Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Przepis na chleb

HAALOOO.......... ludzie drodzy czy ktoś z Was posiada może przepis na domowy chleb?? I to najepiej taki z różnymi ziarnami? Baaaaaaardzo proszę o pomoc bo doszukać się jakoś nie mogę. Wielkie dzięki z góry

Zgłoś 12.12.12 [12:32] KACHA

Odpowiedzi

Zgłoś 25.04.03 [12:37] magstan

Jak nie zapomnę to we wtorek podam ci przepis na chleb. Wychodzi zawsze pyszny.

Zgłoś 25.04.03 [12:47] arszulka

Chleb Huculski
Zalecenie: Kroić z powagą i jeść z takim namaszczeniem, jakby miał być to ostatni chleb w Twoim życiu. Nie licząc tych pakowanych w worki foliowe o przedłużonym terminie spożycia. Pomyśl o tych, którzy nawet tego go nie mają.
-------------------------------------------------------- ------------------------

Wczuj się w klimat...
Na Huculszczyźnie, w Bieszczadach, w Czarnochorze stanowił często jedyny posiłek na przednówku. Jeśli był. Kiedyś samemu wypiekano chleb. Prawdziwy chleb. W prawdziwych chlebowych piecach. Za dnia piec służył do wypieku, w nocy do spania. Dziś - cóż dziś, palniki i kratki strasznie wrzynają się w placy.

Statystyka
Czas przygotowania: 2 godziny + kawałek.
Ilość ugoszczonych osób: zależy ile pajd możesz zjeść z kilogramowego chleba... .

Składniki
Mąka żytnia: 0,5 kg
Mąka pszenna razowa: 0,25 kg
Mąka pszenna: 0,25 kg
Drożdże: 2 dag
Cukier: 2 łyżki
Sól: do smaku - spróbować ciasto przed wypiekiem, ma być lekko słonawe (musi Ci smakować).
Mleko: 0,05 litra
Serwatka (lub maślanka pół na pół z wodą): 0,4 litra
Owoce jałowca: 10 kulek.
Olej (najlepiej słonecznikowy): 1 łyżka
Miód naturalny: 1 łyżka
Zezłocona cebula: 2 łyżki
Tłuszcz do przetarcia blachy: ciut.

Przepis
Mąka musi stać w ciepłym miejscu zanim zabierzesz się do pracy (ok. 30 oC). W małym naczyniu rozrobić letnie mleko (do 40oC) z drożdżami i cukrem. Przygotować dużą michę. Wsypać do niej ciepłą mąkę i uformować wulkan z rozległym kraterem (ważne!). Do zagłębienia wlać cały płyn (serwatka i mleko z droźdżami). Zacząć wyrabiać, najlepiej tak, aby ręce pozostawały oprószone mąką, czyli zasypywać krater i powoli wyrabiać ciasto (tylko ręcznie - ale to oczywiste). Michę nakryć lekko wilgotną serwetą i pozostawić na 20 - 25 minut do lekkiego wyrośnięcia w ciepłum miejscu. Kiedy nasz były wulkan zwiększy swoją objętość dodać sól (sprawdź smak!) przetarte owoce jałowca i olej. Lekko wyrobić, aż zacznie odstawać od ręki (w razie potrzeby można dodać nieco płynu lub mąki).

Z musu będziemy chleb piec w piekarniku, więc uformowany bochenek kładziemy na LEKKO posmarowanej tłuszczem blasze i pozostawiamy w dość ciepłym miejscu (ok. 45 oC) na plus minus pół godziny. W praktyce będzie to ten sam piekarnik. Idealnym rozwiązaniem byłoby posiadanie dwóch piekarników - jeden w którym wyrasta ciasto, a drugi w którym natychmiaste wypiekamy chleb. Pozostawienie ciasta uformowanego w bochenek w ciepłym piekarniku, a następnie zwiększenie jego temperatury do 195 - 200 oC nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale raczej w domowych warunkach jedynym. Pieczemy mniej więcej godzinę. Możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku nie jest surowe. Chleb powienien mieć ciepło brązowy kolor i popękaną skórkę bez śladów spalenizny. Jakieś 5 minut przed końcem pieczenia zmieszanym z cebulą lejącym miodem (lekko podgrzanym) polewamy bochen i równie szybko jak otworzyliśmy tak zamykamy piekarnik. UWAGA!!! Aby się nie poparzyć musimy dać chleb stosunkowo nisko (ale nie na samo dno), aby dać mu miejsce na wyrośnięcie, a pod koniec pieczenia wsadzić tam drewnianom łyżką z miodem (nie rękę).

