Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Przepisy na homara i kraba.

Cześć
Pracuję w branży rybnej i mam możliwość sprowadzenia w rozsądnych cenach homara i kraba.
Chętnie bym wypróbował jakieś ciekawe przepisy ale w necie nic nie znalazłem na ten temat.
Jeśli ktoś ma takie przepisy i podzieli się nimi to będe bardzo wdzięczny.
Oczywiście zaraz po ich wypróbowaniu wyrażę swoją opinię.
POZDRAWIAM I DZIĘKUJĘ!!!

Zgłoś 13.03.11 [00:13] Pinek

Odpowiedzi

Zgłoś 24.08.04 [16:48] arszulka

Ja tez troche po necie poszukałam i oto wyniki
Muślinowy homar
2 świeże lub mrożone homary; 1 główka sałaty; 2 owoce mango; 2 grapefruity; pęczek koperku; sok z 2 cytryn; 20 dag gęstego majonezu; 80 ml białego wytrawnego wina; białka z 4 jajek; sól.

Porcja dla 2 osób.
Stopień trudności - dość trudne.
Czas przyrządzenia - 45 min.
Ilość kalorii - 1 porcja - 445 kcal.
Zawartość tłuszczu - średnia.

Przyrządzanie

A. Świeże homary umyć pod bieżącą wodą, mrożone zaś rozmrozić i opłukać. Do garnka nalać tyle wody, żeby przykryła ona homary. Wodę zagotować z koperkiem, solą oraz niewielką ilością soku cytrynowego. Świeże homary gotować około 10 minut, natomiast mrożone 3 minuty.

B. W czasie gotowania przygotować sos muślinowy mieszając majonez z winem, sokiem z cytryny i odrobinką soli. Kiedy utworzy się jednolita masa, delikatnie połączyć ją z ubitymi na sztywno białkami.

C. Po ugotowaniu homarów wyjąć je z garnka, ostudzić, rozciąć pancerz i wyjąć mięso. Mięso pokroić w plastry i ułożyć na wcześniej ozdobionym zieloną sałatą półmisku. Następnie po jednej stronie homara ułożyć na przemian cząsteczki grapefruita oraz mango, a po drugiej stronie wyłożyć wcześniej przygotowany sos. Całość można udekorować papryką.

Nasza rada

Mięso homara jest zdecydowanie najsmaczniejsze, kiedy waży on od 450 do 900 g.

********************
bez tytułu usmiech.gif
Nalezy wczesniej przygotowac cos do posypania:
zmieszac troche tartej bulki (ok. pol szklanki) z 1-2 lyzeczkami slodkiej papryki w proszku;
oraz maslo czosnkowe: maslo lub moze byc tez margaryna, zmieszac z rozdrobnionym czosnkiem (kilka zabkow) i odrobina soli i odstawic do lodowki do zastygniecia.
Teraz:
1. homar ma byc ugotowany - jak sie gotuje nie wiem (=nie chce= wiedziec), kupuje juz ugotowane.
2. przepolowic na pol wzdluz ogona, czyli na dwie czesci. po rozpolowieniu zobaczymy biale \"miesko\" ktore nalezy posmarowac naszym maslem czosnkowym, posypac uprzednio przygotowana bulka tarta z papryka i wstawic do nagrzanego piekarnika na 15 min. az sie troche zarumnieni
**************************
Homar ziolowy -
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
1 homar,
100 g obranych krewetek,
2 cebulki dymki,
1 mala marchewka,
1 maly korzen kolendry lub pietruszki,
1 jajko,
1 lodyga trawki cytrynowej lub 1/2 lyzeczki utartej skorki cytrynowej,
1 lyzeczka maki ziemniaczanej,
2 lyzeczki sosu sojowego,
1 lyzeczka brazowego cukru,
5 listkow swiezej bazylii,
do przybrania swieze czerwone papryczki chilli, cebulka dymka,
galazka swiezej miety.

1. Homara wlozyc do wrzacej wody i gotowac 30 min. Wyjac mieso ze szczypiec i
ze skorupy korpusu. Skorupe oczyscic dokladnie i wymyc szczoteczka.
2. Cebule, czosnek, marchew, korzen kolendry obrac, umyc i posiekac. Trawke cytrynowa, bazylie i chilli umyc i pokrajac jak najdokladniej. Wszystkie skladniki wymieszac z jajkiem, krewetkami, sosem sojowym, maka ziemniaczana i
cukrem. Dodac grubo pokrajane mieso homara i posiekana bazylie, wymieszac
dokladnie.
3. Skorupe homara napelnic farszem, ulozyc w naczyniu do gotowania na parze i
gotowac 30 min.
4. Przelozyc na polmisek i udekorowac mieta, kwiatami z chilli i palemkami z
dymki. Podawac z sosem ogorkowym.
- W ten sposob mozna przyrzadzic kraby, biorac po jednym na osobe.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 \"Kuchnia tajska\", strona 38.
**********************

Zgłoś 24.08.04 [16:53] arszulka

czesc dalsza teraz o krabach
Kraby w sosie

Porcja dla 4 osob. Czas przygotowania 45 min.
500 g szczypiec z krabow (lub kraby z puszki),
200 g pieczarek,
250 ml śmietany,
100 g ugotowanego ryzu,
60 g masla,
2 pomidory,
1 cebula,
1/2 pęczka zielonej pietruszki,
3 lyżki brandy,
sól, pieprz.

