Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

szybkowar

Czy może mi ktoś pomóc -dostałam szybkowar no i zaczął się problem albo nie dogotowane albo papa !!!!!

28.04.18 [18:45] kropka.

Odpowiedzi

Zgłoś 08.05.07 [13:32] joan

forum funkcjonuje , przynajmniej ja zaglądam czy nie ma nowych wpisów. Dużo już na ten temat zostało powiedziane i chyba dlatego na razie jest mały zastój.
Niestety nie umiem odpowiedzieć na to pytanie, ja mam szybkowar tefal i żadne problemy nie występują. Nie znam innych ,gdyz to mój pierwszy garnek tego typu. Nie szybko też wymienię go na inny , no chyba że się popsuje. Gotuję w nim codziennie i dosłownie wszystko.
Mam nadzieję, że i ty rozwiążesz swój problem . Pozdrawiam Joan.

Zgłoś 09.05.07 [23:52] ala

przepraszam że dopiero teraz dziękuję za słowa otuchy ale miałam przejściowe problemy ze sprzętem piszącym.Wasze forum znalazłam dopiero w minioną niedziele,gara kupiłam bez zastanowienia bo wcześniej miałam szybkowar "Pronto" nie wiem jakiej produkcji ale był super niestety sie zepsuł,chińszczyzna przyprawia mnie o gęsią skórkę

Zgłoś 10.07.07 [12:40] do kropka.

Robisz bałagan na forum. To jest dział poświęcony "Napojom i alkoholom", więc jedyny przepis jaki tu powinnaś dotać to jak połączyć twój szybkowar z chłodnicą i pędzić bimber.

Postaraj się nie zaśmiecać forum, tylko pilnować tytułow tematów, gdzie zamieszczasz swoje posty.

Zgłoś 11.07.07 [09:34] PNP

Temat bardzo na czasie i nie trzeba za zadne skarby go usuwac. Nie sluchajcie tych pouczajacych bimbrownikow

Zgłoś 11.07.07 [17:29] joan

wystarczyłoby go po prostu przesunąć do innego działu , ot. i kropka.
Pozdrawiam szybkowarowców.
a co do tematu: założony był chyba z rok temu i jakoś nikt się nie czepiał.
kropka na pewno nie zrobiła tego naumyślnie tylko .........z rozpędu? Na przykład.

Zgłoś 13.07.07 [01:10] ala

przepraszam że dopiero teraz odpisuję na posty(brak czasu).
Miło mi że na forum jest taka ciepła atmosfera.Dziękuję Joan i PNP
za wsparcie ale ja naprawdę nie mam żalu do kropki za wskazanie mojego
przypadkowego błędu.Nadal ją lubię za zainicjowanie tematu szybkowar.
Bez niej nie trafiłabym na Czarną oliwkę i Was wszystkich wirtualnie nie poznała.Będę was jeszcze odwiedzała,swoją mikrofalą zajął sie już syn

pozdrawiam

Zgłoś 13.07.07 [10:01] adelka

Witam serdecznie!
Wczoraj zakupiłam szybkowar Berghoff i troche sie boje zacząc gotowanie.Jadłam pyszny bigos z tego garnka, ale niestety nie mam przepisu dokładnego, tzn mniej więcej ile kapusty i wody.no i czy przyprawy dodawac od razu można.Pozdrawiam i prosze o pomoc...

Zgłoś 15.07.07 [12:09] ala

w moim poście nie ma żadnego ukrytego celu.Nie staram się niczego robić
pod tak zwaną"publiczkę",co w sercu to na języku.Dowartościowanie mojego
tzw.ego zapewniają mi bliscy,anonimowość żadna można pisać bezpośrednio
na moją pocztę bo szybkowarowcy sie wściekną
pozdr.

Zgłoś 16.07.07 [14:24] aviar puknij się

tym swoim"ch-u-j-em" w tą swoją pustą łepetynę i nie zabieraj głosu, jak nie masz nic oryginalnego do powiedzania.

Zgłoś 17.07.07 [08:39] do Likin

Niestety nie masz racji. To nie jest forum poświęcone ani szybkowarowcom, ani ich problemom.
To forum jest poświęcone "Napojom i alkoholom", tylko na początku tematu ktoś (kropka.) nie przeczytała tytułu i zaczęła tu pisać. zly.gif
Mój post wywołał sprzeciwy, zapewne u niedowartościowanych emocjonalnie małolatów, korzystających z "anonimowości" internetu. smiech.gif

pzdr

Zgłoś 17.07.07 [10:42] Likin

Ale temat toszybkowar - nie bądzmy formalistami - generalnie do tej pory było miło i na temat aż do czasu gdy ktoś nie narobił "bigosu" - sądze że to nie miejsce na takie rzeczy.

Zgłoś 17.07.07 [11:25] do Likin

To, że akurat na tym forum Admin jest liberalny, a moderatorów to pewnie i nie ma, nie oznacza zaproszenia do bałaganu.
Na każdym innym forum za taki wątek OT, po ostrzeżeniu delikwent dostałby czas na przemyślenie swojego stanowiska. smiech.gif

Tutaj tego nie ma i zaraz bałagan?
Tłumaczenie, że już wątek jest, niczego nie tłumaczy i nie usprawiedliwia. Masz chyba świadomość, że po prostu do tej pory nikomu nie chciało się zwracać na to uwagi.

pzdr

Zgłoś 17.07.07 [13:49] Likin

nie bądź drobiazgowy - zawsze możesz znależć inny pokój (bez obrazy) - gdzie panuje idealnyt porządek - nie komentuj więcej tego - nie ma sensu. Właśnie dzięki temu bałaganowi jest temat dla szybkowarowców i jak dla mnie jest wiele potrzebnych rzeczy których szukałem - wiec nie neguj tego - nie wylewajmy dziecka z kąpielą - troche zdrowego rozsądku. pozdr.

Zgłoś 17.07.07 [16:24] PNP

Przepraszam, Bergoff jest na 5 stronie

Zgłoś 17.07.07 [16:35] fotka

ja szybkowara używam tylko do gotowania i duszenia miea ,które normalnie się długo gotuje nigdy ale to nigdy nie przyszło mi namyśl gotowanie rosołu ,ale różnie to jest....
jedna rzecz ważna nigdy nie otwieramy go jak jest gorący jak chcemy sprawdzić czy mieso jest dobre to czekamy cierpliwie az wystygnie albo ..jak ja wkładałam go do zlewu i pod zimny strumien wody .
Szybkowar bardzo mi pomaga jest szybko i ekonomicznie pozdrawiam
p.s.
moja siostra gotowała w nim kaszę cisnienie bylo bardzo duże i przez wirujący zawór bezpieczeństwa wylatywała kasza aż bała sie dojść do niego

Zgłoś 01.08.07 [13:27] SYLA

CZESC JEESTEM NOWA FAJNA STRONKA

Zgłoś 01.08.07 [14:30] syla

NO WLASNIE OSTATNIO ZAKUPILAM SZYBKOWAR NIE JAKIS REWELACYJNY KUPILAM NA ALEGRO DWA GARNKI 3 I 6 L ZA 200 ZL NIEMIECKIEJ FIRMY ELLO WIEC TANI ALE NIE ZNACZY ZLE BARDZO FAJNE GARNKI PIERWSZE GOTOWANIE ZA MNA KAPUSNIACZEK W 15 MIN MAM JESZCZE PYTANIE CZY KTOS MA PRZEPISIK NA JAKIES DOBRE GOLONECZKA GOTOWANE W TYM CUDOWNYM GARNECZKU

Zgłoś 02.08.07 [20:52] BELLA

witam. może ktoś wie jak długo gotować fasolkę szparagową i buraczki w całości.

Zgłoś 03.08.07 [22:51] molita

dajcie trochę przepisów-please.

Zgłoś 04.08.07 [17:31] joan

stronkę z przepisami podawałam wcześniej. Mój patent na gotowanie dwa w jednym :
na dno ziemniaki ( nie zalewam ich całkowicie wodą) , na to sitko do gotowania na parze a na sitko fasolka szparagowa lub kalafiorek . Razem gotuję 10 minut . Wszystko wychodzi mięciutkie, palce lizać.
pozdrawiam

Zgłoś 06.08.07 [11:01] syla

kocham ten moj szybkowar ale normalnie w sobote przedobrzyłam bo gotowałam jarzyny na sałatke no i papka gotowałam całe 15 min za dlugo stanowczo za długo

Zgłoś 06.08.07 [22:15] zbyszek gnat

Chcecie to macie - źródło internet:

Kasza gryczana palona 10 min
1,5 szklanki kaszy
2,25-3 szklanki wody
4 dag tłuszczu
sól do smaku
Kaszę dobrze przepłukać na sicie zimną wodą. W szybkowarze zagotować wodę, posolić, wrzucić tłuszcz i kaszę. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 10 minut od momentu ppcw. Otwierać szybkowar ostrożnie, lecz bez schładzania.

