Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

PRZETWORY

Dobra, widzę, że babcia Ania nie pali się do podzielenia się przepisami więc zaczynam od siebie. usmiech.gif
W ubiegłym roku zrobiła w naszej rodzinie furorę..... pigwa.
Krzew o owocach okrągłych wielkości piłki ping-pongowej lub większe, barwy żółtej, bardzo twarde i z mnóstwem malutkich pesteczek w środku.
Zawiera bardzo duże ilości witaminy C i jest owocem, który mozna wykorzystać \"do końca\"
A robiłem to tak:
1. Sok z pigwy - (mmmmmniam ! jezyk.gif )

Owoce należy umyć, a następnie ostrym nożykiem podzielić na
ćwiartki i \"wydłubać\" pestki. Jest z tym sporo roboty, bo owoce są
twarde, jak wspominałem, i paluszki bolą, ale naprawdę się opłaca.
Wyczyszczone ćwiarteczki wrzucić do litrowych słoików wypełniając
je do polowy, no może do 3/4 wysokości. Zasypać cukrem w
proporcji 1;1 wagowo. To wyjdzie mniej więcej pełny słoik.
Nakryć lnianą szmatką lub gazą i postawić na parapecie na
słoneczku, ale nie za ostrym. Po kilku dniach mamy pyszny
soczek. Ilość pigwy dowolna. Im więcej tym lepiej, bo bedzie więcej
słoików z soczkiem. Gotowy soczek zlewamy do innych słoiczków o
wielkości takiej, jak komu odpowiada i zależnej od tego jak często
bedzie używany. Jest pyszny do herbaty, zwłaszcza do zimowej i
do ....
2. Nalewki (mmmmmmmmmmniam ! jezyk.gifjezyk.gif )

Zawartość słoiczków z pokrojonymi owocami i z soczkiem,
przeznaczonym do wykonania nalewki przelewamy w całości do
większego gąsiorka lub słoja, w którym będziemy przygotowywać
nalewkę. Zalewamy odpowiednią ilością czystej wódki oraz spirytusu.
Ilość wódki i spirytusu należy niestety dobrać empirycznie w
zależności od upodobań. Ważne, żeby najpierw wlać wódkę, a po
kilku dniach spirytus. Owoce lepiej oddadzą swój smak i aromat.
I teraz najtrudniejsza próba. Nalewka musi (!!) dojrzewać okolo 6
tygodni. Jęzor wis, ale warto poczekać. Później.... niebo w gębie.
3. Konfitura

Owoce pozostałe po zlaniu soczku i nie przeznaczone na nalewkę
kroimy w kosteczkę, dodajemy pokrojonych również w kosteczkę
soczystych jabłek (ilość do uznania) , żeby całość nie była za
bardzo sucha i wytrawna i smażymy jak normalne konfitury.
Oczywiście nie zapominamy o cukrze. Ilość znowu trzeba
wypraktykować. Do świeżej bułeczki z masłem jak znalazł !

Owoce pozostałe po wypiciu nalewki można również pokroić w kosteczkę i wykorzystać jako rodzynki do ciasta lub innych deserów albo pogryźć sobie jako przekąskę w trakcie czytania książki lub oglądania telewizji. Trzeba tylko uważać, żeby nie było tego za dużo, bo można się \"załatwić na cacy\"

I tym sposobem zagospodarowałem pigwę \"do końca\"

Polecam pa,pa smiech.gifsmiech.gif

kwiatek.gif Ludzie decydują to jest spełnione kwiatek.gif

Zgłoś 28.11.16 [15:57] Andyk

Odpowiedzi

Zgłoś 06.04.04 [18:43] emgie

Andyk, zadziwiasz mnie swoimi umiejętnościami kulinarnymi! usmiech.gif jesteś kucharzem? Masz tyle fajowych pomysłów usmiech.gif

