Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

szybkowar

Czy może mi ktoś pomóc -dostałam szybkowar no i zaczął się problem albo nie dogotowane albo papa !!!!!

28.04.18 [18:45] kropka.

Odpowiedzi

Zgłoś 23.02.07 [14:21] joan

szklankę połówek grochu wypłukać, ( nie trzeba moczyć grochu) zalać wodą w szybkowarze( ja zalałam do połowy garnka). Dodać 3 kostki "rosołku", zamknąć i gotować 20 minut. W tym czasie podsmażyć boczek ( wędzony) i kiełbaskę i 1 lebulę, zetrzeć na tarce 1 dużą marchewkę, 1 pietruszkę, 4 duże ziemniaki ( lub więcej) pokroić w kostkę.
Po 20 minutach szybkowar otworzyć, wrzucić pozostałe składniki i zamknąć na jeszcze 5 minut.
Otworzyć, doprawić ziołami , pieprzem , można dosolić. Pycha. Właśnie zjadłam cały talerz. Polecam z czystym sumieniem.

Zgłoś 23.02.07 [17:04] gera

Dzieki joan! Taka grochowke dotychczas gotowalam zwykle, do tego na kosciach i zajmowalo mi duzo czasu.

Zgłoś 23.02.07 [17:07] kami

Czy ktos gotowal w szybkowarze galaretke ze swinskich nozek? Moze sie podzielicie przepisem.

Zgłoś 23.02.07 [19:05] Arci

Joan, Maxi! Bardzo fajne linki. Nawet ja, poczatkujaca sobie cos upichce w szybkowarze. Serdeczne dzieki!

Zgłoś 24.02.07 [08:03] kami

Witajcie! Fajny poczatek te 2 linki. Szperajmy dalej! Zamiescmy wszystko co uda sie znalezc o szybkowarach w naszym topiku i szybkowarowe gotowanie bedzie nam isc szybko i sprawnie. Co wy na to???

Zgłoś 24.02.07 [14:14] joan

puk, puk, jesteście tam?

Zgłoś 25.02.07 [17:07] likin

Czesc Joanusmiech.gif dzięki to Tobie i Twoim przepisom to forum zaczyna zyćusmiech.gif Zastanawiam sie że też Makłowicz albo Okrasa nie wpadli na pomysł gotowania w "naszym ulubionym garze". Teraz zdowe odzywianie jest trendii.
pozdrawiam wszystkich szybkowarowcówusmiech.gif
PS
Moze zorganizujemy jakieś FULL KONTAKT w realu????

Zgłoś 25.02.07 [22:17] ertuu

joan - spróbuj zrobić tę grochówkę na raz to jest wszystkie składniki włóż go gara i gotuj 30 min-zaoszczędzisz mnóstwo czasu a efekt będzie równie doskonały.Pozdrawiam

Zgłoś 26.02.07 [14:04] joan

Ertuu , wiem o co Ci chodzi, ale lubię, gdy widać marchewke a ziemniaczki są zachowane w całości .

Zgłoś 27.02.07 [21:58] Monic

Joan, wielkie dzięki za tak cenne stronkiusmiech.gif o gotowaniu w tym kociołku Papinausmiech.gif .Jestem początkującą gospodyniąusmiech.gif i strasznie mi się podoba to urządzenie,ostatnio zrobiłam zupę pomidorowąusmiech.gif nie wiem do końca czy dobrze ale eksperymentowałamusmiech.gif wszystko wrzuciłam do gara(udko,pokrojonę w kostkę marchew,pietruszkę, ryż,liść laurowy, zielę angielskie i nawet przecier pomidorowy,zalałam to wodą) zupa była gotow w ciągu 10 minusmiech.gif

Zgłoś 09.03.07 [18:29] kreska

heja. jak pichcenie? ja swojego Fagora testuje już od ponad pół roku. jest rewelayjny! sitko (+ nóżki) było w zestawie z garnkiem + patelnia teflonowa. sitko służy jednocześnie za tarkę do warzyw (bardzo praktyczne rozwiązanie). najwyraźniej myślą w tej firmie, a i doświadczenie robi swoje.
gar jest fantastyczny. można w nim gotować, dusić a nawet smażyć. nadal gorąco polecam!

