Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

sernik na zimno - bez jajek

Szukam przepisu na dobry sernik na zimno , ale bez jajek - nie chcę dodawać żółtek przy takim upale. Poratuje mnie ktoś?

Zgłoś 02.08.05 [19:31] asiatlen

Odpowiedzi

Zgłoś 30.06.05 [15:13] luma

podałam go już na innej stronce ale nie ma sprawy

Sernik z jagodami na zimno

pół kilo jagód
dwa serki homogenizowane waniliowe
pół litra jogurtu naturalnego
dwie łyżki żelatyny
pół szklanki wody
1/2 albo 3/4 szklanki cukru
paczka biszkoptów albo
herbatników
galaretka wiśniowa

1. Dno tortownicy lub średniej wielkości blachy wyłożyć nasączonymi mlekiem albo sokiem owocowym biszkoptami.
2. Żelatynę przygotować według opisu na opakowaniu.
3. Serki waniliowe wymieszać z jogurtem, cukrem, dodać przestudzoną żelatynę. Delikatnie połączyć z umytymi i przesuszonymi jagodami. Przełożyć masę do tortownicy i wstawić do lodówki.
4. Gdy sernik stężeje ostrożnie wylać na wierzch zimną galaretkę wiśniową przygotowaną z torebki albo zrobioną własnoręcznie z soku wiśniowego i żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody.

Zgłoś 01.07.05 [07:33] asiatlen

Właściwie ostatnio tak samo robiłam sernik jak Elli, ale w przepisie były jeszcze 4 żóltka do masy. Sernik został pochłonięty w godzinę. Pyszne danie na te upały.

Zgłoś 01.07.05 [08:44] lola miss

sernik na zimno.
7 serków wniliowych danone koniecznie
5 galaretek cytrynowych ,ale najlepszą
2 czekolady deserowe lub mleczne
można upiec na dużej blasze biszkopt lub wyłożyć kupionymi.
3 galaretki rozpuścićw w 3 szklankach gorącej wody
po lekkim ścięciu odrazu dodać do sera lekko zamieszać i dodać rozkruszoną czekoladę i znów lekko zamieszać na koniec rozpuścić 2 galaretki w 3 szklankach gorącej wody tężejącą wylaćna masę i wstawić do lodówki pysznae.

Zgłoś 01.07.05 [11:20] K

Myślę, żę mój przepis będzie najprostrzy:
3 serki waniliowe
6 galaretek ( 3 kolory po 2 galaretki)
owoce (truskawki, jagody, poziomki, maliny)

Galaretki rozpuścić (każdą oddzielnie) w 1 szklance wody.
1 serek połączyć z ostudzoną galaretką i wstawić do lodówki, następna warstwa to galaretka bez serka. Pozostałe warstwy powtórzyć. Na ostatnią warstwę serka poukładać owoce i zalać ostatnią galaretką. Bardzo szybki i smaczny jest ten serniczek. Radzę wybróbować.

Zgłoś 05.07.05 [14:19] jakozak

Najprostszy na świecie:
Wiaderko serka waniliowego rozgniatam trochę na misce. Dodaję dwie galaretki rozpuszczone w połowie wody, jakiej należałoby użyć. Dolewam już przestudzone, pomału i mieszam dokładnie. Dosładzam i już.Na wierzch jeszcze jedna galaretka. Moja Mama zrobiła coś takiego z jogurtu zamiast sera i było wspaniałe. Całkiem inny smak, ale naprawdę bardzo dobre.

Zgłoś 17.07.05 [18:21] Mikrusia

Wiaderko??!! czyi w przeliczeniu na opakowania to ile to jest?? usmiech.gifusmiech.gif :-]

Zgłoś 17.07.05 [18:25] sot36

2 serki homo, galaretka i biszkopty na dno i wsio

Zgłoś 18.07.05 [12:35] Mikrusia

aha

Zgłoś 18.07.05 [14:30] jakozak

W tym wiaderku jest kilogram.

Zgłoś 31.07.05 [16:10] kwiatek

czy ktoś próbował ten sernik Jakozaka???

Zgłoś 01.08.05 [09:14] Joanna

Ja nie, ale kupiłam wspaniałe jagody i będę dziś robić sernik Lumy !!!

Zgłoś 01.08.05 [12:57] kwiatek

Joanno napisz prosze jak wyszedł Ci ten serniczek,dobrze????

Zgłoś 01.08.05 [15:10] Joanna

Serniczek Lumy zrobiłam bez podkładu z biszkoptów, w pucharkach, jako lekki deserek. I chyba dobrze, bo był bardzo delikatny, kremowo - śmietankowy, z lekką nutką wanilii, bardziej jogurtowy niż serniczkowy). Piszę był - bo już go nie ma.... usmiech.gif
Niestety - bez dodatku galaretki na wierzchu, bo został pożarty zanim ją zdążyłam przygotować.... usmiech.gif
Często robię podobny deser z samego jogurtu z cukrem i żelatyną - ostatnio ze świeżymi malinami. Pychota !

Zgłoś 02.08.05 [19:31] Joanna

Ponieważ wczorajszy serniczek zniknął w oka mgnieniu, dziś zrobiłam powtórkę z rozrywki ( z samego rana, by był gotowy na poobiedni deserek ). Zmieniłam tylko proporcje serka do jogurtu, a to z prostej przyczyny, że takie miałam składniki. Wymieszałam : 1 duży jogurt Bakomy ( 400 g ), jeden duży kubełek serka Danio ( też 400 g ), mniej niż 1/2 szklanki cukru - pudru, 1 żelatynę Dra Oetkera ( tę na 1 l płynu) rozpuszczoną w około 1/3 szklanki gorącej wody i dodałam około 1/2 kg jagód. Smak był bardziej serniczkowy niż jogurtowy, ale również dobry.