Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

przepisy na podroby

Bardzo proszę o jakieś sprawdzone przepisy na przyrządzenie podrobów. Szczególnie chodzi mi o móżdżek, cynaderki i inne takie tam (nie o watrobę czy serca)
Please help!!

Zgłoś 05.04.12 [22:33] yesfan

Odpowiedzi

Zgłoś 29.11.02 [19:31] kaska

Cynadry wieprzowe popularne
Składniki:
60 dkg nerek wieprzowych, tłuszcz, 8 dkg cebuli, 2 dkg mąki, 250 ml rosołu lub wywaru z kości, sól, pieprz, przyprawa do zup i majeranek do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Cynadry umyć, przekrajać wzdłuż na połówki, zalać wodą, pozostawić na 30 minut. Następnie zalać wrzącą wodą, zagotować, odlać, opłukać, zalać ponownie wodą i ugotować. Wyjąć z wywaru, przestudzić, pokrajać w półplasterki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajaną w kostkę podsmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, rozprowadzić zimnym rosołem szybko mieszając trzepaczką, zagotować, włożyć nerki oraz przyprawy, dusić kilka minut na małym ogniu, doprawić. Podawać z ziemniakami, kaszą, surówką. Mózg cielęcy z pieczarkami
Składniki:
50 dkg mózgu cielęcego, tłuszcz, 15 dkg pieczarek, 250 ml śmietany, 1 dkg mąki, żółtko, natka pietruszki, sól, pieprz do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Mózg obrać z błon, umyć, sparzyć wrzącą wodą, osączyć, podzielić na minejsze kawałki. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć,oprószyć mąką, wlać śmietanę, zagotować, wymieszać z żółtkami i posiekaną natką pietruszki, doprawić, zalać mózg i zapiec.

Zgłoś 29.11.02 [19:32] kaska

choc ja najb lubie zoladki i ozorki. Ozorki sa genialne!

Zgłoś 05.12.02 [15:27] yesfan

Dzięki!!! Myślę że na ozorki, zółądki , grasice i inne takie tam przeze mnie nie wymienione również proszę....tzn.l przepisy

Zgłoś 07.12.02 [13:57] jumbol

Gulasz z żołądków drobiowych,

Żołądki ok. 0,5 kg, duża cebula, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, śmietana, mąka, odrobinę tłuszczu do smażenia

żołądki dokładnie wypłukać i oczyścić, wrzucić do gara (całe), dodać liścia laurowego,ziele angielskie, posolić i gotować jakieś 20 min.
Potem odcedzić żołądki, NIE WYLEWAĆ WYWARU, pokroić je na mniejsze części. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać pokrojone żołądki, delikatnie obsmażyć (minimalnie), zalać wywarem z gotowania żołądków i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia doprawić i podbić śmietanąz mąką.

Zgłoś 07.12.02 [14:00] ewa

ozorek w sosie chrzanowym jest pycha usmiech.gif
albo ozór w galarecie

ale nie znam przepisów niestety
to chyba sporo roboty

Zgłoś 07.10.04 [21:19] ferdo

Podroby są pyszne!

Zgłoś 08.10.04 [20:54] adam

proszę o więcej- może płucka,serca czy wspomniane już ozorki, nóżki lub ogony

Zgłoś 05.11.04 [18:28] prababcia Ania

Kasiu, gotowałam żołądki wg Twojego przepisuusmiech.gif
Gotowałam w szybkowarze 1 godz. i były mięciutkieusmiech.gif
Wszystkim bardzo smakowały, podałam je z kaszą gryczaną.

polecam ten przepis usmiech.gifusmiech.gifusmiech.gif
pozdrawiam kwiatek.gif
szczupak

Zgłoś 09.11.04 [13:51] kasia

Ciesze sie bardzo, ze smakowalo!!!!

Zgłoś 25.11.04 [21:14] Mada

Wątroba: na tłuszczu smażyć cebulę pokrojoną w piórka, lub kostkę na złoty kolor. Dodać umyte kawałki wątroby,dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami w-g uznania. Wątrobę przyprawia się na końcu przed samym podaniem - inaczej jest sucha i twarda.

Z ozorków ściąga się białą skórkę i dusi tak jak mięso pieczeniowe z przyprawami w-g uznania. Gdy miękkie kroi się je na plastry i podaje z sosem do ziemniaków, kaszy lub na zimno z pieczywem. PYCHA!

Zgłoś 08.12.04 [22:31] Sepiko

witam wszystkich smakoszy podrobów.
Ja czasem gotuje ogony w kapuście (pychotki)
kapusta kiszona do tego wegeta sól kminek pieprz i koncentrat pomidorowy.