Kartofle duszone z boczkiem 10 min
1 kg kartofli
3 łyżki dobrego oleju np. sojowego
10 dag boczku
2-3 cebule
1 łyżka mąki
1 kostka maggi
1 szklanka wody
sól
pieprz i natka pietruszki do smaku
Pokroić boczek i cebulę, razem zrumienić na rozgrzanym w szybkowarze oleju. Wsypać mąkę, wymieszać. Wkroić oczyszczone kartofle, popieprzyć i posolić, zalać wodą z rozpuszczoną w niej kostką maggi. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Kaczka pieczona 20 min
1 młoda kaczka (około 1,5 kg)
10 dag boczku
6 dag smalcu masła lub 4 łyżki oleju (np. sojowego)
1 cebula
1 marchew
0,5 szklanki białego wina wytrawnego (lub zamiennie tyle wody z octem winnym)
0,5 szklanki wody
sól i pieprz do smaku
Sprawioną kaczkę obrumienić w szybkowarze na tłuszczu, wrzucić pokrojony w kostkę boczek oraz pokrojone w talarki marchew i cebulę. Posolić i popieprzyć, wlać wino. Zagotować bez przykrycia, a następnie wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Fasola po marokańsku 45 min
50 dag białej fasoli suchej
2 ząbki czosnku
50 dag świeżej papryki
3 łyżki dobrego oleju (np. sojowego)
2 goździki
1 łyżeczko sproszkowanego kminku
sól do smaku
Fasolę namoczyć w przeddzień w 5 szklankach zimnej wody. Do szybkowaru wlać fasolę z wodą, w której się moczyła (ma być tyle wody, by przykrywała ziarno na 2 palce). Zamknąć szybkowar, ogrzewać 45 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wlać olej, posolić, wrzucić oczyszczoną i pokrojoną w paseczki paprykę, roztarte goździki, czosnek i kminek, chwilę pogotować.

Kartofle po węgiersku 15 min
1 kg kartofli
3 łyżki oleju
25 dag pomidorów
3 strąki zielonej papryki
3-4 cebule
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy "Vegeta" (lub podobnej)
sól i pieprz do smaku
Pomidory zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki oczyścić kartofle, cebulę i paprykę, pokroić. Rozgrzać w szybkowarze olej, wrzucić warzywa i posiekany czosnek, wsypać przyprawę, posolić i popieprzyć. Wlać kilka łyżek wody, zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać do jaj sadzonych

Flaczki warzywne 12 min
6 marchwi
4 pietruszki
0,5 selera
1 por
1 cebula
6 dag masła
1 łyżko mąki
3-4 naleśniki (lub zastępczo 20-25 dag suchego makaronu ugotowanego na pół miękko); majeranek
imbir, papryka mielona

sól i pieprz do smaku
Wszystkie warzywa po oczyszczeniu pokroić w paseczki, zalać w szybkowarze wrzątkiem, włożyć połowę masła. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru zagotować ze zrobioną z pozostałego masła i mąki jasną zasmażką. Doprawić do smaku solą i pieprzem, imbirem i papryką. Przed podaniem wymieszać z pokrojonymi w paski naleśnikami.
Uwaga. Gdy potrawa ma stanowić danie jednogarnkowe, dla podniesienia wartości białkowej można flaczki te doprawić przed podaniem 30 dag startego sera tylżyckiego.

Kapusta parzybroda 20 min
1 kg świeżej kapusty
40 dag kartofli
5 dag boczku wędzonego
2 dag margaryny
2 łyżki mąki
1 płaska łyżka kminku
1 łyżka siekanego koperku
2 szklanki wody
sól
pieprz
kwas i cukier do smaku
Oczyścić kapustę i kartofle pokroić w kostkę, zalać 2 szklankami wrzątku, posolić i pocukrzyć, dodać margarynę i wszystko razem zagotować. Boczek przysmażyć i zrumienić na nim mąkę, wymieszać z kapustą. Wsypać kminek, zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po ugotowaniu doprawić pieprzem, kwaskiem cytrynowym lub octem. Podawać do wieprzowiny lub baraniny.

Kartofle w śmietance 15 min
1 kg kartofli
6 dag masła
0,5 szklanki śmietanki
1 łyżka siekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Oczyszczone kartofle ugotować w szybkowarze. na parze po czym wyjąć z szybkowaru wraz z wkładką, szybko włożyć do szybkowaru masło, wlać śmietankę i do gorącej wyłożyć z wkładki kartofle i ogrzewać jeszcze 3 minuty w zamkniętym szybkowarze. Podawać posypane natką pietruszki.

Zupa gulaszowa
Składniki:
25 dag mięsa wolowego, pokrojonego na kostkę,
3 cebule,
2 marchewki,
3 ziemniaki,
3-4 pomidory,
2 łyżeczki papryki słodkiej ( jeśli lubisz może być ostra)
1 litr bulionu
1-2 łyżek margaryny lub oleju,
ewentualnie wytrawne wino czerwone.
Tłuszcz rozgrzać w otwartym garnku, wrzucić cebule pokrojoną na kostkę i poddusić, następnie wrzucamy mięso i podpiekamy. Do całości wlać bulion, pokrojone w kostkę marchewkę i pomidory oraz paprykę i wino (niekoniecznie). Garnek zamknąć i gotować 10 minut (czas liczymy od momentu uchodzenia pary).
Gotową zupę ewentualnie doprawić do smaku.

Smalec - konserwa do smarowania chlebka
0,5 kg surowego boczku
0,5 kg łopatki bez kości
1 paczka smalcu lub słonina
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka wegety
1 szklanka wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól pieprz do smaku na końcu
Boczek i mięsko pokroić w cienkie plastry i razem z przyprawami i szklanką wody gotować w szybkowarze 1,5 godz. Po tym czasie wrzucić cebulę i czosnek w całości oraz dodać paczkę smalcu.
Wszystko razem pogotować jeszcze 15 min. Wyjąć cebulę i czosnek (niekoniecznie), można doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotową konserwkę przełożyć do miseczek czy słoików i zostawić do wystygnięcia.
Ważne jest żeby potrawę jak najmniej mieszać żeby mięsko się nie rozleciało bardzo. Po zastygnięciu powstaje pyszna konserwka z kawałkami mięska, pyszną galaretką i oczywiście smalczykiem.

Boczek (lub żeberka) duszony z cebulą 25 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wieprzowina
Drukuj
60 dag chudego boczku (lub 70 dag żeberek)
2 cebule
3 dag tłuszczu
1 dag kminku
1 łyżeczka mąki
sól do smaku

Boczek oprószyć solą i mąką, obrumienić na silnie rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, wkroić oczyszczoną cebulę, również zrumienić, posypać kminkiem, wlać 0,5 szklanki wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podzielić na porcje. Podawać z kartoflami i z surówką z kiszonej kapusty.

Fasola lub groch na sypko 45 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
50 dag białej fasoli
1 szklanka mleka
1 mała cebula
3 dag masła lub innego tłuszczu (nie oleju)
sól i siekana zielenina do smaku

Fasolę namoczyć w przeddzień w 5 szklankach zimnej wody. Do szybkowaru wlać fasolę wraz z wodą, w której się moczyła, dodać mleko, wrzucić cebulę i lekko posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 45 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Ugotowaną fasolę odcedzić z płynu (użyć go do sosów lub zup), podawać z surowym masłem, posypaną zieleniną. U w a g a. Tak ugotowaną fasolę można podać w sosie pomidorowym. W tym celu nie odcedza się jej, lecz podprawia białą zasmażką z mąki i tłuszczu oraz koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem.

Fasola w sosie pomidorowym 45 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
50 dag białej fasoli suchej
2 szklanki mleka
50 dag ugotowanych i przetartych pomidorów lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
tłuszcz na zasmażkę
2 cebule
sól
cukier
pieprz i siekana zielenina do smaku

Fasolę namoczyć w przeddzień w 5 szklankach zimnej wody. Do szybkowaru wlać fasolę wraz z wodą, w której się moczyła, dodać mleko. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 45 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie oczyszczoną cebulę zetrzeć na tarce, podsmażyć bez rumienienia z tłuszczem, oprószyć mąką i po wymieszaniu razem podsmażyć. Zaraz po otwarciu szybkowaru dodać do fasoli zasmażkę z cebulą, włożyć koncentrat pomidorowy lub przetarte pomidory, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, posypać zieleniną. Podawać z zieloną sałatą lub inną surówką.

Fasolka szparagowa z pomidorami i kartoflami 10 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
40 dag fasolki
40 dag pomidorów
40 dag kartofli
2 kostki rosołowe
1 szklanka wody
15 dag boczku wędzonego
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Oczyszczone kartofle, fasolkę i pomidory obrane ze skórki (w tym celu zanurzyć je na chwilę we wrzątku, skórka wtedy łatwo schodzi), pokroić na kawałki, zalać w szybkowarze szklanką wrzątku, dodać pokruszone kostki rosołowe. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar , otworzyć, dodać pokrojony w kostkę i zrumieniony na patelni boczek, wsypać zieleninę, popieprzyć i wymieszać.

Flaki po warszawsku 80 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wołowina
Drukuj
1 kg flaków
2 pęczki włoszczyzny bez kapusty
50 dag kości wolowych
6 dag tłuszczu
1-2 łyżki mąki; sól
papryka
gałka muszkatołowa
pieprz
imbir i majeranek do smaku
woda

Oczyszczone i obgotowane flaki zalać w szybkowarze wodą. W perforowanej wkładce umieścić w szybkowarze porąbane kości i dolać tyle wody, by pokryła całą zawartość

Zgłoś 06.08.07 [22:18] zbyszek gnat

c.d.

Zupa gulaszowa
Składniki:
25 dag mięsa wolowego, pokrojonego na kostkę,
3 cebule,
2 marchewki,
3 ziemniaki,
3-4 pomidory,
2 łyżeczki papryki słodkiej ( jeśli lubisz może być ostra)
1 litr bulionu
1-2 łyżek margaryny lub oleju,
ewentualnie wytrawne wino czerwone.
Tłuszcz rozgrzać w otwartym garnku, wrzucić cebule pokrojoną na kostkę i poddusić, następnie wrzucamy mięso i podpiekamy. Do całości wlać bulion, pokrojone w kostkę marchewkę i pomidory oraz paprykę i wino (niekoniecznie). Garnek zamknąć i gotować 10 minut (czas liczymy od momentu uchodzenia pary).
Gotową zupę ewentualnie doprawić do smaku.