Zgłoś 11.03.07 [13:53] likin

Czesc Kreska
Tez mam Fagora Innowa - może dasz jakies ciekawe przepisy to poexperymentuje?? pozdrowionka dla szybkogarowcówusmiech.gif

Zgłoś 12.03.07 [16:15] kreska

hejka,
najczęsciej pichcę w nim typowe dania obiadowe i sezonowe przysmaki typu: leczo lub bigos. Ale najwspanialsze jest to, że nie muszę spędzać pół dnia w kuchni i wszytko jest szybko, smacznie i zdrowo.
Mam nadzieję, że satysfakcja z gotowania będzie gwarantowana różnież w Twoim przypadku. Daj znać jak już trochę się 'zaprzyjaźnicie' z Innową i napisz jak się sprawuje. Jeżeli tylko wypróbuję coś nietypowego i godnego polecenia to na bank to tutaj załączę.

Zgłoś 12.03.07 [19:07] joan

Kresko. Mam do ciebie ogromną prośbę o przepis na bigos. Jeśli możesz to skrobnij .

Zgłoś 13.03.07 [21:13] Annaak

A może - dla odmiany - coś z kurczaka ?? Proponuję roladki z fileta z kurczaka lub indyka.
- 3-4 piersi drobiowe (ile się zmieści na dnie szybkowara). robić trochę tłuczkiem, natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem ( może być granulowany);
- FARSZ : 15-20 dag pieczarek, 1 średnią cebulę posiekać i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju, doprawiając do smaku jw.
- wyłożyć na wewnętrzne powierzchnie filetów;
- na to dodać np. kiszonego ogórka, paprykę drobno posiekane lub w słupkach. Trochę zielonego groszku, również nie zawadzi;
- zrolowć i w miarę dokładnie zamknąc przy pomocy wykałaczek lub specjalnych szpikulców;
- po włożeniu do szybkowara, zalać - najwyżej do połowy wysokości - wodą z pokruszoną kostką rosołową lub warzywną;
- dusić ok. 15 min;
- podawać na gorąco (z jakimś sosem) lub na zimno - ładnie kroi się na talarki np. do kanapki;
- MOŻNA TEŻ CAŁOŚĆ PRZYGOTOWAĆ POPRZEZ PAROWANIE NA SITKU, ALE PRZEZ OK. 30 MIN. Też bardzo dobre !!

Zgłoś 14.03.07 [16:34] Ani

Smakowicie zapowiadaja sie te roladki. Podobnie w szybkowarze robie zrazy z wieprzowiny. PO 20 min. juz gotowe, a w smaku nie ustepuja tym zwyklym z garnka, sa nawet bardziej soczyste. A czasu traci sie o polowe mniej.

Zgłoś 14.03.07 [16:52] joan

NOOOO!!!!!!!! właśnie wczoraj robiłam takie zraziki z szynki wieprzowej. Wyszły super dobre. Dodaję do gotowania "kostkę mięsną', sos nabiera fajnego smaku.

Zgłoś 23.03.07 [13:15] joan

co się nie odzywacie? Może wypróbowałyście jakieś nowe danie? podzielcie sie doświadczeniami kulinarnymi. Ja ostatnio robiłam rybę pangę.
Do gara wlałam trochę wody, wrzuciłam kostkę rosołku.
wstawiłam sitko do gotowania na parze , a na to sitko :
natartą czosnkiem i posypaną przyprawami rybę, starte na tarce masło i paprykę pokrojoną w paski oraz startą pietruszkę i marchewkę, trochę pora.
Gotowałam 20 minut. Mięsko nie rozwaliło się i wszystko było mięciutkie.
pa

Zgłoś 24.03.07 [15:13] Żeberka w porach

Żeberka w porach
Autor: pandora

Składniki:
żeberka (możliwie chude), duży por lub dwa małe, grzybek suszony, sól, pieprz, vegeta

