Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

przyprawy...cummul??

czy ktoś może wie co to za przyrawy: cumml, 4 epices?? ...do czego sie to dodaje itp itd... ...pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc ;]

Zgłoś 20.06.14 [17:39] ank

Odpowiedzi

Zgłoś 02.08.06 [19:46] przyprawy

Czy mozesz podac pelna nazwe z opakowania, bo ten fragment nic nie mowi i chyba niedokladnie lub blednie napisany.
Odpisz cala nazwe i producenta, bo to wyglana na jakas mieszanke przypraw, ale nazwa albo niekompletna albo z bledem. Jesli to jest mieszanka kilku przypraw, to w skladzie musza byc wymienione. Mozna sie sporo dowiedziec czytajac sklad.
Jesli podasz te dane, to napewno ktos Ci odpowie.

Zgłoś 02.08.06 [20:59] ank

niestety ale na opakowaniu nie bylo napisane nic procz tego co tutaj napisalam... zadnego producenta po porstu nic... to byla paczuszka w ktrej bylo kilak przypraw... papryka, curry, szafran, harissa no i te 2 ...a kupione to bylo gdzies na targowisku w Afryce wiec dlatego moze nie ma zadnych info na opakowaniu... moze po prostu metoda prob ibledow dojde do czego to sie dodaje...pozdrawiam

Zgłoś 02.08.06 [23:02] przyprawy

no to teraz juz troche wiadomo. Jest to zestaw przypraw (jak bylo w domysle) taki niby uniwersalny, ale raczej ostry. Z podanego zestawu moge cos doradzic. Papryka, ale zalezy jaka, moze byc lagodna albo b. ostra ( jaki rodzaj, moge wyjasnic), harissa to b. ostra wieloskladnikowa przyprawa, curry tez sklada sie sie z kilku roznych skladnikow i moze byc lagodna lub ostra, szafram malo gra roli w tym zestawie, raczej kolor, ale ogolnie wyglada na to, ze to zestaw b. ostrych ptrzypraw, ale to zalezy, jak ostre sie lubi. Moja rada, stosowac do orientalnych potraw, jesli masz prawdziwe, dobre przepisy, ale ostroznie, do smaku, zeby nie przesadzic z ostroscia. Tak na czubek noza czy 1/4 lyzeczki, ale trzeba sobie wyprobowac do smaku. Moze byc dobre do gulaszu czy pieczeni, ale ostroznie, trzeba sobie dostosowac. Powodzenia i moze napiszesz cos o doswiadczeniach w tym zakresie.

Zgłoś 03.08.06 [00:52] proszę

z WPD cytuję:

"4 EPICES czyli 4 korzenie – 70% białego pieprzu, 17% imbiru, 8,5% gałki muszkatołowej, 4% goździków (zastanawiam się gdzie uciekło te 0,5%??). Zioła te mieli się niezbyt drobno lub tłucze, łączy ze sobą i przechowuje w szczelnym zamknięciu."

Zgłoś 03.08.06 [01:13] proszę

a cummel /z niemieckiego Kummel - powinny być 2 kropki nad u / stosuje się do wieprzowiny,jagnięciny,gulaszu,chyba do białej kapusty o ile dobrze udało mi się odczytać i przetłumaczyć z mojego niestety już w połowie pustego słoiczka.Więcej nie uda się odczytać z powodu mało widocznego startego napisu.

Zgłoś 03.08.06 [13:39] ank

dzieki bardzo za pomoc...teraz spokojnie moge sobie pichcic jezyk.gif ...a co do szafranu to ma jaskrawo pomaranczowy kolor ...jeszcze raz dzieki ...pozdrawiam