Przepis na chleb razowy

Rozczyn: 1 litr ciepłej wody,
6 dag drożdży,
1 łyżka miodu,
0.5 kg mąki żytniej razowej
Przygotowanie: - wymieszać dokładnie i odstawić na 8 godz. do wyrośnięcia.
Do rozczynu dosypać łyżkę soli, sezamu lub innych nasion.
Ciasto: 1 kg mąki pszennej razowej,
100 g oleju,
Przygotowanie: Dodać mąkę i olej,
wymieszać i posypać mąka i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość,
wyłożyć na stół i uformować dwa bochenki chleba.
Blaszkę po wysmarowaniu masłem można posypać otrębami pszennymi.
Włożyć do wąskich blaszek, przykryć sćiereczką i odstawić do wyrośnięcia,
chleb posypać makiem.
Piekarnik nagrzać do 250˚C,
wstawić blaszki z chlebem,
po 10 min. temperaturę zmniejszyć na 180˚C.
Piec około 1 godz.

CHLEB Z RÓZNYCH ZBÓZ
2 szkl. maki poznanskiej
1 szkl. nanoczonej przez 24 godz. pszenicy calej
½ szkl. otrab pszennych
½ szkl. platkow owsianych
½ szkl. drobnej kaszy jeczmiennej
½ szkl. platkow kukurydzianych
2 lyzki hreczanej kaszy krakowskiej
mleko
1 lyzeczka cukru
5 dag drozdzy
2 lyzki oleju
1 lyzeczka mielonych przypraw: czarnuszki, anyzku, kminku, kolendry, bazylii, majeranku
Przepis:
z 1 szkl. maki, cukru, mleka i drozdzy sporzadzin roczyn. do wyrosnietego rozczynu dodac pozostale skladniki, dokladnie wyrobic. z wyrosnietego ciasta uformowac chleb. wlozyc do wysmarowanej i wysypanej maka blaszki, odstawic do wyrosniecia, posnarowac woda, posypac przyprawami ziolowymi, upiec.

Zgłoś 25.04.03 [17:38] KACHA

Magstan: z niecierpiliwościa czekam na przepis i bede baaardzo wdzięczna!!!!
Arszulka: taaaaaaaaaaaaaaaaakie duże dziękuję!!!! Jesteś wielka.

Może jestem mało kumata, bo mam pytanie: co to znaczy , że kasza jest "hreczana", bo po raz pierwszy to słyszę.
I jeszcze jedno: gdzie dostanę mąkę razową , bo jest z tym problem?? Może się orientujesz?
Dzięki za pomoc

Zgłoś 18.09.03 [22:31] marecki

Przepisy znalazla w sieci wiec ci nie odpowie na pytania

Zgłoś 19.09.03 [15:22] johanna

Do Mareckiego: a skąd wiesz że nie odpowie? Jak taki mądry jesteś to sam odpowiedz.

Do Kachy: to może być kasza gryczana, a słowo "hreczana" to tzw. regionalizm.
O mąkę razową dobrze pytać w młynach, istnieje duża szansa na zdobycie jej tam. A może w jakichś piekarniach?