Jak przyrządzić?
Żeberka umyć, oddzielić od siebie, usuwając przy okazji tłuste części. Powinny powstać takie jakby pałeczki. Przesmażyć na patelni oprószone pieprzem i solą (można vegetą - wg uznania). Pory pokroić na gube skośne plastry. Wszystko (razem z grzybkiem suszonym i liściem laurowym - choć niekoniecznie, bez nich też będzie dobre) wrzucić do garnka i dusić do miękkości. Polecam korzystać z szybkowara, wtedy to ekspresowe danie, bo trzeba tylko wszystko pokroić, 10 min w szybkowarze i juź gotowe.

Zgłoś 24.03.07 [17:13] SZYBKOWAR BERGHOFF c.d.

PRZYGOTOWANIE PRODUKTU

Czas przygotowania posiłku zależy od wielu czynników: od intensywnego grzania, od rodzaju produktu itp. Dlatego pomocna Państwu będzie instrukcja każdego dnia kiedy będziecie korzystać z garnka - szybkowar. Nigdy przed przygotowaniem pożywienia pod ciśnieniem, produktu nie należy obsmażać, dusić na maśle lub innych tłuszczach. Dlatego szybkowar należy rozgrzewać bez pokrywki przy średniej lub umiarkowanej intensywności ciepła. Aby sprawdzić, czy garnek się rozgrzał należy po czasie 1-3 minuty skropić dno wodą. Jeżeli krople wody robią się kuliste - tzn., że garnek nagrzał się do wymaganej temperatury. Teraz można nalać olej i dusić na mniejszym ogniu. Przywarcie produktu do powierzchni garnka jest wynikiem złego nastawienia temperatury gotowania tj. niedostateczne rozgrzanie garnka lub słabego grzania przy duszeniu produktów. Należy włożyć produkty do szybkowaru i nalać wody, przykryć pokrywką i postawić na ogniu do wrzenia. Kiedy gotowany produkt zacznie kipieć należy odkryć pokrywkę, zebrać pianę, a następnie zakryć pokrywką i
dokończyć gotować. Należy gotować produkty w następującej kolejności np. najpierw kładziemy mięso, zakrywamy szybkowar i dusimy, a potem ochładzamy garnek, odkrywamy i wkładamy następne produkty - gotujemy od nowa.
Przy przygotowywaniu mlecznych produktów w szybkowarze należy to robić tak jak w zwykłych garnkach tj. bez uszczelniającej obrączki i bez wentyla ciężarkowego zaworu bezpieczeństwa. Czas przygotowywania warzyw powinien zbiegać się w jednym czasie. Warzywa wcześniej należy pociąć na mniejsze kawałki.
Przy przygotowywaniu mięsa należy dobrze obsmażyć je w odkrytym szybkowarze ze wszystkich stron, przed duszeniem pod ciśnieniem. Czas przygotowania będzie zależał od grubości i jakości przygotowywanego mięsa. Kawałki mięsa nie powinny być większe niż 900-1000 gr. Warzywa mogą gotować się razem z mięsem, jeżeli mają być w tym samym czasie przygotowane i mają ten sam czas przygotowania. Przy przygotowywaniu mięsa razem z warzywami czas przygotowywania skraca się do 5-10 minut.
Czas przygotowania ryby i morskich produktów zwykłymi metodami jest niewielki tak, że szybkowar nie pozwoli zaoszczędzić zbyt dużo czasu. Przed przygotowaniem ryby należy dobrze ją oczyścić i skropić sokiem cytrynowym. Rybę należy solić zaraz po przygotowaniu. Warzywa można gotować razem z rybą, jeżeli czas przygotowania warzyw jest taki sam jak ryby.
Produkty takie jak soczewica, groch, bób itp. należy namoczyć.
Zamrożone mięso powinno być rozmrożone do momentu jego przygotowania (albo należy trochę zwiększyć czas jego przygotowania).
Zamrożony kurczak powinien być w całości rozmrożony przed przygotowaniem. Dużego kurczaka należy rozdzielić na mniejsze części, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary w szybkowarze.

