Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ser z mleka krowiego w solance jak ser feta

Czy ktoś z Państwa ma wiedzę na temat możliwości przetworzenia zwykłego białego sera w ser typu Feta? Z góry dziękuję za info. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

16.07.12 [10:55] Cogito

Odpowiedzi

Zgłoś 02.03.05 [19:46] Andyk

Ella,
jak zauważyłaś ser żółty robi się bardzo podobnie z tą różnicą, że nie czeka się aż zgliwieje. Ale z tym jajkiem to ciekawy pomysł. Na pewno go wypróbuję. Gdybyś zrobiła serek wcześniej daj znać.
Pa,pa usmiech.gif
Ludzie decydują to jest spełnione

Zgłoś 07.03.05 [08:53] Domowa kucharka

Zalałam kostkę sera krowiego solnką (na 0,5 litra przegotowanej wody 1 płaska łyżka stołowa soli), wyjęłam po 3 dniach, wyszło jak dla mnie bardzo dobrze. Polecamusmiech.gif

Zgłoś 24.03.05 [10:32] aLa

hej!
czy ktoś wie jak zrobić zwykły biały ser z mleka "od krowy"
czy w ogóle mozna, czy anjpierw trzeba pasteryzowac, jesli
tak to prosze na maila napiszcie mi jaks ie apsteryzuje mleko!!
dziekuje bardzo

Zgłoś 07.04.05 [16:24] SEREK

CZESC JESTEM NA TROPIE OSCYPKA I WSZELKIE ŚLADY PROWADZĄ DO TEGO ,ŻE TO NIC INNEGO JAK WĘDZONY TWARÓG Z OWCZEGO MLEKA A W PODRÓBKACH NAWET Z KROWIEGO. DOCZYTAŁEM CO ISTOTNE ŻE TWARÓG MUSI BYĆ DOBRZE WYGNIECIONY NA JEDNOLITĄ MASĘ RESZTA DETALI TO JAK ZAWIEJE PROPORCJE SOLANKI PROPONUJĘ DOBRAC SAMEMU KAŻDY MA SWÓJ SMAK JA LUBIĘ JAK MI KUBKI SMAKOWE WYPALA. NIE ZNALAZŁEM NIC O SAMYM PROCESIE WĘDZENIA. CO CHODZI O PODPUSZCZKĘ TO Z POWODZENIEM STOSOWAŁEM ZWYKŁE PLASTRY PRZYPADKOWEGO SERA ŻÓŁTEGO DODANEGO DO MLEKA. ZA PIERWSZYM RAZEM BYŁO TO NAWET MLEKO W KARTONIE PASTERYZOWANE CHYBA "MU" SIE ZWAŁO OCZYWISCIE 3,2%. ZANIM SIĘ ŚCIEŁO MINĘŁY TRZY DNI. ALE NIE SKWAŚNIAŁO. NIC NIE GOTOWAŁEM WRĘCZ PRZECIWNIE W LODÓWCE STAŁO WIEC MYSLE ŻE W POKOJOWEJ BĘDZIE SZYBCIEJ. TWARÓG OTRZYMANY MIAŁ SMAK ŚMIETANKOWY. Z TYM SEREM ŻÓŁTYM ZDRADZIŁ MI KUCHARZ ZE STATKU BO WŁAŚNIE W TAKI SPOSÓB RADZILI SOBIE PŁYWAJĄC PO ŚWIECIE GDZIE WIĘKSZOŚĆ MLEKA JEST JUZ OBRABIANA TERMICZNIE I CIĘŻKO O ZSIADŁE MLEKO CZYLI POCZĄTEK TWAROGU.BARDZIEJ MNIE ZAINTERESOWAŁY DOJRZEWAJĄCE SERY KTÓRE JADŁEM NA MAZURACH. NIESTETY PRZEPISU NIE UZYSKAŁEM. BYŁY TO DOJRZEWAJĄCE TWAROGI Z NAJRÓŻNIEJSZYMI DODATKAMI JAK NP. CZOSNEK(PYCHA) CZY JAKIES TAM ZIOŁA. W SMAKU BARDZO OSTRE. W SKLEPACH NIE SPOTKAŁEM. WYRABIAJĄ JE NA WIOSKACH REGIONALNIE.PODOBNO LEZAKUJĄ TYGODNIAMI. JEŚLI KTOŚ ZNA TEMAT TO BARDZO PROSZĘ BO SMACZEK UTKWIŁ MI GDZIES I MĘCZY.

Zgłoś 08.05.05 [23:29] myszka

Ktoś pytał o sery, ich wyrób i przetwarzanie.
Ten topik jest najdłuższy, postanowiłam więc wkleić do niego ciekawe propozycje Szymana z krótkiego topiku

Biały ser bardzo oscypkowy

Autor: waldi Data: 2003-11-03 13:21:23

Porcje: 2 porcje Koszt: 10 zł Trudność: prosty Czas: 60 min. Kalorie: ?

Składniki:
- 1 ser biały w kształcie gomółki,
- oliwa,
- kimnek mielony,
- czosnek mielony,
- sól.

