Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

suszone pomidory...

Rzeczone suszone pomidorki chodzą za mną bezustannie, a mnie powoli kończą się pomysły, jak je spożywać. Jakieś podpowiedzi?

Zgłoś 10.02.12 [01:56] wiewióra

Odpowiedzi

Zgłoś 26.03.04 [12:48] emgie

moja kolezanka robi taka potrawe z tymi pomidorami: makaron + kurki z cebulką podsmażone+ na koniec posypane tymi pomidorkami.
a jak jeszce mozna je wykorzystac? nie znam innego ich zastosowania.
usmiech.gif

Zgłoś 26.03.04 [13:51] wiewióra

mmm, z kurkami brzmi pycha...usmiech.gif dzięki
tylko chyba jeszcze trzeba troche poczekać

Zgłoś 26.03.04 [15:01] wiewióra

może jeszcze coś?...
Kłopot, a zarazem cały urok suszonych pomidorów leży w tym, że oprócz sztampowych przepisów jest cała masa przedziwnych pomysłów na nie; tak naprawdę każdy, kto je lubi, ma jakiś swój własny przepisik.
I o takie by mi właśnie chodziło..usmiech.gif

Zgłoś 30.03.04 [15:18] ciotka

wiewióra ! co to są te suszone pomidory(potrafię to sobie wyobrazić że pomidora można wysuszyć jak ktos sie zaprze to i arbuza wysuszy) ,gdzie się je kupuje bo nigdzie ich nie spotkałam a te Twoje zachwyty nad nimi zachęciły mnie do wypróbowania. pozdrawiam

Zgłoś 31.03.04 [09:18] emgie

ja widziałam suszone pomidory w kazdym wiekszym sklepie, w słoiczkach lub na wagę. są one trzymane, zdaje mi sie, w oliwie. ja takze nigdy ich nie jadłam bo nie bardzo znam jakies fajne ich zastosowanie usmiech.gif opisane przeze mnie wyzej podsuneła mi kolezanka, ale z tym to poczekam do kurkowego sezonu usmiech.gif

Zgłoś 31.03.04 [10:03] ciotka

kochane !dzięki ,wiem gdzie patrzyć w sklepach i muszę koniecznie spróbować a latem co za problem ususzyc napewno to zrobię bo lubię wprowadzić coś nowego do moich zapasów pozdrawiam

Zgłoś 06.04.04 [21:45] ciotka

chyba po złych sklepach łażę bo pomidorków nie widac nawet gadam z ekspedientkami ale one też nie znają pomidorków ,doczekam do lata i ususzę sobie bo co mi zostało

Zgłoś 07.04.04 [10:55] wiewióra

Ciotko kochana, jak by Ci tu pomóc??
Spróbuj w sieci Auchan albo Carrefour, tam na mur powinny być! Poszukaj półki ze słoikami: oliwkami, anchois, kaparami - te sprawy. Mogą sie też znaleźć gdzieś przy takich "lepszych oliwach". Przeważnie są w niezbyt dużych słoiczkach w zalewie oliwno-octowej, wyglądają jak czerwonawe suszone śliwki.
Ja swoje kupuję też na bazarku osiedlowym, w takim warzywniaku, gdzie mają różne cudaczne owoce - może takiego miejsca warto poszukać.
Trzymam kciuki, powodzenia!

Zgłoś 14.05.04 [15:06] Donka

Makaron, kawałeczki kurczaka i trzykolorowa paryka podsmażone delikatnie, do tego czosneczek, pomidorki suszone i śmietana, świeża bazylia i orzechy włoskie. Czarny pieprz na końcu na potrawie i obsypane brzegi talerzy...cud miód! Polecam.