ZASADY STOSOWANIA

Garnki zawsze powinny być czyste. Szczególnie powinny być czyste zawory bezpieczeństwa, uszczelka i miejsce ,w którym ona się znajduje na pokrywce. Zanim zaczną Państwo używać garnka - szybkowar zaleca się go dokładnie umyć. Dno szybkowaru przy gotowaniu obowiązkowo powinno być pokryte płynem (woda, sos) nie mniej niż 1 litra. Nie zaleca się zalewać wodą mniej niż powinno. Aby nie zatkał się i nie przestał działać w czasie kipienia pracujący zawór nigdy nie należy napełniać szybkowaru więcej niż 2/3. Natomiast przy gotowaniu kipiących i pękających produktów zaleca się go napełniać tylko do połowy. Przy gotowaniu sosów musimy zwracać uwagę ,żeby nie były bardzo gęste. Przed odkryciem pokrywki przestawić szybkowar kilka razy, żeby otrząsnąć z pokrywki krople gorącej wody, które powstały na wewnętrznej stronie. Przed zamknięciem szybkowaru sprawdźcie koniecznie, czy druga strona obu zaworów bezpieczeństwa jest czysta. Postawcie pokrywkę na szybkowarze tak, żeby znak na pokrywce był położony naprzeciw rączki dużego garnka. Lewą ręką naciśnijcie lekko na pokrywkę, zaś prawą przesuńcie niższą rączkę do wierzchniej tak, aby obie rączki zamknęły się. Pokrywa jest dobrze zamknięta, jeżeli nie można przesunąć jej w lewo.

UŻYWANIE SZYBKOWARU

Postawcie Wasz szybkowar na płycie. Na początku gotowania ogień pod garnkiem powinien być silny. Natomiast w momencie zagotowania produktu powinien być zmniejszony. Za początek wrzenia uważa się ten moment, kiedy naddatek pary zaczyna się wydobywać poprzez otwarcie ciężarku roboczego zaworu: szybkowar "syczy". Zmniejszcie dopływ ciepła w taki sposób, żeby nieprzerwany wypływ pary został zamknięty. Od tego momentu zaczyna się proces przygotowania pożywienia. Jeżeli w czasie przygotowania produktu para nie wychodzi poprzez otwarcie ciężarka pracującego zaworu, zwiększcie dopływ ciepła, dopóki znowu nie pojawi się ciągły wypływ pary. Po zakończeniu cyklu przygotowania produktu zaleca się następujące postępowanie:
1. Szybkowar wstawić do kuchennego zlewu i podstawić pod lekkie ciśnienie wody. Nigdy nie należy zanurzać szybkowaru w wodzie.
2. Po paru sekundach powoli przesunąć przycisk w położenie "otworzyć". Można otworzyć szybkowar, jeżeli przez otwór zaworu ciężarkowego nie wychodzi para.
Jeżeli zawór bezpieczeństwa włączył się w czasie przygotowywania produktu to:
- Zdejmijcie szybkowar z płyty grzewczej.
- Otwórzcie szybkowar z zaleceniem reguł bezpieczeństwa.
- Należy obejrzeć ciężarkowy zawór bezpieczeństwa (ponieważ mogły go zatkać resztki przygotowywanego produktu)
- Dokładnie wyczyścić zawór za pomocą gorącej wody i zostawić w poprzednim położeniu.

Z początku wrzenia możliwe jest wydostawanie się pary z pod uszczelniającej uszczelki. Powoduje to nieprawidłowe zamontowanie uszczelki w wewnętrznym kręgu pokrywy. Uszczelniająca obrączka powinna rozkładać się równomiernie po całej powierzchni pokrywy. Uszczelka może być również zanieczyszczona powierzchniowo - należy ją oczyścić lub wymienić na nową.

