Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

suszone pomidory...

Rzeczone suszone pomidorki chodzą za mną bezustannie, a mnie powoli kończą się pomysły, jak je spożywać. Jakieś podpowiedzi?

10.02.12 [01:56] wiewióra

Odpowiedzi

Zgłoś 22.09.05 [12:35] Pinia

Ja w zełszym roku przywiozłam sobie suszone pomidory w duże papierowej torbie. Oczywiście z Sycyli. Kupione na straganie w miejscowości Sciacca. Jeśli chcę ich używać, to namaczam w oliwie z oliwek. Są po prostu extra. Najszybsza chyba przekąska, to takie pomidory posmarowe np. serkiem z ziołami i złożone na pół. Mniam

Zgłoś 22.09.05 [12:36] Pinia

Ja w zeszłym roku przywiozłam sobie suszone pomidory w dużej papierowej torbie. Oczywiście z Sycyli. Kupione na straganie w miejscowości Sciacca. Jeśli chcę ich używać, to namaczam w oliwie z oliwek. Są po prostu extra. Najszybsza chyba przekąska, to takie pomidory posmarowe np. serkiem z ziołami i złożone na pół. Mniam

Zgłoś 23.09.05 [08:55] skrzynek

Jutro jadę na bazar kupuje ok. 15-20kg. pomidorów i do roboty

Zgłoś 26.09.05 [09:05] skrzynek


Zgłoś 26.09.05 [09:16] skrzynek

Witam!!!
Kupiłem 12 kg. pomidorów .Suszę je od soboty. Potrzebuje fajne przepisy na dania z suszonymi pomidorami.W supermarkiecie "ALMA" w Warszawie ceny od 59-196 zł./kg.surowych pomidorów, tak jest podane na etykietach.

Zgłoś 26.09.05 [10:16] 196 zł za kilo pomidorów

surowych to chyba w 1987 roku????

Zgłoś 29.09.05 [10:56] skrzynek

Przepraszam!!! - Pomiliłem się ta za kilogram suszonych.

Zgłoś 24.08.06 [21:35] Zach

Poddam metode spróbujcie i napiszcie jak Wam wyszło.

Kilka lat temu dostałem od kolegi piramide z tektury(proporcje jak w Gizie)

Ustawiłem ja N-S i połozyłem kilka rzodkiewek ...zajrzałem tam po ok. 5 dniach i troche bełym zaskoczony widokiem . Moje rzodkiewki był dokładnie wysuszone i skrecone jak wkręty do drewna.

Nie próbowałem jeszcze z pomidorami ale mysle że wyschną doskonale. Ale napewno trzeba je przekroić bo sóra napewno bardzo spowolni schnięcie. Wnetzr piramidy ma właściwości mumifikujace i bakteriobójcze . Tak uzyskany susz napewno będzie jakościowo lepszy bo powinny zachować sie witaminy(brak obróbki cieplnej). Zycze powodzenia. Pozdrawiam

Zgłoś 29.08.06 [02:52] przesada

Dzidzia, niezupelnie jest tak, jak myslisz. To sie tylko tak nazywa, suszone na sloncu. Teraz tego na tony w sklepach i jakim cudem mogliby wszystko suszysc na sloncu? Moze chodzi o gatunek pomidorow, bo w smaku rozne gatunki sa inne i moze na Sycylii maja lepsze, ale przemyslowo sie ich nie suszy na sloncu. To moze sobie ktos robic w domu. Przemyslowo wlasnie te ze sloiczkow sa suszone w specialnych suszarniach, a nie na sloncu, Mam ksiazke wloskiego autora, ktory podaje sposob suszenia (i duzo przepisow) i twierdzi, ze nie ma zadnej roznicy w smaku, zreszta jak by to mozna bylo suszyc tonami na sloncu? W domu suszy sie w piekarniku, jak juz podano albo w malej suszarce do suszenia jarzyn, owocow i grzybow, ktora ma 4-5 poziomow, jest na prad, wlacza sie ja i za kilka dni ma sie takie suszone warzywa. Na sloncu wcale nie musza byc i ich smak nie zalezy od metody suszenia, tylko od jakosci i smaku pomidorow. Mozesz sobie sprobowac, 5 - 10 pomidorw pokroic na polowki i ususzyc w piekarniku w temp. 60 C, zajmie to kilka dni, w zaleznosci od ich soczystosci. W sezonie, kiedy pomidory sa tanie, to b. sie oplaca i one, jesli dobrze wysuszone, wcala nie musza byc w sloikach z oliwa, to chwyt handlowy, Wlasnie moga byc w papierowej torebce, tylko z dala od wilgoci. Sprobowac mozesz, nie stracisz napewno, a gdyby, to niewiele, jednak nie powinnas. Suszone pomidory sa drogie, bo po stracie wilgoci sa o wiele lzejsze, czyli wiecej ich potrzeba i ten caly szum handlowy z tym sloncem. Nie dajcie sie nabierac, kto moze, niech suszy najlepiej w tej suszarce, napewno mozna kupic, a jak nie, to w piekarniku na blaszce wylozonej papierem do pieczenia..

