Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Prosze o pomoc jak mozna zrobic sok z aronii

Mam aronie i nie wiem co mam z nia zrobic

Zgłoś 14.09.13 [14:34] Basik

Odpowiedzi

Zgłoś 24.08.05 [13:14] trylobicik

Zrób normalny sok z sokownika, tylko na jedną porcję dodaj pokrojoną cytrynę (albo dwie), raczej bez skórki, zwłaszcza tej białej. Dobry jest też dżem pół na pół z jabłkami. Robiłam też dżem z gruszek, brzoskwiń i aronii. Proporcje na oko, mniej więcej 2 kg owoców i 1 kg cukru.

Zgłoś 24.08.05 [13:17] hajduczek

zgadzam sie z trylobicik, ja tez robie sok z aronii w sokowniku chociaz nie dodaje soku z cytryny, czasem mieszam sok z aronii z sokiem z wiśni, ale pomimo tego czuć cirpkawy smak aronii, ten smak po prostu trzeba lubieć usmiech.gif

Zgłoś 28.08.05 [15:41] iga

mam podobny przepis na sok z aronii jak ten z liśćmi wiśni, tylko zamiast wiśni dodaje się pokrojone cząstki pomarańczy. Trzeba wszystko zagotować, przecedzić, potem dodać cukier i kwasek cytrynowy, jeszcze raz zagotować i można rozlewać do butelek. Może ktoś ma jeszcze jakiś inny przepis?
Proporcje: 1 kg aronii, 3 litry wody, 1 kg cukru dwie pomarańcze, 2 lyżeczki kwasku cytrynowego.

Zgłoś 29.08.05 [14:52] Kaśka

ja natomiast do aroni dodaję jabłka, a owoce aroni przed robieniem soku przemrażam

Zgłoś 22.08.06 [14:49] strzyga60

robie sok z aroni od lat. nic nie dodaje przepuszczam jedynie przez sokownik. na owoce sypie cukier na oko.tj okolo pol kg. na pelny garnek sokownika. mam tego tyle ze pijemy wdomu sok robiony dwa lata temu. przechowuje sie idealnie. samo zdrowie. podobno obniza cisnienie.

Zgłoś 26.08.06 [12:36] Syla

Izzzkaaa a te butelki z sokiem jeszce potem gotowałaś ??czy juz nie

Zgłoś 07.09.06 [12:09] Causna

a ja mam pytanie do Kaski o sok z aroni i jablek jakie proporcje i jak sie go robi usmiech.gif

Zgłoś 29.10.06 [14:29] docent

6 szklanek aronii, dwie garści lisci z wisni, 3 kwaski cytrynowe, 3 litry wody .
Wszystko zagotowć i potrzymac na wrzatku przez 15 minut.
Przecedzic, sok zlac do osobnego garnka dodac 3 kg cukru, rozpuścic cukier przelac do buelek albo malych sloiczkow zawekowac i gotowe.

Trzeba uważac bo sok z aronii zbija cisnienie, nie wiem ile w tym prawdy ale tak mowia

Pozdrawiam

Zgłoś 01.11.06 [20:20] trylobicik

Trochę późno już na sok z aronii, ale może na przyszły rok się przyda. Oprócz z cytryna (patrz wyżej) zrobilam w tym roku z winogronami. A to dlatego, że i jednego i drugiego było razem na jeden sokownik. Nie bardzo wiedziałam, co z tego wyjdzie, ale eksperymentować lubię (skutki różne smiech.gif ). tym razem się opłaciło - sok wyszedł doskonały. Polecam taką mieszankę.

Zgłoś 30.07.07 [08:01] Kris

W przypadku braku aroni i liści wiśni proponuję wykorzystać pozostały składnik w nastepujących proporcjach: do 0,5 l spirytusu (96%) dolać 0,5 l spirytusu (96%), następnie całość dokładnie wymieszać potrząsając. Wstawić na min. 0,5 godz. do lodówki. Nalewkę należy pić małymi ilościami zachowując umiar spożycia.
W przyszłym roku jak zdrowie dopisze, przypilnować zbiorów aronii.

Zgłoś 15.08.08 [17:46] arurro

ta ostatnia nalewka to rewelka usmiech.gif

Zgłoś 19.08.08 [14:39] celka

zrobiłam dziś sok z aronii, nie mając w tym temacie zielonego pojęcia !! Sok wyszedł gęsty, ale cierpki. Pomóżcie mi proszę ! Czy mogę teraz jeszcze dodać do niego cytrynę ?? Szkoda mi go wylać, a nie nadaje się do picia smutas.gif

Zgłoś 19.08.08 [15:06] celka

sok jest słodki, bo dałam duuuużo cukru, ale nie da się zabić tej cierpkości. Może tak ma być ?? Pomóżcie proszę !!

Zgłoś 23.08.08 [18:22] kola

Ja robię w sokowniku, ale dodaję ćwierć objętości jabłek i gałązkę mięty. Bardzo dobry jest również po dodaniu do słoiczków jesiennych malin - tak na aromat. Można oczywiście dodać je do sokownika.