PIELĘGNACJA GARNKÓW

Dzięki temu, że szybkowar "BERGHOFF" zrobiony jest z wysokogatunkowej, nierdzewnej stali utrzymanie go w dobrym stanie jest bardzo łatwe. Przed użyciem nowy szybkowar należy wymyć gorącą wodą, z dodatkiem płynów takich jak: "ATA", "BRIO"dla pozbycia pozostałych po produkcji zanieczyszczeń. Płyn należy rozetrzeć miękką gąbką po powierzchni garnka i zostawić na pięć minut, potem zmyć wodą. Jeżeli zachodzi potrzeba powyższe czynności powtórzyć 2-3 razy. Narożne ścianki garnków zaleca się myć miękką gąbką z płynem myjącym. Silne zabrudzenia można usunąć za pomocą środków czyszczących w proszku. Do usunięcia resztek przygotowywanej potrawy koniecznie trzeba zalać garnek wodą z płynem myjącym. Nie zaleca się używać do czyszczenia garnków metalowych szczotek, noży. Dla ochrony błyszczącej powierzchni garnka koniecznie należy zaraz po umyciu dokładnie wytrzeć miękkim płótnem. Do uchronienia powierzchni garnków przed uszkodzeniem zaleca się przy gotowaniu produktów używać drewnianej łopatki i łyżki, jednakże nie jest to niezbędne. Z czasem na powierzchni garnków może pojawić się wapienny nalot, tak nazywa się kamień powstający w wyniku gotowania. Podobny nalot, a także plamy od soli mineralnych niektórych produktów lekko przetrzeć gąbką zmoczoną w occie lub soku cytryny. Także można zastosować środki myjące z dodatkiem kwasu cytrynowego.

UWAGA: Nigdy nie należy myć pokrywki i uszczelniającej obrączki w maszynie do mycia. Nie należy zostawiać szybkowaru zamkniętego po użyciu, szybkowar powinien mieć możliwość wentylacji. Pamiętajmy o przecieraniu uszczelniającego pierścienia jadalnym olejem .

UWAGI BEZPIECZEŃSTWA
Nie pozostawawiać bez opieki przy dzieciach, nie otwierać gwałtownie, przed użyciem sprawdzić drożność zaworów.

Zgłoś 24.03.07 [17:21] SZYBKOWAR BERGHOFF c.d.

UŻYWANIE SZYBKOWARU

Postawcie Wasz szybkowar na płycie. Na początku gotowania ogień pod garnkiem powinien być silny. Natomiast w momencie zagotowania produktu powinien być zmniejszony. Za początek wrzenia uważa się ten moment, kiedy naddatek pary zaczyna się wydobywać poprzez otwarcie ciężarku roboczego zaworu: szybkowar "syczy". Zmniejszcie dopływ ciepła w taki sposób, żeby nieprzerwany wypływ pary został zamknięty. Od tego momentu zaczyna się proces przygotowania pożywienia. Jeżeli w czasie przygotowania produktu para nie wychodzi poprzez otwarcie ciężarka pracującego zaworu, zwiększcie dopływ ciepła, dopóki znowu nie pojawi się ciągły wypływ pary. Po zakończeniu cyklu przygotowania produktu zaleca się następujące postępowanie:
1. Szybkowar wstawić do kuchennego zlewu i podstawić pod lekkie ciśnienie wody. Nigdy nie należy zanurzać szybkowaru w wodzie.
2. Po paru sekundach powoli przesunąć przycisk w położenie "otworzyć". Można otworzyć szybkowar, jeżeli przez otwór zaworu ciężarkowego nie wychodzi para.
Jeżeli zawór bezpieczeństwa włączył się w czasie przygotowywania produktu to:
- Zdejmijcie szybkowar z płyty grzewczej.
- Otwórzcie szybkowar z zaleceniem reguł bezpieczeństwa.
- Należy obejrzeć ciężarkowy zawór bezpieczeństwa (ponieważ mogły go zatkać resztki przygotowywanego produktu)
- Dokładnie wyczyścić zawór za pomocą gorącej wody i zostawić w poprzednim położeniu.