Smalec - konserwa do smarowania chlebka
0,5 kg surowego boczku
0,5 kg łopatki bez kości
1 paczka smalcu lub słonina
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka wegety
1 szklanka wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól pieprz do smaku na końcu
Boczek i mięsko pokroić w cienkie plastry i razem z przyprawami i szklanką wody gotować w szybkowarze 1,5 godz. Po tym czasie wrzucić cebulę i czosnek w całości oraz dodać paczkę smalcu.
Wszystko razem pogotować jeszcze 15 min. Wyjąć cebulę i czosnek (niekoniecznie), można doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotową konserwkę przełożyć do miseczek czy słoików i zostawić do wystygnięcia.
Ważne jest żeby potrawę jak najmniej mieszać żeby mięsko się nie rozleciało bardzo. Po zastygnięciu powstaje pyszna konserwka z kawałkami mięska, pyszną galaretką i oczywiście smalczykiem.

Zgłoś 06.08.07 [22:19] zbyszek gnat

c.d.
Boczek (lub żeberka) duszony z cebulą 25 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wieprzowina
Drukuj
60 dag chudego boczku (lub 70 dag żeberek)
2 cebule
3 dag tłuszczu
1 dag kminku
1 łyżeczka mąki
sól do smaku

Boczek oprószyć solą i mąką, obrumienić na silnie rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, wkroić oczyszczoną cebulę, również zrumienić, posypać kminkiem, wlać 0,5 szklanki wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podzielić na porcje. Podawać z kartoflami i z surówką z kiszonej kapusty.

Fasola lub groch na sypko 45 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
50 dag białej fasoli
1 szklanka mleka
1 mała cebula
3 dag masła lub innego tłuszczu (nie oleju)
sól i siekana zielenina do smaku

Fasolę namoczyć w przeddzień w 5 szklankach zimnej wody. Do szybkowaru wlać fasolę wraz z wodą, w której się moczyła, dodać mleko, wrzucić cebulę i lekko posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 45 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Ugotowaną fasolę odcedzić z płynu (użyć go do sosów lub zup), podawać z surowym masłem, posypaną zieleniną. U w a g a. Tak ugotowaną fasolę można podać w sosie pomidorowym. W tym celu nie odcedza się jej, lecz podprawia białą zasmażką z mąki i tłuszczu oraz koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem.

Fasola w sosie pomidorowym 45 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
50 dag białej fasoli suchej
2 szklanki mleka
50 dag ugotowanych i przetartych pomidorów lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
tłuszcz na zasmażkę
2 cebule
sól
cukier
pieprz i siekana zielenina do smaku

Fasolę namoczyć w przeddzień w 5 szklankach zimnej wody. Do szybkowaru wlać fasolę wraz z wodą, w której się moczyła, dodać mleko. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 45 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie oczyszczoną cebulę zetrzeć na tarce, podsmażyć bez rumienienia z tłuszczem, oprószyć mąką i po wymieszaniu razem podsmażyć. Zaraz po otwarciu szybkowaru dodać do fasoli zasmażkę z cebulą, włożyć koncentrat pomidorowy lub przetarte pomidory, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, posypać zieleniną. Podawać z zieloną sałatą lub inną surówką.

Fasolka szparagowa z pomidorami i kartoflami 10 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
40 dag fasolki
40 dag pomidorów
40 dag kartofli
2 kostki rosołowe
1 szklanka wody
15 dag boczku wędzonego
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Oczyszczone kartofle, fasolkę i pomidory obrane ze skórki (w tym celu zanurzyć je na chwilę we wrzątku, skórka wtedy łatwo schodzi), pokroić na kawałki, zalać w szybkowarze szklanką wrzątku, dodać pokruszone kostki rosołowe. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar , otworzyć, dodać pokrojony w kostkę i zrumieniony na patelni boczek, wsypać zieleninę, popieprzyć i wymieszać.

Flaki po warszawsku 80 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wołowina
Drukuj
1 kg flaków
2 pęczki włoszczyzny bez kapusty
50 dag kości wolowych
6 dag tłuszczu
1-2 łyżki mąki; sól
papryka
gałka muszkatołowa
pieprz
imbir i majeranek do smaku
woda

Oczyszczone i obgotowane flaki zalać w szybkowarze wodą. W perforowanej wkładce umieścić w szybkowarze porąbane kości i dolać tyle wody, by pokryła całą zawartość szybkowaru, lekko posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 80 minut od momentu ppcw. W tym czasie oczyścić warzywa z włoszczyzny, zetrzeć je na tarce do jarzyn, udusić na połowie tłuszczu, dodając tyle wody, by je pokrywała. Na pozostałym tłuszczu zrobić z mąki jasno zrumienioną zasmażkę. Ugotowane flaki wyjąć z szybkowaru, pokroić w jak najwęższe paseczki, wrzucić (po wyjęciu wkładki z kośćmi) na powrót do szybkowaru, połączyć z uduszonymi warzywami, i zasmażką, zagotować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Oddzielnie podać mieloną paprykę, imbir i majeranek. Można też podać utarty ser tylżycki.

Golonka gotowana (peklowana) 90 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wieprzowina
Drukuj
1 golonka
1 pęczek włoszczyzny
Zalewa:
2,5 I wody
7 płaskich łyżek soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kolendry
3-4 goździki
15 ziaren pieprzu
15 ziaren ziela angielskiego
5 listków laurowych
3 ząbki czosnku

Pieprz, ziele angielskie i czosnek rozetrzeć, wszystkie przyprawy wymieszać. Wodę zagotować z solą i goździkami, po ostudzeniu dodać przyprawy, włożyć golonkę. Postawić na 2 tygodnie do chłodu, od czasu do czasu przewracać. Golonka przed włożeniem do zalewy musi być doskonal oczyszczona. Wyjętą z zalewy golonkę opłukać, zalać w szybkowarze wrzątkiem, zamknąć szybkowar i ogrzewać 90 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Teraz szybkowar otworzyć wrzucić oczyszczoną włoszczyznę. Zamknąć szybkowar i ponownie ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Golonka po pomorsku 90 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wieprzowina
Drukuj
1 spora golonka,
10 dag cebuli,
1 por,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
kminek, sól, pieprz i papryka mielona do smaku

Golonkę zalać w szybkowarze Wrzątkiem, posolić wodę, żeby była dość słona, zamknąć szybkowar i ogrzewać 80 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wyjąć golonkę, wyporcjować. Wywar z szybkowaru usunąć (można go zużyć np. na zupę), włożyć pokrojoną golonkę bez kości, oczyszczone i pokrojone cebulę i por, koncentrat pomidorowy, 0,5 szklanki wywaru. Posypać kminkiem, pieprzem i papryką. Zamknąć szybkowar i ogrzewać ponownie, tym razem 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać z kartoflami.

Grochówka z połówek grochu 27 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Zupy
Drukuj
1 szklanka grochu w połówkach,
szczypta tymianku lub macierzanki,
10 dag wędzonego boczku,
1 I wody,
1 szklanka mleka (lub 3 łyżki mleka w proszku rozpuszczonego w szklance wody);
sól i pieprz do smaku

Podrumienić w szybkowarze pokrojony boczek, wlać wodę, wsypać groch, szczyptę pieprzu, soli i tymianku. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 27 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, dodać po trochu mleko i gotować jeszcze 3 minuty bez przykrycia.

Gulasz mięsno-pieczarkowy 20 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wieprzowina
Drukuj
50 dag chudej wieprzowiny bez kości
1 łyżeczka mąki
6 dag dobrego oleju (np. Sojowego)
30 dag pieczarek
1 mała puszka groszku konserwowego
2 szklanki wody
1 łyżka przyprawy "Jarzynka"
sól i pieprz do smaku

Mięso pokroić w paski lub w kosteczkę, posolić, posypać mąką obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, podlać rosołem, z wody i przyprawy "Jarzynka", dodać osączony groszek i oczyszczone, pokrojone pieczarki. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru doprawić potrawę pieprzem i, jeśli trzeba, solą.

Gulasz myśliwski 20 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wieprzowina
Drukuj
50 dag wieprzowiny bez kości
1 łyżeczka mąki
4 dag tłuszczu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 szklanka wody
1 płaska łyżka przyprawy typu Jarzynka
1 ogórek kiszony; mielone ziarna jałowca i sól do smaku

Mięso pokroić na małe kawałki, posypać solą i mąką, obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Zalać wodą, wsypać przyprawę Jarzynka, zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć do niego koncentrat pomidorowy, zmielone ziarno jałowca, pokrojony na półplasterki ogórek, resztę mąki, wymieszać i chwilę pogotować.

Gulasz wieprzowy 20 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wieprzowina
Drukuj
50 dag wieprzowiny bez kości (może być poobcinana od kości z przodka)
4 dag tłuszczu
1 łyżka mąki
2 spore cebule
0,5 listka laurowego
sól i pieprz do smaku

Mięso pokroić na małe kawałki, obtoczyć w mące i obrumienić na silnie rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Wkroić oczyszczoną cebulę i też podrumienić. Wlać 1 szklankę wody, posolić, zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Szybkowar otworzyć, zawartość doprawić resztą mąki, dodać pieprz i listek laurowy, zagotować.