1. Szczypce krabów oczyscić, wyjąc z nich mięso, opłukać. Kraby z puszki odsączyć na sicie.
2. Pieczarki oczyścic, opłukać, pokroić na plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić i usunąc pestki. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. Zieloną pietruszkę opłukać pod bieżącą wodą, drobno pokroić.
3. Na patelni rozgrzać masło, włożyć pieczarki, podsmażyć. Dodać cebulć i pomidory. Dusić 5 min.
4. Do podduszonych pieczarek z cebulą i pomidorami dodać mięso krabów. Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę i zagotować. Dodać pietruszkę i brandy. Jeszcze chwilę trzymać na ogniu.
5. Podawać na głebokich talerzach z lyżką ugotowanego ryżu.

Kraby w rumie

2 całe kraby
200 g siekanego mięsa kraba
200 g ananasa
60 g tartego sera
50 g słodkiej papryki
150 ml sos bechamel
30 ml oleju
100 ml rumu
sól
pieprz do smaku
1.Na rozgrzanym oleju podsmażyć siekane mięso krabie (także to uzyskane z całych krabów - zachować ich pancerze), pokrojon drobno słodką paprykę.
2.Dodać sos bechamel, ser i przyprawy i gotować na wolnym ogniu.
3.Pokroić i przegotować ananasa. Dodać do gotujšcego się powoli mięsa. Wlać rum.
4.Tak otrzymanym nadzieniem wypełnić krabowe pancerze.
5.Piec w piekarniku aż staną się brązowe.

Sałatka krabowa

Danie dla 2 osób, czas przygotowania: 20 min.
opakowanie zamrożonych paluszków krabowych
5 jajek
pęczek koperku
majonez niskokaloryczny
przyprawy
cytryna
1.Paluszki obrać z folii, pokroić na 1cm kawałki.
2.Jajka ugotować na twardo pokroić w kostkę, skropić cytryną.
3.Koperek posiekać. Wszystko wymieszać z majonezem, przystroić plasterkami cytryny.

Smażone kraby

40 dag mięsa konserwowego z krabów
pół łyżeczki imbiru
2 łyżki oleju, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki sherry, łyżeczka cukru
4 cebule
łyżka posiekanego szczypiorku
1.Na goršcy olej włożyć mięso z krabów posypane imbirem i smażyć przez 2 min.
2.Następnie dodać sos sojowy, sherry, cukier i pokrojonš cebulę.
3.Zmniejszyć ogień i często mieszajšc smażyć do momentu, aż kraby wchłonš cały płyn.
4.Podawać posypane szczypiorkiem.

Samcznego.trzymam za słowo ze opowiesz o wrazeniach smakowych

Zgłoś 25.08.04 [10:55] Pinek

Dzięki serdeczne za odzew.
Jak uda mi się to zrobić to opiszę swoje doznani kulinarne.

POZDRAWIAM

Zgłoś 06.05.07 [03:04] lubetaror

jak obrac kraba

Zgłoś 16.02.09 [11:34] AMPM

kraby i homary sa dobre same w sobie i radzilabym zrobic je jak najprosciej.
Do wrzatku z kostka rosolowa i szczypta soli wlozyc swieze kraby. Gotowac 15 do 20 minut. nastepnie ostudzic i wlozyc do lodowki na nastepne 20 minut aby miesko stezalo (czesc mieska kraba jest bardzo miekka i moze sie wylac po przlupaniu skorupy).

Tak jest prosto i smacznie.

Zgłoś 20.10.09 [22:25] ecie pecie

Co do homara, bardzo dobrym pomyslem jest go gotwowac w wodzie z sola morska, w zaleznosci czy swiezy czy rozmrozony inne czasy (20- 5min)
Homar jest dobry na cieplo jak i na zimno.
Co do kraba, bardzo dobrym pomyslem jest go smazyc w 180-190 C przez ok 3-4 min uprzednio maczajac w sosie nalesnikowym.
Najlepszy jest na cieplo w lekkim slonkawym sosie (tylko nie bulionusmiech.gif na zimno z majonezami z przyprawami (slodki sos chili).
Doskonale dodac do posilku lekkie biale wino poprawia smak po kazdym kesie.
Wazne jest by przygotowac cale danie przed polozeniem Homara/Kraba na talerz, w ten sposob zaoszczedzimy cenne chwile gdyz bardzo latwo sie miesko wychladza i tracimy mozliwosc delektowania sie pelnia smaku.
Pracuje w kuchni sushi od jakiegos czasu, uwazam ze poza mieskiem z łososia, ktorego uwielbiam Krab i Homar sa najlepszymi z serwowanych owocow morza usmiech.gif

Zgłoś 21.10.09 [04:21] pelno

Jest b.duzo swietnych przepisow w necie, ale w j. angielskim. Jesli wladasz tym jezykiem, to moge podac link do nadzwyczajnej strony kulinarnej, daj mi znac, czy chcesz.

Zgłoś 23.12.09 [20:16] tita

W Hiszpanii przygotowujemy go tak:Homara przeciąć wzdłuż(b.ostry nóż niezbędny),ułoży na patelni do grilowania lub na zwykłej skropionej oliwą.Grilować 5 mniut.W miedzyczasie obrać 2 ząbki czosnku i posiekać z zieloną pietruszką, na osobnej patelni podgrzać oliwę.Zdjąć homara z patelni ,ułożyć pancerzem do dołu,posypać natką z czosnkiem i polać gorącą oliwą.Oliwa musi być bardzo gorąca tak,abu czosnek i natka skwierczały ,gdy je polewamy.

Zgłoś 13.03.11 [00:13] janek

witam mam mrozonego homara i nie wiem jak go przyzadzic ile czasu gotowac?