Zgłoś 06.04.04 [20:57] Andyk

Jak już zauważył Szyman w \"sprawozdaniu\" ze spotkania grupy warszawskiej, jetem inżynierem. Kucharzenie to zupełny przypadek. Sam nie wiem kiedy to się stało i jak. usmiech.gif Traktuje to zdecydowanie jako hobby.
Dzięki za uznanie [kwiatek} smiech.gif
Ludzie decydują to jest spełnione

Zgłoś 07.04.04 [08:21] babcia Ania

Pamiętam co obiecałam, ale teraz mam na głowie świętausmiech.gif
Andyk - serdecznie pozdrawiamusmiech.gif
Wszystkim FORUMOWICZOM życzę pogodnych i zdrowych Swiat Wielkiej Nocy usmiech.gif

Zgłoś 07.04.04 [20:53] Andyk

Hej, ludzie !!!
Niunia, wiewiura, mała i inni. Podobno taki był ekstra pomysł na przetwory i co ? Cisza !!!
Odezwijcie się, pleeeeaaaase usmiech.gifusmiech.gif
Ludzie decydują to jest spełnione

Zgłoś 07.04.04 [23:17] ciotka

Andyk spokojnie teraz planujemy ile mazurków zrobić , po świętach ruszymy z kopyta i posypią się przepisy pozdrawiam

Zgłoś 08.04.04 [07:57] Andyk

O.k. usmiech.gifusmiech.gif
Ludzie decydują to jest spełnione

Zgłoś 08.04.04 [08:43] wiewióra

Andyk, aleś Ty w gorącej wodzie kąpanyusmiech.gif Ja się zjawię na pewno, bo jestem gorąco zainteresowana tematem. Ale po świetach, po świętach...
Pozdrawiam ciepło!

Zgłoś 08.04.04 [13:53] beatka29

To ja cos moze na dobry poczatek ....

PIKANTNE OGÓRKI W CHILI
3 kg ogórków
sól (trochę – do odwodnienia)
4 łyżeczki chili
1 główka czosnku
6 łyżek oleju
1 szklanka octu 10% lub 6%
½ kg cukru

Ogórki obrać i pokroić w plastry. Zasypać solą, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Następnie odcedzić, dodać chili i rozgnieciony czosnek. Wlać olej, wymieszać.
Zagotować ocet, rozpuścić w nim cukier i gorącym zalać ułożone w słoikach ogórki (lub odstawić na 12 godzin. Nie trzeba gotować. Można jeść już na drugi dzień - efekt zaskoczenia u gości murowany.

Zgłoś 08.04.04 [13:55] beatka29

a to jeszcze ja moze macie przepisy na kabaczki lub patisony marynowane ???? Pozdrawiam i z gory dziekuje usmiech.gif

Zgłoś 08.04.04 [16:34] dickw

pewnie pora roku nieodpoweidnia na ponizsze przetwory, ale za pol roku usmiech.gif moze sie komus przydadza.. Kiedys juz je podawalem...

Z BURAKÓW
2 kg buraków ćwq., 1 kg marchwi, 1 kg kwasnych jablek, 2 duze cebule
zalewa: 2 szkl. octu winnego, 1,5 szkl. cukru, 2 szkl. wody, 3 liscie laurowe, 8 ziaren ziela ang.,10 ziaren pieprzu, 2-3 lyzki soli

Buraki ugotowac w lupinach,ostudzic i obrac. Marchew i buraki zetrzec na grube wiorki (np. w malakserze), cebule pokroic w polplasterki, jablka w slupki. Zagotowac zalewe, wlac do przygotowanych warzyw, wymieszac, przelozyc do sloikow, zamknac. Pasteryzowac 20 min.