Indycze udka z cukinią 20 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Drób
Drukuj
1 duże udko indycze
3 łyżki oleju, np. sojowego
2 młode cukinie
4 pomidory
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 szklanka wody
tymianek
sól i pieprz do smaku

Na dwie godziny przed pieczeniem natrzeć udko roztartym z solą czosnkiem. Udko powinno być pozbawione fiszbin! Rozgrzać w szybkowarze olej, obrumienić na nim udko z obu stron. Wkroić do szybkowaru cukinie, sparzone i pozbawione skórki pomidory oraz oczyszczoną cebulę, również pokrojoną, posypać tymiankiem i pieprzem, podlać wodą. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Kartofle duszone z boczkiem 10 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
1 kg kartofli
3 łyżki dobrego oleju
np. sojowego
10 dag boczku
2-3 cebule
1 łyżka mąki
1 kostka maggi
1 szklanka wody
sól
pieprz i notka pietruszki do smaku

Pokroić boczek i cebulę, razem zru

Zgłoś 06.08.07 [22:22] zbyszek ganat

c.d.Zamknąć szybkowar i ponownie ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Golonka po pomorsku 90 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wieprzowina
Drukuj
1 spora golonka,
10 dag cebuli,
1 por,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
kminek, sól, pieprz i papryka mielona do smaku

Golonkę zalać w szybkowarze Wrzątkiem, posolić wodę, żeby była dość słona, zamknąć szybkowar i ogrzewać 80 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wyjąć golonkę, wyporcjować. Wywar z szybkowaru usunąć (można go zużyć np. na zupę), włożyć pokrojoną golonkę bez kości, oczyszczone i pokrojone cebulę i por, koncentrat pomidorowy, 0,5 szklanki wywaru. Posypać kminkiem, pieprzem i papryką. Zamknąć szybkowar i ogrzewać ponownie, tym razem 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać z kartoflami.

Grochówka z połówek grochu 27 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Zupy
Drukuj
1 szklanka grochu w połówkach,
szczypta tymianku lub macierzanki,
10 dag wędzonego boczku,
1 I wody,
1 szklanka mleka (lub 3 łyżki mleka w proszku rozpuszczonego w szklance wody);
sól i pieprz do smaku

Podrumienić w szybkowarze pokrojony boczek, wlać wodę, wsypać groch, szczyptę pieprzu, soli i tymianku. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 27 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, dodać po trochu mleko i gotować jeszcze 3 minuty bez przykrycia.

Gulasz mięsno-pieczarkowy 20 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wieprzowina
Drukuj
50 dag chudej wieprzowiny bez kości
1 łyżeczka mąki
6 dag dobrego oleju (np. Sojowego)
30 dag pieczarek
1 mała puszka groszku konserwowego
2 szklanki wody
1 łyżka przyprawy "Jarzynka"
sól i pieprz do smaku

Mięso pokroić w paski lub w kosteczkę, posolić, posypać mąką obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, podlać rosołem, z wody i przyprawy "Jarzynka", dodać osączony groszek i oczyszczone, pokrojone pieczarki. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru doprawić potrawę pieprzem i, jeśli trzeba, solą.

Gulasz myśliwski 20 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wieprzowina
Drukuj
50 dag wieprzowiny bez kości
1 łyżeczka mąki
4 dag tłuszczu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 szklanka wody
1 płaska łyżka przyprawy typu Jarzynka
1 ogórek kiszony; mielone ziarna jałowca i sól do smaku

Mięso pokroić na małe kawałki, posypać solą i mąką, obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Zalać wodą, wsypać przyprawę Jarzynka, zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć do niego koncentrat pomidorowy, zmielone ziarno jałowca, pokrojony na półplasterki ogórek, resztę mąki, wymieszać i chwilę pogotować.

Gulasz wieprzowy 20 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wieprzowina
Drukuj
50 dag wieprzowiny bez kości (może być poobcinana od kości z przodka)
4 dag tłuszczu
1 łyżka mąki
2 spore cebule
0,5 listka laurowego
sól i pieprz do smaku

Mięso pokroić na małe kawałki, obtoczyć w mące i obrumienić na silnie rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Wkroić oczyszczoną cebulę i też podrumienić. Wlać 1 szklankę wody, posolić, zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Szybkowar otworzyć, zawartość doprawić resztą mąki, dodać pieprz i listek laurowy, zagotować.

Indycze udka z cukinią 20 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Drób
Drukuj
1 duże udko indycze
3 łyżki oleju, np. sojowego
2 młode cukinie
4 pomidory
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 szklanka wody
tymianek
sól i pieprz do smaku

Na dwie godziny przed pieczeniem natrzeć udko roztartym z solą czosnkiem. Udko powinno być pozbawione fiszbin! Rozgrzać w szybkowarze olej, obrumienić na nim udko z obu stron. Wkroić do szybkowaru cukinie, sparzone i pozbawione skórki pomidory oraz oczyszczoną cebulę, również pokrojoną, posypać tymiankiem i pieprzem, podlać wodą. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Kartofle duszone z boczkiem 10 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
1 kg kartofli
3 łyżki dobrego oleju
np. sojowego
10 dag boczku
2-3 cebule
1 łyżka mąki
1 kostka maggi
1 szklanka wody
sól
pieprz i notka pietruszki do smaku

Pokroić boczek i cebulę, razem zrumienić na rozgrzanym w szybkowarze oleju. Wsypać mąkę, wymieszać. Wkroić oczyszczone kartofle, popieprzyć i posolić, zalać wodą z rozpuszczoną w niej kostką maggi. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Kasza gryczana palona 10 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Mączne
Drukuj
1,5 szklanki kaszy
2,25-3 szklanki wody
4 dag tłuszczu
sól do smaku

Kaszę dobrze przepłukać na sicie zimną wodą. W szybkowarze zagotować wodę, posolić, wrzucić tłuszcz i kaszę. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 10 minut od momentu ppcw. Otwierać szybkowar ostrożnie, lecz bez schładzania.

Kasza jęczmienna perłowa 25 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Mączne
Drukuj
1,5 szklanki kaszy
3,75 szklanki wody
2-4 dag tłuszczu
sól do smaku i ewentualnie szczypta cząbru lub majeranku

Kaszę dobrze przepłukać na sicie zimną wodą. W szybkowarze zagotować 2,5 razy tyle wody, ile było suchej kaszy, . posolić, włożyć kaszę i tłuszcz, wsypać zioła przyprawowe. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu ppcw. Otwierać ostrożnie, lecz bez schładzania. 270. Kasza kukurydziana 20 min 1,5 szklanki kaszy, 3,75 szklanki wody, 2-4 dag tłuszczu, sól do smaku Kaszę dobrze opłukać na sicie zimną wodą. W szybkowarze zagotować 2,5 raza tyle wody, ile było suchej kaszy posolić włożyć kaszę i tłuszcz. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu ppcw. Otwierać ostrożnie, lecz bez schładzania.

Kukurydza w kolbach 15 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
8 kolb kukurydzy
sól i cukier do smaku
masło

Oczyszczone kolby kukurydzy włożyć do szybkowaru, zalać wodą, posolić i lekko pocukrzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać wyjęte z wody i okryte ściereczką, by nie stygły. Oddzielnie podać masło.
Uwaga. Długo gotowana kukurydza twardnieje.

Kurczę po myśliwsku 15 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Drób
Drukuj
1 kurczę
10 dag słoniny
20 dag wędzonego gotowanego boczku
2 cebule
0,5 szklanki białego wytrawnego wina (zastępczo może być tyleż wody z octem winnym)
1 łyżka mąki
0,5 szklanki śmietany
20 zmielonych ziaren jałowca
5-6 ziaren ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól
kwasek cytrynowy (lub sok z cytryny) oraz siekana natka pietruszki do smaku

Sprawione kurczę natrzeć zmielonym jałowcem i solą, pozostawić na kilka godzin w zimnie. Przygotowane kurczę naszpikować pokrojoną w paski słoniną, włożyć do szybkowaru, dodać drobno pokrojony boczek, oczyszczoną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Wlać wino, podlać jeszcze wodą (około 1 szklanki), zamknąć szybkowar i dusić 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie kurczę wyjąć, pociąć na porcje. Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać zmieszaną z mąką śmietanę, doprawić solą, kwaskiem cytrynowym i zagotować. Podawać kurczę na gorąco, polane sosem i posypane natką pietruszki, z kartoflami, kaszą lub kluskami.

Kurczę w czosnku 15 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Drób
Drukuj
1 kurczę
6 główek czosnku
3 dag masła
sól i pieprz do smaku

Sprawione kurczę natrzeć solą z pieprzem wewnątrz i na zewnątrz, włożyć wraz z nie obranymi ząbkami czosnku na rozgrzane masło do szybkowaru. Wlać 0,5 szklanki wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać z szerokimi grzankami z bułki, posmarowanymi uduszonym wraz z kurczęciem czosnkiem.

Kurczę w ryżu z pieczarkami 25 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Drób
Drukuj
1 kurczę
25 dag ryżu (nieco więcej niż 1,5 szklanki)
25 dag pieczarek
1 marchew
1 cebula
1 pietruszka
6 dag masła
sól i pieprz do smaku
woda

Sprawione kurczę zalać w szybkowarze 2,5 szklankami wody, wrzucić oczyszczone warzywa, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie oczyścić, pokroić w plasterki i udusić na maśle pieczarki. Szybkowar otworzyć, wyjąć kurczę i warzywa, przy czym warzywa trzymać w cieple, kurczę zaś nieco ochłodzić i obrać mięso z kości, pokroić na kawałeczki. Do pozostałego w szybkowarze wywaru wsypać ryż, wrzucić pieczarki, pokrojone mięso kurczęcia popieprzyć i ewentualnie dosolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wymieszać ryż, obłożyć wyjętymi uprzednio warzywami. Podawać z surówką.

