Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

przyprawy - safran, harissa, coriandes...???

mam w domciu paczke przypraw, o dziwnych nazwach. znajome mi sa tylko "paprika" i "curry".
wiem, ze "cummul" to jakas przyprawa z Afryki...

ale nie wiem, czym i do czego jest:
ras hanout,
safran,
harissa,
coriandes

Zgłoś 20.04.11 [18:36] Dustie

Odpowiedzi

Zgłoś 07.08.05 [12:47] Joanna

Harissa = bardzo pikantna przyprawa arabska, zawierająca paprykę chili, czosnek , pieprz, kolendrę, kminek i miętę, używana np. do gulaszów mięsnych i kuskusu
safran = szafran, też ceniony w kuchni arabskiej ,zwłaszcza marokańskiej
koriander -= kolendra - zarówno jej zielone listki jak i nasiona również są popularne w kuchni arabskiej, np. do przyprawy taklia ( zmielona kolendra usmażona z roztarym czosnkiem )
niestety przyprawy ras hanout nie znam

Zgłoś 27.08.10 [20:49] sissi

przyprawa ras el hanout to mieszanka 35 przypraw nadaje sie do mies, sosów, glulaszu, a nawet do sałatek popularna jest w krajach Połnocnej Afryki a szczególnie w Maroko

Zgłoś 28.08.10 [20:19] przyprawy

Ras el hanout to popularny zestaw przypraw uzywanych w Polnocnej Afryce (zwlaszcza w Marocco) o roznym skladzie. Typowo jest to mieszanka zawierajaca cardamon, gozdziki, cynamon, chili w proszku, coriander, cumin, galke muszkatolowa, pieprz czarny i tumeric, ale takze moze zawierac setki innych skladnikow nieuzywanych w zachodniej kulturze, dobranych dowolnie. Praktycznie kazdy wytworca i prywatnie w domu dobiera sobie indywidualnie sklad i proporcje, nie ma jednego przepisu, wiec smak moze sie zasadniczo roznic. Przyprawy dobrane wg. upodobania sa prazone na sucho i tarte na proszek stosowane prawie do wszystkiego, do jarzyn, ryzu, kuskusu, miesa (jako sucha marynata) potraw miesnych i ryzu. Potrawy afrykanskie i orientalne sa bardzo aromatyczne i niektore bardzo ostre (jak harrisa), wiec uzywajac w naszej kuchni trzeba je dozowac ostroznie i do smaku dozujac stopniowo.
Cummul to zestaw 4 korzeni: bialy pieprz, imbir, galka muszkatolowa, gozdziki + szafran w pewnych proporcjach. Jest bardzo aromatyczny, nie kazdy u nas lubi takie smaki w potrawach, wiec uzywac trzeba ostroznie.
Szafran jest najdrozsza przyprawa swiata. Sa to preciki kwiatowe pewnej odmiany krokusow, zbior jest bardzo pracochlonny, uzywany w malych szczyptach w drogich restauracjach dla koloru i smaku potraw, np. ryzu, mies itp. Naturalnie pomaranczowo - czerwony w kolorze, w potrawach daje barwe zolta.
Temat ten byl juz kiedys tu, na Oliwce i jest pod haslem: "przyprawy... cummul" (uzyj wyszukiwarki) - sporo dodatkowych wiadomosci tam, z jednym bledem, wspomniany kuskus nie jest kaszka, tylko marokanska i tunezyjska pasta, czyli makaronem robionym z czystej semoliny w takiej formie. Blednie uwazana w Polsce za kaszke moze spowodowac problemy ukladu trawiennego u ludzi cierpiacych np. na chorobe Crohna (wrzody jelit), ktorym nie wolno jesc m.in. potraw macznych.

Zgłoś 20.04.11 [18:36] Harissa Polska

harissa to ostra pasta pochodząca z Afryki Północnej, a w szczególności z Tunezji, przyżądzana z papryki chili i czosnku z dodatkiem odrobiny kolendry, kminku zwyczajnego, kminu rzymskiego oraz oliwy, już w polsce

Zgłoś 20.04.11 [18:36] Harissa Polska

harissa.com.pl