Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

szybkowar

Czy może mi ktoś pomóc -dostałam szybkowar no i zaczął się problem albo nie dogotowane albo papa !!!!!

28.04.18 [18:45] kropka.

Odpowiedzi

Zgłoś 17.09.06 [19:15] Ful


usmiech.gif , usmiech.gif .Ciesze sie.

Zgłoś 19.09.06 [23:59] Mletfyk

A ja ugotowałam wczoraj żeberka w sosie cebulkowym...Mówie Wam-pychota a w zasadzie samo sie zrobiło...
Umyłam i pokroiłam żeberka na średniej wielkosci kawałki,następnie pokroiłam dwie duże cebule białe i dwie małe,żółte usmiech.gif Wrzuciłam to wszystko do szybkowara,zalałam szklanką wody,dorzuciłam przyprawy-kostkę rosołową,ziele angielskie,listki laurowe i pieprz(cały,niezmielony) i gotowałam ok.25-30 minut.Po ostudzeniu zagęsciłam lekko sosik mąką,doprawiłam do smaku przyprawą do wieprzowiny i gotowe.Gorąco polecam-cebulka się pysznie rozgotowała i sama w sobie zagęściła wstępnie sos,więc wiele się nie narobiłam z późniejszą obróbką. Wszystkim smakowało a zapach w całym domu był sooper usmiech.gif

Zgłoś 23.10.06 [07:35] likin

Czesc dobrzy ludzieusmiech.gif Chciałbym kupic sobie szybkowar bo lubie pichcić - ponoc jest to praktyczny sprzęt, skoro jesteście znawcami prosze powiedzcie jaki sprzęt kupić i gdzie (najlepiej tanio i dobrze) choć wiem że jedno wyklucz drugie, ale czasami mozna kupić dobrze i niedrogo.
pozdrowiam wszystkie kuchtyusmiech.gif likinusmiech.gif

Zgłoś 07.11.06 [19:44] kreska

ja nabyłam swój przez internet bezpośrednio ze sklepu Fagora. mam go już od wakacji i zyskuje u mnie przy każdym kolejnym użyciu, a korzystam z niego prawie każdego dnia. ponad to, dorzucili mi fajną patelnię teflonową, z której też jestem bardzo rada. gar 6l + patelnia + opłata za przesyłkę 210. może nie jest to najtańsza inwestycja, ale warto!!! No i sprzęt pewny. czekałam na niego 2 dni.

Zgłoś 09.11.06 [12:26] likin

Hej Kreseczkousmiech.gif
Dzieki za informację jak kupie i cos upichce to zapraszam do mnie na degustacje
pozdrawiam likin

Zgłoś 09.11.06 [12:26] likin

Hej Kreseczkousmiech.gif
Dzieki za informację jak kupie i cos upichce to zapraszam do mnie na degustacje
pozdrawiam likin

Zgłoś 09.11.06 [12:49] likin

To jeszcze raz jausmiech.gif powiedz mi Kresko w jakim sklepie to kupiłaś i jaki model - skoro zachwalasz to skorzystam z Twojego doświadczenia.Z góry dziekuje i pozdrawiam
likin

Zgłoś 17.11.06 [19:08] kreska

Mój szybkowar zakupiłam w sklepie Fagora, a model to Innowa. Jest jeszcze ellegance, ale Innowa ma lepsze rozwiązanie z uchwytem. Polecam. Jak się sprawdzi daj znać likin. Powodzenia przy pichceniu!

Zgłoś 28.11.06 [13:24] Kreska

A teraz czekam na ekspres ciśnieniowy. Mam nadzieję, że spełni moje oczekiwania i nie będzie ustępował szybkowarwi usmiech.gif

Zgłoś 14.12.06 [19:07] Bohdan

A propo expresów ciśnieniowych do kawy. Dzielą się one na:

1.Elektryczne z pompką i spieniaczem. Używane przedewszystkim w kawiarniach. Szalenie bardzo drogie ale kawa mocna aromatyczna i pyszna z pianką.