Kurczę z borowikami 15 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Drób
Drukuj
1 kurczę
5 dag tłuszczu
1 mała cebula
1 szklanka krojonych borowików
2 łyżki śmietany
0,5 szklanki wody
sól do smaku
50 dag kartofli

Sprawione kurczę pokroić na kawałki, obrumienić w szybkowarze na tłuszczu. Dodać borowiki, oczyszczoną i posiekaną cebulę, wlać gorącą wodę. W perforo

Zgłoś 06.08.07 [22:23] zbyszek gnat

c.d.
Kasza gryczana palona 10 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Mączne
Drukuj
1,5 szklanki kaszy
2,25-3 szklanki wody
4 dag tłuszczu
sól do smaku

Kaszę dobrze przepłukać na sicie zimną wodą. W szybkowarze zagotować wodę, posolić, wrzucić tłuszcz i kaszę. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 10 minut od momentu ppcw. Otwierać szybkowar ostrożnie, lecz bez schładzania.

Kasza jęczmienna perłowa 25 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Mączne
Drukuj
1,5 szklanki kaszy
3,75 szklanki wody
2-4 dag tłuszczu
sól do smaku i ewentualnie szczypta cząbru lub majeranku

Kaszę dobrze przepłukać na sicie zimną wodą. W szybkowarze zagotować 2,5 razy tyle wody, ile było suchej kaszy, . posolić, włożyć kaszę i tłuszcz, wsypać zioła przyprawowe. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu ppcw. Otwierać ostrożnie, lecz bez schładzania. 270. Kasza kukurydziana 20 min 1,5 szklanki kaszy, 3,75 szklanki wody, 2-4 dag tłuszczu, sól do smaku Kaszę dobrze opłukać na sicie zimną wodą. W szybkowarze zagotować 2,5 raza tyle wody, ile było suchej kaszy posolić włożyć kaszę i tłuszcz. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu ppcw. Otwierać ostrożnie, lecz bez schładzania.

Kukurydza w kolbach 15 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
8 kolb kukurydzy
sól i cukier do smaku
masło

Oczyszczone kolby kukurydzy włożyć do szybkowaru, zalać wodą, posolić i lekko pocukrzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać wyjęte z wody i okryte ściereczką, by nie stygły. Oddzielnie podać masło.
Uwaga. Długo gotowana kukurydza twardnieje.

Kurczę po myśliwsku 15 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Drób
Drukuj
1 kurczę
10 dag słoniny
20 dag wędzonego gotowanego boczku
2 cebule
0,5 szklanki białego wytrawnego wina (zastępczo może być tyleż wody z octem winnym)
1 łyżka mąki
0,5 szklanki śmietany
20 zmielonych ziaren jałowca
5-6 ziaren ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól
kwasek cytrynowy (lub sok z cytryny) oraz siekana natka pietruszki do smaku

Sprawione kurczę natrzeć zmielonym jałowcem i solą, pozostawić na kilka godzin w zimnie. Przygotowane kurczę naszpikować pokrojoną w paski słoniną, włożyć do szybkowaru, dodać drobno pokrojony boczek, oczyszczoną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Wlać wino, podlać jeszcze wodą (około 1 szklanki), zamknąć szybkowar i dusić 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie kurczę wyjąć, pociąć na porcje. Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać zmieszaną z mąką śmietanę, doprawić solą, kwaskiem cytrynowym i zagotować. Podawać kurczę na gorąco, polane sosem i posypane natką pietruszki, z kartoflami, kaszą lub kluskami.

Kurczę w czosnku 15 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Drób
Drukuj
1 kurczę
6 główek czosnku
3 dag masła
sól i pieprz do smaku

Sprawione kurczę natrzeć solą z pieprzem wewnątrz i na zewnątrz, włożyć wraz z nie obranymi ząbkami czosnku na rozgrzane masło do szybkowaru. Wlać 0,5 szklanki wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać z szerokimi grzankami z bułki, posmarowanymi uduszonym wraz z kurczęciem czosnkiem.

Kurczę w ryżu z pieczarkami 25 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Drób
Drukuj
1 kurczę
25 dag ryżu (nieco więcej niż 1,5 szklanki)
25 dag pieczarek
1 marchew
1 cebula
1 pietruszka
6 dag masła
sól i pieprz do smaku
woda

Sprawione kurczę zalać w szybkowarze 2,5 szklankami wody, wrzucić oczyszczone warzywa, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie oczyścić, pokroić w plasterki i udusić na maśle pieczarki. Szybkowar otworzyć, wyjąć kurczę i warzywa, przy czym warzywa trzymać w cieple, kurczę zaś nieco ochłodzić i obrać mięso z kości, pokroić na kawałeczki. Do pozostałego w szybkowarze wywaru wsypać ryż, wrzucić pieczarki, pokrojone mięso kurczęcia popieprzyć i ewentualnie dosolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wymieszać ryż, obłożyć wyjętymi uprzednio warzywami. Podawać z surówką.

Kurczę z borowikami 15 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Drób
Drukuj
1 kurczę
5 dag tłuszczu
1 mała cebula
1 szklanka krojonych borowików
2 łyżki śmietany
0,5 szklanki wody
sól do smaku
50 dag kartofli

Sprawione kurczę pokroić na kawałki, obrumienić w szybkowarze na tłuszczu. Dodać borowiki, oczyszczoną i posiekaną cebulę, wlać gorącą wodę. W perforowanej wkładce umieścić oczyszczone i pokrojone w plastry, wymieszane z solą kartofle. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Szybkowar otworzyć, wyjąć wkładkę z kartoflami i szybciutko potrawę posolić i wymieszać ze śmietaną. Podawać gorącą z polanymi sosem kartoflami.

Łowicka rolada wołowa 30 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wołowina
Drukuj
80 dag wołowiny bez kości (zrazowej)
10 dag boczku wędzonego
6 dag smalcu
3 jaja
3 duże cebule
1 łyżka mąki
siekana natka pietruszki
listki estragonu
sól i pieprz do smaku
1 szklanka wody

Mięso dobrze rozbić, posypać solą i pieprzem. Na pokrojonym w kostkę boczku usmażyć jajecznicę, całkiem jej nie dosmażając, rozsmarować na płacie mięsa, posypać drobno posiekaną pietruszką. Całość zwinąć, obwiązać sznurkiem, obsypać dookoła mąką i obrumienić w szybkowarze na rozgrzanym smalcu. Obłożyć oczyszczoną i pokrojoną w plastry cebulą. Wlać wodę, zamknąć szybkowar i ogrzewać 30 minut do momentu ppcw. Po wyjęciu z szybkowaru z rolady zdjąć sznurek, pokroić jak na porcje, z resztek mąki zrobić zasmażkę, połączyć z sosem w szybkowarze, doprawić estragonem, solą i pieprzem. Polać tym sosem roladę i podawane razem kartofle lub kluski.

Papryka duszona po węgiersku - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
60 dag zielonej papryki
40 dag pomidorów
4 spore cebule
5 dag tłuszczu
10 dag wędzonej słoniny
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżka siekanej natki pietruszki
sól i cukier do smaku

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Pokroić również oczyszczone strąki papryki i słoninę. Cebulę oczyścić, pokroić i lekko zrumienić na tłuszczu rozgrzanym w szybkowarze. Dodać pomidory, paprykę i słoninę, posolić i pocukrzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wymieszać z mieloną papryką i posypać natką pietruszki. Podawać do ryżu, klusek itp.

Papryka nadziewana 15 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
12 owoców papryki (60 dag)
0,5 szklanki ryżu
1 szklanka wody
15 dag wieprzowiny mielonej surowej lub gotowanej
2 cebule
5 łyżek oleju; sól i pieprz do smaku
ewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Paprykę umyć, wydrążyć pestki. Na połowie tłuszczu podsmażyć do przezroczystości oczyszczoną i pokrojoną cebulę, wsypać do niej ryż i smażyć dalej razem, aż zrobi się szklisty. Połączyć z mięsem, posolić i popieprzyć, wymieszać. Powstałym nadzieniem (farszem) napełniać strąki papryki do trzech czwartych ich pojemności i układać w szybkowarze. Dodać resztę tłuszczu, wlać wodę i, kto lubi, koncentrat pomidorowy. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Uwaga! Za miast mięsa można do nadzienia dać uduszone w tłuszczu pieczarki lub warzywa.

Papryka nadziewana z ryżem 15 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
4 duże papryki
30 dag mielonego mięsa lub płucek czy serc
1 jajo
1 łyżka tartej bułki
1 cebula
sól
mielona papryka
pieprz i tymianek do smaku
1 szklanka ryżu
3 dag tłuszczu
sól do smaku

Mielone mięso, jajo, tartą bułkę, posiekaną cebulę i przyprawy wymieszać i napełniać tym nadzieniem przecięte wzdłuż i pozbawione gniazd nasiennych papryki. Ułożyć je w szybkowarze przecięciem do góry, wlać 1 szklankę wody. Do wkładki nie perforowanej wsypać ryż, włożyć tłuszcz, posolić. Wlać 2,5 szklanki wody i wstawić do szybkowaru ponad papryki. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać paprykę z ryżem polaną sosem pomidorowym.

Risotto po mediolańsku 8 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Mączne
Drukuj
1 szklanka ryżu
2 szklanki rosołu (może być tyleż wody z płaską łyżką przyprawy "Jarzynka" lub podobnej)
6 dag tłuszczu
1 cebula
5 dag pieczarek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
5 dag ostrego żółtego sera
sól i pieprz do smaku

Oczyszczoną i posiekaną cebul przysmażyć w szybkowarze na połowie tłuszczu na złoty kolor. dodać odsiany na sicie ryż, wymieszać i zeszklić. Zalać wrzącym rosołem, dodać koncentrat pomidorowy oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 8 minut od momentu ppcw. W tym czasie zetrzeć ser. Po otwarciu szybkowaru dodać pozostałe masło i połowę utartego sera, wymieszać. Pozostałym serem posypać risotto po wyłożeniu na półmisek. Ryż powinien być jędrny, nie rozgotowany. Szybkowar otwierać ostrożnie. lecz bez schładzania.

