Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sałatka Kus kus

Herj szukam sałatki kus kus, może być ona z dodatkiem por. Jest mi niezmiernmie potrzebbna na kolację dla czterech osób. Z góry dzięki

Zgłoś 10.04.06 [03:29] Kachna

Odpowiedzi

Zgłoś 25.02.06 [12:13] Kachna

Proszę o chć jeden przepis bardzo mi na nim zależy.

Zgłoś 25.02.06 [14:02] kasia11

Czesc Kachna.
Oto przepis:
kuskus,20dag szynki lub piersi z kurczaka usmazonej z przyprawa curry
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
majonez(wedlug uznania)
sol i pieprz

Kuskus przyrzadzic wedlug przepisu,szynke pokroic w kostke,dodac kukurydze i fasole,wymieszac po dodaniu majonezu i przypraw.
Smacznego

Zgłoś 05.04.06 [22:41] kus-kus

Przepisy dobre, lepiej dodac troszke masla, naprawde, ale kus-kus to nie jest kasza. To jest forma makaronu wynaleziona dawno temu w Marokku, potem rozpowszechniona w kuchni francuskiej. Na googlu mozna sobie poczytac cala historie, na googlu po angielsku, bo na stronie polskiej sa bledy. To naprawde jest makaron robiony z semoliny.

Zgłoś 06.04.06 [08:45] Kus

Kus Kus proszę nie pisz bzdur tu na forum, jak nie wiesz to nie pisz.
Oczywiście kuskus jak najbardziej należy do grupy kasz. Jest to oczyszczone
i połamane ziarno z pszenicy, ujmując rzecz z grubsza.

Zgłoś 08.04.06 [00:15] kus-kus

Jeszcze male uzupelnienie. Oczyszczone i lamane ziarno pszenicy, to jest taka kasza, do gotowania krupniku, badz do gotowania/wypiekania na sypko, jak ryz czy kasza gryczana i jest w handlu w 4 postaciach: pene ziarno, grubo lamana, srednio i drobno i sie dobiera jaka kto lubi. Kasza gryczana tez w 3 postaciach, pelne, srednie i drobno lamane. Kazda kasza wymaga gotowania, podpieczenia od 20-40 min. Wyjatkiem jest ryz basmati, ktory jest gotowy 12-15 czy 18 min. zaleznie od gatunku, a jest tego ladne pare setek. Ale zeby Encyklopedia Orientalna nie wiedziala, co to jest kuskus? Nalezy ich uswiadomic co to jest, zeby nie pisali publicznie bzdur, a moze i Afrykanie Polnocnej Afryki w koncu sie dowiedza, co wlasciwie jedza od ladnych kilku setek lat. Osoba, ktora wie lepiej i uswiadomi facetow w Encyklopedii, zablysnie na firmamencie jako gwiazda kulinarna szczegolnie jako znawca kuchni orientalnej w podtemacie Kus-kus.

A z czego biora sie takie lapsusy w polskim handlu? Polski handel nie zawsze sie orientuje, co wlasciwie sprzedaje, szczegolnie z obcych kuchni, wschodu itd. Wie tylko, ze jest na to popyt. Opisy produktow sa przewaznie w j. angielskim, wiec biora tlumacza, ale jesli on sie nie orientuje w przedmiocie, to tlumaczy jak mu sie zdaje. Wiemy, ze sa slowa wieloznaczne, wiec aby dobrac wlascicwe znaczenie, trzeba sie znac w temacie. Np. grain znaczy ziarno, ale tez i czastki. Kuks-kus wyglada jak kaszka, to ktos tak mysli i pisze kaszka. Pudlo, bo on nic nie wie o kuchni. Powinno sie zatrudniac tlumaczy ze znajomoscia przedmiotu, inaczej wychodza takie zenujace kawalki.
W polskim handlu na opakowaniach kus-kus i w polskiej wersji Google pisza kaszka. Tlumacze nadali, prymitywne.