Jak przyrządzić?
Wyjmuję serek z folii, nacieram oliwą, ziołami i gruboziarnistą solą, obsypuję kminkiem. Na patelnię o grubym dnie sypię sól, prażę, zmniejszam ogień i układam ser w ziołach. Niech tak sobie podsycha (podpieka się) z godzinę. Trzeba dać wolniutki ogień, bo by się ser rozpuścił. Potem przekładam do takiej siatki, co się sprzedaje cebulę lub cytryny - i sobie wisi ze 3 dni.

A potem jest bajeczka ser. Super do piwka na jesienne chłodki

Potrzebne przybory:
Patelnia o grubym dnie (najlepiej żeberkowa).

Jak podawać?
W plastrach na dęsce pod piwko. Pasuje do zimnego, pasuje do gorącego z malinowym sokiem. Pyszności.

Czas przygotowania:
Godzina trudu i po wszystkim.

SER ŻÓŁTY
( przepis jest na forum ale nie mogę znaleźć gdzie i niestety nie pamiętam czyjego autorstwa. Andyk robił ten ser i zachwalał.)

mam taki przepis...tylko nie zawsze wychodzi taki sam w smaku ser...to chyba zależy od tego z jakiego białego sera go robie..jeśli jest bardzo kwaśny to wychodzi w smaku jak parmezan a jeśli nie to smak ma zbliżony do orginalnego wiejskiego żółtego sera. Około 2 kg sera białego doprowadzam na wolnym ogniu do zagotowania często mieszając. Potem trzeba to trochę przestudzić i przelać przez druszlak. Kiedy już odcieknie i jest trochę ciepłe dodaję do tego ok15 dag masła i 2 łyżki soli(kiedy jest mało soli ser jet mdły) mieszam to wszystko i znów daję na wolny ogień...mieszam cały czas aż masa zacznie się jednolicić, kiedy jest już gorąca dodaję do tego 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Powoduję to że najpierw masa pólchnieje a potem zaczyna się ciągnąć (jak rozgrzany żołty ser). Wyrzucam to do plastikowego pojemnika i czekam aż wystygnie

CAMEMBER MARYNOWANY
marynata :
5 łyżek oliwy
3 łyżki octu balsamicznego
5 łyżek białego wina
do wyboru : 2-3 łyżki listków bazylii, marynowanego pieprzu, orzechów, oliwek, kaparów itp.
Ser pokroić w plastry zalać na 2-3 dni marynatą. Można podać jako ser marynowany lub jako sałatkę z mixem sałat a marynatę potraktować jako sos.

MARYNOWANY HERMELIN ( z Gazety Wyborczej )
- 4 serki hermelin ( ew. camember, brie )
- 15 jagód jałowca
- szczypta słodkiej papryki
- po łyżeczce tymianku i rozmarynu
- 4 listki laurowe
- 8 ząbków czosnku
- 2 ostre papryki
- olej
serki przekroić w poprzek posypać ziołamii zalać olejem. Marynować kilka dni, jeśli serki marynujemy nie przekrojone to ok. 2 tygodnie.
Robiłem z camembera do piwa są idealne.

Zgłoś 09.05.05 [14:54] macek

Bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedzi.zaraz bede robił zółty ser.
dalej jednak mam pytania dotyczące procedur i ich ważności przy produkcji oscypka.Po co ma siedzieć w solance skoro mozna by go poolic juz w garnku.Po co go po odcieknieciu wkładać do wrzątku etc....

a poza tym mam katar i głowa mnie boli,dlatego może słabo kojarzę..usmiech.gif

Zgłoś 09.05.05 [14:59] mikuszek

Macek - ser trzymany w solance da efekt fety (lub solana, jak kto woli).
Ser domowy zolty - ten zgliwialy soli sie w garnku.
Sera bialego topionego na zolty bez zgliwienia - nie robilam, ale wydaje mi sie, ze tez sie soli w garnku.
To chyba przez ten bol glowy.... Trzymaj sie. powodzenia w robieniu sera. Daj znac co wyszlo...

Zgłoś 10.05.05 [03:06] anerite

Alu, podawalam do oporu (lata temu) na innych forach jak sie robi twarog z krowiego mleka a jeszcze lepszy z dobrej maslanki. Bron Boze nie pasteryzowac, a jesli tylko pasteryzowane mleko jest do nabycia to trzeba wiedziec jak zniszczyc pasteryzacje, bo inaczej sie nie uda. Nie ma chyba nigdzie na swiecie twarogu takiego jak w Polsce i trzeba sobie samemu robic, ja musze, zadna sztuka, ale po co, jesli masz w sklepie? Kup dobry twarog i tyle, a najlepiej od zaufanej "baby" i masz rozne rodzaje: chudy (kwasny i raczej do pierogow), poltlusty, tlusty, deserowy. Anerite.

