikwidują one dużych niedoborów żelaza. Życzę zdrowia

Zgłoś 05.06.08 [09:26] nka

nie pomogło, bo może grymasiłaś i nie odżywiałać się dokładanie wg zaleceń. Proszki, to zawsze proszki, ic nadmiar może być szkodliwy, nawet jeśli to tylko witaminy (hiperwitaminoza) a witamin przyjmowanych w naturalny sposób nigdy nie przedawkujesz. Raz dziennie sok z buraka świeży wyciśnięty, pomaga zawsze.

Zgłoś 03.08.08 [19:50] pikieta

Dieta w leczeniu anemii niedoborowej ma TYLKO znaczenie uzupełniające, natomiast PODSTAWOWE w jej zapobieganiu. Niedokrwistość (anemię) może powodować niedobór żelaza, wit. B12 lub kwasu foliowego - wszystkie te składniki powinny być uwzględnione w prawidłowo zbilansowanej diecie. Jeśli choroba utrzymuje się mimo przyjmowania preparatów zawierających ww. składniki (od kilku miesięcy, szczególnie >6) wymaga poszerzenia diagnostyki i wykonania dodatkowych badań celem wykluczenia / potwierdzenia innych przyczyn anemii.
Niecelowe przyjmowanie preparatów żelaza działa toksycznie, może (rzadko, ale jednak) być przyczyną przewlekłego zatrucia - HEMOSYDEROZY. Ryzyko znacznie wzrasta po upływie 2-3 lat przyjmowania leku.
Należy pamiętać, że na niedobór żelaza szczególnie narażone są kobiety (utrata krwi związana z miesiączkowaniem, ciąża, poród) i ich dobowe zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest wyższe niż u mężczyzn.

Zgłoś 21.02.09 [23:35] no

usmiech.gifusmiech.gif

Zgłoś 21.02.09 [23:36] nonono

usmiech.gifjezyk.gifsmiech.gif

Zgłoś 04.08.09 [16:32] dziuńka

mam niedobór żelaza i innych witamin jakie inne produkty zawierają żelazo i jak można je przygotować? słyszałam że szpinak jest bardzo dodry

Zgłoś 05.08.09 [04:00] tylko

Bardzo sie dziwie, ze lekarz, ktory stwierdzil anemie nie dal zadnych wskazowek co do diety ani nie podjal zadnego leczenia. Anemia jest grozna i nieleczona prowadzi do smierci. Co to za lekarz, ktory poprzestaje tylko na stwierdzeniu choroby?
Wlasnie dobry hematolog jest potrzebny, ktory podejmnie konkretne leczenie ze skutkiem. Dobrego hematologa trzeba szukac, a nie poprzestawac na stwierdzeniu anemii i zadne leczenie potem. Dieta nie wystarcza. Sa specjalne zastrzyki, ktore powoduja wzrost czerwonych cialek krwi i tez zastrzyki wit. B. Dopiero przy tym dochodzi odpowiednia dieta. Zastrzyki na wzrost czerwonych cialek krwi trzeba dostawac poczatkowo co tydzien, a potem w miare poprawy co 2 tyg. lub co miesiac, az do kiedy nie beda potrzebne. Pisze z wlasnego doswiadczenia. Biorac pewne lekarstwo po raz pierwszy i nie wiedzac, ze jestem na to uczulona wpadlam w skrajna anemie, malo mi brakowalo do smierci. Dobry hematolog zaczal dawac mi zastrzyki, jak wyzej i juz po kilku m-cach poziom krwinek sie wyrownal na tyle, ze niczego nie musze brac. Jedsc produkty bogate w zelazo to nie wszystko. Szpinak dobry, ale posiada kwasy szczawiowe, ktore rozpuszczaj wapn wiec trzeba rownoczesnie jesc produkty bogate w wapn, ale w koncu ile tego szpinaku mozna zjesc?
Wspolczuje 555 problemow i dziwie sie, ze nie znalazlas dobrego hematologa, ktoryby Cie postawil na nogi. Sa srodki pomocne w leczeniu anemii, ale moze nie wszedzie dostepne? Leczenie jest proste, tylko zalezy kto leczy i jak.

Zgłoś 11.01.10 [23:20] cosmo

Moja córka 3,5 letnia choruje na brak żelaza i innych składników w organiźmie - ogólnie zła morfologia. Zalecono jej oczywiście dietę bogatą w żelazo czyli szpinak, brokuły, wątróbka. Oprócz tego oczywiście lekarswa i witamina B6 oraz kwas foliowy.
Myślę że w/w przypadki są różne i w zależności od specyfiki tej choroby zalecane są różne środki.

