Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

szybkowar

Czy może mi ktoś pomóc -dostałam szybkowar no i zaczął się problem albo nie dogotowane albo papa !!!!!

28.04.18 [18:45] kropka.

Odpowiedzi

Zgłoś 06.08.07 [22:30] zbyszek gnat

Uff sporo tego było, może się to komuś przydać - smacznego!

Zgłoś 07.08.07 [12:30] sylwia

ale czad dzieki ci dobry człowieku i to jest chyba to o co chodziło od początku założenia tej stronki duzo konkretnych przepisow juz wszystko szybko drukuje dzieki stary

Zgłoś 03.10.07 [16:38] darud

Można jeszcze?

Zgłoś 11.10.07 [19:08] ewas

witam,przymierzam się do zakupu szybkowara ale niewiem jaką pojemność najlepiej 6 czy 8 litrów czy od tego również zależy czas gotowania ?

Zgłoś 21.10.07 [14:25] marzena

Ewas, ja tydzień temu kupiłam szybko petrhof 6 l. . Na 3 os. rodzine to chyba min. Jest tu na forum bardzo duzo przydatnych informacji. muszisz poczytać od poczatku. Znajdziesz odpowiedz na swoje pytania. Pozdrawiam.

Zgłoś 14.11.07 [17:29] dunia

Jak w szybkowarze ugotowac aromatyczna golanke?

Zgłoś 14.11.07 [21:49] forgi

Poczytaj sobie w powyższych przepisach.PZDR

Zgłoś 15.11.07 [15:15] Golonka

Golonka po pomorsku z szybkowaru

1 spora golonka, 10 dkg cebuli, 1 por, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, papryka mielona do smaku

Golonkę zalać w szybkowarze wrzątkiem, posolić wodę, żeby była dość słona, zamknąć szybkowar i ogrzewać 80 min. od momentu wzrostu ciśnienia. Po tym czasie otworzyć szybkowar, golonkę poporcjować. Wywar z szybkowara usunąć, włożyć pokrojoną golonkę, pokrojoną cebulę, por i koncentrat pomidorowy, posypać pieprzem i papryką, zamknąć szybkowar i ogrzewać ponownie 10 min od momentu wzrostu ciśnienia.
Przepis pochodzi z książki o szybkowarach

Zgłoś 15.11.07 [15:35] Golonka gotowana

Golonka gotowana

1 golonka, 1 pęczek włoszczyzny
Zalewa: 2,5 I wody, 7 płaskich łyżek soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka kolendry, 3-4 goździki, 15 ziaren pieprzu, 15 ziaren ziela angielskiego, 5 listków laurowych, 3 ząbki czosnku

Pieprz, ziele angielskie i czosnek rozetrzeć, wszystkie przyprawy wymieszać. Wodę zagotować z solą i goździkami, po ostudzeniu dodać przyprawy, włożyć golonkę.
Postawić na 2 tygodnie do chłodu, od czasu do czasu przewracać. Golonka przed włożeniem do zalewy musi być doskonal oczyszczona.
Wyjętą z zalewy golonkę opłukać, zalać w szybkowarze wrzątkiem, zamknąć szybkowar i ogrzewać 90 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Teraz szybkowar otworzyć wrzucić oczyszczoną włoszczyznę. Zamknąć szybkowar i ponownie ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Zgłoś 17.11.07 [07:33] Do Golonki

W przepisie na GOLONKE PO POMORSKU jest pewna niedokladnosc, co moze spowodowac uszkodzenie szybkowara. Zelazna zasada dla szybkowarow: musi byc przynajmniej 1 szklanka cieczy, a wiec po wyporcjowaniu golonki, trzeba zostawic szklanke wywaru, albo wlac 1 szklanke wody. Z wywarem danie bedzie smaczniejsze. Pozdrawiam!

Zgłoś 20.11.07 [19:21] Do Leona

I co milczysz, Leonie? Podaj jakis dobry przepis.

Zgłoś 23.11.07 [13:06] paweljan

Witajcie.Pomocy!!!Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty w szybkowarze?podobno to proste,ale?Paweljan

Zgłoś 29.11.07 [19:04] Anus

Tez bym prosila o przepis na bigos w szybkowarze.

Zgłoś 07.12.07 [16:39] SRG

Co tu tak cicho?
tematy chyba się jeszcze nie wyczerpały?

Zgłoś 08.12.07 [07:25] Karusia

http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=288045

Tutaj jest o bigisie z szybkowaru, a raczej o tym, ze w szybkowarze nie mozna zrobic prawdziwego bigosu

Zgłoś 10.12.07 [04:09] SRG

Fakt.
Ale nie umiejsza to przydatności szybkowara. Bigos wymaga innego traktowania. Ekspresowe tempo nie daje takiego efektu. Ale da się zjeść.

Zgłoś 24.12.07 [13:59] daenerys

witam

a czy ktos uzywal szybkowar z lidla? wlasnie taki kupilam za 50zl (!?)
widze ze ceny innych sa znacznie wyzsze... no ale dziala jak nalezy, wyglada tez na dobrze zrobiony, nic mu nie brakuje...