Z OGÓRKÓW
5 kg ogorkow, 5 marchewek, 5 cebul, 5 zabkow czosnku, 3-4 lyzeczki soli
zalewa: 1/2 szkl. octu 10%, 1 szkl. wody, 1/4 szkl. oleju, 1/2 szkl. cukru

Ogorki obrac, pokroic w plasterki, posolic. Marchew zetrzec na tarce o duzych oczkach, czosnek drobno pokroic, cebule pokroic w kostke i posolic. Po 1 godz. odcisnac ogorki i cebule, wymieszac z reszta warzyw. Zagotowac zalewe. Wlozyc warzywa do goracej zalewy, wymieszac, przelozyc do sloikow, zamknac. Pasteryzowac kilka minut.

Z KAPUSTY CZERWONEJ
3 kg kapusty czerw.,1 kg jablek, 1 kg pomidorow, 0,5 kg cebuli
zalewa: 1 szkl. octu 10%, 9 szkl. wody, kilka gozdzikow, 4 liscie l., 6 ziaren ziela ang., 6 lyzek cukru, 2 lyzki soli, olej slonecznikowy

Kapuste poszatkowac i posypac plaska lyzka soli, cebule pokroic w plasterki, posypac lyzeczka soli, odstawic na 24 godz. Nastepnie warzywa odcisnac, zalac goraca zalewa i gotowac 45 min. Pomidory obrac, pokroic na czastki, jablka obrac i zetrzec na tarce. Pod koniec gotowania dodac do kapusty pomidory i jablka, chwile gotowac. Goraca salatke wlozyc do sloikow. Do kazdego wlac lyzeczke oleju, zamknac. Pasteryzowac 15-20 min.

Z BIALEJ KAPUSTY
2 kg kapusty b., 2 kg burakow, 40 dag cebuli
zalewa: 1/2 szkl. oleju, 1 szkl. octu winnego, 3/4 szkl. cukru, 1/3 szkl. wody, 2 lyzki soli

Buraki ugotowac, obrac, zetrzec na tarce o duzych oczkach. Kapuste poszatkowac, ugotowac, odcedzic. Cebule pokroic w piorka. Wymieszac warzywa, dodac goraca zalewe, ponownie wymieszac. Przelozyc do sloikow, zamknac. Pasteryzowac 15 min.

PAPRYKA CZERWONA LUB RÓŻNOKOLOROWA Z CEBULĄ
1,5 kg papryki, 0,5-0,7 kg cebuli,
zalewa: 20-30 dkg cukru, 0,5 l octu 10%, 0,5 l wody, 2 lyzki soli, liscie l., ziele ang.

Cebule pokroic w plastry, papryke w paski. Cebule i papryke (oddzielnie) posypac sola i odstawic na 24 godz. Odcisnac. Na wrzaca zalewe wrzucac wymieszana z cebula papryke, gotowac 2-3 min. Goraca wkladac do sloikow. Mozna chwile pasteryzowac.

SALATKA Z CZERWONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW
1 kg papryki,30 dag pomidorów, 20 dag cebuli, 3-4 zabki czosnku
zalewa: 1,5 szkl. wody, 1/2 szkl. octu winnego 6%, po lyzeccze soli, cukru, gorczycy, pieprzu, ziela ang., 3-4 liscie l., 3-4 lyzki oleju

Papryke zblanszowac, obrac ze skorki, pokroic w paski. Pomidory pokroic w osemki,cebule w plasterki.Warzywa i czosnek ulozyc w sloikach. Zagotowac zalewe z przyprawami, zalac salatke w sloikach. Na wierzch kazdego wlac po lyzce oleju, zamknac. Pasteryzowac 20 min.

MIZERIA Z OGÓRKÓW PASTERYZOWANA
1 kg ogorkow, 2 cebule, 4 zabki czosnku, 3-4 lyzki posiekanego koperku, 1/2 szkl. wody, po lyzeczce soli, kwasku cytrynowego i pieprzu

Ogorki i cebule pokroic w talarki, wymieszac z obranym czosnkiem i koprem, wlozyc do sloikow. Zagotowac wode, wymieszac z sola, kwaskiem i pieprzem. Zalac ogorki, zamknac, pasteryzowac 20 min.

