Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

SAŁATKA COLESLAW.

Czy ktoś mógłby mi podać przepis na tę sałatkę?

Zgłoś 28.11.17 [14:38] Beatrix1

Odpowiedzi

Zgłoś 01.10.04 [15:00] deanke


Sałatka coleslaw
8 filiżanek białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej
1/4 filiżanki drobno startej marchewki
2 małe cebule drobniutko posiekane
1/3 filiżanki cukru pudru [może być nieco mniej]
1/2 łyżeczki [do herbaty] soli
1/8 łyżeczki [do herbaty] pieprzu
1/4 filiżanki mleka [lub nieco mniej, jeśli majonez nie jest bardzo gęsty]
1/2 filiżanki majonezu [dobrze, żeby był gęsty-np.”Dekoracyjny” WINIARY]
1 1/2 łyżki [do zupy] białego octu winnego
2 1/2 łyżki [do zupy] soku z cytryny

Startą kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski, dodać posiekaną cebulę. Cukier wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem, sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polać warzywa i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

Zgłoś 01.10.04 [15:50] PANORAMA

Do sałatki colesław dodaje się także drobno poszatkowaną kapustę czerwoną.

Zgłoś 02.10.04 [11:03] Beatrix1

Bardzo dziękuję za pomoc.

Zgłoś 23.10.04 [21:17] rafalek1

Witam czy ktos mógłbym mi podac przepis na sałatkę colesław tylko idealnie taka samą jak jest w pizzahut albo mcdonaldzie. Z góry dziękuję.

Zgłoś 23.10.04 [23:32] Ola

Trudno uzyskać identyczny smak. Zobacz, jaka jest różnica, gdy da sie inny majonez czy ocet winny. A wielkie przetwórnie żarciowe nie podają, jaki majonez dodaja do sałatek.
Carpe diem!

Zgłoś 18.12.04 [10:15] Ania


A ja mam z kolei pytanie też o tę sałatkę, ale że tak powiem z innej beczki - tzn. jak poprawnie czyzta się jej nazwę? Czy to jest [coleslaw], czy [kolesław] czy jak w ogóle, bo już słyszałam tyle różnyh wersji, że zgłupiałam, a słownik nie podaje...

Zgłoś 19.12.04 [15:45] berg

Na zachodzie mówią [ koleslą ] mniaj więcej tak to brzmi.Pozdrawiam.

Zgłoś 29.01.05 [18:09] tami

w hameryce mówią: kolslo

Zgłoś 06.02.05 [01:46] emigrantka

co do tej słatki to przepis deanke prawie ,prawie orginalny tylko bez cebuli .Cebula ale w proszku,dodaje sie też troszeczkę musztardy i selera ale też w proszku , czerwoną kapustę też można dodać ale to tak troszkę dla "wyglądu"
A mówi sie koooslo -przeciągnięte o wpadające w a
rafalek1 z tego przepisu wyjdzie Ci napewno orginalna mam go od Teściowej ktora pracuje tu (USA) w pizzahut a ja ją też często robię pozdrowienia

Zgłoś 15.04.05 [22:00] duszaaa

moja Mama robi ja tak:
biala kapusta poszatkowana plus poszatkowana marchewka
do tego sosik:
majonez,
sol,
pieprz,
troche soku z cytryny lub octu
(sorka, ze nie podaje dokladnych ilosci, ale nie znam... wydaje mi sie, ze poprostu \"dodac do smaku\")
jest pyyyycha!!!
pozdrawiam
duszaaa

Zgłoś 19.04.05 [17:52] asiatlen

Deanke, ta sałatka jest pyszna (dla siebie zrobiłam bez cukru i tez była pyszna). reszta rodziny tuczyła się z cukrem

Zgłoś 20.06.06 [01:47] kasyennka

Asiatlen przy takiej ilosci majonezu cukier chyba wiele nie zmienil... Ja dodaje do tej salatki duzo siekanej natki pietrudszki i troche zielonej papryki... ma fajniejszy smak ( nie taki mdly)i jest zdrowsza.Co z tego ze nie orginalna ... fastfoody sa do kitu!

Zgłoś 26.08.07 [19:14] new in da kitchen

wielkie dzieki za przepis, salatka jest pyszna, oby wiecej takich przepisow usmiech.gif

Zgłoś 27.10.07 [21:28] lola

dajcie przepis na sałatkę colesław taka jak jest w kejefsi dzienki

Zgłoś 22.02.08 [18:11] erni

xD kejefsi przeczytaj ten cały temat lola to sie dowiesz oczko.gif

Zgłoś 24.04.08 [13:38] baha

a ja kupiłam w Kefirku tą sałatkę i był w niej też chrzan!?

Zgłoś 28.09.08 [19:15] Joann_hatfield

Pracowalem kiedyś w Hotelu Holiday Inn ****. I gwarantuję Wam, że dokładnie taki przepis był w księdze receptur na prep'ie w kuchnismiech.gif

Deanke, może się znamy z pracy?smiech.gif

Tak w ogole, to w w/w jest napisane, że nie wolno wynosić przepisów z kuchnismiech.gif

Przepis jest sprawdzony, poelcam

Zgłoś 08.04.10 [09:29] turnesolka

co do tej sałatki to najważniejszy jest sos. W Stanach kupuje się go najcześciej gotowy w sklepie i jest jego pare rodzajów więc nie mam jednej jedynej słusznej wersji.

Sprawdzałam wiele razy w składnikach wypisanych na butelkach i dla mnie najbliższy smakowi klasycznego sosu jest:

trochę (płaska łyżeczka) chrzanu wymieszanego z cukrem (łyżeczka) najlepiej puder bo szybciej się miesza
do tego trochę musztardy 1/2 - 1 łyżeczki (Dijon) i miodu 1- 1i 1/2 do smaku
sok z cytryny (mniej więcej z pół)
na koniec dodać majonez (4-5 łyżek), wymieszać i szybko wlać do kapusty

przepis jest niestety orientacyjny bo wiele zależy od kwaśności/ostrości chrzanu, musztardy i majonezu. Trzeba próbować i musi być smaczny, kwaśno-słodki z nutą ostrego (chrzan i musztarda). Miód dale głębię smaku i aromat

Zgłoś 11.01.11 [15:15] monikaaa

Ja za taka sałatka nie bardzo przepadam.
jesli juz to zdecydowanie dobrze na moje kubki smakowe robią takie sałatki
antich.pl/salatki.html
zwłaszcza jeszcze jako przystawki.

Zgłoś 09.11.14 [10:01] AgnieszkaADA

Bardzo smaczna sałatka, bez względu na to czy to klasyka czy nie i jak się to wymawia, nie ma to kompletnie znaczenia przy smacznym obiedzie.

Zgłoś 21.10.17 [10:11] gość

Poszukaj na http://przepisybabci.com widziałam tam gdzieś ten przepis

Zgłoś 28.11.17 [14:38] adanaj

hej