2. Kaffeterki. Są one najczęściej aluminiowe. Dziąłaja ciśnieniowo pod wpływem energii cieplnej z zewnątrz urządzenia (palniki gazowe, elektryczne, ewentualnie dostawkiw postaci podstawki elektrycznej w komlecie,). Wytworzone ciśnienie jest dużo mniejsze niż w expressach elektrycznych. Expressy te śą względnie tanie, zaparzona kawa jest bardzo mocna też aromatyczna ale bez pianki. W powszecnym domowym użyciu powszechne i bardzo chwalone.

3. Itnieją wersje kaffeterek p.2.. które są zaopatrzone w zawór ciśnieniowy, nie pozwalający na samoczynny wypływ kawy przed osiągniciem wysokiego ciśnienia. Kawa z pianką. Cena powyżej 250,- w zależności od pojemności.
Życzę szczęścia, wesołych i zdrowych Świąt oraz szczęśliwego Dosieg Roku.................Dużo, dużo dobrej kawy dla smakoszy, Ach ten aromat, idę zrobić sobie kawę,

Zgłoś 07.01.07 [15:37] Kreska

A ja nabyłam ekspres AEG 130 Crema. Jest ok. Kawa pychota. Mógłby tylko być nieco cichszy, ale da się wytrzymać. Mleko spienia rewelacyjnie. No i cena była zachęcająca 217. Teraz w tym samym sklepie skoczył już niestety na 279, choć identyczny można znaleźć nawet za 449. I polecam kawę Lavazza - czarną. Niebo w gębie! Pozdrawiam.

Zgłoś 07.01.07 [19:24] Kaśka

HEJ SZYBKOWAROWCY!!!!!!! Pamiętajcie skarby, by czasem posmarować uszczelkę (przeciągnąć rękami) zwykłym olejem jadalnym. Uszczelka będzie długo wam służyć i nie będzie parcieć. To samo zróbcie po umyciu drzwiczek od lodówki. Zauważcie że po myciu guma nie jest za bardzo miła w dotyku. Oczywiście nie lejcie oleju bez opamiętania, wystarczy parę kropel na dłonie, rozetrzeć i przeciągnąć po uszczelce. Zyczę dłuuuugiego używania szybkowaru. Tak a'propos to ja gotuję zupy ok. 5 minut od początku syczenia i wyłączam gaz. Czekam aż opadnie dżinks oznaczający że można otworzyć pokrywę i zupa gotowa. Kapustę kiszoną też gotuję 5 minut (3kg.), duuuże buraki ok. 30 min. Prawie wszystko 5 minut, tylko wołowinę trochę dłużej.

Zgłoś 19.01.07 [19:39] elusia

Witam.Mam szybkowar okolo 15 lat,albo i dluzej.Nie wyobrazam sobie kuchni bez takiego garka,ale sie go nie boj.Nic nie moze sie stac.Za to oszczedzasz czs i energie.W tym garku gotujesz jak w kazdym,z ta roznica,ze szybciej.Najpierw wyprobuj proste potrawy,takie jak gulasz,bitki zrazy.Najpierw mieso obsmarzasz a potem wkladasz do garnka dolewarz bulion dokladasz przyprawy,zeby ci smakowalo i zamykasz garnek.Czs liczysz od zagotowania.Jak mieso jest drobne to gotuj krutko ok.6 min. wieksze dluzej.Nie trzeba zadnej instrukcji tylko doswiadczenia.Sama sie przekonasz jak szbko sie przekonasz do tego garnka.Pamietaj o jednym mieso wolowe w calosci,buraki duze,golonke czy inne potrawy,ktore gotujesz dlugo,tu skrocisz czas conajmniej o polowe.Zycze powodzenia i chetnie sluze rada.