Zgłoś 14.01.10 [22:06] KRYSTKA

MÓJ MĄŻ MIAŁ OSTATNIO ZAWSZE PROBLEM Z ŻELAZEM,PRZESZEDŁ WSZYSTKIE BADANIA I OKAZAŁO SIĘ ŻE NOWOTWÓR ODŻYWIA SIĘ ŻELAZEM I DLATEGO JE GUBI.OBECNIE RATUJE SIĘ WSZYSTKIM DOSŁOWNIE CO TU WYMIENIONE.KUPUJE ,ALBO ROBIĘ KONCENTRAT Z BURACZKÓW,ROZCIEŃCZAM GO Z WODĄ,DODAJĘ SOK Z CYTRYNY I DUŻO NATKI PIETRUSZKI ZMIKSOWANEJ-TO TAKI KOKTAIL ,NADAJĄCY SIĘ DO PICIA I NAWET PONOĆ SMACZNY.A WOGÓLE MASĘ SURÓWEK Z KAPUSTY KISZONEJ Z DUŻĄ ILOŚCIĄ MARCHWI,JABŁEK,RZERZUCHY I TO JE DO KAŻDEGO POSIŁKU NAWET KANAPEK,A JA RAZEM Z NIM-JEST SUPER. JOGURT ZE ZMIKSOWANĄ NATKĄ 2 RAZY DZIENNIE NA DRUGIE ŚNIADANIE I NAWET PRZY CHEMII DOBRZE JĄ ZNOSI,CHOĆ BYŁO ŹLE.PROPONUJĘ NAJPIERW ZRÓB WYNIKI KRWI NA KOMÓRKI NOWOTWOROWE,CZYLI MARKERY I SAMO SIĘ WYJAŚNI.WYBACZ,NIE CHCĘ CIĘ ZAŁAMAĆ ,ALE MÓJ MĄŻ NIE CHCIAŁ ROBIĆ WYNIKÓW,ANI PRZEŚWIETLEŃ,A LEKARZ NIC NIE PROPONOWAŁ Z BADAN I WYSZŁO CO WYSZŁO .ZA PÓŹNO NA OPERACJĘ.NIE LEKCEWAŻCIE WYNIKÓW BADAŃ,A JUŻ NIE UNIKAJCIE ICH.RAK WCZEŚNIE WYKRYTY JEST ULECZALNY,A CHORUJĄ NAWET DZIECI.POZDRAWIAM ,ŻYCZĘ ZDRÓWKA I PRZEPADAJ SIĘ

Zgłoś 20.04.11 [17:34] sarka

byłam wczoraj w stacji krwiodawstwa, chciałam oddać krew. po wstępnym badaniu pani doktor oznajmiła mi, że nie mogę oddać krwi bo mam za mało hemoglobiny (11, a powinno być 15 z tego co wiem) i to tyle z wszelkich informacji, które od niej otrzymałam. dopytując się, o co dokładniej chodzi, co powinnam zrobić, żeby polepszyć sytuację napotkałam się tylko na złowrogie spojrzenie pani doktor, że w ogóle śmiem o takie coś pytać. dobrze, że w internecie można jakieś informacje znaleźć.

Zgłoś 30.05.11 [13:08] karolina

tez chciałam oddac krew i wtedy wyszła moja anemia... mimo to lekarz okazal sie bardzo pomocny, zalecił witaminy i zmiane diety, jednak ja całe życie mimo problemów zdrowotnych i mimo kilku lat na diecie miałam bardzo dobre wyniki, nie wierzac wiec w niedokrwistość prywatnie powtórzyłam badania i wyniki było duzo gorsze, poszłam do kolejnego lekarza który przepisał mi kompleks witamin, żelazo i oddzielnie witamine C, staram sie zmienic diete i za wszelka cene chce odzyskac normę zobaczymy co z tego wyniknie

Zgłoś 12.09.11 [08:42] szarotka

wątróbka, groszek, szpinak, marchew, buraki, pestki dyni, pomidory, ziemniaki, kalafior, ryby... dużo jest takich produktów, wiem to z autopsji bo miałam anemię, ale pamiętaj też o łykaniu żelaza w tabletkach, ja przyjmowałam chela-ferr

Zgłoś 20.09.11 [10:02] szarotka

Edzio, myślisz że jesteś zabawny? Trochę powagi anemia to choroba jak każda inna!

Zgłoś 12.10.11 [13:29] Janeczkowa

ja w ciąży miałam niedobory i jadłam dużo wątróbki usmiech.gif czekolada też ma dużo żelaza no i jest smaczniejsza od wątróbki smiech.gif

Zgłoś 13.10.11 [10:03] Espanol

Polecam jedzenie 7 oliwek dziennie! Są bogate w związki mineralne, m.in. żelazo.
Osobiście sięgam tylko po hiszpańskie. Mają zdecydowanie najlepszy smak.
Zdrówka życzę usmiech.gif

Zgłoś 16.10.11 [10:32] doktorek

żelazo chelatowe najlepiej likwiduje niedobór żelaza

Zgłoś 25.10.11 [00:02] krista33

ja stosowalam żelazo chelatowe Chelaferr i rzeczywiscie - pomoglo bardzo. Jest w kompleksie z wit. C i wit z grupy B a poza tym przyswaja sie jak produkty pochodzenia zwierzecegooczko.gif pozdr