Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

szukam przepisu na czekolade

od jakiegos czasu szukam przepisu na domowa czekolade. Czy ktos moglby mi pomoc? Z gory dziekiusmiech.gif osia.

Zgłoś 21.01.14 [14:11] osia

Odpowiedzi

Zgłoś 09.12.02 [10:47] Lusia

szkl mleka + szkl cukru+cukier wanilinowy zagotować 15 min.
kostke masła rozpuścić dodać 3 łyżki kakao, pomieszać, ostudzić.
Mleko (letnie) dodać do masła + 2 szklanki mleka w proszku dobrze wymieszać lub zmiksować.

wylać do salaterek, wstawić do lodówki
smacznego

Zgłoś 09.12.02 [19:31] osia

Lusiu dziekuje ślicznieusmiech.gif

Zgłoś 12.03.05 [21:19] bonar

ja też szukam prazepisu na czekoladę, ale na gorąco taką podawaną w szklankach lub filiżankach. Kiedyś w latach siedemdziesiątych taką czekoladę serwowano we wrocławskich coctailbarach, była gęsta i ciemna i wspaniale rozgrzewała. To było coś naprawdę wspaniałego, ale niestety już nigdy i nigdzie potem nie udało mi się takiej czekolady napić. Może ktoś jednak zna tajemną recepturę?

Zgłoś 25.04.05 [10:18] AgaKa

Moja mama jak byłam mała robiła taką-wychodzi pyszna (sama robiłam niedawno)

1/2 kostki tłuszczu (ja miałam Kasię)
3 łyżki kakaa
3 łyżki cukru
szklanka mleka w proszku

Tłuszcz rozpuścić w garnku, dodać kakao i cukier. Jeśli tłuszcz będzie odchodził od kakao można dodać łyżkę wody - nie za dużo żeby masa nie była zbyt wodnista. Pogotować to lekko jakieś 10 min często mieszając a potem wystudzić. Do ostudzonej masy dodawać po trochu mleko ciągle miksując. Wyłożyć do jakiegoś płaskiego niskiego naczynia i wstawić do lodówki na noc żeby stężała. Mówię wam jest pyszna !! Jak ktoś lubi można dodać bakalie. Później się ją kroi jak kto chce. usmiech.gif

Zgłoś 05.05.05 [16:12] czekoladka

trzeba 2 tabliczki czekolady mlecznej rozpuśćić to w małym garnuszku mieszając cią gle po 1 min. trzeba wsypywac cukier.póżniej do dać mleka i jest czekolada do pići BARDZO SMACZNA

Zgłoś 06.09.05 [00:01] Nikka

ciekawe czy czekolada stylizowana na Wedlowską jest choć w połowie tak pyszna...
Spróbuję i dam znać!

Zgłoś 11.12.05 [13:20] maria148

Witam
Mam dla Ciebie wypróbowany przepis na czekoladę.

1 kostka masła (25 dag)
1/2 szklanki wody
2 szklanki cukru
1 opak.mleka w proszku
5 łyżek kakao

Masło zagotować z wodą i cukrem.
Lekko ostudzone zmieszać z mlekiem w proszku i kakao.
(Wcześniej należy przesiać mleko w proszku i kakao przez sitko ,gdyż są grudki) Rozlać masę na talerze,gdy wystygnie pokroić w kosteczki.
Do czekolady, jeszcze prze wystygnięciem,można dodać orzechy migdały lub inne bakalie.
Życzę Ci SMACZNEGO!
Maria z Krakowa

Zgłoś 09.01.06 [13:31] fifi

roztopić pół czekolady,dodać szklankę mleka,pół szklanki cukru i pół szklanki śmietany

Zgłoś 25.01.06 [16:22] Alicja26

Czekolada z przyprawami:600ml mleka,1 lyzeczka ziela ang.,100g gorzkiej czekolady, 4 laski cynamonu,100ml smietany-lekko ubitej.
1. Mleko wlac do malego garnka; posypac zielem
2. Czekolade polamac na kawalki i dodac do mleka; mleko (na malym ogniu) podgrzewac prawie do punktu wrzenia, ciagle przy tym mieszajac
3. Po 2 laski cynamonu wlozyc do dwoch filizanek i zalac czekoladowym mlekiem. Dodac troche smietany i natychmiast serwowac.

