Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

prosze o przepis na sprawdzona, pyszna grochowke

Gdzies tu juz byl watek o grochowce, ale znalazly sie tam luzne uwagi na jej temat. A ja bym bardzo prosila o podanie przepisu na prawdziwa wojskowa grochowke, albo sprawdzony przepis na te zupe, tak ze wszystkimi proporcjami.
Baaardzo ladnie prosze i pozdrawiam usmiech.gif

Zgłoś 15.10.04 [22:39] diana

Odpowiedzi

Zgłoś 30.05.04 [00:04] diana

Dziekuje Brombo usmiech.gif
Bardzo zalezy mi na zrobieniu prawdziwej dobrej grochowki. W moim domu w ogole sie jej nie robilo, i gdy teraz jestem "na swoim" strasznie chcialabym sie nauczyc ja robic, ale od kogo??? usmiech.gifusmiech.gif
Na obozach harcerskich uwielbialam te zupe, a od tamtych czasow jadlam ja moze kilka razy.... smutas.gif
I chce mi sie prawdziwej grochowki usmiech.gif

Zgłoś 30.05.04 [10:16] Ola

Ja jestem wygodniejsza, mniej pracowita. smutas.gif
Do garnka wrzucam groch łuskany, torebkę, do tego kawałek boczku wędzonego - plaster grubości 3-4 cm, sypie Vegety, dolewam wody aby przykryła i na gaz. Gotowania trzeba plnować, mieszać raz na jakiś czas, nawet dodawac wody. Obieram ziemniaki - około pół kilograma, kroje w drobną kostkę i gotuje na wszelki wypadek w osobnym garnku. Gdy graoch się zrobił miękki i rozpada, dorzucam ziemniaki, pokrojoną w ćwierćplasterki kielbasę, w razie potrzeby dodaję wody, doprawiam wszystko nie zapominając o sporej ilości majeranku. Majeranek zreszta dodaje jeszcze na talerzu. Zupa jest gęsta od grochu. A smak to dajemy sami, w zależności od doprawienia - solą, pieprzem, majerankiem.
Carpe diem!

Zgłoś 30.05.04 [10:25] bromba

ja jeszcze dodaję czosnek - z 2 ząbki usmiech.gif
Eksperymentowanie mi powiedziało , że grochówka na wędzonych żeberkach jest rewelacyjna, warto spróbować usmiech.gif ale czasem ciężko takie żebra dostać...

Zgłoś 30.05.04 [13:37] prababcia Ania

Kto zjada grochówkę z grochu niełuskanego tego się nie imają choroby reumatyczneusmiech.gif Tak twierdzi Ojciec Jan Grande z Bonifratrów usmiech.gif
I ja to stosuję usmiech.gif Na zdrowie nie narzekam , czego życzę wszystkim Oliwkowiczomusmiech.gif

Kto co zjada - takie zdrowie posiada usmiech.gifusmiech.gifusmiech.gif

szczupak

Zgłoś 12.10.04 [13:37] marta

Ja sie dolaczam do apelu i prosze o w miare dokladny i sprawdzony przepis na dobra grochówke, tylko tak z podaniem proporcji wszystkich skladnikow usmiech.gif Ile wody, ile boczku, jaka i w jakiej ilosci kielbasa itd.
Dziekuje, tym ktorzy okaza pomoc w nauce gotowania grochowki usmiech.gif

Zgłoś 13.10.04 [17:50] mandarynka

Słyszałam kiedyś z ust jednego wojskowego ( wypowiedż z telewizji), że grochówka wojskowa zyskuje specyficzny smak, gdyż dodają tam na jakieś 20 minut przed końcem gotowania dużą, umytą, podłużną szyszkę leśną, którą potem wyjmują i dokładnie doprawiają zupę. Ale nie wiem ile w tym prawdy.

Zgłoś 15.10.04 [22:39] Ola

Marta, trudno o dokładne proporcje, zupy robi się w wiekszości na \"kubki smakowe\".
Co do grochówki, na duzy gar biorę kilogram grochu łuskanego (wybacz, Prababciu Aniu), do tego wrzucam 30 dag boczku wędzonego, sypie vegetę (tak 2 łyżki), zalewam wodą 5 cm ponad groch i gotuję. W trakcie gotowania sprawdzam, dodaje wody w razie potrzeby. Potem obieram ziemniaki, około kilograma, drobno kroje i gortuję z sola lub vegeta w osobnym garnku. Gdy groch miekki i rozpadajacy się, dodaje ziemniaki, pkrojona w ćwiercplasterki kiełbasę zwyczajną (ilość zalezy od ilości pieniędzy w portmonetce, optymalna to 4 kiełbasy), doprawiam sola i pieprzem, dodaje majeranek i wode w miare potrzeby - zupa ma być gęsta, ale nie groch na sztywno. Na talerzu jeszcze sypie majeranek.
Teraz widze, ze powtórzyłam to, co napisałam wcześniej - znaczy, tak ma byćusmiech.gif
Carpe diem!