Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

szpinak, szpinak...

Nie każdy go uwielbia, ale w związku ze zbliżającą się wiosną warto zregenerować siły i zatopić zęby w zieleninie.
Zbieram szpinakowe pyszności - także ze "zmarźniętego, skulkowanego" usmiech.gif

Zgłoś 04.02.10 [12:44] gween

Odpowiedzi

Zgłoś 14.02.03 [15:17] arszulka

znam omlety ze szpinakiemi piteruszka pyszne podaja takie w barze mlecznym przy uniwerku na krakowskim.robi Rozmraza sie szpinak pewnie dodaje pietruchy i wkłada w omlet złozony na poł nie zapominajmy o jajku do szpinaku bo on cos ma szkodliwego ,ale jajo to neutralizuje i jest wtedy zdrowy.

Zgłoś 14.02.03 [15:18] arszulka

aa i jeszcz cos kiedys mi to wyszlo przypadkiem znowu do rozmrozonego doprawionego na ostro wrzucamy ryz i mieszamy wyglada tak sobie ,smakuje lepiej

Zgłoś 14.02.03 [15:45] gween

Dzięki arszulko.
O szkodliwości i neutralizującej sile jajka to nie wiedziałam.
Wersję ryżową zazwyczaj robię z makaronem, świeżymi pomidorami i parmezanem. Z ryżem muszę spróbować.
usmiech.gifusmiech.gifusmiech.gif

Zgłoś 14.02.03 [16:55] dana

W szpinaku jest kwas szczawiowy, który odwapnia kości. Dlatego przygotowując potrawę ze szpinaku należy gotować go z dodatkiem mleka. Jajo w szpinaku niczego nie neutralizuje.
Bardzo dobre są naleśniki nadziewane szpinakiem podawne z sosem pomidorowym. Szpinak należy doprawić gałką muszkatałową i czosnkiem. Smakowało nawet tym, którzy zarzekali się, że nie tolerują szpinaku.

Zgłoś 14.02.03 [19:21] gween

dano, dziękuję za fachowe rozwikłanie zagadki szkodliwości szpinaku.
Hmmm.... naleśniki brzmią nieźle smiech.gif

Zgłoś 14.02.03 [22:16] arszulka

wiedziałam ze o jakis nabiał chodzi a to mleko(dziekuje za poprawke dana) ja zwylke dodaje smietany jutro wam podam hit szpinakowo-fetowy na ciepło,sama bede go robiła pierwszy raz ,ale znajome juz sie zachwycaja a wczesniej sie zazekały ze nie jadaja tego zielska.Do jutra

Zgłoś 15.02.03 [12:21] gween

Strona szpinakowa faktycznie fantastyczna - pod względem zielonej zawartości ogromne dzięki kartoflanko usmiech.gif
Z niecierpliwością czekam na hit szpinakowo-fetowy arszulko usmiech.gif

Zgłoś 15.02.03 [13:07] gween

P.S.
Czyżby chodziło o PITĘ?

Zgłoś 17.02.03 [12:56] arszulka

to nie chodzi o pite,jeszcze nie mam przepisu ale szpinakowa strona załatwiła wszystko,jak dobrze zawezic czasami temat...

Zgłoś 17.02.03 [22:02] Natasha

niestety strona szpinakowa nie chciała mi sie otworzyć, więc nie wiem co zawiera smutas.gif zatem pare pomysłów na szpinak, być może juz Wam znanych

przyżądzenie szpinaku: dodac jajko śmietanę sól pieprz i sporo czosnku
w takiej wersji jest naprawde pycha! i tak przyżądzony:
1. tagiatelle z makaronem i żółtym serem (stsrty ser najlepiej dodac do samego szpinaku)
2. pene ze szpinakiem i fetą
3. nalesniki ze szpinakiem, po przygotowaniu nalesników zapikeac posyopane żołtym serem.

Wszytko pyyyyyyyychaaaaa!!! usmiech.gif

smacznego

Zgłoś 18.02.03 [12:16] arszulka

Wiec Natasha mnie uprzedziła to cos szpinakowo fetowe jest sosem do makaronu!Ale ja mam dokładna rozpiske co po kolei zrobic:
Rozmrozic zieleninke i doprawiamy:2-3 zabki czosnku(jak kto lubi),czarnego pieprzu,kostke rosołowa moze byc grzybowa,papryka ostra,Carry-1 łyzeczka jesli ostre,1/2 cytryny wycisnac i na patelnie i na koncu feta,na cała mroznonke całe opakowanie naszej mlekowity po zabełtaniu mazi na makaronik dowolny.Smacznego.To moj dzisiejszy obiad zobaczymy z opisu smakowite usmiech.gif