Zgłoś 03.08.06 [20:58] przyprawy

No teraz, jak podalas dokladny sklad, a te 0,5% to oczywiscie szafran, to ja ci powiem, co to jest. To jest zestaw przypraw uzywanych w kuchniach orientalnych, hinduskiej, pakistanskiej i innych, ogolnie pod fachowa nazwa: masala. W zasadzie masala to jest ogolna nazwa (jak Kamis), ale zestawow masali jest setki jak nie tysiace, czyli dobor jakichs przypraw, kilku czy kilkunastu w roznych procentach i zestawach. W sprzedazy sa juz zmielone, ale zaden prawdziwy kucharz orientalny nigdy tego nie uzywa. Kazdy ma swoj styl i dobiera sobie rodzaj przypraw i laczy procentowo, tak, ze potrawy w roznych restauracjach pod ta sama nazwa czesto inaczej smakuja. Zwykle robi to codziennie w niewielkiej ilosci, zeby miec swieze i odpowiednia jakosc, bo zmielone przyprawy traca na smaku, zapachu i nie daja pozadanego efektu. Ale w domu mozna sobie takie gotowe mieszanki uzyc, bo i tak sie nie ma porownania, jak powinno byc, a zawsze to egzotyka. Zreszta przed mieleniem niektore zestawy sie prazy na suchej patelni. Szfran jest czerwony suszony, ale w potrawie nada barwe zolta jak musztarda. Jesli masz to w pelnych ziarnach, to bierz male ilosci na raz i potlucz w mozdziezu lub zmiel, nie rob wszystkiego na raz, prazenie mozesz sobie odpuscic, bo nie majac praktyki mozesz zepsuc. Tego typu przyprawy sa stosowane zarowno do dan miesnych jak i jarskich. Kuchnia hinduska lub pakistanska (ktore znam z degustacji) jest slyna z takich wonnych i pikantnych przypraw, dlatego mowie, ostroznie z iloscia. Najlepiej jak uzyskasz prawdziwe orientalne przepisy i do nich zastosujesz, ale do swoich tez mozna. Powodzenia.

Zgłoś 03.08.06 [21:08] kummel

do prosze -
ta nazwa nie jest z niemieckiego, to regionalna nazwa zestawu przypraw kupionych w Afryce i nie ma nic wspolnego z kummel, czyli rodzajem kminku. Jest kminek i kumin. Nie wiem, czy po niemiecku kummel (z kropkami) to kminek, czy raczej kumin, ale to odrebne ziola i pojedyncze, a nie sklad. Do czego kminek, kazdy wie, ale kumin ma zasadniczo inny smak. Wyglada tak samo jak kminek, jednak ziarna sa 2-3 x wieksze i smak b. aromatyczny, jakby zlozony z kilku smakow, uzywany w orientalnych kuchniach jw. m. in. wchodzi w sklad niektorych masala. Kminku tam nie uzywaja wcale. Ank, nie pomyl sie.

Zgłoś 08.10.07 [13:21] hmm...

Ja mam podobna poczuszke dwunastu przypraw. Jest w nim miedzy innymi ANIS oraz SEX VITAMINE. Moze ktos wie co to moze byc ? usmiech.gif

Zgłoś 08.10.07 [13:44] hmm...

wyglada na to, ze anis, to po prostu anyz, natomiast druga przyprawa pozostaje zagadka :>

Zgłoś 08.10.07 [14:46] karla

Cześć!
To co podałaś to przyprawy Maghrebu. Cumin to kmin rzymski, bardzo popularny w kuchni arabskiej. A 4 epices to mieszanka 4 przypraw, to zależy gdzie kupione, bo każde państwo ma swoja własna recepturę. Jestem wielką miłośniczką potraw arabskich, mam kilka fajnych przepisów.
Pozdrawiam!

Zgłoś 08.10.07 [19:54] hania-kasia

A czy te fajne przepisy kuchni arabskiej są sekretem czy mogłabyś się jakimś podzielić na forum?
Zdrowie i uroda zaczynają się w kuchni.

Zgłoś 09.10.07 [15:58] hmm...

chyba nikt mnie nie zauwazyl, wiec napisze jeszcze raz. Dostalam w prezencie paczuszke dwunastu przypraw z Tajlandii. Jest wsrod nich miedzy innymi przyprawa o nazwie " sex vitamine". Sa one jasnozoltego koloru, w smaku, hmm... raczej bez smaku(taka zmielona kaszka manna). Moze ktos wie co to moze byc usmiech.gif

Zgłoś 09.10.07 [16:04] karla

Do hmm!
Niestety na przyprawach z Tajlandii się nie znam, nazwa brzmi intrygująco. Może podaj jeszcze jakieś szczegóły co do składu, to poszukam na francuskich googlach, Pozdrawiam.