Zgłoś 10.11.06 [19:22] Zdzisława

Suszone pomidory jadłam kiedyś w Danii, na wytwornym przyjęciu. Były podane w malej miseczce, jako zakąska, rodzaj startera. Lekko posolone, chrupiące nieco. Pyszności.
Pozazdrościłam i swoje własne także ususzyłam. W upalne sloneczne dni wykładałam na siatce na słoneczko, żeby czerpaly energię, ale co drugi dzień dosuszałam w piekarniku.
Przechowuję je jak suszone grzyby, w torebce w suchym miejscu. Kiedy chcę - podaję z oliwką i ziołami, ale goście wolą suche, można je moczyć w odpowiednim dipie.

Zgłoś 30.07.07 [15:02] krzyś

Też miałem kłopot z tymi pomidorkami, gdyż przywieźliśmy w zeszłym roku słoiczek z Włoch. Wyglądały apetycznie, a ich smak jest rewelacyjny!!!. Tak jakby słońce Italii zatrzymane w małym słoiczku!!! Od razu przypomniały nam się te ciepłe wieczory przy szklaneczce taniego wina na maleńkim tarasie naszego domku campingowego w Grado... Smacznego wszystkim, którzy pokuszą się by je zakupić (w Polsce dostępne, tyle, że drogawe)!!!

Zgłoś 30.07.07 [21:14] niestety

krzysiu mylisz sie. Te pomidory nigdy nie byly suszone na sloncu, tylko tak to nazywaja. Roznica w smaku pochodzi od gatunku pomidorow, czyli nie wszystkie smakuja tak samo. Na skale przemyslowa susza je w suszarniach, a nie na sloncu, a smak jest taki sam i te w sloiczkach pochodza z produkcji przemyslowej. Jesli masz suszarke do jarzyn, to mozesz sobie ususzyc w domu, ale wybierz takie, ktore Ci smakuja na surowo, ususzone spoteguja smak. Jesli nie masz suszarki, to w piekarniku, czytaj wyzej. Bedzie to samo i duzo taniej. Suszone pomidory sa wszedzie na swiecie b. drogie, nie tylko w Polsce, poniewaz proces suszenia kosztuje zuzycie energii i prace ludzka. Kup sobie pomidory w sezonie i kiedy tanie i sam sobie ususz. Takie pomidory nadaja sie do wszystkich potraw w zastepstwie do swiezych i maja swietny smak. Nie musza byc w oliwie, jak ktos wyzej pisal, jednak w oliwie z czosnkiem i ziolami daja dodatkowo b. dobra oliwe do potraw, tylko musi byc extra virgin.

Zgłoś 31.07.07 [10:43] jednak...

Te produkowane w malych zakladach rzemieslniczyc sa suszone na sloncu.

Zgłoś 06.09.07 [14:33] irish

Dodam tylko ,ze nie kazdy pomodor nadaje sie na suszenie. Niajleprze pomidory to sort LIMA- mają charakterystyczny podlozny ksztalt i są sredniej wielkosci.

Zgłoś 24.09.07 [23:09] makary

suszone pomidory można kupić trochę wyżej od sycylii, np . na półwyspie gargano, i kg za 6 euro/są lekkie/, w smaku są niestety b.b.słone, co trzeba uwzględniać przy gotowaniu, a wstępne namoczenie w w wodzie tez nie pomaga pozbyć się soli, fajnie smakują schabowe w panierce z dodatkiem drobno pokrojonymi w kostkę..... oczko.gif

Zgłoś 25.09.07 [08:03] Zach


Zgłoś 10.02.12 [01:56] Lilikopen

ja bardzo lubie kupować takie małe w paczuszceusmiech.gif i od razu schrupacusmiech.gif Paukla produkuje takie