Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Przepisy na ciasto z białek

Została mi miska białek po pieczenu faworków. Czy macie jakieś fajne przepisy na ciasto z uzyciem takiej ilości białek?

Zgłoś 07.04.12 [20:52] Fuksja

Odpowiedzi

Zgłoś 01.02.05 [18:07] emeś

Ja kiedyś miałam przepis, ktory szedł mniej więcj tak: szklanka białek, szkalnka, mąki, szklanka cukru : bakalie - białka ubić powoli dodając cukier, wymieszć z mąką, dodac bakalie i upiec. Ale szczegółównie pamiętam - sprawdzę w domku i jak coś znajdę to jutro podeślę usmiech.gif
pzdr
emeś

Zgłoś 01.02.05 [19:51] Elli

Robię ciasto u mnie zwane \"białkowcem\"

3 szkl.mąki
1 szkl.białek
1 szkl. oleju
1 1/2 szkl.cukru
1/2 szkl. letniego mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach

Białka ubić z cukrem. Ubijając wlewać stopniowo do piany na przemian olej, mleko i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec ok. 45 min. w średnio nagrzanym piekarniku ( tj. ok. 180 st. C ).
Smacznego !

Zgłoś 01.02.05 [20:43] Mary

Ciasto z bialek
1 szklanka bialek
30 dkg cukru pudru
13 dkg masla lu margaryny /rozpuscic/
1/2 szklanki maki
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
2 lyzki kakao
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
Ubic bialka z cukrem dodawac na przemian make wymieszana z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wlewac pomalu tluszcz.
Dobrze wymieszac ,piec jak biszkopt.

Zgłoś 02.02.05 [08:38] emeś

znalazłam jeszcze tylko temperaturę: 160-170oC...
pzdr
emeś

Zgłoś 04.02.05 [21:56] 555

Olu, co mozna dodac zamiast maku..? mielone orzechy..?
pozdrawiam

Zgłoś 05.02.05 [00:25] Ola

Z zastępstwem maku nigdy nie próbowałam, posiekane włoskie orzechy dodawałam obok maku. Dla mnie to placek makowy, mak to podstawa, ale może by spróbować.... Bo mak daje się suchy, bez moczenia, to powoduje chrupkość. Tylko ilość jest duża, tych orzechów objętościowo powinno być tyle, ile białek przed ubiciem.
Jak ktoś wypróbuje, to proszę krzyknąć o efektach usmiech.gif Najlepiej przed Wielkanocą, bo tokolejny termin pieczenia tego ciasta, tylko ozdabiam, nieraz polewam i nazywam mazurkiem makowym smiech.gif
Carpe diem!

Zgłoś 10.02.05 [15:02] emeś

taki makowy Oli robi moja mama i jest to najlepszy makowiec na świecie - u nas zwany pieguskiem usmiech.gif tylko u nas jest zwykły cukier zamiast pudru, i dziala! usmiech.gif
ale podpowiem Jej te orzeszki usmiech.gif

Zgłoś 11.02.05 [11:44] madlen

Możesz zrobić kokosanki:
Ubij białka, dodaj cukier puder do smaku (ilość załeży od ilości białeki od tego czy lubisz bardzo "słodko" czy też nie, ja daję ok. 1 łyżki na 4 białka)) i kikla kropel soku z cytryny. Dodaj wiórka kosowe (ok. 150 g na 3-4 białka). Wymieszaj. Wyłóż łyżeczką ciasteczka na blachę wyłozoną pergaminem (pergamin posmaruj margaryną). Wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180 st. aż się ładnie zarumienią.

Zgłoś 11.02.05 [14:43] Halina

Moze byc tak samo tylko zamiast kokosu zmiel orzechy włoskie i dodaj beda orzechowe. Bardzo dobre.

Zgłoś 30.01.08 [12:23] anuska

Dziękuję, na pewno wykorzystam podane przez Was przepisy.Słonecznie pozdrawiam.AR

Zgłoś 20.06.08 [11:46] teree

Hej,super pomysly! Wlasnie moje kokosanki sa w piekarniku! Mam nadzieje ze beda pyszne!

Dziekuje
Smacznego!

T.

Zgłoś 11.02.09 [00:01] pati.86

@emeś
chyba znalazłam przepis, o którym piszesz oczko.gif
"Ciasto z białek
szklanka białek
szklanka mąki
szklanka cukru
szklanka maku (suchego) lub wiórków kokosowych
1 kostka stopionej margaryny
cukier waniliowy, zapach arakowy lub rumowy
pół łyżeczki soli
łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie (niekoniecznie)

Do dużej miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i dokładnie ze sobą mieszamy. Dolewamy stopioną, wystudzoną(!) margarynę i mieszamy dokładnie łyżką. Aby powstała masa nie była zbyt sucha można dodać jednocześnie trochę ubitej piany i dokladnie wymieszać. Pianę ubijamy na bardzo sztywno i delikatnie łączymy ze składnikami w misce. Przelewamy do foremek (ja robię to ciasto w podłużnych foremkach, ale chyba można zrobić i w duzej blaszce) i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piecze się dosyć szybko, sprawdzamy patyczkiem czy nie jest wilgotne i gotowe. Po wyjęciu posypuję cukrem pudrem.

Uwaga 1: jeżeli zamiast maku dajemy wiórki, to trzeba zmniejszyć trochę ilość tłuszczu.

Uwaga 2: wszystkie ciasta wkładam do zimnego lub tylko lekko rozgrzanego piekarnika gazowego(!), nie wiem jak to wygląda w kuchenkach elektrycznych."

Wypróbuję i dam znać jak wyszło usmiech.gif

Zgłoś 05.08.11 [12:01] halina

20 g białek
18g rodzynek

Zgłoś 07.04.12 [20:34] AlVi

Dziękuję Wam bardzo! usmiech.gif

Ciasto robiłam z przepisu Elli ([01.02] 19:51) - nie dość że wykorzystałam szklankę białek pozostałą po drożdżowcu, to jeszcze nie zmarnowałam reszty polewy czekoladowej oczko.gif

Wprowadziłam z biegu kilka innowacji, więc dzielę się tym moim wypróbowanym przepisem, z którego wyszedł pyszny leciutki murzynek.

- szklanka białek (z 10 jaj)
- 300 g cukru pudru
- 150 gram masła
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- szczypta soli

No i garnek z resztą polewy (kilka łyżek, bez znaczenia dla przepisu oczko.gif )

Najpierw rozpuściłam masło w w/w garnku, dodałam prawie cały cukier (bez 2 łyżek, o tym dalej), mąkę pszenną i ziemniaczaną, aromat, proszek do pieczenia, kakao oraz 1/4 szklanki białek. Całość zmiksowałam na krem.

W pojemniku ubiłam na sztywną pianę białka z resztą cukru pudru oraz szczyptą soli. Delikatnie zmieszałam to z masą czekoladową i piekłam przez jakieś 50 minut w temperaturze 170° C.

Pychotka - polecam usmiech.gif

Zgłoś 07.04.12 [20:52] AlVi

Ups, pierwotny przepis pochodził od Mary - przepraszam za zamieszanie i jeszcze raz dziękuję Mary usmiech.gif