Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

szybkowar

Czy może mi ktoś pomóc -dostałam szybkowar no i zaczął się problem albo nie dogotowane albo papa !!!!!

Zgłoś 16.10.14 [12:03] kropka.

Odpowiedzi

Zgłoś 22.07.05 [11:14] wyka

tez mam podobny problem dostalem go i mam opis caly po hiszpansku no i tujest problem bo nie mam nikogo kto by mi to mogl przetluaczyc smutas.gif

Zgłoś 26.07.05 [20:52] dorka

a co chcesz gotowac

Zgłoś 30.07.05 [18:25] kropka.

chciałabym np.mięsko ???????

Zgłoś 18.08.05 [22:53] ainer

Moj szybkowar kupiony chyba ze 20 lat wstecz ale mysle ze zasady dzialania sa podobne.Mam jeszcze do niego instrukcje, ale jest w niej tyle tresci, ze chyba lepiej zrobic ksero i pocztą bo skanera nie mam.Czas gotowania liczy sie od momentu obnizenia temperatury a obniza sie ją kiedy zauważymy ruch cieżarka i para wydostaje sie z otworu jedynie przeciekając.Ja uzywam najcześciej do gotowania gołabków 30 min,ziemniaków w całosci 15 min,bigosu 30 min,buraczków w całości szczególnie na przetwory zimowe 30 min,czasami marchew w całości ok 10 min.Jeśli chodzi o miesa to w instrukcji podają 15-20 min srednio.Mój szybkowar mogę napełniać do wysokości 2/3 naczynia.No i jeszcze uwazać trzeba przy otwieraniu .Najpierw schładzam pod zimną wodą i dopiero po schłodzeniu można otworzyć.Czas gotowania podałam \"około\" ,bo to trzeba wypraktykować.Zalezy też od gat ziemniaków itd.

Zgłoś 20.08.05 [23:18] gocha

ja mam szybkowar i korzystam z niego cały czas. Czego szukacie- podajcie nazwe a ja napisze ile czasu się gotuje.

Zgłoś 23.08.05 [16:00] Kropka.

Gocha
Mam szybkowar Zeptera.....a koniecznie chciałabym spróbować udusić mięso wołowe w całym kawałku......
Jeśli masz jakiś przepis to proszę podaj mi ...z góry dziękuję
Pozdrawiam serdecznie ...

Ainer...dzięki za pomoc .Gołąbków nie próbowałam ale teraz spróbuję
Pozdrawiam

Zgłoś 30.09.05 [23:09] Mletfyk

Ja szybkowar dostałam od teściów i tesciowa podsuwa mi wciąż nowe przepisy i czasy gotowania. Np.mieso wołowe na rosół gotuje ok.35minut (polecam po schłodzeniu otworzyć i jeszcze raz sprawdzić czy mięso jest już miękkie),kukurydzę w kolbach gotuję ok.25-35 minut, bób ok.10minut,mieso na gulasz (wcześniej przesmażone na patelni, wrzucone razem z przyprawami)ok.20minut a ziemniaki(stare)pokrojone ok.8 minut a w całości(młode) ok.6-7minut. Jak macie jakieś przepisy albo pytania to napiszcie do mnie. Mam jeszcze parę na prawdę praktycznych porad np.fasolka (wcześniej namoczona przez noc)do fasolki po bretońsku razem ze wszystkimi dodatkami gotuje się ok.20-30 minut a na koniec się ja dopiero zaprawia cebulka przesmarzoną z mąka i koncentratem pomidorowym. Na prawdę pychota. Pozdrawiam i życze smacznego.

Zgłoś 17.10.05 [20:02] Kropka.

Z przepisu na fasolkę chętnie skorzystam .....interesuje mnie duszenie wołowiny w kawałku.... żeby było na chleb i do drugiego dania ...jeśli masz taki przepis chętnie skorzystam ....

Zgłoś 22.10.05 [14:15] Mletfyk

Cześć Kropka. Osobiście nie posiadam takiego przepisu,a w tej chwili moja teściowa jest za granicą. Ale jak tylko wróci to ją zapytam i jeśli będę miała dostęp do neta to Ci napiszę.

Zgłoś 23.10.05 [09:21] Kropka.

Dzięki ....poczekam ile będzie trzeba .....

