Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

szybkowar

Czy może mi ktoś pomóc -dostałam szybkowar no i zaczął się problem albo nie dogotowane albo papa !!!!!

16.10.14 [12:03] kropka.

Odpowiedzi

Zgłoś 07.09.09 [21:24] lopik

Ile to kosztuje? Pozdrawiam

Zgłoś 18.09.09 [13:23] qkiz

Witam,
Nie chcę tu robić zbędnej reklamy, ja zakupiłem szybkowar firmy Futura Hawkins na ich sklepie internetowym. Ceny są o wiele tańsze niż np takiego tefala. Można ich znaleźć internecie (wystarczy wpisać w google "szybkowary hawkins"
Co najważniejsze są tam przepisy w pdfie tylko do szybkowarów (ok 250).
Szybkowar sprawuję się wyśmienicie. Ciśnienie wypuszcza się za pomocą specjalnego przycisku. Znakomicie wykonane, szczególne te anodowane.

Zgłoś 29.12.09 [13:36] Lusia

Czy ktoś mógłby wrzucic tutaj przepis na zurek z szybkowara, nigdzie w necie nie moge namierzyć. Widzialam, że tutaj matkażonai chwaliła, że jej wychodzi pyszny. Niech sie ktos podzieli przepisem plizzzusmiech.gif

Zgłoś 21.04.10 [23:05] ketra

witam, cieszę się , że Was znalazłam. ja tez mam szybkowar i jak większośc z Was jestem zadowolona. ciekawe przepisy znalazłam na stronie "Wielkie Żarcie". osobiście polecam pieczeń z szybkowara, właśnie przed chwilą otworzyłam garnek i już polowa zjedzona, pycha. próbowałam też zrobic galaretkę z nóżek, nigdy bym nie pomyślała, że można w szybkowarze a jednak.

Zgłoś 13.12.10 [22:19] IWA

Ile wody trzeba dodac zeby to sie nie przypalilo np.ziemiaki? Pomocy ...

Zgłoś 14.12.10 [15:36] ggg

Witam, posiadam szybkowar firmy Fador inox 18/10. Poszukuję do niego instrukcji, ponieważ moja gdzieś się zapodziała. Proszę o pomoc

Zgłoś 10.01.11 [14:49] agawa

Witam, dostałam szybkowar firmy Sitram niestety bez instrukcji. Czy ktoś nie posiada przypadkiem takiego? Może by mnie troszkę oświecił...

Zgłoś 13.03.11 [10:14] gloria

nabyłam niedawno wymarzony szybkowar Fagor innova, ale nie wiem jak zainstalować w nim to sitko do gotowania na parze, jesgo srednica jest mniejsza od garnka, pewnie ten dodatkowy drucik do tego służy, ale w instrukcji nic nie ma na ten temat. help me, please

Zgłoś 02.05.11 [10:32] Ronatsklep.pl

Hej!
to sitko w szybkowarze Fagor stawia się na tym jak to nazwałaś "druciku" To jest właśnie taki trójnóg który służy jako podstawka

Zgłoś 02.05.11 [10:35] Ronatsklep.pl

.. aha, a jeżeli masz innova in,(czyli zestaw 2 szybkowarów) to w większym garnku nie opadnie sitko na dół, bo jest specjalne zwężenie wewnątrzusmiech.gif

Zgłoś 25.05.11 [11:54] etka

Ja od kilku lat gotuję w szybkowarze i jestem zadowolona,gotowanie w szybkowarze zabiera mi dwa razy mniej czasu niż gotowanie tradycyjne.Naprawdę polecam szybkowar.Jeśli ktoś chce dowiedzieć się jakie ja stosuje czasy gotowanie mogę przesłać na e-maila.Mój e-mail:
eta272@wp.pl w tytule proszę podać szybkowar.Serdecznie pozdrawiam

Zgłoś 23.07.11 [18:29] Gilu

witam wszystkich chciałbym zając zdanie na temat szybkowaru ponieważ w mojej rodzinie są one od ponad 30 lat chyba pierrwszy nieliśmy NRD owski w 1978 r