Risotto po włosku 10 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Mączne
Drukuj
1 szklanka ryżu
6 dag tłuszczu
2 szklanki wody
sól i pieprz do smaku

Ryż odsiać na sicie. Ro

Zgłoś 06.08.07 [22:24] zbyszek gnat

c.d.
Łowicka rolada wołowa 30 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wołowina
Drukuj
80 dag wołowiny bez kości (zrazowej)
10 dag boczku wędzonego
6 dag smalcu
3 jaja
3 duże cebule
1 łyżka mąki
siekana natka pietruszki
listki estragonu
sól i pieprz do smaku
1 szklanka wody

Mięso dobrze rozbić, posypać solą i pieprzem. Na pokrojonym w kostkę boczku usmażyć jajecznicę, całkiem jej nie dosmażając, rozsmarować na płacie mięsa, posypać drobno posiekaną pietruszką. Całość zwinąć, obwiązać sznurkiem, obsypać dookoła mąką i obrumienić w szybkowarze na rozgrzanym smalcu. Obłożyć oczyszczoną i pokrojoną w plastry cebulą. Wlać wodę, zamknąć szybkowar i ogrzewać 30 minut do momentu ppcw. Po wyjęciu z szybkowaru z rolady zdjąć sznurek, pokroić jak na porcje, z resztek mąki zrobić zasmażkę, połączyć z sosem w szybkowarze, doprawić estragonem, solą i pieprzem. Polać tym sosem roladę i podawane razem kartofle lub kluski.

Papryka duszona po węgiersku - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
60 dag zielonej papryki
40 dag pomidorów
4 spore cebule
5 dag tłuszczu
10 dag wędzonej słoniny
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżka siekanej natki pietruszki
sól i cukier do smaku

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Pokroić również oczyszczone strąki papryki i słoninę. Cebulę oczyścić, pokroić i lekko zrumienić na tłuszczu rozgrzanym w szybkowarze. Dodać pomidory, paprykę i słoninę, posolić i pocukrzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wymieszać z mieloną papryką i posypać natką pietruszki. Podawać do ryżu, klusek itp.

Papryka nadziewana 15 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
12 owoców papryki (60 dag)
0,5 szklanki ryżu
1 szklanka wody
15 dag wieprzowiny mielonej surowej lub gotowanej
2 cebule
5 łyżek oleju; sól i pieprz do smaku
ewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Paprykę umyć, wydrążyć pestki. Na połowie tłuszczu podsmażyć do przezroczystości oczyszczoną i pokrojoną cebulę, wsypać do niej ryż i smażyć dalej razem, aż zrobi się szklisty. Połączyć z mięsem, posolić i popieprzyć, wymieszać. Powstałym nadzieniem (farszem) napełniać strąki papryki do trzech czwartych ich pojemności i układać w szybkowarze. Dodać resztę tłuszczu, wlać wodę i, kto lubi, koncentrat pomidorowy. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Uwaga! Za miast mięsa można do nadzienia dać uduszone w tłuszczu pieczarki lub warzywa.

Papryka nadziewana z ryżem 15 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
4 duże papryki
30 dag mielonego mięsa lub płucek czy serc
1 jajo
1 łyżka tartej bułki
1 cebula
sól
mielona papryka
pieprz i tymianek do smaku
1 szklanka ryżu
3 dag tłuszczu
sól do smaku

Mielone mięso, jajo, tartą bułkę, posiekaną cebulę i przyprawy wymieszać i napełniać tym nadzieniem przecięte wzdłuż i pozbawione gniazd nasiennych papryki. Ułożyć je w szybkowarze przecięciem do góry, wlać 1 szklankę wody. Do wkładki nie perforowanej wsypać ryż, włożyć tłuszcz, posolić. Wlać 2,5 szklanki wody i wstawić do szybkowaru ponad papryki. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać paprykę z ryżem polaną sosem pomidorowym.

Risotto po mediolańsku 8 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Mączne
Drukuj
1 szklanka ryżu
2 szklanki rosołu (może być tyleż wody z płaską łyżką przyprawy "Jarzynka" lub podobnej)
6 dag tłuszczu
1 cebula
5 dag pieczarek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
5 dag ostrego żółtego sera
sól i pieprz do smaku

Oczyszczoną i posiekaną cebul przysmażyć w szybkowarze na połowie tłuszczu na złoty kolor. dodać odsiany na sicie ryż, wymieszać i zeszklić. Zalać wrzącym rosołem, dodać koncentrat pomidorowy oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 8 minut od momentu ppcw. W tym czasie zetrzeć ser. Po otwarciu szybkowaru dodać pozostałe masło i połowę utartego sera, wymieszać. Pozostałym serem posypać risotto po wyłożeniu na półmisek. Ryż powinien być jędrny, nie rozgotowany. Szybkowar otwierać ostrożnie. lecz bez schładzania.

Risotto po włosku 10 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Mączne
Drukuj
1 szklanka ryżu
6 dag tłuszczu
2 szklanki wody
sól i pieprz do smaku

Ryż odsiać na sicie. Rozgrzać tłuszcz w szybkowarze, wsypać suchy ryż, smażyć, mieszając aż będzie lekko kremowy. Wlać wodę, posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu ppcw. Szybkowar otwierać ostrożnie, lecz bez schładzania.

Rolada wołowa 50 min
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wołowina
Drukuj
70 dag wołowiny bez kości
1 łyżka mąki
5 dag tłuszczu
sól do smaku
0,5 szklanki wody
Farsz:
2 kromki czerstwego chleba
6 dag słoniny
2 duże cebule
sól i pieprz do smaku

Przygotować farsz. namoczony uprzednio chleb odcisnąć, zemleć w maszynce wraz z oczyszczoną cebulą, dodać drobno posiekaną słoninę, posolić i popieprzyć, dokładnie wymieszać. Mięso ponakrawać raz z jednej, raz z drugiej strony tak, by powstał płaski prostokątny płat. Płat ten zbić mocno tłuczkiem, posolić, posmarować równomiernie nadzieniem i zwinąć w rulon. Obwiązać ściśle sznurkiem, obsypać mąką i solą, obrumienić naokoło na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Wlać wodę, zamknąć szybkowar i ogrzewać 50 minut od momentu ppcw. Po otwarciu szybkowaru zagęścić sos resztą mąki, zagotować. Z mięsa zdjąć sznurek, pieczeń pokroić w plastry, polać sosem.

Rosół z kurczęcia lub z kurzych podrobów 30 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Zupy
Drukuj
1 kurczę lub podroby z 2 kur,
1 marchew (10 dag),
1 pietruszka (8 dag),
1 cebula,
2 długie pory,
1 plaster selera,
2 goździki,
1,5 I wody;
sól i pieprz do smaku;
2-3 łyżki wermiszelu,
siekana natka pietruszki

Zagotować w szybkowarze wodę z oczyszczonymi warzywami, solą, goździkami i pieprzem. Wrzucić do niej oczyszczone kurczę lub podroby (szyje skrzydełka, żołądki, nóżki). Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć rosół przecedzić, wrzucić wermiszel lub inny drobny suchy makaron i gotować jeszcze 10 minut bez przykrycia. Posypać natką pietruszki.

Rosół z wołowiny 35 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Zupy
Drukuj
50 dag wołowiny,
1 pęczek włoszczyzny z kapustą,
1 cebula,
5-6 ziaren pieprzu,
1 listek laurowy,
3 ziarnka ziela angielskiego,
1 I wody; sól do smaku

Umyte mięso doprowadzić w szybkowarze (otwartym) do wrzenia odszumować (zdjęte szumowiny zużyć np. do sosu-cenne białko!). Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, zawartość posolić, włożyć oczyszczoną włoszczyznę oraz podpieczoną na ogniu cebulę, dodać pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Szybkowar ponownie zamknąć i ogrzewać jeszcze 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać z oddzielnie ugotowanym makaronem.

Ryba w papryce 10 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Ryby, owoce morza
Drukuj
50 dag ryby z małą ilością ości (węgorz
kerguleno
sielawa itp.)
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 szklanki białego wina (lub zastępczo tyleż wody z octem winnym)
1 płaska łyżka przyprawy Sapor
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól i pieprz do smaku

Sprawioną rybę (jeśli węgorz, to obdarty ze skóry) pokroić na niewielkie kawałki w poprzek. Cebulę i czosnek posiekać, położyć na dno szybkowaru, na tym ułożyć rybę posypać przyprawą, solą i pieprzem, zalać winem. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Ryż 10 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Mączne
Drukuj
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody lub mleka
1 łyżka tłuszczu (jeśli ryż na mleku
to masła)
sól do smaku

Ryż dobrze przepłukać na sicie zimną wodą, zalać w szybkowarze płynem, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu ppcw. Otwierać ostrożnie, lecz bez schładzania.

Ryż pilaw bezmięsny z pieczarkami 6 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Mączne
Drukuj
1 szklanka ryżu
1,5 szklanki wody
3 łyżki oleju (np. sojowego)
20 dag pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa
1 szczypta tymianku lub macierzanki
1 łyżka tartego sera żółtego
mały listek laurowy
pieprz do smaku

Ryż dobrze przepłukać na sicie zimną wodą. Cebulę, czosnek i pieczarki oczyścić, pokroić i zrumienić na rozgrzanym w szybkowarze oleju. Włożyć ryż oraz wszystkie przyprawy i wymieszać. Zalać wodą z rozpuszczoną w niej kostką rosołową, znów wymieszać i sprawdzić, czy nie trzeba dosolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 6 minut od momentu ppcw. Otwierać ostrożnie, lecz bez schładzania. Przed podaniem posypać startym żółtym serem.
Uwaga. Po podaniu można dodatkowo polać sosem pomidorowym.