Zgłoś 04.11.05 [18:51] Mletfyk

Witam Cię Kropko. Widziałam się z teściową i juz wiem wszystko-mięso najlepiej pokroić na płaty takiej grubości jakiej potrzebujesz(tak jak kroisz pieczeń przed podaniem),obsmażyć na dnie szybkowaru w małej ilosci tłuszczu(z obu stron)ale tylko tak by sie zarumieniło. Następnie wkładasz wszystkie kawałki do szybkowara,zalewasz woda,dodajesz p-rzyprawy i ewentualnie pokrojone warzywa(w zależności od tego z czego bedziesz robić sos)Zamykasz wszystko w szybkowarze i gotujesz ok.30minut. Radze jeszcze po otwarciu sprawdzić czy jest dobre(bo wszystko zależy od mięsa)Wołowe lepiej pogotować dłużej. Mam nadzieję że uda się udusić to mięsko i będziesz zadowolona. Smacznego.

Zgłoś 05.11.05 [14:40] Kropka.

dzięki będę próbować .......

Zgłoś 16.03.06 [14:02] malwina

Gołąbki robię często w szybkowarze - wychodzą świetne. Gotuję je ok pół godziny. Polecam również (wiem że nie wszyscy lubią) ozorki. Wieprzowe gotują się ok. 40, a wołowe ok.50 minut od momentu "puszczenia pary"

Zgłoś 08.05.06 [15:15] irowiec

różne modele szybkowaru mają różne cisnienia robocze, więc nie można skorzystać bez zastanowienia z instrukcji innych szybkowarów. Jeśli przetłumaczenie nie wchodzi w grę, to inne instrukcje trzeba traktować orientacyjnie i trochę samemu poeksperymentować. Kilka kawałków np.kurczaka można poświęcić.( a jak się ma w domu jakieś zwierzę, to wogóle nie ma problemu) Generalnie można przyjąć, że im lepszy szybkowar, tym większe cisnienie robocze i tym krócej gotuje. Gdy już jedno wypróbujemy, inne czasy innych produktów można obliczyć dodając lub ujmując tyle samo procentowo ile czas gotowania naszego kurczaka okazał się krótszy lub dłuższy. Szybkowar generalnie to genialna sprawa i niewyobrażam sobie gotowania bez niego. Przykładowo ziemniaki ja gotuję jeśli w wodzie to 6min, a jeśli na parze to 12 min, ale zależy to od rozdrobnienia. Małe ziemniaki albo młode krócej. Podobnie z kurczakiem, jeśli podzielony, to 5-6min wysatarczy w rosole, a jeśli na parze to oczywiście dwa razy tyle itd. w sumie bez własnego doświadczenia się nie obejdzie. Np mój szybkowar jest trochę nietypowy. Zależy też jak mocno skręcimy ogień po zasyczeniu, niektórzy wogóle nie skręcają, co jest niewłaściwe.Pozdrowienia.

Zgłoś 04.08.06 [18:27] Kreska

Dziś zaczęłam przygodę z szybkowarem. Bardzo mi się podoba, ale nie mam żadnych przepisów, choćby na zwykły rosół. Czy mam wrzucić wszystko razem i zamknąć, czy może najpierw gotować samo mięso? Chętnie wypróbowałabym tez innych przepisów.
Czy można solić potrawy, bo słyszałam, że do szybkowaru nie wsypuje się soli. Może ktoś wie czy to prawda, a jeżeli tak to dlaczego?

Zgłoś 04.08.06 [20:37] Kropka.

Witaj Kreska w klubie szybkowarowych......rosół można gotować ...wkładasz wszystko jarzyny, mięso ,ja trochę solę ....przyprawiam już po wszystkim ...nie jest może tak klarowny jak gotowany tradycyjnie ....ale smaczny ...rosołek z kurczaka gotuję ok .20 -25 minut.....życzę powodzenia ...

Zgłoś 04.08.06 [21:09] Kreska

Dzięki. Mam nadzieję, że jakoś podołam temu wyzwaniu. Dziś rozgotowałam fasolkę szparagową. Na parze 10min - stanowczo zbyt długo.

Zgłoś 04.08.06 [21:26] Kreska

Ale generalnie gar jest git i podoba mi się coraz bardziej z każdą rozgotowaną potrawą, bo ryż też udało mi się rozciapciać. Myślałam, że 5 min będzie akurat, ale najwyraźniej dla ryżu to cała wieczność. Jestem otawarta na wszystkie porady dotyczące tego wynalazku. Juz powoli zastanawiam się nad zakupem kolejnego, nieco mniejszego - 4litrowego. Mój ma 6litrów i wszystko 'ginie' w nim gdzieś tam głęboko usmiech.gif

Zgłoś 04.08.06 [22:18] Kropka

Fajna rzecz.....zupy zawsze mi wychodzą ...bigos też ....nawet gulasz był dobry ....i standartowo jarzyny na sałatkę (ok 15 min)...ładuję do gara nawet jajka (na tą sałatkę )......baw się dobrze garem ....teraz to mam ochorę na termomix......cudo!!!!...koleżanka ma i jest zachwycona ...tylko teraz wstrzymują mnie koszty tego cud gara ....Zyczę dobrej nocki ....