SAŁATKA WIELOSKŁADNIKOWA
po 1 kg: buraków, marchwi, kapusty bialej, cebuli, czerwonych pomidorow
zalewa: 6 szkl. wody, 2 szkl. octu 10%, 2 szkl. cukru, 2 lyzki soli, 2-3 liscie l., kilka ziaren ziela ang.

Buraki i marchew zetrzec na tarce o grubych oczkach. Kapuste poszatkowac, cebule i pomidory pokroic w plastry. Zagotowac zalewe. Do gotujacej sie zalewy wrzucic buraki i gotowac ok. 15 min., nastepnie wrzucic marchew i cebule i gotowac 10 min., nastepnie kapuste i gotowac kolejne 10 min., na koniec pomidory i gotowac 5 min.
Wszystko wymieszac i gorace wkladac do sloikow.

Zgłoś 08.04.04 [18:02] emgie

ja szczerze mówiac na przetworach to się znam tyle, że lubię je jeść! ale wiem, że moja mama robi coś takiego: paprykę w paseczki, pomidora bez skórki, cebulę w kostkę- zesmaża, do słoików i zagotować. potem w zimie na szybki obiad jak znalazł, dodajemy tylko jajko i już! smiech.gif
oprócz tego toleruję z zimowych przetworów tylko ogórki kiszone, gruszki w occie, wszelkiej maści dżemy i powidła (agrestowe i śliwkowe są the best). kiedyś przypadkiem jadłam też paprykę ze słoika, ale ona była w jakimś oleju chyba, na pewno nie w occie. może ktoś zna przepis? minęło z 15 lat a ja ciągle pamiętam ten smak i niegdzie nie mogę takich dostać. wszedzie wszystko w occie jezyk.gif

Zgłoś 08.04.04 [18:21] ciotka

5 kg papryki
1/5 ltr wody +
1/5 lit oleju +
0,35 ltr octu 6% +
2 łyżki soli +
1 papryka cała ostra + lub 0,5 łyżeczki mielonej
10-20 ziarenek pieprzu czarnego +
2-3 listki laurowe
Zagotować krzyżyki
i paprykę wrzucać na gotujące tyle by było zakryte i jak zagotuje to podusić 5 min na wolnym ogniu i tak gotować całą paprykę
3 główki czosnku i rozłożyć po słoikach pasteryzować od 5-10 min.

Może to coś takiego przepis sprawdzony i naprawdę niezła papryka kopiowałam z moich przepisów a ja mam zwyczaj robić skróty ale chyba można zrozumieć pozdrawiam

Zgłoś 08.04.04 [21:07] emgie

może cosik takiego... skopiowałam przepis i teraz czekam na lato smiech.gif dzieki :*

Zgłoś 09.04.04 [08:23] beatka29

CZERWONA PAPRYKA W OLIWIE
Paprykę przeciąć wzdłuż, usunąć nasiona i ogonek. ułożyć na blasze skora do góry. Wsunąć pod opiekacz i trzymać tak długo, aż się skora spali miejscami, będzie miała wielkie czarne piegi. Wyjąc z pieca i przykryć szczelnie folia. Po ostygnięciu usunąć skore - łatwo schodzi, jak ze sparzonych pomidorów. Można również piec na grillu.
Zagrzać w garnku odpowiednia ilość dobrej oliwy, aż zacznie być mglista na powierzchni, dodać paprykę, znów zagrzać. Następnie gorące płaty papryki ciasno zapakować w słoiki, gorąca oliwa żaląc paprykę w słoikach, w każdy słoik wsunąć nóź i pomieszać, aby bąbelki powietrza podeszły do góry, zakręcić słoiki, odwrocic do wystygnięcia.
Jeżeli jakiś się nie zassie, to wstawić do lodówki, można trzymać 2-3 miesiące. Można dodać czosnku.

mam jeszcze przepis na papryke z miodem jak znajde to podam ...