Zgłoś 18.02.03 [12:18] arszulka

a tak wogole do dopprawiamy jak sobie tam lubimy,zapomniałam dodac ze jeszcze 2 łyzeczki pietruszki posiekanej,lepiej swiezej lub tez mrozonej

Zgłoś 18.02.03 [12:51] gween

Wszystkie nadzienia brzmią smakowicie. Zielone dzięki Natasho i arszulko.smiech.gifsmiech.gif
A tak w temacie makaronowym:
będąc we włoskiej restauracji zawsze zamawiam canneloni ze szpinakiem (o ile jest w karcie, ale zazwyczaj figuruje jako jedna z żelaznych pozycji).
Jest to jedno z moich ulubionych szpinakowych dań.
Żałuję tylko, że jeszcze nigdy nie udało mi się odtworzyć go w warunkach domowych. Wiem,że do szpinaku dodawana jest ricotta, a czasami mozarella, ale co i jak dokładnie ????????
Może ktoś z Was zna tę tajemną restauracyjną recepturę?

Zgłoś 18.02.03 [15:01] gaja

gween, podaję przepis trochę długaśny
cannelloni ze szpinakiem

Przede wszystkim kup sobie makaron cannelloni...

1. PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Pokrój w kostkę 10 dkg boczku i usmaż bez tłuszczu. Dodaj 2 posiekane szalotki. Podduś. Dołóż 60 dkg posiekanego szpinaku i duś do miękości. Wymieszaj 10 dkg gęstej śmietany z 5 łyżeczkami pestek słonecznika. Przypraw, połącz ze składnikami na patelni...

2. FASZEROWANIE CANNELLONI:

Uzbroiwszy się w cierpliwość nałóż ostygnięty farsz do rurek cannelloni...

3. PRZYRZĄDZANIE SOSU:

Stop 4 dkg masła, dodaj 4 dkg mąki, zasmaż, nie rumieniąc. Rozprowadź 250 ml mleka i taką samą ilość śmietany. Dodaj 1 kostkę rosołową, zagotuj. Utrzyj 2 żółtka, mieszając, wlewawj powoli gorący sos. Dosyp 5 dkg startego parmezanu....

4. ZAPIEKANIE:

Faszerowany makaron ułóż w formie żaroodpornej. Zalej przygotowanym sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C. Zapiekaj 40min...

Zgłoś 18.02.03 [20:24] arszulka

ja jeszcze raczkuje w kuchni wiec moge pytac,co to jest szalotka??gaja o niej pisze do cannelloni

Zgłoś 19.02.03 [11:18] gween

Gajo jesteś wielka !
Canneloni już wykonałam - rewelacja smiech.gif
Arszulko, szalotki to chyba najdelikatniejsze cebulki na świecie. Bardzo aromatyczne, ale mniej ostre od naszej cebuli. Najłatwiej zdobyć je we Francji, bo tam są dość popularną przyprawą. U nas też czasami można się na nie natknąć.

Zgłoś 19.02.03 [12:49] arszulka

A jesli nie mam takowej szalotki to zastepuje zwykła cebulka czy jak ??bo ja tez chce pyszne cannelloni

Zgłoś 19.02.03 [17:42] gween

Jak nie ma szalotek, to musi wystarczyć nasza cebula.
Życzę pysznego canneloni.

Zgłoś 26.02.03 [14:01] muquero

A ja robiłem canneloni ze szpinakiem w trochę inny sposób.

Farsz - na patelni,na masełku podsmażyłem czosnek,poddusiłem szpinak, dodałem ricottę i na koniec doprawiłem to solą i pieprzem. Ciukta parmezanu też dobrze robi.

Tradycyjnie-beszamel(ja robię tylko z mleka,mąki i masła, doprawiam za to białym pieprzem i gałką muszkatołową).

Ładujemy farsz do rurek (niezawodny sposób-malutka łyżeczka do kawy,mieści się do środka rurki), zalewamy beszamelem,zapiekamy.

A jeszcze jedna rzecz-to penne zapiekane ze szpinakiem i serem pleśniowym. Przepis jest w nazwie- podsmażyć szpinak z czosnkiem, posolić,popieprzyć.Wymieszać z makaronem, na wierzchu pokruszyć 10-15 dag rokpola,zapiekać aż się rozpuści.

Obie potrawy mają wśród znajomych ogromne wzięcie. Nie rozumiem, skąd mit,że szpiak jest niedobry?!

Zgłoś 07.03.03 [21:24] gween

Dzięki muquero!!!
Tak mi się własnie wydawało, że farsz do canneloni miewa coś wsp. z ricottą. Ale wiesz, te penne też brzmią świetnie, a nawet smakowicie.
Pozdrowienia dla wszystkich szpinakowców. usmiech.gifusmiech.gifsmiech.gif

Zgłoś 02.04.03 [12:42] gween

Tu jest dyskusja o szpinaku....