Zgłoś 17.12.04 [18:31] PANORAMA

EWO !!!!
Ja kupuję ozorki wieprzowe, oczyszczam je i wrzucam do wrzącej wody, następnie dodaję przyprawy i gotują na malutkim ogniu około 2-3 godzin (próbuje widelcem czy są miękkie) następnie odlewam wodę i zalewam je zimną wodą. Jak poleżą w wodzie i ostygną wyjmuje i ściągam skórę. Następnie kroję w poprzeczne plastry, układam na półmisku, dekoruję marchewką, zielona pietruszką i groszkiem i zalewam rosolkiem z dodatkiem żelatyny. Są pyszne. Jeżeli nie robię w galarecie to kroję ugotowane ozory w plastry i podaję z sosem chrzanowym.
SOS
bazą jest sos beszamelowy(tłuszcz, mąka i zimne mleko oraz przyprawy: sól, pieprz i gałka ) i do tego dodaję chrzan "do smaku".

Zgłoś 19.12.04 [23:08] norbert101

cynadry - ważne!
cynadry prawie cały czas muszą byś w płynie- w wodzie lub wywarze
gotujemy cedzimy i zalewamy wodą
wyjmujemy kroimy po jednej i wrzusamy do wywaru czy tam czego - jak choć trochę wyschną zaczynają być twrde
ja gotuję z wywarem z suszonych grzybów kostką rosołową zeszkloną cebulą dużo liścia laurowego - zabielone mąką - dość smaczne
ozur - ważne - trzeba peklować -ma inną konzystęcje po peklowaniu - nie rozłazi się
albo w galaretę - ja robię z malagą albo na ciepło w sosie chrzanowo czosnkowym -
wątroba - najpierw na ostrym ogniu!! smażymy w całości
następnie kroimy w kawałki - jest więkrzy komfort bo krew tak nie bryzga
smażymy te kawałki - znowu na ostrym ogniu - jak nie to się z wątroby zrobi ''kasza'' dodajemy cebulę - zmiejszamy ogień i dusimy na mniejszym - na finiszu solimy i pieprzymy - nie wcześniej !!!
ja jeszcze czasem dodaję do tego fasolkę z puszki flage coś tam - taka mała młoda zielona i robię sos z pięcima smakami

Zgłoś 26.12.04 [13:50] Dorotka

Hej Maxel!Miłam się zgłosić na temat podrobów-chodzi mi nie tylko o same przepisy..dzięki za pomoc.Pozdrawiam

Zgłoś 02.01.05 [04:23] zbiig

lubię podroby, co jakiś czas biję świniaczka, zawsze uważałem, że flaki (chodzi o zupę) robi się z żołądków wołowych, nie przypuszczałm nawet, że można to zronić z żołądkami wieprzowymi, radzę spróbować

Zgłoś 02.01.05 [04:34] zbiig

hehe kucharz2556 wszystko fajnie a co zrobisz z kostkami w łapkach kurzych, dam ci jeszcze jedną radę, krwi nie trzeba zaprawiać octem ani solą, to jest nie potrzebne, ani nie zdrowe. Przy uboju po spuszczeniu krwi wystarczy ją trzepać (ręką) aż wytrąci sie białko, ktore trzeba wyrzucić, wtedy ta krew moz przeleżeć w lodówce nawet 3 dni i nie ma prawa sie skrzenąć, sprawdź a zobaczysz.

Zgłoś 26.01.05 [20:22] adam

a jak się robi flaczki wieprzowe?

Zgłoś 31.01.05 [14:56] jolka

Ozory
Gotuję, jak na rosól. Lekko wystudzam, obieram. Kroję w plastry.
Do tego sos chrzanowy, czyli biała zasmażka, podlać rosołem z ozorków, żeby gęstość sosu była odpowiednia, dużo chrzanu, ciut cukru. Zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietany. Podaje się gorące ozory w gorącym sosie z ziemniakami. ( Ja bardzo lubię sos chrzanowy z ryżem, ale nie wiem, czy Tobie to odpowiada.

Zgłoś 26.10.05 [10:36] 11111

a co można zrobic ze świeżej wątróbki z dorsza

Zgłoś 28.11.06 [23:11] noa

czesc...jesli chodzi o przepisy na podroby...moge dodac prosty na mozdzek.a wiec nalezy osmazyc mozdzek na masle z dodatkiem pieprzu(wiekszej niz zwykle),soli i po koniec smazenia polec delikatnie octem..pycha..Oraz cynadry ostatnio do podstawowego sosu(sol pieprz...maka.swieza pietruszka) dodalam zielony pieprz(okolo pol sloika).z ryzem smakuje wysmienicieusmiech.gif nie wiem czy twoje pytanie jest aktualne..ale zycze smacznego!