Zgłoś 23.08.08 [18:24] krycha

podobno pomaga przemrożenie - nie czuć cierpkości, ale dopiero w tym roku spróbuję. w połączeniu z jabłkani jest znacznie lepsza.

Zgłoś 05.10.08 [15:21] kowalka

czy aronię należy długo mrozić przed parowaniem w sokowniku?
a czy znacie sposób na wykorzystanie "wytłoków" do celów spożywczych?

Zgłoś 18.11.08 [13:07] Macaba

Myślałam, że znajdę tu jakiś dobry przepis na aronię. Nie mam niestety sokownika (miałam kiedyś). Owoce zagotowałam, żeby je było łatwiej rozgnieść, potem przecisnęłam przez grube sitko, żeby odzyskać sok, a następnie sok z fusami przelałam przez gęste sitko. Sok zagotowałam z cukrem i kwaskiem dolewając duuużo wody, żeby trochę zneutralizować cierpki smak. Wyszło całkiem nieźle. Całe dłonie miałam fioletowo szare, paznokcie czarne, a trochę i zębom się dostało. Podłoga była zachlapana, podobnie jak szlafrok, który założyłam dla ochrony. Niezła zabawa. Na szczęście zarówno blaty szafek, jak i wszystko inne dało się łatwo zmyć ludwikiem. Plamy na ubraniu łatwo w praniu puszczają. Paznokcie wyczyścić mogłam już tylko cillitem. Zeszło mi z jedną porcją do północy, a jeszcze mam dwie. Kiedyś zrobiłam dżemy z jabłkami i gruszkami. Nie skorzystałam z ani jednego słoika.
Chyba na głowę upadłam, żeby hodować aronie na działce. Najładniej wyglądają krzaki jesienią z przebarwionymi liśćmi. Od przyszłego roku będę już tylko fotografować. No, chyba że znaję jakiś dobry przepis.
Dzięki za podpowiedź, żeby owoce przemrażać. Może rzeczywiście tracą wtedy cierpki smak? Wtedy opłaciłoby się z nimi "bawić".
Pozdrawiam smakoszy aronii. Ja wolę, czereśnie, truskawki, jabłka i śliwki. Przetwory z nich zawsze się bez problemów udają. Ostatnio robię żurawiny z jabłkami lub gruszkami. Moja rodzina wyjada je łyżkami. Litrowe przetwory znikają w oka mgnieniu!
.

Zgłoś 18.11.08 [13:35] Macaba

Może lubicie pośmiać się z innych, to jeszcze dodam, że zabrałam się za aronię najpierw sposobem mojej siostry, która kilka lat temu, kiedy aronia była "modna", zepsuła sobie nią dwie sokowirówki. Według jej polecenia wyciągnęłam więc maszynkę do mielenia mięsa, żeby rozdrobnić owoce. Wiem jedno: to nie jest dobry sposób! Maszynka już po chwili zapchała się tak, że z trudem cokolwiek z niej wychodziło. Tam, gdzie zasypuje się owoce, gromadził się sok i nie mógł wypływać przez zatkanie dziurki. Za to kapał na podłogę i wszytko dookoła przez szczelinki kiedy kręciłam korbką. Szybko zrozumiałam, że trzeba wymyśleć coś innego.
Na innym forum dowiedziałam się, czemu służą duże ilości liści wiśni, którymi przesypuje się aronię w sokowniku, gdy ktoś ma sokownik smutas.gif
Podobno likwidują ten okropny cierpki smak! Problem w tym, że od dawna nie ma liści na wiśniach, a nawet kiedy były, to były porażone przez chorobę grzybową. Nie polecam żadnych liści przebarwionych i z plamkami! Lepiej pić sok cierpki niż z zarodnikami grzybów. Podobno można użyć też liści malin. Może kiedyś wypróbuję.

Zgłoś 03.08.09 [10:08] bursztynek_zielony

Sprawdzony przepis na sok z aronii

Proporcje: 1 kg aronii, 3 l wody, 1 kg cukru, 2 pomarańcze, 2 łyzeczki kwasku cytrynowego

Umytą aronię wsypać da garnka i zalć wodą, doprowadzic do wrzenia i gotować przez 15 min. na wolnym ogniu. Póżniej zdjąć z ognia przelać sok do drugiego garnka a owoce aronii przepuścić przez maszynkć, która służy do robienia klusek (przeciskacz do ziemniaków). Przesiśnięty sok wlać do garnka ze zlanym sokiem, postawic na wolny ogien i dodać cukier, kwasek i cząstki pomarańczy. pogotować aż do rozpuszczenia cukru. Później cząstki pomarańczy przecisnąc przez przeciskacz do soku.
Sok można wlewac do butelek i pasteryzować, można pić na ciepło jako dodatek do herbaty a dla lubiących coś mocniejszego... - gdy sok wystygnie wlac do gąsiorka i dolać spirytusu. Nalewka powinna stać w ciemnym miejscu- im dłużej, tym lepiej. Po ok 4-6 miesiacach nalewka robi sie trochę galaretowata, z racji wlasciwosci owoców, ale jest pyszna!!!
Dzięki dodaniu pomarańczy i kwasku sok nie jest cierpki.
Życzę smacznego usmiech.gif

Zgłoś 13.08.09 [14:56] elniniio6

żeby aronia nie miała cierpkiego posmaku należy ją najpierw zamrozić a następnie postępować jak w przepisach

Zgłoś 13.08.09 [21:18] sposob

Macaba, uzyj plastikowych rekawiczek, sa rozne, po co plamic rece i paznokcie. Mozna tez kupic plastikowe fartuchy albo przynajmniej uzyc plastiku z reklamowek, zrobic sobie niby fartuch. Polecam na przyszlosc.