Z początku wrzenia możliwe jest wydostawanie się pary z pod uszczelniającej uszczelki. Powoduje to nieprawidłowe zamontowanie uszczelki w wewnętrznym kręgu pokrywy. Uszczelniająca obrączka powinna rozkładać się równomiernie po całej powierzchni pokrywy. Uszczelka może być również zanieczyszczona powierzchniowo - należy ją oczyścić lub wymienić na nową.

PIELĘGNACJA GARNKÓW

Dzięki temu, że szybkowar "BERGHOFF" zrobiony jest z wysokogatunkowej, nierdzewnej stali utrzymanie go w dobrym stanie jest bardzo łatwe. Przed użyciem nowy szybkowar należy wymyć gorącą wodą, z dodatkiem płynów takich jak: "ATA", "BRIO"dla pozbycia pozostałych po produkcji zanieczyszczeń. Płyn należy rozetrzeć miękką gąbką po powierzchni garnka i zostawić na pięć minut, potem zmyć wodą. Jeżeli zachodzi potrzeba powyższe czynności powtórzyć 2-3 razy. Narożne ścianki garnków zaleca się myć miękką gąbką z płynem myjącym. Silne zabrudzenia można usunąć za pomocą środków czyszczących w proszku. Do usunięcia resztek przygotowywanej potrawy koniecznie trzeba zalać garnek wodą z płynem myjącym. Nie zaleca się używać do czyszczenia garnków metalowych szczotek, noży. Dla ochrony błyszczącej powierzchni garnka koniecznie należy zaraz po umyciu dokładnie wytrzeć miękkim płótnem. Do uchronienia powierzchni garnków przed uszkodzeniem zaleca się przy gotowaniu produktów używać drewnianej łopatki i łyżki, jednakże nie jest to niezbędne. Z czasem na powierzchni garnków może pojawić się wapienny nalot, tak nazywa się kamień powstający w wyniku gotowania. Podobny nalot, a także plamy od soli mineralnych niektórych produktów lekko przetrzeć gąbką zmoczoną w occie lub soku cytryny. Także można zastosować środki myjące z dodatkiem kwasu cytrynowego.

UWAGA: Nigdy nie należy myć pokrywki i uszczelniającej obrączki w maszynie do mycia. Nie należy zostawiać szybkowaru zamkniętego po użyciu, szybkowar powinien mieć możliwość wentylacji. Pamiętajmy o przecieraniu uszczelniającego pierścienia jadalnym olejem .

UWAGI BEZPIECZEŃSTWA
Nie pozostawawiać bez opieki przy dzieciach, nie otwierać gwałtownie, przed użyciem sprawdzić drożność zaworów.

Zgłoś 25.03.07 [13:14] GUNIA

Dostalam w prezencie szybkowar LAGOSTINA(4l), ale instrukcja obslugi tylko po wlosku, no i klapa, bo ma az 3 zawory na pokrywce i nie mam zielonego pojecia, jak musza dzialac. W necie nic nie znalazlam po polsku. Moze ktos ma podobny i mi poradzi co i do czego. Na Wielkanoc mam w planie jedno z dan zrobic w szybkowarze. Wczesniej chce go dobrze przetestowac, aby sie nie osmieszyc. Ratujcie,bede ogromnie wdzieczna!

Zgłoś 25.03.07 [18:18] gosik

Przepis perelki z Pubu u Emilka

Mięso gotowane w szybkowarze

Kawał mięska, czyli około 1 kilograma nacierasz solą i takimi przyprawami, jakie lubisz. Odstawiasz na jakieś 20 min. Następnie obsmażasz na rumiano ze wszystkich stron, dodajesz pokrojoną w piórka cebulę, dusisz aż się zeszkli. Możesz to robić w szybkowarze, jeśli nie, to
przekładasz to do niego, podlewasz wrzątkiem, tak około pół szklanki-

TO JEST MINIMALNA ILOŚĆ PŁYNU KTÓRY MUSI SIE ZNALEŹĆ W SZYBKOWARZE W CZASIE KAŻDEGO GOTOWANIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dajesz sól lub vegete, zamykasz szybkowar MATKO!!!!CHYBA TO UMIESZ!!!! podkręcasz płomień na full i czekasz, aż gwizdek zacznie wypuszczać parę jak lokomotywy. Wtedy zmniejszasz płomień do minimum i gotujesz około 50 minut. Cały czas z gwizdka ma się wydobywać troszkę pary. Po tym czasie wsadzasz szybkowar do zlewu, puszczasz na niego strumień zimnej wody, za jakieś 2 minuty możesz otwierać. Oczywiście wcześniej prosze Cie,wyłącz gaz!!!!