Zgłoś 10.08.05 [23:27] serman

Na pytanie o ser feta przytaczam ta dyskusję

Zgłoś 12.07.07 [14:20] Asik666

LACHU - po urlopie z górach pozostała nam tęsknota za BUNDZEM.
Ser rewelacyjny w smaku i konsystencji, niestety - nie do kupienia w centralnej Polsce.
Jak go zrobić w domu??? Interesuje mnie wersja "słona". Na straganach widziałam też wersję "słodką", ale jakoś mi nie przypasowała.
Za odpowiedź będę bardzo wdzięczna!!!
Asik666

Zgłoś 19.07.08 [03:38] ser

Wielokrotnie robiony przeze mnie w domu zgliwialy ser, naprawde dobry:
Bialy tlusty lub poltlusty twarog pokruszyc na niewielkie grudki i rozlozyc plasko np. na tacy lub duzym talerzu. Ser najlepszy od baby kupiony na targu, i z takiego byl robiony, zadne mieszanki firmowe. Przykryc gaza dla ochrony przed muszkami. Tak trzymac 3 dni w cieplym pomieszczeniu az ser zmieni troche wyglad, bedzie matowy i zoltawy. Wcale nie musi smierdziec do oporu i nie musi sie az ciagnac, choc jakis zapach bedzie sie wydzielal. Nie trzeba przewracac, ani wogole ruszac. Zadnej sody nie trzeba ani soli ani zadnych dodatkow wogole. 3 dni wystarczy do zgliwienia. Rozgrzac na patelni troche masla - lyzke lub 2, (proporcje wg. uznania), zalezy ile twarogu i na malutkim ogniu smazyc mieszajac drewniana lyzka az sie ser roztopi. Wtedy wsypac troche kminku, np. lyzke i dodac 2 lub 3 zoltka ( w zaleznosci od ilosci sera), dobrze wymieszac, i tylko zoltka, bialek nie dodawac wcale, bo ser bedzie b. twardy, to jest tajemnica robienia dobrego sera zgliwialego. Komu wyszedl twardy ser, to napewno byly dodane cale jajka. Roztopiony ser zlac do przygotowanych miseczek i zastudzic, trzymac w lodowce. Zimny kroic w plastry i klasc na kromki z maslem. Kto nie lubi kminku, moze opuscic, ale smak juz nie bedzie taki dobry.
Polecam i powtarzam, naprawde dobry i sprawdzony przepis.

Zgłoś 19.07.08 [03:44] ser

PS. Powyzej podany przepis jest na podstawowy ser zgliwialy i taki najlepiej lubie, ale jesli ktos lubi inne smaki, to moze dodac rozne ziola lub przyprawy wg. uznania na koncu, wymieszac i dopiero zlewac do naczyn.

Zgłoś 21.07.09 [11:58] graniec

mieszkam w Berlinie, wczesniej wiele lat w Bawarii. widzialem produkcje sera zóltego.
zóty ser, podobnie jak bialy musi przebywac w solance, która wyciagnie z niego wodę i do wnętrza sera napusci soli. okres dojrzewania takiego sera jest do 1 roku ale do jedzenia nadaje sie juz po 3 miesiącach.
podaje tutaj link do bradzo ciekawego muzeum serowarstwa, gdzie powiedza wam, jak zrobisc domowy ser żółty, z dziurami lub bez. niestety dobra znajomosc jezyka niemieckiego jest niezbędna, gdyz tam mówia specyficzna gwara tzw. niederbayerisch. chetnie dolącze sie do dyskusji o serach

Zgłoś 25.07.09 [06:38] cobrakuje

to sie nie da otworzyc, podaj calosc.

Zgłoś 25.07.09 [07:37] sery


napisz w google

Ziutka Książka Kucharska

Zgłoś 26.07.09 [18:22] cobrakuje

Rzeczywiscie jest i to pod haslem kuchnuaziutka. Dzieki.

Zgłoś 13.09.11 [16:38] zychu

ja moczyłem zbity twaróg przez ponad 3 dni w solance 2 łyżki soli na litr wody. u mnie zero efektu. wyszedł słony twaróg :/ konsystencja zupełnie się nie zmieniła jakieś porady?

Zgłoś 16.07.12 [10:55] czarownica

rozmawiałam wczoraj w Bieszczadach z góralem na temat wyrobu ichnich serów wiec powiem tak ser- twaróg zmienia swoja konsystencje w trakcie kąpieli w solance! i tak nawet miekki ser wlożony do solanki i pozostawiony btam na dłuuuugo nawet kilka miesiecy zmienia swoja konsystencję własciwosci i smak.Ale nawet miękki ser dobrze żeby był spoisty ja to nazywam ,,ściumpiony,,usmiech.gif i zeby był smaczny musi polezeć dłuzej. Ja przetestowałam to wcześniej na swojskim serze kupionym od gospodarz- krowim- moczyłam w solance przez kilka dni i był smaczny. Teraz po powrocie przetestuję dłużej .potem bardzo dobrze jest umieścic taki ser w zalewie olejowo ziołowej- niebo w gębie! zawsze marzyłam o samodzielnym wytwarzaniu serów!mam nadzieję ze się sen ziści:0 pozdrawiamusmiech.gif