Zgłoś 28.11.03 [09:17] pia

chleb ziolowy:

3 lyzki stolowe oliwy z oliwek
1-2 zabki czosnku
ziola suszone:
basylii 1 ½ lyzeczki
oregano ¾ lyzeczki
rosmaryn ¼ lyzeczki
tymianek ½ lyzeczki
woda ¾ kubka 250 gramowego
mleko 6 lyzek stolowych
cukier 1 ½ lyzeczki
sol 1 ½ lyzeczki
maka pszenna typ 405 3 kubeczki 250 gramowe
drozdze w proszku 2 ¼ lyzeczki lub swieze ca. 30 gramow

Na patelni rogrzac oliwe z oliwek, zdjac z ognia, dodac wycisniety czosnek i ziola (nie stawiac ponownie na ogniu, bo czosnek sie spali). Drozdze wymieszac z maka, + sola i cukrem (swieze rozpuscic w mleku) + mleko (przy suchych) + woda. Na koncu dodac oliwe z ziolami i zagniesc ciasto, dobrze ugniatajac, dodajac maki, gdy sie kleji, ale nie za duzo, tak zeby maka nie zostala na powierzchni. W cieplym miejscu zostawic do wyrosniecia. Forme keksowke 25 cm wysmarowac maslem, uformowac w niej ciasto i pozostawic do wyrosniecia. Nagrzac piekarnik na 180-200 stopni (zalezy od kuchenki), wstawic forme i piec 30-35 minut. Mozna jesc jeszcze cieply!

Zgłoś 31.01.04 [01:43] Yennefer

Jeżeli jest to "chleb żytni płynny " 40 %, to czemu nie? [buźka]

Zgłoś 31.01.04 [01:45] Yennefer

Teraz będzie dobrze usmiech.gif

Zgłoś 29.03.04 [15:37] IW

Mąkę razową można dostać w tzw. sklepach ze zdrową żywnością. U mnie taki jest, widziałam też taki na bazarku pod Uniwesamem Grochów w Stolicy...Powodzenia!!!

Zgłoś 12.01.05 [13:32] Ania

C H L E B
/2 formy keksówki/

Zaczyn:
10 dkg drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka

Ciasto:
1 kg mąki wrocławskiej
3 kopiate szklanki otręb
4 łyżki lnu /siemie lniane/
2 łyżki soli /wystarczy 1 łyżka – przyp. Ania/
2 łyżki kminku /mielony lub ziarna/
3 łyżki słonecznika

Wymieszać składniki na ciasto, dodać zaczyn i 3 szklanki ciepłej wody.
Po wyrośnięciu znów wymieszać i dać do forem. Po wyrośnięciu piec około 1 godziny /można nawet piec 1,5 godz. – przyp. Ania/
w piekarniku rozgrzanym do temp. 180oC.

Zgłoś 12.01.05 [14:31] Andyk

Kacha,
jeśli jest to kasza krakowska to podejrzewam, ze może to być normalna kasza gryczana, bo w tym rejonie dużo ogólnie znanych produktów nazywa się trochę inaczej, ale kto wie ?
Jeśli chodzi o mąkę razową to myśę, ze najpredzej dostaniesz ją na targu w Radzyminie w środy lub soboty, ale o tym najlepiej może wiedzieć Tomek Szyman, który jest tam stałym bywalcem.
Pozdrawiam pa,pa smiech.gif
Ludzie decydują to jest spełnione

Zgłoś 27.04.05 [16:01] robert37

Mąkę razową można dostać na większości targaowiskach, jeżeli znajdziesz tam tylko stoisko z różnymi ziarnami.
Ja mieszkam w Stolicy i znalazłem tu mąkę razową na 4 z 6 odwiedzonych przezemnie targowiskach.
Polecam targowisko pod chalami Banacha na rogu ul.Grujeckiej i ul.Banacha
jest tam stoisko z wieloma kaszami, ryżami, grochami itp.

Zgłoś 29.04.05 [13:11] BABAJAGA

Wejdzcie na stronę"Wielkie Żarcie"

Zgłoś 22.06.05 [12:33] Yarek

Kasza hreczana to inaczej kasza gryczana,

Yarek

Zgłoś 02.08.05 [23:58] jarek_zielona_pietruszka

a jaki to ma być chleb czy może bułeczki? mam w swojej kolekcji ponad 100 przepisów
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze dobrego dymu w żagle