Ostatnio zmieniony przez Helenka dnia Sro Lis 23, 2005 12:41 pm, w całości zmieniany 1 raz

Zgłoś 27.03.07 [16:47] joan

o kurcze, faktycznie. Proszę o wybaczenie.

Zgłoś 27.03.07 [18:10] Ani

Nie ma sprawy, Joan. Wazne, ze sa tu dobre przepisy i nie kazdy przeciez potrafi je wyszperac. Ja wlasnie wykorzystuje twoje odkrycie i do kopiowania lepiej nadaje mi sie stronka PRZEPISY KULINARNE, nic lisznego, a ta druga jest bardziej kolorowa i milo ja sie czyta.
Dziekuje tez anonimowemu szperaczowi za detalowa instrukcje do SZYBKOWARu BERGHOFF. Przyda sie poczatkujacym szybkowarowiczom, a i zaawansowanym czasem warto odswiezyc swoje wiadomosci. Praktycznie ta instrukcje mozna zastosowac do kazdego szybkowaru. Zasada dzialania u wszystkich podobna,

Zgłoś 03.04.07 [17:51] Podnosze

Moze ktos ma dobry przepis na Swieta do upichcenia w szybkowarze. Chetnie skorzystam i z gory dziekuje.

Zgłoś 06.04.07 [17:18] neta

Żeberka duszone

1,5 kg żeberek,
2-3 cebule,
2 duże ząbki czosnku,
3 łyżki mąki,
przyprawa maggi w płynie,
"jarzynka",
sól,
pieprz,
papryka ostra,
olej

Podzielone na porcje żeberka skropić maggi, posypać solą, pieprzem i papryką. Rozgrzać na patelni olej, obsmażyć krótko żeberka, przełożyć do szybkowaru. Na tłuszcz po mięsie wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, krótko obsmażyć. Podlać wodą, zagęścić mąką zmieszaną z zimną wodą. Doprawić do smaku "jarzynką", ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Powstałym sosem zalać żeberka w szybkowarze, zamknąć szczelnie i dusić przez 20 minut od ppcw. Rozpływają się w ustach. Rewelacyjne z gniecionymi ziemniaczkami i czerwoną kapustą z octu. Życzę smacznego!

Dorsz duszony z chrzanem

75 dkg filetów z dorsza,
10 dkg chrzanu,
3 łyżki oleju,
1 łyżka mąki,
1 szkl. śmietany,
sól i pieprz do smaku.

Kawałki ryby oprószyć mąką, posolić i popieprzyć. Układać na rozgrzanym w szybkowarze oleju i każdą warstwę przesypywać utartym na tarce o dużych oczkach chrzanem. Wlać pół szklanki wody, zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wlać do ryby śmietanę, i jeszcze pogotować bez przykrycia 5 min. Podawać z ryżem lub kartoflami. Posypać można posiekaną natką pietruszki.

Zgłoś 17.04.07 [20:00] Kasiulek

Zeberka - super, polecam dalej. Drugi przepis brzmi apetycznie, niestety nie mam chrzanu, wiec odpada. Neta, dziekuje za wklejenie dobrych przepisow!

Zgłoś 22.04.07 [21:46] Dorian G.

proszę jeszcze.Pozdrawiam

Zgłoś 08.05.07 [12:52] ala

nie wiem czy forum jeszcze funkcjonuje.Od niedawna jestem posiadaczką szybkowaru niestety chińskiego ASA22.Mam z nim wiele problemów ale najważniejszy to jak korzystać z dwóch poziomów ciśnienia(60kpa i 90kpa jak już ktoś rozgryzł problem to b. proszę o słówko na forum