Smacznego!!!

Zgłoś 15.02.06 [19:54] Janos

Najlepsza czekolada jest wtedy gdy ja kilkukrotnie zagotujemy i schlodzimy !

Zgłoś 04.04.06 [20:13] Czekolada - ffcatering.pl

Składniki :
1/2 szklanki mleka,
1 i 1/2 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
3 łyżki kakao,
3 szklanki mleka w proszku,
3/4 kostki masła,
bakalie

Sposób przyrządzania :

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 5 min. Dodać masło, a gdy się rozpuści dodać mleko w proszku dokładnie wymieszane z kakao. Mieszać, aż powstanie jednolita, gładką masa, dodać bakalie. Całość przełożyć do formy wysmarowanej oliwą. Pozostawić do ostygnięcia.

Zgłoś 22.04.06 [15:55] może to ci pomoże

i co ??? pomogło ???

Zgłoś 02.05.06 [13:47] onaya

ja tez szukam takiego przepisu jak Ty bonar ....i co znalazles/as/ ??

Zgłoś 31.05.06 [21:33] Karol D

heheh nikt nie ma racji.. :
pol kostki maragryny
dwie male lyeczki kakao
pol szklanki cukru.
pol szklanki mleka ...

margaryne roztapiamy po roztopieniu calkowitym wlewamy mleko zaraz nestepnie cukier . mieszamy i kakao.
mieszkamy i gotujemy az do zgestnienia stopnia 2_4.
pyyyyyyyyyyyyycha

Zgłoś 06.05.07 [18:50] szymuś

szukam przepisu na czekolade to pilne prosze

Zgłoś 08.05.07 [16:07] szymuś

kasa ja do twojego przepisu daje więcej mleka i mam czekolade do picia

Zgłoś 25.08.07 [19:26] B.B.

Chcę zrobić czekoladę. Ale nie wiem jakiego mleka w proszku użyć. Podobno po granulowanym wychodzi krówka czekoladowa, której nie chcę. Pomóżcie...

Zgłoś 08.12.07 [22:07] Wielus

Ostatnio zrobiłem ją tak: Do 1/2 litrowego garnuszka dałem 3 łyżki mleka i pół kostki czekolady gorzkiej i (na małym ogniu) poczekałem aż sie wszystko rozpuści, ciągle mieszałem składniki. Po zdjęciu z ognia energicznie wszystko wymieszałem, i zalałem gorącym mlekiem(wlewałem je cienka stróżką ciągle mieszając, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji) Efekt był super...... Smacznego

Zgłoś 16.12.07 [12:13] JannaX

Karol D zrobiłam przedchwila twoja czekolade poprostu przepyszna ;] mniammmmm pychota ;P

Zgłoś 06.03.08 [14:09] Drylciu

2 tabliczki czekolady roztopiĆ + 3 łyżeczki cukru + mleko (laĆ aż będzie wam się wydawało że masa nadaje sie do picia )mieszaĆ caly czas = CZEKOLADA DO PICIA

Zgłoś 01.05.08 [16:05] tomek12


Przepis na czekoladę

Aby przygotować samemu czekoladę " nie gorszą, a lepszą niż ze sklepu(!) potrzebujesz pół kostki masła, ćwierć szklanki mleka, 1 szklankę cukru, 2-3 łyżki kakao i półtora szklanki mleka w proszku (ale nie granulowanego!), rodzynki i orzechy włoskie lub laskowe (względnie rezygnujemy z bakalii w ogóle).
Masło, mleko w płynie, cukier i kakao rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu. Następnie odstawiamy z ognia, dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Gotową czekoladę wlewamy do naczynia pokrytego folią aluminiową, dodajemy bakalie wedle uznania, czekamy aż zastygnie i zjadamy (dzieląc się bliźnimi swymi).

Zgłoś 26.06.08 [18:13] lola

mam pytanie czy przepis który podała lusia jest sprawdzony???

Zgłoś 09.12.08 [03:42] ratlerek.pl

Przepis na prawdziwą czekoladę jest jak na kruche ciasteczka. z tym, że zamiast mąki masz kakao ciemne holenderskie.