Zgłoś 09.10.07 [16:09] hmm...

wlasnie nie mam pojecia co jest w skladzie. Na opakowaniu calej paczki napisane jest tylko tak LES 12 EPICES Special pour Couscous Tajine - spaguetti POISSONS ET VIANDE i tyle. Niestety o skladzie poszczegolnych przypraw nic nie ma. usmiech.gif

Zgłoś 09.10.07 [16:12] hmm...

moj blad, przyprawy sa z Tunezji oczywiscie usmiech.gif

Zgłoś 09.10.07 [18:03] karla

Teraz wszystko jasne. To mieszanka 12 przypraw szczególnie do potrawy, która sie nazywa couskous, do tajinów, spaghetti, ryb i mięsa.
Domyślam się, co może być w składzie. Tunezyjczycy mają swoje mieszanki, jedna z nich jest Tabel. W jej składzie jest zazwyczaj kminek, czosnek, papryka , pieprz, imbir i jeszcze inne. Może to być też ras el hanout, ale to marokańczycy szczególnie używają w swojej kuchni. Tak więc możesz tę mieszankę uzywać do ww potraw. Tajin to np w Tunezji rodzaj zapiekanek, nie wszystkie są bardzo pikantne. A juz w Algierii i Maroku to raczej rodzaj gulaszów. Nazwę mają od naczynia, w którym się je przygotowuje i podaje na stół. W polskich realiach, z braku takowego naczynia łatwo jest potrawę przyrządzić w naczyniu żaroodpornym, z pokrywką lub w ostateczności w wysokiej blasze, przykrytej alufolią. A potrawa Couskous jest gotowana w naczyniu, które się nazywa cuskusierą, jest to wysoki garnek z nakładanym sitkiem i pokrywką do gotowania kaszki kuskus na parze. U nas jest kaszka błyskawiczna i ta nie musi być gotowana na parze. Oczywiście w kuskusierze kaszka przenika cudownym zapachem sosu z gotowania i to znacznie poprawia smak potrawy.

Zgłoś 09.10.07 [18:09] karla

Zapomniałam, że może być w tej mieszance kolendra, to ona jest podstawą wielu mieszanek arabskich.

Zgłoś 09.10.07 [19:57] hmm...

dziekuje za odpowiedz, ale dziwna to mieszanka, co nie ma ani smaku, ani, zapachu, ani koloru, normalnie sproszkowana kasza manna (podejrzane sex vitaminki tam maja usmiech.gif )

Zgłoś 09.10.07 [20:30] kuchnia

Carla, kuskus nie jest kaszka, czytaj wyzej. Pozdrawiam.

Zgłoś 16.10.07 [00:00] porada

najlepiej nie kupowac przypraw o niewiadomym pochodzeniu i skladzie. Mozna sie dobrze naciac.

Zgłoś 02.10.08 [17:25] j

a wie ktoś co to jest kimol lub black kimol oraz zimet. z góry dzięki

Zgłoś 08.01.12 [12:58] Saskja

Witam
Jakiś czas temu koleżanka z Egiptu przywiozła mi zestaw przypraw. Są to pojedyncze przyprawy w osobnych woreczkach, nie mieszanka. Oprócz mielonego hibiskusa, cynamony, liści laurowych, chili i mielonego szafranu były też drobne czarne ziarenka pod nazwą "kimel". W smaku dosyć ostre, ciężko je rozetrzeć, nawet w moździerzu. Co to jest? Do czego dodawać?

Zgłoś 20.06.14 [17:39] gość

kummel (u z kropkami) to jest to samo co kumin,czyli kmin rzymski.Właśnie kupiłam,a wcześniej kupowałąm pod nazwą kumin.Porównałąm zapach,nie byłam pewna i dlatego tu zajrzałam.
Teraz juz nie mam wątpliwości.
Ktoś,kto pisze,ze to zwykły kminek i pasuje np.do kapusty,to chyba wogóle nie ma pojęcia o smaku i zapachu kminu rzymskiego.