Zgłoś 08.04.06 [10:44] Kus

Nie będę dyskutował kto ma rację. Po prostu pojedż do któregoś z krajów Maghrebu i zamów w którejkolwiek restauracji kuskus. Po pierwsze z marszu nie dostaniesz kuskusu do jedzenia, a po drugie na kuskus musisz sie zapowiedzieć minimum na 3 godziny wcześniej, albo w ogóle ustalić godzinę
przyjścia do restauracji, a to przede wszystkim dla tego, żeby był czas na
napęcznie , zmieknięcie i ugotowanie ziraen pszenicy, z której jest zrobiony
właśnie kuskus.A dlaczego tak ma być, bo prostu pytaliśmy się w restauracji
Być może istnieje coś a'la kuskus, które zalewa się gorącą wodą, albo
bulionem z kostki i po chwili już mamy gotowe danie, ale to nie ma nic wspólnego z oryginalnym kuskusem niestety należącym do kasz. Kuskus
jadłem w ryginale parę razy i za każdym razem ceremonia czekania powtarzała się.

Zgłoś 08.04.06 [10:57] kus-kus

Ludzie sa dziwni, hihihi.
Co za bzdury plecie Encyklopedia Orientu wobec tego? Kus wie lepiej.
A co to jest w sklepach pod tytulem kus-kus, ktory sie zalewa wrzatkiem i za 5 min. jest gotowy? 3 godziny czekania, to naprawde byla kasza, kasza a nie kuskus i gdzie to bylo? Buhahaha.

Zgłoś 08.04.06 [19:14] karla

przepis na kuskus po marokansku
skladniki
5 srednich marchewek
1 srednia glowke kapusty
3 srednie cukinie zielone o miekkiej skorce
3 srednie rzepy olejne
kawalek dyni ( zostwic skore wydrazyc pestki)- okolo 250g
2 duze cebule
500g miesa wolowego
maly peczek pietruszki pomieszanej to sie po polsku chyba nazywa swierzabek korzenny ( wyglad ma pietruszki tylko ze listka maja cos kjak ksztalt konczyny)jeli ktos jest obyty w kuchni arabskiej pewnie bedzie wiedzial o co chodzi
500g kuskus ( sa trzy wymiary najlepszy jest ten kuskus sredni)
2 lyzki stolowe oleju
przyprawy
1 plaska lyzeczka pieprzu
1/2 plaskiej lyzeczki imbru
1/4 lyzeczki cynamonu
1 saszetka szafranu
sol
sposob przygotowania
1. kuskus wsypac do miski, wlac 2 lyzki stolowe oleju, sol,i wode letnia przegotowana, tak by kuskus byl mokry ale zeby nie plywal w wodzie , bedzie cos okolo nie pelnej 200ml szkalnki, dokladnie wymieszac zostawic na 1 godz pod przykryciem.

2. do garnka wlewamy olej tak by przykryl dosc dobrze dno, podgrzewaùmy olej , wkladamy pokrojone na kwawalki mieso, zarumie,niamy je z kazdej strony dodajemy cebule pokrojona w srednia kostke i przyprawy ktore podalam wyzej( sol, pieprz,imbir,cynamon, szafran)oraz zawiazana nitka mieszanke pietruszki.na srednim ogniu dusimy wszytko tak by cebula stala sie szklista
dodajemy wode przegotowana moze byc ciepla okolo 1 litra
woda musi zakryc mieso, wystarczyc na godzine gotowania.
jesli ktos ma szybkowar to ulatwia sprawe wlewamy wtedy mniej wody i skraca sie czas gotowanbia.
mieso gotuje sie okolo godziny tak by stalo sie miekkie.

3.nastepnie wrzucamy marchew i rzodkiew i kapuste przekrojona na cwiartki gotujemy jakies 10min, wkladamy reszte warzyw.sprawdzic czy jest wystarczajaco soli.
Trzeba uwazac by sos sie nie wygotowal, tak by powyciagnieciu warzyw mozna bylo nim polac kus kus.