Przepis z pamięci:

Składniki

Dobra margaryna lub masło z margaryną (samo masło to nie jest dobry pomysł)
Mleko - tłuste
Kakao ciemne holenderskie
Cukier - najlepiej puder

W zależności od tego ile lubisz potrzebujesz, bierzesz margaryny lub masła pół na pół z margaryną i rozrabiasz, aby było dość płynne - może być łyżka, może być mikser wykorzystany w tym celu. Dodajesz kakaa - tyle ile się da, aby wchłonęło i rozrabiasz dalej. Kiedy kakao przestaje się wchłaniać dodajesz mleka (dziś już nie ma prawdziwego, tłustego od krowy więc możesz użyć śmietanki do kawy, choć zwykłe mleko pasteryzowane tez wystarczy) i dosypujesz cukru pudru wedle uznania. Jeśli jest zbyt wodniste, znów dorzucasz kakaa - niech będzie gęste.

Taką masę możesz:

1) Wylać do formy i wstawić na 10 min do piekarnika, by "wyschło". Należy pilnować by all było ok.

2) Podgrzać w garnczku na wolnym ogniu pilnując by nie przypaliło się, cały czas mieszając, przelać do formy i wsadzić do lodówki.

Smacznego,
Radosław M. Herka

Zgłoś 30.01.09 [19:28] justa

siemaa ej a jak w czyms tym czekoldzie w tej nie bedzue mleke w proszky to co sie stanie??????????

Zgłoś 04.03.09 [18:45] martynag8 *

2 szklanki mleka w proszku

2 łyżki kakao

1/2 kostki masła (ale to z czasów kiedy masło miało 250g, teraz użyłam pół "Kasi")

1/2 szklanki mleka

1 szklanka cukru

Cukier, masło i mleko włożyć do garnuszka, podgrzewać aż do rozpuszczenia masła, nie zagotować. Dodać mleko w proszku wymieszane z kakao, najlepiej jeśli je przesiejemy do płynu. Masa musi być dość gęsta. Potem wylewam to do miseczki wysmarowanej masłem albo wyłożonej folią.

Zgłoś 05.03.09 [13:36] Jagoda

Czekolada domowa(50 porcji) Składniki:500g mleka w proszku,300g cukru,250g masła roślinnego,4 łyżki kakao,1/2 szklanki wody. Bakalie. Wykonanie:Wodę zagotować,rozpuścić w niej cukier,dodać masło roślinne.Kakao i mleko wymieszać.Do mieszanki wlewać wodę z cukrem i tłuszczem ciągle mieszając.Bakalie dodać do masy,wymieszać.Formę wyłożyć folią aluminiową,przelać masę.Wystudzić i wstawić do lodówki.Po 1-2 dniach masa dobrze skrzepnie. Zyczę smacznego!!!Tą czekoladę robiłam dzieciom,jak słodycze były na kartki.Pozdrawiam i życzę miłego dnia.usmiech.gif

Zgłoś 12.03.09 [14:45] olu

Dziękuje bardzo AgaKa przed chwilą zrobiłam twoją czekoladę jest po prostu miodzio Qjem jeszcze raz Muah dla ciebie polecam jest po prostu wyśmienitausmiech.gif

Zgłoś 17.03.09 [14:28] palcia

Przepis na czekoladę
»

Aby przygotować samemu czekoladę " nie gorszą, a lepszą niż ze sklepu(!) potrzebujesz pół kostki masła, ćwierć szklanki mleka, 1 szklankę cukru, 2-3 łyżki kakao i półtora szklanki mleka w proszku (ale nie granulowanego!), rodzynki i orzechy włoskie lub laskowe (względnie rezygnujemy z bakalii w ogóle).
Masło, mleko w płynie, cukier i kakao rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu. Następnie odstawiamy z ognia, dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Gotową czekoladę wlewamy do naczynia pokrytego folią aluminiową, dodajemy bakalie wedle uznania, czekamy aż zastygnie i zjadamy (dzieląc się bliźnimi swymi).

Zgłoś 14.05.09 [12:58] lelummmmmm

przepis ma czekoladę jest dobry:****

Zgłoś 04.06.09 [20:27] lolaP

Potrzebuję przepisu w,którym nie trzeba uzywać mleka w proszku i tablivczek czekolady. Zazwyczaj nie mam takich skłądników w domu a jak napadnie mnie ochota na czekoladę to MUSZĘ!!! jezyk.gif