Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

robaki w suszonych grzybach - pomocy

Czy ktoś potrafi poradzić jak pozbyć się robaków, które pojawiają się po ugotowaniu suszonych grzybów. Mycie każdego grzybka jest bezsensowne, po tracą aromat.

Zgłoś 30.09.17 [13:27] Miniu

Odpowiedzi

Zgłoś 01.12.05 [09:42] emu

Obawiam się, że grzybki nadają się tylko do wyrzucenia, szczególnie jeśli robaków jest dużo. Możesz im jednak zapobiegać (to raczej rada na przyszły rok usmiech.gif . Przed suszeniem musisz bardzo dokładnie sprawdzić, czy grzyby nie są robaczywe. Po ususzeniu, do szczelnego pojemnika, w którym grzyby przechowujesz dodaj jeden lub kilka (zależnie od wielkości pojemnika) listków laurowych. Pomaga!
Pozdrowienia

Zgłoś 01.12.05 [11:21] Miniu

Dziękuję emu za odpowiedź.
To nie ja zbierałam i suszyłam te grzyby. Dostałam je. Obawiam się, że w tym roku uszka i pierogi będą z pieczarkami, bo w sklepach suszone też są z wkładką. Pozdrawiam

Zgłoś 01.12.05 [12:27] Sepiko

30 sek w mikrofalówce skutecznie je skasuje nastepnie przesiej na sitku i jest ok.

Zgłoś 01.12.05 [13:18] Miniu

Do Sepiko: Baaaaaardzo dziękuję. Miło, kiedy Ktoś rzeczywiście próbuje pomóc i jest życzliwy.

Denser, kto dał ci prawo, by mnie obrażać? Ale cóż, wielu prymitywów na tym świecie.

Zgłoś 01.12.05 [14:34] Ganja Ninja

aaaaaa tam kilka małych robaczków - w niektórych krajach robaki.larwy i inne paskudztwa to prawdziwy przysmak serwowany w najwykwintniejszych restauaracjach(np:mexyk) oczko.gif pozdrawiam

Zgłoś 01.12.05 [14:47] Miniu

Dzięki za pocieszenie, innym mogę zaserwować, ale sama nie przełknę (he, he). A uszka uwielbiam.

Zgłoś 01.12.05 [18:57] ewam

ale uszka z pieczarkami tez sa smaczne,moze to w tym roku najlepsze wyjscie co...?pozdrawiam
"Aby Święta Bożego Narodzenia były Bliskością i Spokojem, a Nowy Rok - Dobrym Czasem." K. I. Gałczyński

Zgłoś 02.12.05 [18:25] xxx

Czy "wypowiedzi" tego debila zostały skasowane? No i dobrze. Jak możnaobrażać osobę, której się nie zna, o której kompletnie nic nie wie? ja też mam takie grzyby (z tego roku!!!) A z którego ma jab? I w moich po suszeniu też są robaki. I to nie moja wina ani bajzlu w mojej kuchni Zastanów się człowieku.

Zgłoś 02.12.05 [18:39] emu

Te robaczki najczęściej się lęgną już po wysuszeniu. Jest to chyba rodzaj jakiegoś motyla, który w niezabezpieczonych grzybach składa jajeczka, no a później są robaczki smutas.gif . I nic tu nie ma do rzeczy bałagan. Moja teściowa ma sterylnie, mieszka na 10 piętrze i też miała z tym problem. Te motylki są po prostu chyba w powietrzu. Ja miałam podobny problem, ale z fasolką jaśkiem. W szczelnie zamkniętym słoju zaczęły mi nagle latać motylki.
Dobrze się stało, że te obraźliwe posty zostały wykasowane usmiech.gif

Zgłoś 02.12.05 [22:17] Miniu

Emu, a ja myślałam, że to grzyby zostały źle oczyszczone przed suszeniem. Trzymałam je w szczelnym , plastykowym słoiku, więc co mogło się tam dostać? A zresztą dostałam je w tamtym roku w listopadzie, a już robiąc na Wigilię( w tamtym właśnie roku) uszka, zauważyłam te świństwa Na ten rok zostało mi trochę tych grzybów i dlatego się obawiam i stąd to moje , stwierdzam, nieszczęsne pytanie o te robale. Chciałam tylko zapytać o radę. Dzięki wszystkim za dobrę chęci. pozdrawiam.
Temu nieszczęśnikowi, którego obelg nikt nie wziął sobie do serca również dziękuję. Nie chowam urazy. Myślę, że to kompleksy. Staram się rozumieć.
Moderatorowi zaś dziękuję bardzo.