4. Kiedy warzywa beda sie gotowac, kuskus po godzinnym odstaniu ponownie wlewamy troche przegotowanej wody, by go lekko namoczyc. Taki przygotowany kuskus gotujemy na parze. Co 15 –20 min kuskus wykladamy do pojemnika i znow wlewamy wode by nasiakl nia. Ta czynnosc trzeba powtorzyc conajmniej 2 razy.kukus wykladamy na wielki talerz robimy z niego taki kopczyk, na niego ukladamy warzywa, pozostaly sos wlewamy do sosierki.kuskus je sie z jednego talerza, I kazda osoba wedlug sego gustu wlewa sobie sosu od swojej strony talerza.
smacznego

Przepis pochodzi z portalu Arabia.
alfabetyczny spis potraw str.214, 215 aktualizacja str.247, 285 teraz możemy tworzyć na całego.

Zgłoś 08.04.06 [19:19] karla

Sałatka kuskus z tuńczykiem
Danie wegetariańskie: nie
Autor: ewa_k

Składniki:
- pól paczki kuskusu
- 1 cebula
- 1 puszka tuńczyka
- 1 puszka czerwonej
- fasoli
- 5 ogórków kiszonych
- majonez
- sól
- ostra papryka lub chili lub pieprz kajeński

Sposób przyrządzania:

Ugotować kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu, posiekać cebulę i ogórki w kostkę. Tuńczyka i fasolę odcedzić. Wszystko połączyć i doprawić solą i ostrą przyprawą (dużo!). Wymieszać z majonezem

alfabetyczny spis potraw str.214, 215 aktualizacja str.247, 285 teraz możemy tworzyć na całego.

Zgłoś 08.04.06 [19:22] karla

Kachna, znalazłam jeszcze jedną zwww.dobrakuchnia.pl

Sałatka kuskus
1 opakowanie kaszy kuskus
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
1 zielony ogórek
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 por
słoik majonezu (ilość według uznania)
olej
sól
pieprz

Kaszę przygotować według przepisu z opakowania i poczekać aż ostygnie. Następnie dodać pokrojone w drobną kosteczkę papryki i ogórek. Dodać kukurydzę i pokrojony drobniutko por. Przyprawić solą, pieprzem do smaku i wlać troszeczkę oleju. Na końcu dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać.

Źródło: gość Moooniaa

alfabetyczny spis potraw str.214, 215 aktualizacja str.247, 285 teraz możemy tworzyć na całego.