Zgłoś 03.08.05 [00:09] jarek_zielona_pietruszka

zbyt szybko poszło . ostatnio na życzenie żony upikliśmy chleb litewski taki z kminkiem siemieniem lnianym na zakwasie. ja niestety coś takiego omijam szerokim łukiem ale moja połowica uwielbia no to cóż upiekliśmy. jak to mawia moja żona weźmiemy się i zrobisz. no i coż dla mnie w smaku było to coś co przypominało smak trampa zapiekanego w asfalcie. no ale zaznaczam, że dla mnie . ja niestety nie znoszę połączenia smakowego kminek - w chlebie. b. lubię kminek w kapuście jako dodatek do mięs absynt i wiele jego różnych innych zastosowań, ale kminek i cheb to dla mnie straszna mordęga.
dlatego żona jadla swój wspanialy chlebek litewski a ja upieklem sobie te \"wstrętne buleczki niedzielne\" posypane sezamem, makiem i czarnuszkąusmiech.gif
nawet, gdy robię źle to wiem, że robię dobrze dobrego dymu w żagle

Zgłoś 10.11.05 [12:08] mira

Ok, juz weszlam przez temat :,,Wyrob wedlin sposobem domowym ,,. Dzieki kwiatek.gif

Zgłoś 24.12.05 [14:27] stavo 20

ludzie dajcie mi przepis na zaj**iste ciasto na pizze które smakuje jak buleczka tylko płaska

Zgłoś 09.10.06 [16:27] kata_rynka

dziękuje wszystkim tym którzy zamieścili tu przepisy na chleb
potrzebuje do szkoły jesteście wielcy! :*

Zgłoś 10.10.06 [18:00] mk

uratowaliście mi rzycie dawając tu jakikolwiek przepis dzięki

Zgłoś 10.10.06 [20:04] Wielbiciel

no dzienki wielkie pomogliście w zadaniu domowy wielkie dzienki ;D
buziaczki
;D

Zgłoś 11.10.06 [19:35] rei

możecie mi podać krótki przepis na chleb ?? pliska
z góry dzięki

Zgłoś 22.10.06 [08:54] Kicia

Mam przpeis na chleb ale razowy

Zgłoś 22.10.06 [08:54] Kicia

Mam przpeis na chleb ale razowy

Zgłoś 29.10.06 [15:07] sasiadka

1/2 łyzki suszonych drozdzy
1 łyzka cykru
1/2 szklanki bardzo cieplej wody (40-46'C)
1 3/4 szklanki maki
3/4 łyzeczki soli
2 łyzki oliwy

Wymieszac drozdze z 1/2 lyzeczki cukru i 1/2 szklanki bardzo cieplej wody, w malej misce. Mieszac az drozdze sie rozpuszcza. Odstawic az na powierzchni ukaza sie pecherzyki powietrza. Wsypac 1 1/2 szklanki maki i 1/4 lyzeczki soli do sredniej wielkosci miski. Dodac drozdze i 1 lyzke oliwy. Mieszac az zacznie powstawac miekkie ciasto. Zagniesc na posypanej maka stolnicy, dodajac stopniowo reszte maki-tyle aby powtallo twardzsze, lecz elastyczne ciasto. Wlozyc ciasto do wysmarowanej tluszczem miski i odstawic pod przykryciem w cieple miejsce az podwoi swoja objetosc, na 30 do 45minut. Rozgrzac piekarnik do 230'C. Ugniesc ciasto w misce i wylozyc na posypana maka stolnice. Wyrabiac przez chwile, aby rozprowadzic pecherzyki powietrza. Odstawic na ok 5minut. Posypac stolnice maka i rozwalkowac ciasto, nadajac mu ksztalt krazka o srednicy ok 25cm. Polozyc na formie, naciagnac brzegi. Odstawic na 15min. Piec az wierzch bedzie zlotobrazowy, przez ok 20min.

Zgłoś 23.02.07 [15:25] weska

mam super przepis na pyszny chlebek, łatwo i szybko się robi

10 dkg drożdży rozpuścić w szklance ciepłego mleka ( można w ciepłej wodzie)
dodać 2 łyżki cukru
uzupełnić letnią wodą tak, żeby całość wynosiła litr ( czyli należy dolać 3 szklanki). Odstawić na 10 min.
Wsypać 1 kg mąki, ok. 2,5 szkl płatków owsianych, 1,5 łyżki soli i 15 dkg ziaren ( ja zwykle daję słonecznik i dynię). I gotowe!
Chlebek piecze się ok godziny. Z tej porcji wychodzą 2 formy keksówki.
Smacznego!!!