Zgłoś 15.08.09 [08:47] krts

czeba mrozić czy dni gorycz zniknie

Zgłoś 05.09.09 [18:26] olha

niech ktoś powie co to znaczy przemrozić jak długo ? i co potem od razu do sokownika - zamrożone? czy rozmrozić?

Zgłoś 06.09.09 [15:45] jaga46

wczoraj zerwałam aronię oczywiście ręce brudne jak diabli ale umyłam je w bardzo prosty sposób t.j nacierając ręce rabarbarem, następnie umyłam mydłem i po kłopocie dłonie jak przed zrywaniem aronii .Mój przepis na sok i nalewkę z aronii 120 liści wiśni zagotować w półtorej szklanki wody ,to odcedzić i dodać 2 litry aronii i półtora kilograma cukru ,gotować to 20 minut dodać 1 opakowanie cukru waniliowego ,ja gotuję dłużej, wystudzić,przecedzić przez gazę i wlać pół litra spirytusu . to jest nalewka .Sok robię tak samo tylko bez liści wiśni.dodaję troszke więcej wody,oczywiście sok do słoiczków i dla bezpieczeństwa słoiczki zagotować. PYCHA!!!!!!

Zgłoś 09.09.09 [22:46] gosiaczek.n

witam! drogą prób i błędów w tym roku zrobiłam super sok z aronii. POLECAM! zero goryczy i cierpkiego smaku. aronia mrożona ok. 1,5tyg. 1,5 sokownika jabłek(słodkich), 0,5 sokownika śliwek(kwaśnych), 1 sokownik aronii, cukier - ile kto lubi. taka porcja to ok 8 litrów gotowego soku...

Zgłoś 11.09.09 [18:30] ewelinka111

ZACIEKAWIŁ MNIE PRZEPIS ARONIA Z POMARAŃCZA TYLKO NIE JEST NAPISANY CZAS PASTERYZAJI !!!!!!????
JEŻELI KTOŚ SIĘ ORIENTUJE PROSZĘ O PODANIE PONIEWAZ ARNIA JUZ SIĘ MROZI A NASTEPNA CZEKA W KOLEJCE usmiech.gif

Zgłoś 30.09.09 [20:26] Mery

Sok z aroni robie jak wiekszosc osob z tym ze gdy nie mam lisci wismi dodaje liscie z malin lub pol na pol .Jest super.I nalewka tez.1/2 l. wodki i 1/4 l. soku z aronii potrzasnac i odstawic na kilka dni /mozna zuzyc szybciej lecz schodzic. Smacznego.

Zgłoś 06.09.10 [22:20] Jurek

Robię sok wg przepisu na owoce trudno oddające sok:
-Umyte owoce aronii wsypać do emaliowanego garnka, zalać wodą (tak aby pokryła aronie) i ogrzać do temperatury 90 stopni C (nie gotować). Na małym ogniu podtrzymać taką temperaturę jeszcze przez 15 - 20 minut.
Po ostudzeniu zlać sok.
-Zalać ponownie owoce wodą i powtórzyć podgrzanie do 90 stopni C i zostawić w garnku ok 12 godzin i dopiero zlać sok.
-Połączyć obie części soku, dodać sok malinowy (porzeczkowy czy wyciśnięty sok z cytryny) do smaku i cukier (najlepiej trzcinowy).
- Podgrzać do temperatury 90 stopni i wlać do butelek. Można też po lekkim podgrzaniu, tak aby cukier się rozpuścił, wlać do butelek i pasteryzować.
Pychota i dodaje zdrowia!

Zgłoś 27.09.10 [19:08] andrzej

robie sok z aroni z przetartymi gruszkami w sokowniku gwarantuje pozbycia sie goryczy

Zgłoś 19.11.10 [10:18] karolcia21

Próbowałam zrobić opisywaną nalewkę, ale sok wyszedł beznadziejny i potwornie cierpki, że aż wykrzywia, a spirytus już zamówiony, więc nie może się zmarnować usmiech.gif
Brat polecił mi taki sok z takiego sklep aroniowy gaj, czy jakoś tak, który sprzedaje różne naturalne rzeczy z aronii. Zamówiłam soczek w necie- cierpkości tam za grosz (choć nie wiem jak to możliwe, bo niby nie dodają ani cukru ani nic) i wczoraj robiłam naleweczkę "od połowy przepisu" usmiech.gif jak wyjdzie dobra, zaraz dam znać usmiech.gif