Zgłoś 09.04.06 [00:03] kus-kus

Dziekuje emigrantko za ten link. Przeczytalam i potwierdza sie moje zdanie. Pisza to samo, co na Google, ze kuskus sie ROBI z mieszaniny 2-3 mak o grubszym przemiale. Zmielone ziarno o grubszym przemiale, takim jak jest maka krupczatka, jest jednak maka, a sposob wyrobu kukskusu jest podany taki sam, jak na Google. Kaszy sie nie robi, tylko uprawia, kuskus sie robi z kombinacji kilku, 2-3 mak, z dodatkiem wody i soli, suszy i dodaje troszke oliwy, alby sie nie zbrylalo. Jest to jednak pasta, czyli kluski. Co do nazwy, to kazdy rodzaj klusek (pod wloskim wplywem) nazywaja pasta, choc Wlosi sie nie przyczynili do rozpowszechnienia kuskusu. Raczej Francuzi, pod ktorych protektoratem Marokko bylo b. dlugo. Nieporozumienie polega na okresleniu "grain". Sprawdz w slowniku, grain jest slowem wieloznacznym i oznacza nie tylko ziarno, ale ma conajmniej 7-8 b. roznych znaczen, w tym jedno z nich jest "czastka" co wlasnie odpowiada czastkom maki. Blad polega na uzyciu znaczenia: ziarno. Zgodze sie, ze kuskus produkowany maszynowo do hurtowej sprzedazy moze miec inny smak, niz taki robiony domowo, zupelnie tak samo, jak domowy makaron versus kupny. To jedno jest dla mnie nowoscia. A ze nalezy czekac 3 godz. lub zamowic z gory kuskus w restauracji jest tylko dowodem o b. wysokim poziomie restauracji, bowiem nie uzywaja gotowego, suszonego kukskusu, tylko robia swiezy na zamowienie. Zadnej bowiem kaszy czy ryzu nie gotuje sie 3 godziny, a zwlaszcza lamanej, wniosek: robia swiezy. Podobnie jest w kuchni hinduskiej, ktora opiera sie na kombinacji wielu przypraw przy sporzadzaniu dan z bardzo prostych skladnikow i te kombinacje przypraw robia cos z niczego. Ale rozne przyprawy uzywane w kuchni hinduskiej mozna dostac gotowe, mielone pojedynczo lub mieszane, tylko ze zaden szanujacy sie kucharz w restauracji tego nie uzywa, codziennie sam przygotowuje te przyprawy, codziennie swieze. Gotowe mieszanki sa dla laikow. Na tej podstawie sadze, ze w dobrych restauracjach Polnocnej Afryki kuskus robi sie swiezy pewnie codziennie i tak samo jest lepszy, od sklepowego jak swieze przyprawy od gotowcow. Emigrantko, przeciez jest podany przepis wyrobu kuskusu i na Google i na Wikipedii, poczytaj sobie dokladnie. Dobrze by bylo tez zasiegnac opinii mieszkancow krajow, gdzie sie robi i je kuskus na codzien, bedac tam, albo w Algierskiej restauracji, np. przy okazji. Widzialam reportaz w tv jak robili kuskus. Robili! To bylo na kanale kulinarnym, filmowane w Marokku, a robili Marokanie. Do tego bylo wyjasnienie, jak robia i z czego. Ale jak koniecznie chcecie kaszke, to niech Wam bedzie.

Zgłoś 09.04.06 [02:21] kus-kus

Wlasciwie nie wiem o co macie do mnie pretensje? Emigrantko i inni?, Wychodzi na to, ze mamy inne przekonania i zadne dowody nie maja tu znaczenia. Nie wazne o czym ja mam przekonanie, bo jesli dostane niezbity dowod, ze sie myle, to przyznam racje i zmienie zdanie. Ale co Wy myslicie o tym, co podaja w tym temacie autorzy Encyklopedii orientalnej ( i wikipedii)? A mozeby tak napisac do nich z prosba o wyjasnienie i tez, zeby nie pisali bzdur, bo nie wiedza o czym pisza? Encyklopedia jako publiczny srodek dostarczania wiadomosci ma pewne zobowiazania i odpowiedna wiedze o tym, co pisza, czyz nie? Co sie czepiac jakiegos laika, jak ja, co nie wie o czym mowi, do zrodel, kochani, do zrodel!!! Encyklopedia to troszke wyzej niz amatorzy, jak my. Powinna miec pokrycie w zrodlach o tym, co podaje, nie myslicie? Z ta maka grochowa to Ci sie udalo Emigrantko. Jeszcze mozna rozprowadzac woda gips albo cement w proszku. Napisz, jak Ci sie dania udaly. Ale tak naprawde to wlasnie masz troche racji, np. z ta maka grochowa, nie wiem, czy sie orientujesz. Z maki grochowej (sa rozne gatunki grochu) + dodatki robi sie cos podobnego jak ciasto nalesnikowe do smazenia jarzyn lub warzyw w ciescie i glebokim tluszczu, popularne w innej kuchni i pyszne. Prawie Ci sie udalo, z tym, ale to wlasnie jest ciasto. Trudno to nazawc pasta, ale blizej temu do pasty, niz do kaszy. Piszcie do Encyklopedii, bo Wy wiecie lepiej.