Zgłoś 14.05.04 [15:46] 555


wiewioro, czy masz ten przepis z mniammniama gdzies zanotowany?
bo teraz u nich rewolucja i juz nie moge do niego dotrzec smutas.gif

pozdrawiam

Zgłoś 14.05.04 [16:18] Ciotka

POMIDORY SUSZONE -sposób przygotowania
Pomidory umyj, wytrzyj, poprzekrajaj na pół, usuwając zielone fragmenty ogonków.
Rozłóż na pergaminie, skórką w dół\' posyp po wierzchu solą i piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C dwukrotnie po 2 godziny (najlepiej zrobić to raz rankiem i potem drugi raz wieczorem).
Wysuszone pomidory przełóż do wypasteryzowanych słoików, wkładając do każdego po 2 obrane ząbki czosnku i kilka listków ziół. Zalej oliwą i lekko poszturchaj pomidory nożem, by usunąć bąbelki powietrza.
Zakręć i wstaw na chwile do nagrzanego do 100 stopni piekarnika, wyjmij i postaw słoiczki do góry dnem, by pokrywki się \"zassały\".

dodatkowe informacje
Kombinację ziół możesz zmieniać według upodobań. Pomidory przechowuj w ciemnym miejscu, po otwarciu trzymaj słoiczek w lodówce.

Trochę to może żle wklejone ale jak wiadomo ja nie jestem ekspert ale miałam przepis z mniam mniam i służę jednak moje kopiowanie czasem się sprawdza pozdrawiam

Zgłoś 14.05.04 [18:06] 555


dziekuje bardzo, ciotko, duuuuuuuza buzka dla ciebie usmiech.gif

Zgłoś 15.05.04 [11:28] ciotka

składniki
2 kg dorodnych pomidorów lima (jajowatych)
500 ml oliwy z oliwek extra vergine
kilka listków świeżej bazylii, szałwi i oregano
6 ząbków czosnku
sól
Wiewiora doklejam jeszcze proporcje bo zobaczyłam że nie wszystko wkleiłam poprzednio a to może być ważne jakie zioła stosować żeby uzyskać prawidłowy smak,a ja robię porządki w przepisach bo pogoda paskudna i trzeba coś wymyślać do zapełnienia czasu pozdrawiam usmiech.gif

Zgłoś 17.05.04 [11:22] wiewióra

Witajcie! Dopiero teraz zaglądam i widzę, że temat odżyłusmiech.gif
No niestety, na mniam mniamie faktycznie przewrót, smutne to, bo mieli fajne przepisysmutas.gif
Ja też dziękuję Ciotko za ten przepis na pomidorki, bo choć sama go podawałam, to niestety nie miałam go zapisanego. A tu już nadciąga sezonsmiech.gif
Donko, dzieki za smakowity pomysł!
Pozdrawiam Was wszystkie ciepło.

Zgłoś 10.08.04 [07:29] asia

Ja znam inne suszone pomidory, parę lat temu przywiózł je mój tato z Wrocławia , ze sklepu z samymi przyprawami, nie były w żadnych słoiczkach, ani zalewane oliwą, a miały konsystencje proszku (coś podobnego do papryki mielonej). Były rewelacyjne, do pizzy i wszyskiego do czego normalnie daje się koncentrat; niestety nigdy nie udało mi sie ich znaleźć ponownie; pozostało wspomnienie po ich smaku

Zgłoś 14.09.04 [11:16] Shrek

A ja uwielbiam je na grzankach, z mozarellą, świeża bazylią i czosnkiem. Wszystko polane delikatnie oliwą z oliwek; octem balsamicznym z ziołami suszonymi; zapiekane w piekarniku. Pychootka....

Zgłoś 03.05.05 [22:14] Michałek

ja bardzo przepraszam ale ja naprawde nie wiem o co chodzi w tym wszystkim kurna juz sie pogubilem ale jaja no nic ide dalej spac to nara

Zgłoś 16.06.05 [15:56] Sarah

a ja przywiozlam suszone pomidory z wloch!
prawdziwie suche, bo w torebce.
trzeba je namoczyc w wodzie na 5 minut a potem w oliwie.
zastanawiam sie tylko co dalej...???

Zgłoś 16.06.05 [19:56] Pinia

Dalej np. przystawka przepyszna. Plasterek mortadeli (może być włoska, ale ja użźywam również rodzimej), smarujemy serkiem kozim, wrzucamy na to troszkę listków rukoli oraz troszkę posiekanych pomidorków suszunych z oliwy. Rolujemy, tniemy na kawałki, spinamy wykałaczką i mniam...

Zgłoś 08.07.05 [15:00] Kangurek

Sezon w pełni, suszycie te pomidory, jak wyszły?

