Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

SELER NACIOWY - MAM I CO DALEJ?? PROSZĘ POMÓŻCIE

WITAM,

WSTYD SIE PRZYZNAC ALE NIE WIEM CO MAM ZROBIC Z SELEREM TZN. CZY PRZED KONSUMPCJĄ GO OBIERAC? UGOTOWAĆ? SPAŻYĆ?A MOZE JESZCZE COŚ INNEGO ? PROSZĘ UDZIELCIE MI KILKU RAD (A MOZE MACIE JAKIEŚ PRZEPISY?)

DZIEKIusmiech.gif

Zgłoś 20.02.13 [09:48] KATE

Odpowiedzi

Zgłoś 06.01.06 [14:25] Andyk

Chyba całkiem nie dawno pisałem o sałatce, która nazywa się Caterina.
Łodygi selera naciowego trzeba umyć i pokroić w niezbyt grube słupki. To samo zrobić z marchewką i jabłkiem. Następnie dołożyć krewetki koktailowe (taki małe, białe, \"zakręcone\", w zalewie). Jeśli zbyt drogie to można zastąpić białą fasolką. Wszystko wymieszać i zalać majonezem wymieszanym z ketchupem \"Heinz\", pikantnym. Mnie bardzo smakuje. usmiech.gif
I znowu rok do tyłu ! Ech, tamte lata i ten rozum

Zgłoś 06.01.06 [14:26] Andyk

Oczywiście ilości selera, marchewki, jabłek, krewetek (fasolki), wedle uznania. smiech.gif
I znowu rok do tyłu ! Ech, tamte lata i ten rozum

Zgłoś 06.01.06 [14:52] KATE

Andyk to brzmi pysznie .... a te krewetki to takie w słoiku w zalewie?? kupić czy to jakieś inne cudo?

dziękuje zrobie jutro na imprezkę jezyk.gif

Zgłoś 06.01.06 [15:29] KATE

je sie go w całości czy jakieś częsci , obierać czy też nie ??buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Zgłoś 06.01.06 [21:17] KATE

Renne hmmmmm aż wstydzę sie zapytać smutas.gif
z czego obrać tego selera ?? z zielunej skórki ( to tego sie nie je??) ile czasu blanszować??

ja naprawde nigdy nie przygotowywałam selera i stąd ten temat na forum oczko.gif

Zgłoś 08.01.06 [22:59] perach

seler mozna obrac z wlokien tak jak sie obiera rabarbar,mozna tez od razu kroic w plasterki albo w slupki/zaplki/.

Zgłoś 09.01.06 [12:04] Andyk

Ja nigdy nie obieram. Po prostu rozdzielam łodyżki, myję, kroję i już !
Krewetki, tak jak napisałem, albo w zalewie, albo tak jak nie napisałem oczko.gif , mrożone. usmiech.gif
I znowu rok do tyłu ! Ech, tamte lata i ten rozum

Zgłoś 31.10.06 [16:28] Piotr1967

Jak jest nie za bardzo wyrośnięty.Myje się i same łodygi bez liści macza się w majonezie i je.Często występuje przy reklamach majonezów.

Zgłoś 31.10.06 [19:54] naciowy

Seler naciowy swietnie sie nadaje na apetizer z dipem jogurtowym. Sprawdza sie na wszelkiego rodzaju party. Seler po umyciu nalezy obrac z wlokien (tak jak rabarbar), bo sie beda ciagnac i pokroic na kawalki mw. 10-12 cm. Jesli lodyga szeroka, to przekroic pionowo w zgrabne slupki. Slupki selera naciowego uklada sie na polmisku, najlepiej okraglym, procz tego tak samo pokrojona w slupki marchew, mlode rozyczki kalafiora i brokulow (oczywiscie surowe), papryke pokrojona w slupki, mozna kilka kolorow, rzodkiewke i ukladac na polmisku, ktory mozna wylozyc jedrna salata - po kilkanascie w kupce naprzemiennie, dobierajac kolorami. Na srodku polmiska wstawia sie miseczke z dipem jogurtowym. Jogurt naturalny wymieszac z serem z kostki typu "Philadelphia" na papke takiej konsystencji, aby mozna bylo nabierac jarzynami. Sos doprawic sola, pieprzem albo specjalna mieszanka do dipow, mozna dodac zabek roztartego czosnku i ew. troszke cytryny do smaku. Nie dawac cukru. Polmisek ozdobic natka, koperkiem i pomidorami. Goscie nabieraja bezposrednio sos z miseczki wybranym slupkiem jarzynki i do ust kesami. Swietne na stojace przyjecia, parapetowy, w biurze itd. Popularne od wielu lat na swiecie. Mozna sobie tez jesc sam seler z dipem.
Seler naciowy procz tego nadaje sie do zup zamiast selera korzeniowego, do wszelkich salatek i surowek jarzynowych, do duszenia miesa i wszedzie tam, gdzie sie stosuje seler korzeniowy. Natke dawac do zup. Nadaje sie jako skladnik surowych sokow jarzynowych w polaczeniu z innymi jarzynami. Byloby milo dostac jakas odpowiedz.

Zgłoś 01.11.06 [09:31] Fima

Ja dodaję seler naciowy do wszystkich surówek. Świetnie pasuje do kiszonej kapusty (kiszona kapusta, seler naciowy, por, marchewka, jabłko, odrobina kolendry i oliwy) i do sałaty lodowej (sałata lodowa, seler naciowy, pomidory, papryka, kukurydza, ewentualnie wędzony twaróg, oliwki, i co tylko lubicie w sałatkach). Jadłam też świetnego kurczaka z selerem naciowym i orzechami włoskimi (pocięta w paski pierś kurczaka ususzona z posiekanym selerem naciowym i połówkami włoskich orzechów, można dodać pod koniec gotowania odrobinę koniaku do sosu).
Pozdrawiam!
Fima

Zgłoś 02.11.06 [23:10] KONCZITA

MOZNA POKROIC NA KILKUCENTYMETROWE FRAGMENTY I WYPELNIC SERKIEM TOPIONYM ALBO JAKIMS INNYM MIEKKIM usmiech.gif

Zgłoś 03.11.06 [17:59] iman1

Ja robię sałatkę z selera naciowego ze Smakounem (kotlet bialkowy), ananasem, bakaliami i majonezem...Pychota!!!

Zgłoś 12.02.12 [23:52] Jedz go na surowo

CHOĆBY GRAHAMKA Z MASŁEM A ŁODYŻKĄ PRZEGRYZASZ......PYCHOTKA,A JAKŻE ZDROWA.....

Zgłoś 06.12.12 [00:28] Daga

Coś jak sałatka jarzynowa.Pokrojone (grubo)2 ziemniaki,2 jajka na twardo,pokrojony seler naciowy(nieco drobniej),polać zmiksowaną maślanką lub jogurtem,sól,pieprz.Doskonałe danie na obiad,na imprezę ,ZDROWE i NISKOKALORYCZNE. Chudzinki mogą dodać majonez lub oliwę z oliwek.

Zgłoś 19.02.13 [14:37] Ercia

a ja wlasnie zrobiłama makaron....
mięso mielone na patelnie potem dorzucasz: marchewka cebula seler naciowy w kostkę, na koniec dodajesz pomidory z puszki. Oczywiście podajesz z grubym makaronem

Zgłoś 20.02.13 [09:48] romero

Usmażyć na maśle jak jajecznicę i pyszna sprawa usmiech.gif a więcej przepisów znajdziesz na http://toster.pl usmiech.gif