Zgłoś 04.08.06 [22:32] Kreska

Dzięki za rady. Każda jest bezcenna. Muszę poczytać cosik więcej o tym termomixie. O ile dobrze kojarzę to jest taki gar do wszystkiego. Kiedyś sąsiadka wyczarowała z takiego urządzenia ajerkoniak. Poezja!!! Polecam! Myślę, że jeszcze czasem spotkamy się na tej sympatycznej stronie. See you Kropka!

Zgłoś 04.08.06 [22:57] Kropka.

No właśnie ....To jest to co ja lubię ...łatwo i przyjemnie .....ponoć jest świetna strona o nim ....muszę tylko zdobyć adres...jak coś to podam ....chociaż poczytamy .. usmiech.gif

Zgłoś 25.08.06 [21:15] Ful

Od niedawna mam szybkowar ale chociaz gotuje w nim wegług instrukcji wszystko jest troche twarde.Mieso z kurczaka 30 minut i wcale nie jest miekkie co sie dzieje na wysokim cisnieniu. Moze powinnam zareklamowac?

Jak myslicie?

Zgłoś 25.08.06 [21:16] Ful

Od niedawna mam szybkowar ale chociaz gotuje w nim wegług instrukcji wszystko jest troche twarde.Mieso z kurczaka 30 minut i wcale nie jest miekkie co sie dzieje na wysokim cisnieniu. Moze powinnam zareklamowac?

Jak myslicie?

Zgłoś 26.08.06 [10:18] Kropka.

Każdy przepis trzeba trochę zmodyfikować ....jeśli po 30 minutach masz tworde mięso spróbuj pogotować 35 minut ...a potem powoli wypuszczać parę ...mięsko powinno dość...Pozdrawiam usmiech.gif

Zgłoś 26.08.06 [16:53] Ful

Dzieki, bede probowac.Dzisiaj gotowałam kilogram karczku w całosci do kanapek jutro przekonam sie czy miekkie, gotowałam godzine.

pozdrawiam.usmiech.gif

Zgłoś 27.08.06 [10:50] Kropka.

Mam nadzieję ,że uda się i będzie pyszne ...Pozdrawiam usmiech.gif

Zgłoś 27.08.06 [17:04] Ful

Dziekuje za dobre zyczenia . Było miekkie i pyszne tylko troszke sie skurczyło, szkoda.-(
Teraz sprobuje zrobic boczek zrolowany moze sie mniej skurczy.

Zgłoś 27.08.06 [17:06] Ful



Czy ktos zna dobry przepis na rybe z szybkowaru, bardzo prosze podzielcie sie nim .usmiech.gif

Zgłoś 30.08.06 [20:14] Didiianna

Witam szybkowarowiczówusmiech.gif
Dziś własnie nabyłam owo urządzenie (Bergoffa w zestawie 3 i 7L) i poddałam eksperymentowiusmiech.gif Celem było spagetti. Makaron gotowałam dwa razy - gdyż z rozpędu wylałam dziecko z kąpielą bez sprawdzenia czy już jest dobry. Nie był. Za drugim razem już stał się mięciutki. W sumie około 11 minut. W międzyczasie robiło sie mięso mielone, do którego po około 4 minutach ciśnieniowego prażenia dodałam cebulę i trochę obsmażyłam całość na otwartym (w tym czasie pichcił się makaron). Potem zalałam wszystko połową szklanki rosołku, załadowałam surowe pomidory i robiło się pod przykrywką i bez. Jak już doszedł do siebie makaron to weg go na durszlak i wszystko mięso do dużego gara i pod ciśnienie. Robiło się może z 10 minut, bo musiałam wyjść do sklepu, wyłączyłam gaz i poszłam. Jak wróciłam to po chwili opadł zawór mówiący, że wewnątrz jest ciśnienie i mogłam akurat zająć się spożywaniem swojego dokonania. Bez zastrzeżeń pychota. No i rekord czasu - około 30 minut, mój rekord czasu w kuchni. Pozdrawiam! I życze smacznego.

Zgłoś 31.08.06 [08:37] Ful


Dziekuje za pomysł na spagetti,moze ktos wyprobuje jak sie robi rybe a jeszcze lepiej zeby juz wiedział .