Zgłoś 26.12.07 [21:10] SRG

Faktycznie. To bardzo tani szybkowar.
Gratuluję zakupu. No i niech dobrze służy.
usmiech.gif

Zgłoś 01.01.08 [16:12] anakp

szykuję się właśnie do kupna szybkowaru .... iiii bardzo się ciesze że natrafiłam na tą stronkę - dużo przepisów, dużooo dobrych rad usmiech.gif

wielkie dzieki

Zgłoś 17.01.08 [09:28] NNN

Cieszę się że TY też się cieszysz!
smiech.gif

Zgłoś 14.02.08 [13:21] agawika

mam szybkowar i chicalabym zrobic golabki zna ktos fajny przepis jak to zrobic w tym cudenku??

Zgłoś 15.02.08 [14:57] Lion

@agawika
Jeżeli robiłaś kiedykolwiek gołąbki w zwykłym garnku to zrobisz je też w szybkowarze. Jedyna chyba różnica to że krócej je gotujesz w szybkowarze. Około 1/3 - 1/4 czasu potrzebnego do tradycyjnych potraw. Na dno szybkowara możesz położyć skórę ze słoniny (nie przypalisz gołąbków).
Możesz też dać do nich surowy ryż. Gołąbki możesz zalać wywarem z obgotowywanej kapusty (+kostka rosołowa do smaku)(bądź dwie)
{Jeżeli robisz gołąbki z kapusty pekińskiej to jej nie musisz parzyć i gotujesz je krócej (ryż wtedy trzeba podgotować na twardo)] Miłej zabawy i smacznego.
usmiech.gif

Zgłoś 22.02.08 [13:54] agawika

lion dzieki za odpowiedz i rady ja mam trzy czesciowy szybkowar i nie mam jak ich zalac wywarem bo plyn mam w zbiorniczku a na wierzchu mam dwa plastikowe pojemniczki z dziurkami w spodzie zeby para dochodzila wyzej wiec nie wiem czy one bed dobre robione na parze ale sprobuje ,pozdrawiam

Zgłoś 23.02.08 [02:02] Lion

@agawika
Szybkowar to szczelny garnek do gotowania pod ciśnieniem (autoklaw).
Nie wiem jak nazwać urządzenie które opisujesz. Chyba nie miałem z nim nigdy do czynienia.
A propos.
W szybkowarze też można gotować na parze.
(Może więc kup sobie \"tradycyjny\" szybkowar)
oczko.gif

Zgłoś 06.04.08 [13:10] agniecha78-78

Witam wszystkich!

Tak przypadkiem znalazlam ten watek i mowie zwroce sie o pomoc poniewaz sama posiadam szybkowar od kilku lat ale jakos niemam odwagi go uzywac po tym jak moj sasiad dostal deklem po glowie podobnym urzadzeniem usmiech.gif
szybkowar jest nie za nowy wrecz zabytek kupiony kiedys na rynku made in ZSRR identyczny ja na tej aukcji :
http://allegro.pl/item341367255_szybkowar_spr awny_prod_radzieckiej_6_litrowy.htm

czy macie jakies rady jak tego uzywac, troche poczytalam i niby prosta sprawa ale z waszymi a z mojego to tak samo sie korzysta???
Dzieki za wszelkie odpowiedzi!

Zgłoś 07.04.08 [08:13] aaaa

@agniecha78-78
Podany przez Ciebie link nie wchodzi.
Używając szybkowara trzymaj się zaleceń instrukcji obsługi.
Jeżeli będziesz się bała to nigdy nic w nim nie ugotujesz. Wlej do niego 1l wody zamknij go szczelni i zagotuj ją. Będziesz widzieć jak działa. Odwagi!

Zgłoś 30.04.08 [21:16] aajaa

Ja mam szybkowar Berghoff'a od tygodnia, czytałam wcześniej ten temat i dzięki waszym przepisom dałam radę ugotować obiad bez żadnych problemów. Dzięki wielkie usmiech.gif
Najczęściej gotuję udziec z indyka z jarzynami, taki na wpół rozmrożony udziec (1 kg) bez kości i dwie paczki mrożonych warzyw (nie rozmrożonych)
gotuję 30 min i wszystko jest gotowe do jedzenia.

Zgłoś 08.05.08 [19:42] KK

Szybkowar Zeptera (garnek z pokrywką) właśnie dziś eksplodował u mnie w domu. Ostrzegam używających - działał bez zarzutu przez około 2 lata, ale chyba nie wytrzymał zaworek odpowietrzający. Zrujnowało pół kuchni - cała do malowania, kuchenka, okap i inne naczynia które stały w pobliżu są całkowicie zniszczone. To tylko tak dla ostrzeżenia. Pozdrawiam

Zgłoś 11.05.08 [13:57] szybkowary są wieczne

ale wysiadają przy produkcji żółtanolu który powoli go trawi jak zmywaki i w efekcie BUM!.

Zgłoś 12.05.08 [14:27] znowu takokretyn

swoje chore paranoje przedstawia

jezyk.gif