Zgłoś 28.09.07 [11:34] ALEX385

Móżdżek wieprzowy - płuczemy, zdejmujemy i osłonkę , gotujemy 2 minutki docedzamy wodę , wrzucamy na patelnię trochę tłuszczu (najlepiej margaryny) wkładamy móżdzek posypujemy kminkiem (ok. 1/2 łyżeczki) i solą do smaku podsmażamy i wbijamy 2-3 jajka jeszcze trochę podsmażamy. Taka jajecznica to poprostu PYCHOTA

Zgłoś 06.10.07 [16:12] neofita

Co z flakami?
Próbowałem zrobić, wyszły ledwo jadalne, nie takie jak u mamy.
Te kupowane gotowe nie są zbyt dobre.

Zgłoś 12.10.07 [09:43] abak

Przepis na dobre flaki, plis.

Zgłoś 20.11.07 [11:38] dada

wątróbka w pomidorach
wątróbkę drobiową lub wieprzową (tę pokroić w plastry) oczyścić, usmażyć z obu stron na sporym ogniu (smalec jest najlepszy!), przełożyć do rondla, na tłuszcz po wątróbce wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę, podsmażyć i do wątróbeczki. Teraz puszka pomidorów, przyprawa typu ziarenka smaku czy wegeta, tymianek (koniecznie) i dusimy. Na koniec czosnek

Zgłoś 20.11.07 [12:00] dadak

gulasz z serc lub żołądków
podroby oczyścić i ugotować do miękkości (to trochę trwa), ja zmieniam wodę przynajmniej raz, wyjąć i pokroić.
w rondlu poddusić cebulę, dodać podroby, obraną i pokrojoną włoszczyznę (używam mrożonej w słupkach, ładnie wygląda), ogórki konserwowe lub kiszone (razem z zalewą), oraz np. paprykę konserwową i co tam nam w ręce wpadnie, doprawić wedle gustu (można też dodać koncentrat)

Zgłoś 20.11.07 [13:52] emerytka

Ja w nidzielę oglądalam podróże Roberta Makłowicza i podawał żołądki drobiowe z grzybami.Już wypróbowalam dzisiaj i mogę z czystym sumieniem polecić. A więc bierzemy 60 dkg żolądków drobiowych/miałam troszkę mniej/ 40 dkg.grzybów mrożonych/mam obgotowne i zamrożone/1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego/miałam rosół/,1 dużą cebulę,2 łyżki masła,150ml.śmietany,2 łużeczki mąki,sól i pieprz do smaku.
Masło rozpuścić w garnku i dodać posiekaną drobno cebulę - zeszklić.Zołądki sparzyć przelewając wrzątkiem 3-4 razy/zrobiłam to na durszlaku/i dodać do cebulki.Dusić kilka minut i zalać bulionem,tak aby żołądki były przykryte.Dodać zmielony pieprz,sól,przykryć i dusić 1 godz.Dodać grzyby i dusić jeszcze z 10 minut.Na koncu dodać smietanę wymieszaną z mąką i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.Smacznego

Zgłoś 04.12.07 [15:33] neofita

kurze żołądki po ugotowaniu robią się małe, suche i tacą smak - niepowtarzalny.
Żołądki indycze to je to.

Zgłoś 15.12.07 [13:36] JANUSZ

KASKA mam trochę lat i lubię gotować jak mi ktoś nie każe,ale twoich cynaderek to nie zjadłbym nawet gdybyś dawała mi 100 zł. Kobieto to jest oprócz ozorków moje drugie ulubione danie i dlatego te dania przyrządzam sobie sam, chociaż moja żona na pewno gotuje od ciebie lepiej. KOBIETO ja obgotowuje cynadry najmniej 4 razy i twoje danie to nawet kot wyczułby mocz, radzę ci zrezygnuj z gotowania, a zabraniam ci wręcz podawania twoich przepisów bo możesz być oskarżona o nieumyślne spowodowanie śmierci lub poważnej choroby, dlatego więc pozwoliłem sobie zgłosić Panią do usunięcia z forum.
pozdrawiam Janusz

Zgłoś 20.12.07 [18:02] Stan

@JANUSZ
Podobnie jak i Ty lubię cynadry. Ale żeby od razu zgłaszać do usunięcia?
Ktoś bezmyślnie przepisał przepis z książki i nigdy nie zrobił tego o czym pisze.
Jadłem kiedyś za komuny cynadry w barze. Smakowały wiesz jak. Tylko głód zmusił mię do tego że coś z tego zjadłem. Od tego czasu nie jem cynaderek nigdzie tylko w domu. Karą zaś za zrobienie jakiegoś obrzydlistwa powinna być tylko obowiązkowa konsumpcja i to do ostatniej łyżki.

usmiech.gif

Zgłoś 09.01.08 [16:27] Życzliwy

@yesfan
"Bardzo proszę o jakieś sprawdzone przepisy na przyrządzenie podrobów. Szczególnie chodzi mi o móżdżek, cynaderki i inne takie tam "

O jakie INNE TAM chodzi?
Może doprecyzujesz?

Please help!!

;D