Zgłoś 09.04.06 [17:25] ciekawskiii

kus kus a to ciekawe z tą mąką grochową , ciasto jak na naleśniki ?
a jak to sie fachowo nazywa? ta potrawa oczywiście

Zgłoś 09.04.06 [20:41] kus-kus

Do ciekawskiiiego: ciasto w rodzaju nalesnikowego, moze troszke gestsze, ale jednak plynne, powszechnie jest uzywane w kuchni hinduskiej do otaczania nim glownie jarzyn lub warzyw, ktore sie smazy w glebokim tluszczu (oliwa) tak, ze musza one plywac w nim i w odpowiedzniej temperaturze, aby sie smazyly, a nie nasiakaly tluszczem. Usmazone obustronnie na zlocisto-brazowy kolor osacza sie na papierowym reczniku i trzyma w cieple. Tak smaza kalafiory w czastkach, brokuly i inne warzywa, takze bardzo ostra papryczke halapeno w calosci. Glownym skladnikiem tego ciasta jest maka z gatunku grochu: ciecierzyca, znana tez pod nazwa garbanzo. Moze jest jakis procent zwyklej maki i czegos innego, do tego jakis zestaw oryginalnych przypraw. Niestety nie znam przepisu, zreszta napewno robia to w roznych zestawach procentowych w zaleznosci od upodoban. Zaden szef nie zdradzi przepisu, ale bedac w restaurachi hinduskiej polecam sprobowac, jest b. pyszne i ma oryginalny smak dzieki garbanzo.
Do zlosliwcow: charakterystyczne jest dla tych, co nie majac nic do powiedzenia w danej kwestii, zamiast dyskutowac w temacie, czepiaja sie osoby wypowiadajacej zdanie.
Piszcie do Encyklopedii Orientalnej a nie pod moim adresem. Ja nie redaguje Encyklopedii, ale Wy powinniscie.

Zgłoś 09.04.06 [21:16] karla

Z ciekawością wróciłam do tego tematu.Oto co znalazłam w książce pt.\"Encyklopedia sztuki kulinarnej\" nr 10 Kuchnia marokańska-
Kuskus.Otrzymuje się go poprzez obtaczanie zwilżonych ziarenek grysiku grubszego w grysiku drobniejszym lub w mące.Otrzymane w ten sposób kuleczki przesiewa sie następnie przez sito i gotuje na parze, najczęście nad jednym z rodzajów bulionu, dzieki czemu przenikaja one jego aromatem.Najprostrzy sposób przyrządzenia kuskusu:300g średniejwielkości grysiku należy umieścic w dużej płaskiej misce/ oryginalna nazwa \"gsaa\"/ zwilżyć odrobiną zimnej, osolonej wody, po czym rozcierać delikatnie, wewnętrzną stroną dłoni.Poszczególne ziarnka grysiku powinny się wtedy oddzielić od siebie.Dosypujemy następnie niewielką ilość mąki i turlamy kuskus dalej, póki ziarnka grysiku nie obtoczą się w niej calkowicie.Wtedy dodajemy kolejną porcje mąki, w sumie zuzyjemy jej również 300 g, i kontynuujemy operację do zużycia całej mąki, po czym kuskus przesiewamy przez odpowiedniej wielkości sito.Większe grudki pozostałe na sicie należy przenieśc z powrotem do miski i rozcierac delikatnie dalej, po czym przesiać ponownie.Gotowy kuskus wymieszac z 1 łyzką oliwy, a następnie gotowac na parze przez ok.30 min.

Tyle z książki.Chciałam dodać, że kuskus, kupowany w wiekszości marketów jest juz na linii produkcyjnej odpowiednio przygotowywany tzn. juz jest obgotowany na parze.
Jest tyle fajnych przepisów z wykorzystaniem kuskusu.
A w krajach arabskich w restauracjach przygotowanie potrawy \"couscous\" trwa tak długo, ponieważ często gulasz, z którym ma byc podana kaszka, jest na bazie jagnięciny lub wolowiny, zwiększa się przez to gotowanie potrawy.
Pozdrawiam serdecznie.
alfabetyczny spis potraw str.214, 215 aktualizacja str.247, 285 teraz możemy tworzyć na całego.

Zgłoś 09.04.06 [23:33] Kus

I to tyle na temat kuskusu. Amen.