dzidzia01

Zgłoś 25.01.07 [07:08] LIKIN

Hej. Ja myśle ze te tańsze to jak TOJA TOJA - ugotować ugotujesz, ale nie wiadomo jaka jest uszczelak i jakie ciśnienie robocze - ma ten sprzęcik. Jak nie spróbujesz to sie nie dowiesz. Zobacz nawww.ceneo.pl tam są różnego rodzaju rankingi ceno-jakości0owe. Moze tam coś znajdziesz. Ja ostatnio widziałem na allegro fajną licytacje sprzęt firmy FAGOR: szybkowar Future 6l plus do tego patelnia. Zapytaj Kropki z tego forum ona to ma. Pozdrawaim
LIKIN

Zgłoś 26.01.07 [09:20] Bella

Hej.Moja znajoma kupiła taki szybkowar,jak narazie jest zadowolona ale ma go dopiero miesiąc kosztował 62 zł na allegro i jest całkiem niezły w porównaniu do takich drogich.Ja mam szybkowar ponad pół roku i jestem bardzo zadowolona kupiłam w markecie za 120 zł 6 l.Nie zawsze tanie musi być złe usmiech.gif

Zgłoś 29.01.07 [18:01] joan

cześć. Proszę o pomoc osoby posiadające szybkowar Tefala. Dopiero dzisiaj wypróbowałam go po raz pierwszy, ale nie do końca bo boję się go otworzyć,a dlaczego?
Otóż w instrukcji pisze , że po 15 minutach gotowania wody należy szybkowar umieścić pod zimną bieżącą wodą i czekać aż spadnie ciśnienie. W moim szybkowarze to chyba czerwony plasticzek koło rączki. Niestety nic się z nim nie dzieje, jest w takliej samej pozycji przez całyczas, więc jak mam poznać, że ciśnienie spadło?
Pomocy!!!!!!!!!!

Zgłoś 15.02.07 [13:56] LIKIN

HEJAusmiech.gif Mam pytanie: czy można gdzies dokupić do szybkowaru firmy FAGOR INNOVA osobno sitko czy jak to sie nazywa inaczej wkładkę do gotowania na parze???
pozdrawiam wszystkich gorąco

Zgłoś 16.02.07 [10:05] Annaak

Właściwie ogólnodostępne sitka do gotowania na parze w zwykłych garnkach, nadają się do szybkowarów. To te z nóżkami, które niczym wachlarz rozkładając i składając się, dostosowują się do do średnicy naczynia (moje od 15 do 25 cm). Cena - zależnie od firmy - 10 do 30 zł. Ważna natomiast jest wysokość szybkowaru, bo po włożeniu na sito wiktuałów, trzeba go bezpiecznie zamknąć. Przeciętnie PAROWANIE trwa ok. 2 razy dłużej niż gotowanie danej potrawy. POWODZENIA !!

Zgłoś 16.02.07 [12:57] likin

dzięki za info. A gdzie takie sitko można kupić, bo na allegro nie ma??
Pozdrowionkausmiech.gif

Zgłoś 16.02.07 [13:08] sitko

Sitko na pare mozna kupic w dowolnym sklepie ze sprzetem kuchennym

Zgłoś 16.02.07 [13:15] yarekinga

Kupiłem tani szybkowar Budman 8L i jest całkiem niezły. Gotuje ładnie. Dobrze, że 8L bo dla rodziny to minimum. Jedynie niewielkie skazy materiałowe psują efekt estetyczny gara, ale widać je dopiero z 50 cm. Mogę z czystym sumieniem go polecić.
Co do szybkowaru Tefala (joan) jeśli jest wyposażony w pokrywę nakładaną od zewnątrz (bo są takie gdzie jajowata pokrywa jest wkładana do garnka i ciśnienie wewnątrz dociska ją w czasie gotowania) to można powoli spuścić ciśnienie rozluźniając pokrywę, ale bardzo powoli. Jeśli zrobi się to za szybko, to spadek ciśnienia spowoduję gwałtowne wrzenie i można się poparzyć.

