Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

przepis na robienie bialej kielbasy

pilnie poszukuje przepisu na wyrob domowy bialej kielbasy (polskiej!!!!!)
w zamian super przepisy na francuskie frykasy ,proste i jakze malo znane w Polsce

Zgłoś 23.11.05 [20:37] epicurien

Odpowiedzi

Zgłoś 20.02.04 [11:27] ainer


Mieso wieprzowe z lopatki,karkowki lub szynki 10 kg ogolnej wagi pokroic na kawalki ok 5 cm (mieso niesciegniste),a osobno mieso sciegniste tzn zylaste.Oba rodzaje mies zapeklowac: na 10 kg miesa bierze sie 200 g soli,10 g saletry,20 g cukru.zmieszac sol saletre i cukiier i posypac mieso. Nastepnie trzec mieso ta mieszanka ok 10 min aby uzyskac kleistosc miesa.mieso sciegniste przepuszczamy przez maszynke do mielenia z siatka o oczkach2-3 mm a pozostale mieso o oczkach 10-12 mm.Po zmieleniu laczymy oba rodzaje mies dodajac czosnek15 g,pieprz20g,majeranek5g.masa napelniamy jelita cienkie wieprzowe.Parzymy w temp 72-75 st c przez ok 20-25 min po sparzeniu wystudzic w zimnej wodzie przez 5 min.Jesli chcemy miec kielb wedzona to nalezy wedzic dymem goracym do 80st c przez ok 100-120 min.

Zgłoś 21.02.04 [21:40] ajwi

a nie lepiej zostac wegetarianiniem?

Zgłoś 17.05.04 [14:00] mandarynka

BIAŁA KIEŁBASA ( Moje Gotowanie - kwiecień 1998 nr 4, dla 8 osób).

1,5 kg chudej wieprzowiny ( łopatki), 1,5 kg tłuściejszej wieprzowiny, 3 ząbki czocnku, 8-10 ziaren pieprzu , 4-5 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżki soli, 1/2 łyżeczki saletry, jelito cienkie.

Mięso dobrze umyć, osuszyć. Chudą wieprzowinę pokroić w drobną kostkę. Tłustą - zemleć w maszynce do mięsa. Czosnek obrać i rozetrzeć z łyżką soli.Pieprz i ziele rozgnieść. Oba mięsa połączyć, wlać 1,5 szkl. wody, wyrabiać, aż mięso wchłonie płyn. Sół z czosnkiem, pozostałą sół, saletrę, pieprz i ziele dodać so mięsa, wyrobić, odstawić na 8 godz. w chłodne miejsce.
Masę jeszcze raz starannie wyrobić. Jelita umyć, naciągnąć na specjalną wkładkę w maszynce do mięsa. Masę napychać do jelit za pomocą maszynki. Końce jelit związać grubą nicią. Kiełbasę, zawiesić, obsuszać przez 24 godz. Następnie włożyć do prawie wrzącej wody na 20 min., nie gotować i nie przykrywać ( wówczas nie popęka).

Często miesza się dwa rodzaje mięsa: wieprzowe i wołowe.
Moi rodzice zamiast wołowimy dodają często dziczyznę lub udka z indyka, a ponad to sporo czosnku, gorczycy, oraz trochę jałowca + inne przyprawy. Wychodzi rewelacja w smaku i dobrze się kroi.

Zgłoś 23.11.05 [20:23] gość

ajwi rośliny też czują

Zgłoś 23.11.05 [20:24] gość

ajwi rośliny też czują żyj powietrzem