Zgłoś 10.05.03 [18:17] hanna

a ja zawsze do szpinaku dodaje zamiast slodkiego mleka-mleko kwasne lyb kefir lub kwasna smietane.oczywiscie czosnek,sol pieprz,jajko do sciagniecia lub zasmazka.szpinak ma winny ostry smak.jest pyszny i smakiem nie przypomina szpinaku. smacznego

Zgłoś 15.05.03 [08:08] KasHa

SZPINAKOWE RISOTTO .....PYCHA !!!!!!!!

50 dag mrożonego szpinaku (ja gotuje swiezy i potem ciacham na drobno)
5 dag masła
40 dag ryżu
1 duża cebula
750 ml bulionu warzywnego (kostka rosolowa rozpuszczona w wodzie)
8 dag parmezanu (może być inny)
50 ml śmietany
oliwa, czosnek, oregano
sok z cytryny, sól, pieprz

PRZYRZĄDZANIE:

Szpinak gotować 5 min, odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i masło, włożyć posiekaną cebulę, czosnek , smażyć 4 min. Dodać ryż (ugotowany), smażyć 5 min. Wlać połowę bulionu i gotować, aż ryż go wchłonie. Dodać szpinak, śmietanę, łyżeczkę oregano i resztę bulionu. Gotować do miękkości. Przed podaniem dodać ser i sok z cytryny...

Najlepiej smakuje z kurczakiem robionym a la schabowy i mizeria

Zgłoś 14.04.04 [19:50] babcia Ania

A ja robię szpinak tak:
Krótko gotuję szpinak w wodzie z dodatkiem kilku ząbków czosnku. Odcedzam, układam na pólmisku całe liście z łodyżkami, skrapiam roztopionym masłem i posypuję zrumienioną bułką tartą. I do tego koniecznie jajka sadzone usmiech.gif Posolic można już na półmisku usmiech.gif
No tak - ale ja mam ten szpinak ze swojej działki uprawianej biodynamicznie i ekologicznie usmiech.gif

Zgłoś 14.04.04 [21:22] ciotka

Jak to dobrze że już można zajadać się szpinaczkiem ,poczytałam Wasze przepisy ,ja tez robię podobne dania ze szpinaku który jest ukochany przeze mnie i moją szarańczę ale ja zawsze do dań ze szpinaku daję biały pieprz, kiedyś Kuroń robił zapiekankę ze szpinaku i sera pleśniowego i polecał biały pieprz i rzeczywiście szpinak świetnie smakuje z białym pieprzem ,spróbujcie kiedyś. pozdrawiam

Zgłoś 15.04.04 [09:34] emgie

ja szpinak uwielbiam z makaronem tzn. robie sos z wysmażonego boczku, czosnku, smietany, szpinaku oczywiscie usmiech.gif i jajka i zjadam z makaronem. bede nieskromna jezyk.gif ale powiem ze jest to genialne danie usmiech.gif łatwe, każdemu smakuje i zawsze sie udaje! jesli ktos miałby ochote spróbować jest w \"pizza i włoskie\" jako \"makaron w sosie szpinakowym\" usmiech.gif
www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_ p=1661

Zgłoś 15.04.04 [10:36] gvveen

przywołuje was do porządku
tu jest tylko o szpinaku i o niczym innym

Zgłoś 17.04.04 [20:54] ciotka

Posiałam dzisiaj szpinak ale zwykły olbrzymi a mam też nowozelandzki czy w przepisach występuje jakaś różnica między tymi odmianami bo ja robię je tak samo a przecież i w smaku i w wyglądzie się różnią ja osobiście wolę nowozelandzki bo po zblanszowaniu jest o wiele twardszy .pozdrawiam

Zgłoś 13.02.06 [02:48] popeye

A szpinak suszony to pies..??
Rewelka! Kupiłem na Allegro. Fantastyczna rzecz. Polecam. Wejdźcie na Allegro i wpiszcie w wyszukiwarkę szpinak suszony... Mniam mniam.! Do wszystkiego sie nadaje ale omlet z takim szpinakiem albo pizza lub tarta z serem i szpinakiem to miodzio. Szpinak jest w 50g torebkach ale po namoczeniu jest z tego ponad pół kilo! A jaki smaak! Bo to nie polski chwast z działki tylko bałkański rarytas. Z Macedonii. ze słoneczka. Polecam wszystkim.

Zgłoś 22.02.06 [16:11] pitraszka

Słuchajcie.... Popeye, kimkolwiek jest ma rację! Pyszności! Kupiłam ten szpinak z allegro ! Sprzedaje to niejaki archicar.. ! 8złotch za paczuszkę ale naprawdę było warto. Kapitalne rozwiązanie... no i przechowywać można bardzo długo. Poza tym nie zabiera miejsca w zamrażałce. Super! Polecam wszystkim!