Ryż z parówkami i pieczarkami 10 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Mączne
Drukuj
1,5 szklanki ryżu
3 szklanki wody
4 parówki
10 dag boczku lub podgardla
25 dag pieczarek
1-2 cebule
10 dag sera ementalskiego
4 łyżki dobrego oleju
np. sojowego
1 pęczek natki pietruszki
przyprawa ziołowa do mięs
np. węgierska
pieprz i sól do smaku

Na rozgrzanym w szybkowarze oleju przysmaż

Zgłoś 06.08.07 [22:25] zbyszek gnat

c.d.
Rolada wołowa 50 min
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wołowina
Drukuj
70 dag wołowiny bez kości
1 łyżka mąki
5 dag tłuszczu
sól do smaku
0,5 szklanki wody
Farsz:
2 kromki czerstwego chleba
6 dag słoniny
2 duże cebule
sól i pieprz do smaku

Przygotować farsz. namoczony uprzednio chleb odcisnąć, zemleć w maszynce wraz z oczyszczoną cebulą, dodać drobno posiekaną słoninę, posolić i popieprzyć, dokładnie wymieszać. Mięso ponakrawać raz z jednej, raz z drugiej strony tak, by powstał płaski prostokątny płat. Płat ten zbić mocno tłuczkiem, posolić, posmarować równomiernie nadzieniem i zwinąć w rulon. Obwiązać ściśle sznurkiem, obsypać mąką i solą, obrumienić naokoło na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Wlać wodę, zamknąć szybkowar i ogrzewać 50 minut od momentu ppcw. Po otwarciu szybkowaru zagęścić sos resztą mąki, zagotować. Z mięsa zdjąć sznurek, pieczeń pokroić w plastry, polać sosem.

Rosół z kurczęcia lub z kurzych podrobów 30 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Zupy
Drukuj
1 kurczę lub podroby z 2 kur,
1 marchew (10 dag),
1 pietruszka (8 dag),
1 cebula,
2 długie pory,
1 plaster selera,
2 goździki,
1,5 I wody;
sól i pieprz do smaku;
2-3 łyżki wermiszelu,
siekana natka pietruszki

Zagotować w szybkowarze wodę z oczyszczonymi warzywami, solą, goździkami i pieprzem. Wrzucić do niej oczyszczone kurczę lub podroby (szyje skrzydełka, żołądki, nóżki). Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć rosół przecedzić, wrzucić wermiszel lub inny drobny suchy makaron i gotować jeszcze 10 minut bez przykrycia. Posypać natką pietruszki.

Rosół z wołowiny 35 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Zupy
Drukuj
50 dag wołowiny,
1 pęczek włoszczyzny z kapustą,
1 cebula,
5-6 ziaren pieprzu,
1 listek laurowy,
3 ziarnka ziela angielskiego,
1 I wody; sól do smaku

Umyte mięso doprowadzić w szybkowarze (otwartym) do wrzenia odszumować (zdjęte szumowiny zużyć np. do sosu-cenne białko!). Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, zawartość posolić, włożyć oczyszczoną włoszczyznę oraz podpieczoną na ogniu cebulę, dodać pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Szybkowar ponownie zamknąć i ogrzewać jeszcze 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać z oddzielnie ugotowanym makaronem.

Ryba w papryce 10 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Ryby, owoce morza
Drukuj
50 dag ryby z małą ilością ości (węgorz
kerguleno
sielawa itp.)
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 szklanki białego wina (lub zastępczo tyleż wody z octem winnym)
1 płaska łyżka przyprawy Sapor
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól i pieprz do smaku

Sprawioną rybę (jeśli węgorz, to obdarty ze skóry) pokroić na niewielkie kawałki w poprzek. Cebulę i czosnek posiekać, położyć na dno szybkowaru, na tym ułożyć rybę posypać przyprawą, solą i pieprzem, zalać winem. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Ryż 10 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Mączne
Drukuj
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody lub mleka
1 łyżka tłuszczu (jeśli ryż na mleku
to masła)
sól do smaku

Ryż dobrze przepłukać na sicie zimną wodą, zalać w szybkowarze płynem, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu ppcw. Otwierać ostrożnie, lecz bez schładzania.

Ryż pilaw bezmięsny z pieczarkami 6 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Mączne
Drukuj
1 szklanka ryżu
1,5 szklanki wody
3 łyżki oleju (np. sojowego)
20 dag pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa
1 szczypta tymianku lub macierzanki
1 łyżka tartego sera żółtego
mały listek laurowy
pieprz do smaku

Ryż dobrze przepłukać na sicie zimną wodą. Cebulę, czosnek i pieczarki oczyścić, pokroić i zrumienić na rozgrzanym w szybkowarze oleju. Włożyć ryż oraz wszystkie przyprawy i wymieszać. Zalać wodą z rozpuszczoną w niej kostką rosołową, znów wymieszać i sprawdzić, czy nie trzeba dosolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 6 minut od momentu ppcw. Otwierać ostrożnie, lecz bez schładzania. Przed podaniem posypać startym żółtym serem.
Uwaga. Po podaniu można dodatkowo polać sosem pomidorowym.

Ryż z parówkami i pieczarkami 10 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Mączne
Drukuj
1,5 szklanki ryżu
3 szklanki wody
4 parówki
10 dag boczku lub podgardla
25 dag pieczarek
1-2 cebule
10 dag sera ementalskiego
4 łyżki dobrego oleju
np. sojowego
1 pęczek natki pietruszki
przyprawa ziołowa do mięs
np. węgierska
pieprz i sól do smaku

Na rozgrzanym w szybkowarze oleju przysmażyć pokrojone w plasterki parówki, pieczarki i boczek. Następnie włożyć oczyszczoną i posiekaną cebulę, zeszklić. Posolić i popieprzyć, dodać wypłukany ryż, starty ser, posiekaną natkę pietruszki i przyprawę do mięs. Wszystko razem wymieszać i zalać wodą. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu ppcw. Szybkowar otwierać ostrożnie, lecz bez schładzania.

Soczewica z grzybami 15 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
50 dag soczewicy
5-6 suszonych grzybów
2 cebule
5 dag tłuszczu
1 łyżka mąki
sól i kwasek cytrynowy do smaku

Soczewicę namoczyć na noc razem z grzybami. Przed gotowaniem grzyby wyjąć, pokroić w paski i wraz z soczewicą i wodą, w której się moczyły, włożyć do szybkowaru. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie cebulę oczyścić, posiekać, zrumienić na tłuszczu na jasny kolor, dodać mąkę, wymieszać. Szybkowar otworzyć, potrawę posolić, wymieszać z zasmażką, doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym. Podawać do pieczywa.

Żeberka jarmarczne duszone 20 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wieprzowina
Drukuj
90 dag żeberek wieprzowych
1 łyżka mąki
6 dag tłuszczu
3 spore cebule
1 kiszony ogórek
sól i majeranek do smaku

Żeberka posolić, posypać mąką i obrumienić na rozgrzanej w szybkowarze połowie tłuszczu. Włożyć do żeberek oczyszczoną i pokrojoną cebulę i też zrumienić. Wlać 1,5 szklanki wody, zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, doprawić wywar zasmażką z mąki i reszty tłuszczu, włożyć obrane i pokrojone w drobną kosteczkę ogórki, wsypać majeranek i ewentualnie dosolić.

Żeberka wieprzowe w świeżej kapuście 20 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wieprzowina
Drukuj
40 dag żeberek wieprzowych
1 średnia główka kapusty cukrowej (1,5 kg)
6 dag tłuszczu
2 łyżeczki mąki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 spore cebule
1 łyżka siekanego koperku; sól
pieprz i słodka papryka mielona do smaku

Żeberka poprzecinać na kawałki, obrumienić w szybkowarze no mocno rozgrzanym tłuszczu, wyjąć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć oczyszczoną i pokrojoną cebulę i też wyjąć, a do szybkowaru wsypać mąkę (ogień pod szybkowarem zgasić) i wymieszać. Kapustę obgotować w oddzielnym garnku, podzielić na liście, przygotować jak na gołąbki. Każdy liść pozbawić grubego nerwu (wyciąć lub potłuc). Każdy kawałek żeberka posypać solą i pieprzem, posmarować koncentratem pomidorowym, położyć na nim trochę cebuli usmażonej i ciasno zawinąć w 2 liście kapusty. Ułożyć na dnie szybkowaru, wlać 1 szklankę wywaru z obgotowywania kapusty, posolić, popieprzyć i posypać papryką. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Żeberka wieprzowe z kiszoną kapustą 30 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wieprzowina
Drukuj
40 dag żeberek wieprzowych
80 dag kiszonej kapusty
6 dag tłuszczu
1 cebula
2 łyżeczki mąki
3 dag słoniny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kminku
sól i pieprz do smaku

Żeberka pociąć na kawałki, obsypać mąką i solą, obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, włożyć oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Pokrojoną w kosteczkę słoninę usmażyć na patelni, z pozostałej mąki zrobić zasmażkę. Włożyć do szybkowaru kapistę, wsypać koperek, wymieszać ze znajdującymi się w nim żeberkami, wlać 1 szklankę wody i szybkowar zamknąć. Ogrzewać 30 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wymieszać z przygotowaną wcześniej zasmażką, doprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i pieprzem.
Uwaga. Niektórzy lubią przyprawić tę potrawę koncentratem pomidorowym.