Zgłoś 09.04.04 [12:28] babcia Ania

GORKI KONSERWOWE
Do słoików wkładać: baldach kopru, pół łyżeczki gorczycy, zabek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie (3 ziarenka), pieprz czrny(5 ziarenek), kawałeczek chrzanu oraz ogórkiusmiech.gif
Przygotować zalewę: 3,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Zalewę zagotować i gorącą zalać ogórki w słoikach. Pasteryzować tylko 10 min.

Zgłoś 09.04.04 [12:30] babcia Ania

oczywiście, że OGORKI KONSERWOWE usmiech.gif
ach ten pośpiech usmiech.gif

Zgłoś 13.04.04 [14:03] Andyk

No to mam za swoje !!!
Upominałem się o przepisy i jest ich tyle, że już dostaję oczopląsu, a podejrzewam, że macie jeszcze w zanadrzu coś ciekawego usmiech.gif
Nic to. Coś z tego na pewno wybiorę i ...... czekam na nastepne.
Pa, pa. smiech.gifsmiech.gif
Ludzie decydują to jest spełnione

Zgłoś 22.04.04 [19:44] ciotka

Podaję zgodnie z obietnicą przepis na CHUTNEY JAGODOWY 1,5 kg jagód,50 dag jabłek winnych,50 dag cebuli ,50 dag cukru , 2,5szklanki 6%octu,po dwie czubate łyżeczki gorczycy i imbiru,łyżeczka gałki muszkatałowej,ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne. Jagody przebrać ,wypłukać,osączyć ,włożyć do garnka o grubym dnie,lekko ucisnąć drewnianą łyżką i postawić na małym ogniu.Obrane jabłka pokroić w plasterki ,włożyć do garnka z jagodami.Dodać drobno posiekaną cebulę,ocet,cukier i zmielone przyprawy.Zwiększyć ogień i gotować 15-20 min .Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze godzinę .Gorący chutney włożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i ustawić do góry dnem.i smacznego P.S Jednak ktoś robi porządki na forum hurra

Zgłoś 22.04.04 [22:26] emgie

ja po prostu wysyłam linki z miejscem gdzie są łupie teksty do takiego miłego pana, który to wycina. nie wiem jednak czy w kółko mam do niego pisać bo sami tego nie sprawdzają smutas.gif

Zgłoś 22.04.04 [23:23] ciotka

TO wyślij jeszcze kilka takich paskudnych będziemy Ci wdzięczni ,bo fajnie że wiesz co robić pozdrawiam

Zgłoś 22.04.04 [23:56] dickw

o, czekalem az wreszcie pojawi sie przepis na chutney\'e usmiech.gif Ciotko - takiego z jagodek w zyciu nie probowalem usmiech.gif Juz robie \'copy\' & \'paste\' usmiech.gif

Jesli mozna tez cos zapodam usmiech.gif

CHUTNEY Z AGRESTU
1 kg agrestu, 2,5 szkl. cukru, 1/2 szkl. octu (10%), po łyżeczce soli i kminku, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1-2 ząbki czosnku, po szczypcie mielonych goździków, cynamonu i pieprzu

Kminek zagotować w wodzie (3 łyżki) i pozostawić pod przykryciem do naciągnięcia. Agrest oczyścić z ogonków, zalać odcedzonym naparem z kminku i zagotować. Dodać drobno posiekany czosnek, wszystkie korzenie, sól, cukier oraz ocet. Smażyć ok. 20 min. na wolnym ogniu, mieszając. Gorącym chutney\'em napełnić wyparzone słoiki, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Podawać do potraw mięsnych, rybnych oraz z drobiu, zwłaszcza zaś do mięs z grilla i do fondue.