Zgłoś 17.02.07 [17:52] Xxxenia

hej szybkogotujące kobietki usmiech.gif Dopiero dziś was znalazłam i bardzo mnie cieszy ten fakt usmiech.gif ile tu smacznych przepisów!! No no oczko.gif

Joan-> rownież posiadam szybkowar firmy Tefal. Owszem w instrukcji pisze ze można garnek włożyc pod zimną wodę ale rownież możesz zostawic go na piecu tzn wyłączyc piec i czekac jak ciśnienie samo opadnie!!
Wiem o czym mówisz, o tej czerwonej plamce na rączce pokrywy.. Na początku tez nie widziałam różnicy ...kiedy garnek jest pod ciśnieniem a kiedy nie!!! Ta czerwona plamka objawai się tak!!! GDY szybkowar jest pod ciśnieniem czerwona plamka jest u góry a gdy brak ciśnienia to opada na dół!!
Poprostu dłużej 3maj pod zimną wodą!!

Zgłoś 20.02.07 [17:19] Arci

Czy moze ktos podpowie przepis na kotlety mielone w szybkowarze. Jestem mocno poczatkujaca.

Zgłoś 20.02.07 [18:43] likin

Hej Szybkowarowcyusmiech.gif Może ktoś dysponuje przepisami na pichcenie w tych fajnych urządzeniach. Proszę o kontakt.

Zgłoś 21.02.07 [11:18] ani

Likin, to jest bardzo dobry i wyprobowany niejednokrotnie przepis. Smacznego!
Prosze o komentarze, bo mojej rodzince smakuje.

Przepis do szybkowaru Ani
600 g wieprzowiny w jednym kawałku (ja robię i większe), 70 g masła (na oko), 4 cebulki, szklanka mleka, 1 liść laurowy, 1 łyżka mąki, sól, pieprz

W szybkowarze otwartym roztopić 40 g masła i podsmażyć w nim posiekane główki cebulki, jak zezłocą się, obsmażyć ze wszystkich stron wieprzowinę; wtedy wlać gorące mleko (postawić grzać wcześniej), dodać liść laurowy, posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar, jak zacznie świszczeć, na najmniejszym ogniu 30 min. Potem wypuścić
parę, wyjąć mięso i sos przetrzeć przez sitko do talerza. W oddzielnym garnuszku roztopić 30 g masła z łyżką mąki (nie musi być bardzo kopiasta), i dodać sos, mieszając grzać, póki nie zagęści się (wychodzi smaczny). Mięso pokroić i podawać z sosem.

Zgłoś 21.02.07 [11:23] likin

Aniu dzieki - bede robil doswiadczenia - tak swoją drogą - z mlekiem jeszcze nie próbowałem tego robicusmiech.gif Postaram sie odpowiedziec jak zrobieusmiech.gif Moze ktos inny jeszcze cos napisze - nie tylko ja ale inni tez skorzystająusmiech.gif
dzieki dziekiusmiech.gif pozdrowionkausmiech.gif

Zgłoś 22.02.07 [07:34] likin

Joan jestes koffanausmiech.gif
dzieki za te pepeisyusmiech.gif

Zgłoś 23.02.07 [12:36] Podnosze


Zgłoś 23.02.07 [13:53] joan

wprawdzie jestem posiadaczką gara od niedawna,ale coraz bardziej lubię gotować i to dzięki niemu. Tak lubię mój szybkowar, że ze szczęścia całuję go codziennie w rączkę.
Przed chwilą upichciłam pyszną grochóweczkę, palce lizać. Całkowity czas - 25 minut- rewelacja.

Zgłoś 23.02.07 [14:14] gera

Poprosze o przepis na grochoweczke. Nigdy nie gotowalam tego dania w szybkowarze