Zrazy kasztelańskie 20 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wołowina
Drukuj
60 dag wołowiny bez kości
e dag tłuszczu
1 łyżka mąki
0.5 szklanki śmietany
3 cebule
5-6 grzybków suszonych
uprzednio ugotowanych
2-3 kromki (10 dag) chleba żytniego razowego
sól i pieprz do smaku

Mięso pociąć w poprzek włókien na kawałki, każdy rozbić. Podsmażyć na patelni oczyszczoną i pokrojoną cebulę, zmieszać ją z pokrojonymi na grube paski grzybami. Na rozbite plastry mięsa kłaść pokrojony w kostkę chleb razowy, na to cebulę z grzybami, zwinąć. Oprószyć zraziki solą i mąką, obrumienić na tłuszczu w szybkowarze i zalać wywarem z grzybów. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15-20 minut od momentu ppcw. Po otwarciu szybkowaru doprawić sos śmietaną i pieprzem.

Zrazy nadziewane pieczarkami 20 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wołowina
Drukuj
60 dag wołowin

Zgłoś 06.08.07 [22:28] zbyszek gnat

c.d.
Zrazy nadziewane pieczarkami 20 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wołowina
Drukuj
60 dag wołowiny bez kości
15 dag pieczarek (lub zastępczo innych aromatycznych grzybów
np. opieniek)
2-3 kromki (10 dag) chleba żytniego razowego
6-8 dag tłuszczu
0,5 szklanki śmietany
1 płaska łyżka mąki
1 kostka maggi; siekany koperek zielony
sól i pieprz do smaku

Mięso pociąć w poprzek włókien na cienkie plastry, rozbić, posolić i popieprzyć. Przygotować farsz z przesmażonej na części tłuszczu, pokrojonej cebuli, zmieszanej z pokrojonymi drobno pieczarkami i startym chlebem. Całość farszu podsmażyć i jeśli jest za suchy, dodać bulionu z kostki maggi i wody. Doprawić farsz solą, pieprzem i koperkiem, rozsmarować na plastrach mięsa. Mięso z farszem zwinąć w rulony, obtoczyć w mące, obsmażyć w szybkowarze na pozostałym tłuszczu. Zalać bulionem z kostki maggi i wodą, jeśli płynu jest za mało (powinien równo pokrywać zrazy). Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15-20 minut od momentu ppcw. Po otwarciu szybkowaru doprawić sos śmietaną zmieszaną z resztką mąki i zagotować.

Zrazy po cieszyńsku 20 min
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wołowina
Drukuj
60 dag wołowiny bez kości
10 dag boczku wędzonego
1 ogórek kiszony (10 dag)
2 spore cebule
1 łyżka mąki
e dag smalcu
0,5 szklanki śmietany
sól i pieprz do smaku

Mięso pokroić w poprzek włókien na kawałki, rozbić, posypać solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa położyć plasterek boczku, pasek kiszonego ogórka, krążek cebuli ; zwinąć i spiąć lub obwiązać nitką. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz, obrumienić na nim obtoczone w mące zrazy, wrzucić pozostałą cebulę pokrojoną w kostkę i też zrumienić. Zalać wodą, zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu ppcw. Po otwarciu szybkowaru przyprawić sos śmietaną zmieszaną z resztą mąki i ewentualnie solą. Zagotować.

Zrazy warmińskie 20 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wołowina
Drukuj
60 dag wołowiny bez kości
1 płaska łyżka mąki
6 dag smalcu
2 spore cebule
1 kromka (5 dag) razowego żytniego chleba
10 dag wędzonego boczku
1 jajo
sól
pieprz i papryka mielona do smaku

Mięso pociąć w poprzek włókien na kawałki, rozbić, osolić i popieprzyć. Przygotować farsz. chleb namoczyć (np. w mleku), odcisnąć, dodać jajo, pokrojony w paseczki boczek, dodać sól, pieprz i paprykę, wyrobić. Rozsmarować farsz na każdym płacie mięsa, zwinąć w rulonik, obtoczyć w mące. W szybkowarze rozgrzać smalec, obrumienić na nim zrazy, wrzucić pokrojoną cebule i razem przesmażyć. Zalać całość wodą, zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu ppcw. Po otwarciu szybkowaru doprawić sos solą, pieprzem i resztą mąki.

Zrazy zbójnickie 20 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Wołowina
Drukuj
60 dag wołowiny bez kości
10 dag kiełbasy zwyczajnej
0,5 szklanki bułki tartej
2 żółtka
10 dag słoniny
8 dag smalcu
2 cebule
1-2 ząbki czosnku
musztarda
sól i pieprz do smaku

Mięso pociąć w poprzek włókien na kawałki, rozbić, posmarować roztartym z solą czosnkiem i musztardą, posolić i popieprzyć. Przygotować farsz. oczyszczoną i startą na tarce do jarzyn cebulę przysmażyć na smalcu, gdy ostygnie wymieszać z tartą bułką i żółtkami. Farszem tym posmarować każdy płat mięsa, położyć na nim pokrojone w paski słoninę i kiełbasę. Zwinąć ciasno zrazy, spiąć lub obwiązać nitką, podlać wodą (około 1 szklanki) posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu ppcw. Podawać polane tłuszczem od smażenia cebuli, jeśli zostało trochę od farszu.

Zupa krem z pieczarek 10 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Zupy
Drukuj
25 dag pieczarek,
2 płaskie łyżki mąki,
0,5 I mleka (lub 7-8 łyżek mleka w proszku, rozpuszczonych w 0,5 I wody),
0,5 I wody,
2 łyżki gęstej śmietany,
6 dag masła;
sól,
pieprz i kwasek do smaku

Pieczarki oczyścić, umyć i starannie osuszyć w ściereczce, a następnie jak najdrobniej posiekać. W miarę siekania przekładać do salaterki i polewać rozpuszczonym kwaskiem, by nie czerniały. Do szybkowaru włożyć masło, rozgrzać, na rozgrzane wrzucić pieczarki i dusić 4-5 minut, uważając, by się nie zrumieniły. Posypać mąką, wymieszać, zalać wodą, ciągle mieszając. Posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 5 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wlewać powoli mleko aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Zaprawić śmietaną, dodać kwasku do smaku.

Bakłażany duszone 15 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
4 bakłażany
4 duże cebule
30 dag pomidorów
4 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku

Cebulę oczyścić pokroić i usmażyć w szybkowarze na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone bakłażany i pomidory oraz przyprawy. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Uwaga. Można do receptury dodać pokrojoną cukinię.

Bakłażany nadziewane 15 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
8 bakłażanów (po 2 na osobę)
3 cebule
4 dag masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1 szklanka śmietany
1 łyżka siekanego koperku
1 łyżka siekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Bakłażany włożyć na chwilę do wrzątku, obrać ze skórki, ściąć czubki z obu stron, wydrążyć łyżeczką miąższ z nasionami. W rondelku dusić około 10 minut na maśle pod przykryciem wydrążony miąższ z bakłażanów oraz oczyszczoną i posiekaną cebulę, podlane paroma łyżkami wody. Dodać tartą bułkę, popieprzyć i posolić, zagotować, a gdyby nadzienie było zbyt gęste, dodać nieco wody. Zestawić z ognia, wbić jaja, wsypać zieleninę wymieszać nie gotując. Napełnić tym nadzieniem wydrążone bakłażany, ułożyć je w szybkowarze, zalać śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną soli. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10-15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać zieleniną.

Bakłażany z grzybami 15 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
80 dag bakłażanów
20 świeżych grzybów
8 łyżek oleju
10 dag tartego żółtego sera
40 dag kartofli
2 łyżki siekanej zieleniny
sól i pieprz do smaku

Całe bakłażany (stare warto obrać) i oczyszczone kartofle oraz grzyby pokroić w plasterki, włożyć do szybkowaru, posolić i popieprzyć. Wlać olej, wymieszać dodać 0.5 szklanki wody. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 10-15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po uduszeniu wymieszać z tartym serem i zielenina.

Zgłoś 06.08.07 [22:29] zbyszek gnat

c.d.
Bakłażany nadziewane 15 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
8 bakłażanów (po 2 na osobę)
3 cebule
4 dag masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1 szklanka śmietany
1 łyżka siekanego koperku
1 łyżka siekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Bakłażany włożyć na chwilę do wrzątku, obrać ze skórki, ściąć czubki z obu stron, wydrążyć łyżeczką miąższ z nasionami. W rondelku dusić około 10 minut na maśle pod przykryciem wydrążony miąższ z bakłażanów oraz oczyszczoną i posiekaną cebulę, podlane paroma łyżkami wody. Dodać tartą bułkę, popieprzyć i posolić, zagotować, a gdyby nadzienie było zbyt gęste, dodać nieco wody. Zestawić z ognia, wbić jaja, wsypać zieleninę wymieszać nie gotując. Napełnić tym nadzieniem wydrążone bakłażany, ułożyć je w szybkowarze, zalać śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną soli. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10-15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać zieleniną.

Bakłażany z grzybami 15 min - szybkowar
Dodał: Kuchcik
Kategoria » Z warzyw
Drukuj
80 dag bakłażanów
20 świeżych grzybów
8 łyżek oleju
10 dag tartego żółtego sera
40 dag kartofli
2 łyżki siekanej zieleniny
sól i pieprz do smaku

Całe bakłażany (stare warto obrać) i oczyszczone kartofle oraz grzyby pokroić w plasterki, włożyć do szybkowaru, posolić i popieprzyć. Wlać olej, wymieszać dodać 0.5 szklanki wody. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 10-15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po uduszeniu wymieszać z tartym serem i zielenina.