CHUTNEY z ANANASEM
2-3 plasterki ananasa z puszki [lub świeżego], 1 czerwona papryka,
1 zielona papryka, 1 żółta papryka, duża cebula, kilka pomidorów [mogą być z puszki-bez zalewy i skórek], 1 średnie winne jabłko, olej, sól, pieprz, cukier, czosnek

Paprykę pokroic w drobniutką kosteczkę, podobnie cebulę i jabłko. Na dno rondelka wlac trochę oleju i wrzucic paprykę z cebulą. Dusic, stale mieszając przez kilka minut. Gdy cebula jest szklista, dodac drobno posiekanego ananasa i jabłko. Przykryc i pozostawic na malutkim płomieniu, żeby wytworzyło się trochę sosu.
Doprawiac do smaku i dusic do miękkości składników, dodając w tzw. międzyczasie posiekane pomidory. Gotowy sos jeszcze przyprawic i przelozyc do malutkich słoiczków. Jeśli ktoś lubi, można na dno każdego słoiczka włożyć 1 goździk dla smaku i aromatu. Słoiczki mocno dokręcić i zapasteryzować przez 10-15 min.

CHUTNEY z BRZOSKWINIAMI
1 marchewka, 1 duza cebula, 1 papryka żółta, 2-3 brzoskwinie [moga byc z puszki], 2-3 pomidory [bez skórki], kawałek korzenia selera,
1 duże winne jabłko, olej, sól, cukier, imbir, pieprz

Marchewkę i seler zetrzeć na grubej tarce, cebulę i pomidory posiekać. Paprykę pokroić w drobną kostkę, podobnie brzoskwinie i jabłko. Na rozgrzanym oleju poddusić paprykę, cebulę, marchewkę i seler, stale mieszając. Podlać odrobiną soku z brzoskwiń [jeśli są z puszki] lub wodą i przykryć. Po kilku minutach dodać pomidory. Poddusić je razem z warzywami, dodać jabłko i brzoskwinie. Przyprawić całość do smaku i jeszcze przez chwilkę poddusić. Przełożyć do malych słoiczków i zapasteryzować przez 10-15 minut.

pozdrawiam, Jacek czyli DickWredniak

Zgłoś 23.04.04 [09:48] wiewióra

Ciotko droga, wielkie dzięki za chutney jagodowy!
Mnie jest tylko głupio, że dostaję te przepisy, a sama jakoś się nie produkuję... no, ale może osiągnę w końcu taki poziom kulinarny, że też się będę miała czym dzielićusmiech.gif Pozdrawiam!

Zgłoś 23.04.04 [10:55] emgie

Ciotko no jasne ze bede wysyłac. moze cie mi je podawac bo nie zawsze moge trafić na takie \"perełki\". bede ich gnebić az moze sami sie tym zainteresuja smiech.gif

Zgłoś 23.04.04 [12:31] ciotka

Wiewióra! a Ty myślisz że to moje, ja tylko skrzętnie zbieram wszystkie ciekawe przepisy ,kupuję trochę prasy o kuchni i mam sporo książeczek z przepisami ,i po iluś latach gospodarowania w kuchni ma się sprawdzone przepisy które bez wyrzutow sumienia można polecić innym .a ja w zeszłym roku dostałam bzika na punkcie na punkcie chutneyów naprodukowałam straszne ilości i to w szerokim asortymencie ale z agrestu nie robiłam więc w tym roku zrobię dzięki za przepis Dickw.Emgie !Wszyscy forumnowicze będą Cię wynosić pod niebiosa.pozdrawiam

Zgłoś 24.04.04 [01:17] emgie

Ciotko Droga, taką miałam nadzieje, ze ktos zauważy i cos z tym zrobi
smutas.gif a tu nic... chyba trzeba dać sobie spokój z ta Oliwka ... szkoda takich fajowych ludzi jak WY Fajowi Oliwokowicze...