Zgłoś 10.12.05 [13:40] jembolubiem

to zależy, czy zależy ci na grzybkach czy wywarze z ugotowanych grzybków,bo mozna po prostu odcedzić

Zgłoś 12.12.05 [21:30] mamunia

sąsiad uważaj co mówisz bo te robaczki to mole a one jak widzisz niewidzą przeszkód aby przedostać się nawet do słoika. Więc jak chcesz mieć porządek w domu na święta to lepiej nie mów tak szczerze co myślisz usmiech.gif

Zgłoś 14.12.05 [09:16] jembolubiem

Miniu,grzyby suszone najlepiej przechowywać w torebkach papierowych,nie muszą być szczelnie zakrecone,pod warunkiem ,ze zostały dobrze wysuszone.pozdrawiam

Zgłoś 16.12.05 [07:34] Miniu

Dziękuję Wszystkim życzliwym za zainteresowanie. Nie wiem tylko, dlaczego sądzicie, że te grzyby były źle przechowywane i stąd robaki. Ja trzymałam je w zamknniętej, plastykowej puszce, więc ok. Myślę, że dostałam źle oczyszczone, wysuszone grzyby. To wszystko. Pozdrawiam.

Zgłoś 16.12.05 [21:35] qwerty63


dodam tylko od siebie, ze moim sposobem na nie wpuszczenie moli do suszonych grzybow jest trzymanie ich, po dobrym wysuszeniu, w zamknietych mocno (szczelnie) sloikach litrowych. zwykla puszka nie pomoze :]

Zgłoś 21.12.05 [11:19] xena

Witam! Czyli żeby się pozbyć tych moli i ich jajeczek z suszonych grzybów, trzeba po prostu wyrzucić te grzyby, bo już nic z nich, tak? smutas.gif Wiec płukanie, obgotowywanie, przecedzanie ani mikrofalówka już nic tu nie pomogą, jeśli tych jajeczek jest dużo?

Zgłoś 21.12.05 [22:51] anellka

Nie wiem jak się pozbyć robaków z juz ususzonych grzybów, ale łatwo można im zapobiec podczas suszenia. A mianowicie:
po wysuszeniuv grzybow (susze sie nadziane na szpikulce do grila a nie na nitce) zanim schowam je do woreczka (trzymam je w pluciennym woreczku) sprawdzam czy sa naprawde suche, te ktore sa miekkie maja robaki (sprawdzam tez w trakcie suszenia).
A te motylki to zdecydowanie mole usmiech.gif

Zgłoś 22.12.05 [10:10] Mała

Ja przechowuje grzyby w płóciennym woreczku i jeszcze nigdy nie miałam robaków usmiech.gif

Zgłoś 29.09.10 [16:34] grzybiara

czytam wasze opinie i tak wnioskuje że wiekszośc z was mogła miec w sowich zbiorach kurki. a tych grzybów sie nie suszy. to własnie od nich sie legła tew wstretne robaczki. ja tez kiedys miałam taki problem i prawdziwy grzybiarz mi to uswiadomił. od tej pory nie robie tego błednu i grzybki mam ze aż slinka lecii.

Zgłoś 14.10.11 [09:32] spa2007

ja trzymałam ususzone grzyby w litrowym słoju, zakręconym, bez kurek, tylko podgrzybki i prawdzi**i... nic nie pomoglo i tak po pol roku otwieram sloik a tu chmara tego paskudztwa na mnie wyleciala... ://///

Zgłoś 29.10.12 [14:21] netsidegod

Po prostu po bardzo dobrym ususzeniu grzybów najlepiej kiedy schną one na słońcu przez kilka dni przed włożeniem ich do pojemnika, słoika czy jakieś torebki grzyby należy podsuszyć w piekarniku przez ok. 10-15min w ok. 60-70*C. Oczywiście potem należy poczekać aż przestygną aby nie zawilgotniały i nie spleśniały... Pozdrooczko.gif

Zgłoś 30.09.17 [13:27] gość

Sęk w tym, że motyle pojawiają się nawet w dobrze wysuszonych grzybach przechowywanych w szczelnych pojemnikach. Bo mole wylęgają się z jajeczek składanych do zdrowych grzybów.
Moja rada: po wysuszeniu grzybów włożyć je na 2 doby do zamrażarki.Pomaga.