Zgłoś 08.07.05 [18:41] Pomidorówka

Kangurku własnie sie przymierzam.
Byłam w restauracji i tam był schab z suszonymi pomidorami.
Jak sie robi w domu jakiś proszony obiad to szpanersko brzmi. usmiech.gif

Zgłoś 11.07.05 [15:39] Kangurek

Ja własnie też mam chęć na zrobienie takich pomidorów, powiedzcie jak są one podawane

Zgłoś 12.07.05 [08:41] Pomidorówka

Na tym schabie to były tylko takie w małych kawałeczkach nic ciekawego z wyglądu. Pływały sobie w sosiku.
Myślę że więcej szumu niż to warte, ale przecie między innymi o to chodzi w gotowaniu

Zgłoś 12.07.05 [09:02] Kangurek

Dobry efekt fajna sprawa, chyba ususzę troche na spróbowanie

Zgłoś 18.07.05 [23:27] ferges

ja jutro kupuje pomidory i susze pierwszą partię.

Zgłoś 22.07.05 [08:50] vi

piersi kury z pieczarkami i suszonymi pomidorami
1 szklanka suszonych pomidorow w oleju
1/4 szklaniki oleju z pomidorow
4 pierzi bez kosci i skory
1 duza cebula
4 zabki czosnku
1 1/2 lyzeczki bazylia
1/2 kg pieczarek pokrojonych
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 szkanka rosol1/4 szklanka pasty pomidorowej
1/2 szklanki zielonej pietruszki pokrojone1 lyzka masla
1 lyzka maki
usmazyc piersi na oleju z pomidorow i wyjac z patelni, na tym samym tluszczu udusic czosnek bazylie i cebule, dodac pieczarki, posolic i dodac pieprzu, dodac wino, rosol i paste pomidorowa, dusic az pieczarki beda miekie, dodac kure poddusic 15 minut, wyjac kure, dodac maslo, make i pietruszke, pogotowac kilka minut, nastepnie oblac piersi sosem

Zgłoś 24.07.05 [07:02] Dzidzia_1979

Eeee prawdziwe pomidory suszone pochodza z sycyli jak mi wiadomo- oni tam sie tym strasznie szczyca usmiech.gif
Zreszta maja do tego prawo bo sa suuuuuuper
Wlasnie cala tajemnica polega w wystawieniu je na odpowiednie slonce na odpowiedni czas, miejsce itd
niestety jadlam takie tylko 2razy moze w zyciu smutas.gif
Potem juz tylko takie kupne ze sloiczka smutas.gif
U nich na bazarach mozna kupic je na wage, ale nigdy jeszcze nie kupowalam, wic nie wiem czy sa dobre czy nie.
Dla mnie- laika pomidor to pomidor, ale siedze cicho by nie urazic dumy sycylijskiej. Po prostu kocham je zarowno takie domowej roboty robione z calym namaszczeniem i procedura jak i te ze sklepu.
Z piekarnika nigdy tez ni jadlam, ale sprobowac warto smiech.gif
Ponoc wysuszyc pomidory na sloncu tak by ich nie zepsuc i by byly takie smaczne to wyzsza szkola jazdy i malo ktora wloszka sie na tym zna. Dlatego ja wogole nie proobuje oczko.gif

Zgłoś 02.08.05 [19:49] laura

Chciałam się podzielić z Wami jak suszyłam pomidory.ostatnimi czasy kiedy były takie okrutne upały kupiłam dwa kg małych pomidorów przekroiłam je tak jak podała ciotka i suszyłam na słońcu.na noc pomidory zabierałam do domu a rano suszyłam 2 godz. w suszarce do grzybów .Tę operację powtarzałam przez pięć dni.dzisiaj zaleje je oliwą.Suszone pomidory są dosć ciemne, miejscami czarne.żapach fantastyczny.Nie wiem czy taki powinien być kolor.niech ktoś mi napisze bo nigdy do tej pory nie używałam pomidorów w takiej postaci

Zgłoś 22.09.05 [10:07] skrzynek

DZIĘKI za przepis na suszone pomidory, miałem trudności ze z przepisem nie mogłem odnaleźć. Jeszcze raz dzięki. Do roboty Skrzynek

Zgłoś 22.09.05 [10:24] PANORAMA

Suszone pomidory w postaci proszku są rewelacyjne i można je nabyć w sklepie kolonialnym. składa się zamówienie przez internet i przywożą paczuszkę do domu.
www.sklepkolonialny.cybertrader.pl
Pozdrawiam usmiech.gif