Zgłoś 24.04.04 [12:40] ciotka

Emgie! proszę nie rezygnuj z oczyszczania forum a może komuś się znudzi i przestanie pisać głupoty pozdrawiam

Zgłoś 24.04.04 [23:39] ciotka

Teraz tak pięknie kwitną mniszki i napewno nacie miejsca gdzie spokojnie można je zbierać wiedząć ze są nie zanieczyszczone spalinami podam więc Wam przepis na miodek z mniszka jadłam i smakował mi to taka ciekawostka w kuchni . Miód z mniszka 150 kwiatków -same żółte i 0,5 ltr wody gotować 15 min od zagotowania,odstawić zagotowane kwiaty na 24 godz w chłodne miejsce.Odcedzić, dodać 1 łyżeczkę kwasku i 1kg cukru i gotować 20 min.Wlewać do małych słoiczków i zakręcać na gorąco.Dodatkowa rada - przed gotowaniem wysypać kwiatki na biały papier bo jak jest robaczek to wylezie ,nie wiem dlaczego ale tak mi podano. pozdrawiam

Zgłoś 25.04.04 [13:58] dickw

Ciotko - ciekway przepis, tylko zebym owego mniszka z czyms nie pomylil usmiech.gif
Ponizej przepis na moj ulubiony chutney, obowiazkowy \"skladnik\" dla mojego brata podaczas grillowania usmiech.gif

CHUTNEY POMIDOROWO-JABŁKOWY
1 kg pomidorów, ½ kg kwaśnych jabłek, 3-4 cebule, kilka ząbków czosnku, kawałek świeżego imbiru – ok. 2 cm lub 1/2 łyżeczki w proszku, 2 szkl. rodzynek, 2 małe ostre papryczki, mały kawałek cynamonu lub 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku, łyżka ziaren gorczycy,
1-2 łyżeczki zielonego pieprzu, pół łyżeczki soli, 1 szkl. cukru, 1,5 szkl. czerwonego octu winnego 6%

Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na kawałeczki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dowolnej wielkości kawałki. Cebule obrać i pokroić na ósemki. Czosnek, imbir i papryczki obrać i posiekać na drobne kawałki.
Wszystkie składniki oraz przyprawy wrzucić do ronlda, zalać 3/4 szkl. octu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Potem zmniejszyć ogień i potrawę gotować ok. 30 min. - cały czas mieszając. Podczas gotowania, stopniowo dodać pozostały ocet.
Kiedy chutney ma konsystencję prawie jednolitą (z wyczuwalnymi kawałkami jabłek i cebuli) włozyć go gorącego do wyparzonych słoików i od razu zamknąć lub konsumowac od razu usmiech.gif

pozdrawiam, Jacek czyli DickWredniak

Zgłoś 25.04.04 [14:06] dickw

ha, skoro o ciekawostkach w kuchni mowa, trafilem na przepis M. Costa na ponizszy dzemik usmiech.gif Moze ktos skorzysta...

DZEM Z AGRESTU I CZARNEGO BZU
1,3 kg agrestu, 0,5 l wody, 5 lub 6 baldachów czarnego bzu, 1,8 kg cukru

Agrest oczyscic. Wlozyc do naczynia z woda i baldachami czarnego bzu zawinietymi w gaze. Gotowac na malym ogniu ok. 30 min., az agrest zmieknie, a zawartosc naczynia zmniejszy swoja objetosc o ok. 1/3. Wyjac bez, dodac cukier i gotowac az sie rozpusci. Zagotowac i trzymac na ogniu ok. 15 min. Trzeba uwazac aby dzemu nie przegotowac, bo straci kolor. Lekko ostudzic i przelozyc do ogrzanych sloikow. Szczelnie zamknac.
Dzem doprawiony czarnym bzem jest swietnym dodatkiem do babeczek i ciast. Syrop mozna przelac do butelek i uzywac do salatek owocowych lub slodkich sosow. Lyzka syropu poprawi smak ciasta z agrestem, a szczegolnie dobrze komponuje sie z jagodami.
pozdrawiam, Jacek czyli DickWredniak

Zgłoś 27.04.04 [10:52] Yola

Ciotka i Dickw jesteście wielcy kwiatek.gif z taką ilością przepisów na chutney mam zajęcie na całe lato usmiech.gifusmiech.gif
Pozdrawiam