Zgłoś 23.02.07 [16:45] rada

Po co tyle drożdży? Zmniejszaj stopniowo: wystarczy mniej niż 50 g.

Zgłoś 27.02.07 [00:14] Romuś

Witam Pracowalem Rok Na Piekarni Jako Uczen usmiech.gif Wiec Co Nieco Wiem

Przepis Na Chleb W Sumie Banal, Ale Trzeba W Sumie Wiedziec co nie Co. Po Pierwsze Moc Maki jezyk.gif nie da sie okreslic Na Wzrok. Na Piekarni Sa Dostawy Po Kilka Ton I Po Kilku Wypieczonych Piecach "Ciastowy" Sam Okresla Czy Maka Jest Mocna Czy Tez Slaba. I Wie Ile Drozdzy Dodac Do Ciasta. I Jaka Temperatura Wody. usmiech.gif Bo Wlasnie Temperatura Wody Tez Jest Istotna Powinna Nie Spazyc Drozdzy Jak I Rowniez Nie Powina Byc Za Zimna. Ciasto Powinno " Garowac " 3 razy

*Garowanie - Fermentacja ( Wzrost Ciasta )

Składniki:
Woda, Mąka (żytnia / pszenna) Sól Drozdze ( Ziarna np slonecznik sezam)

Sposob Przyzadzenia:

Do Chleba Pszennego Zwyklego Nalezy Uzyc Maki Typu 750

Nalezy Ugniesc Ciasto. I Pozostawic Do Garowania. Jezeli Ciasto Juz Wzrosnie Podzielic W Kęsy. Nastepnie " Zwerkowac " I " Zlinkowac " Czyli Zrobic z Tego Bochenek ( Fachowo Chleb wyrabia 2 piekarzy Badz maszyna. Jeden Werkuje Zaokragla Kęs Ciasta A Drugi Przedluza Czyli Linkuje. Chyba Ze To Chleb Okragly To Tylko Werkowac ) Nastepnie odlozyc do koszyka ( talerz Jezeli Bochenek Ma Byc Okragly. Foremka zeby kwadratowy i tak dalej ) znow do " Garowania " miedzy czasie zpryskac woda zeby nie byl suchy z wieszku i nie mial maki na sobie. Tuz Przed Wstadzeniem Jezeli Gara Jest Odpowienia. Mozna Sprawdzic Palcem Dotykajac Bochen od Gory Jezeli Zostaje Male Wgniecienie na bochenku To Sie Nadaje Jezeli Sprezynuje To Za Slabo Wyrosniety Jezeli Calkiem Klapnie To Za Dlugo Rosl I Nic Z Tego Juz Nie Bedzie. Trzeba Spryskac Woda I Posypac Makiem Slonecznikiem Sezamem Czym Kto Tam Lubi I Wsadzic Do Pieca. Piec Powienien Byc Goracy I Do Tego Powinien byc zaparowany czyli mozna wlasc troche wody na blache i zostawic aby woda odparowala i wsadzic chlebek. I To Juz Koniec usmiech.gif =) Smacznego.

Ciasto Na Rogaliki Podobnie

Typ Mąki 500 ( Wrocławska )

Czynnosci W Sumie Takie Same Tylko Skladniki Do Ciasta Nieco Inne

Woda Maka Drozdze Mleko Jajka Margaryna ( Maslo ) Cukier Troszke Soli

Bułki Pszenne :

Typ Maki 500 ( Wrocławska )

Maka Woda Drozdze Sol i W Sumie dalej takie same czynnosci =)

Zgłoś 10.09.07 [15:18] maczuga

dzieks ze napisaliscie tu przepisy na chleb sa mi bardzo potezrbne do szkoly. wszystkim z gory bardzo dziekuje a szczegolnie tymm ktorzy umiescili tu te przepisy.Dzieks

Zgłoś 21.10.07 [12:58] Halina

szukam przepisu na ruchanki, ktore były robione przed wypiekiem chleba. jezeli masz taki przepis to przyslij mi na e-maila. Będę bardzo wdzieczna. Była to tradycja na kaszubach od ponad stu lat.