Zgłoś 23.07.11 [19:59] Gilu

Witam jeszcze raz ! Obecnie jestem posiadaczem szybkowaru firmy Fagor Elegance Rapida ( kupiony w Selgrosie za ok. 150 zł ) 6 l mam go chyba od 5 lat poprzednio miałem rosyjski zakręcany , kubański a wcześniej NRD – owski ( dla nie wtajemniczonych Niemcy wschodnie socjalistyczne ) na przełomie tych lat dużo się nie zmieniło zasada działania jest taka sama – w dalekim skrócie chodzi o temperaturę wrzenia wody a zarazem temperaturę pary wodnej im niższe ciśnienie tym woda wrze w niższej temperaturze tak więc w górach na 8 tysiącznikach woda wrze w temp ok 80 stopni a nie 100 i na odwrót im większe ciśnienie tym woda wrze w wyższej temp. I tak w szybkowarze wytwarza się duże ciśnienie ponieważ jest garnkiem hermetycznym o kontrolowanym ujściu pary dzięki temu temperatura gotowania podwyższa się od 120 do nawet 160 stopni C stąd szybkie gotowanie. Co do gotowania nie wyobrażam sobie życia bez szybkowara . Ważna zasada możesz gotować kilka rzeczy razem na parze np. buraki ziemniaki i marchewkę wszystko na 2 stopniu ( jeżeli buraki i ziemniaki pokrojone są tak by były wielkości jajka ) przez 6 min to para nie przenosi smaku i zapachu tak więc każde z tych jarzyn będzie smakowało tak jak by było gotowane na PARZE oddzielnie można na wierzch położyć pierś z kurczaka i w 6 min masz gotowy dietetyczny obiad. Szybkowar doskonały jest do pieczeni, zrazów wołowych, golonka w 30 – 35 min gularz z serc wołowych niewątpliwie chyba najtwardsze z mięs, w normalnych warunkach gotuje się 3 - 4 godz. tu wystarczy 1 godzina zgadzam się z wieloma wypowiedziami na tym forum ale na kilka rzeczy chciałbym zwrócić uwagę
1. Do 7 min gotowania na parze wystarczy nieco ponad ½ szklanki wody – jak ktoś pisze że wlewa pół szklanki wody i gotuje 50 min to uwielbia spaleniznę
2. Do gotowania marchewki nawet szklankę ponieważ podczas gotowania marchewka puszcza trochę słodkiego soku i pod koniec gotowania pachnie palonym cukrem ( zupełnie mieka 5-6 min, al dente 3 min na 2 stopniu )
3. Ktoś pytał po co dwa stopnie gotowania – są bardzo istotne na pierwszym stopniu jest niższe ciśnienie więc niższa temp gotowania i w ten sposób można dłużej gotować istotne jest to przy warzywach delikatnych np. kalafior na 2 stopniu od momentu syczenia gotuje się go 1 minutę po 2 kalafior jest rozgotowany i zmienia barwę na lekko ziemistą a na 1 stopniu gotuje się 2,5 min i ma się biały i ugotowany mięki, al dente 1 do 1,5 min
4. Ja osobiście gotuje na dosyć ostrym ogniu – przez ponad 30 lat żaden z szybkowarów nam nie wybuchł pamiętajcie że każdy wyposażony jest w zawór bezpieczeństwa
5. Bezpiecznie jest napełniać szybkowar przy gotowaniu zup do 2/3 max ¾ wys. szybkowaru i trzeba zwrócić uwagę jaką zupę się gotuje ( grochówka – silnie pieniąca poziom niższy rosół wyższy )
6. Jak robię gularz lub pieczeń to podsmażam w szybkowarze po opieczeniu dolewam szklankę wody i gotuje gularz max 12 min a pieczeń 1kg 2 szklanki wody i 25 min na 2 stopniu
7. Leprze są szybkowary nie aluminiowe ( warzywa po zetknięciu z aluminium tracą dużo witamin – ale jest na to sposób wkładka do gotowania pyz na parze ze stali nierdzewnej i tylko zadbać o to by nie dotykały boków szybkowara – ale przy gotowaniu zupy jarzynowej już się nie da
8. Ostatnio w IKEII kupiłem koszyczki do gotowania na parze do którego sprzedają garnek ten największy, kosztowały po ok. 10 zł zaletą ich jest to że pasują po uprzednim wyrwaniu haczyków służących do zawieszenia koszyczków na brzegu garnka trzy szt. Do mojego szybkowara ( wysokość szybkowara 16 a średnica 22 cm ) są ze stali nierdzewnej mają uchwyty by je wyciągnąć i nie potrzeba dołączanych do tego celu haczyków jarzyny są oddzielnie i nie brudzą mi się ziemniaki od buraków na czerwono ( jeżeli w pobliżu nie ma mena który by wyrwał haczyki to w tym wypadku jak się pokombinuje wchodzą dwa koszyczki - może to również wystarczy )
9. Z mojego doświadczenia czas GOTOWANIA ( bo wszędzie jest taki sam czas przygotowania ) skraca się 4, 5 krotnie a w przypadku jarzyn 10 krotnie i przede wszystkim zdrowiej
10. Może komuś przeszkadzać w przypadku gotowania na parze np. małe zasolenia ale ziemniaki smakują inaczej i zdecydowanie lepiej niż gotowane a jeżeli konieczne delikatnie można posolić na talerzu Ja solę ok. jedną małą szczyptę soli na cały talerz moja żona wcale
Życzę smacznego i proszę się tego wspaniałego urządzenia nie bać tylko używać
W razie pytań służę pomocą
Pozdrawiam Gilu

Zgłoś 03.11.11 [13:07] mezzopiano

Witam was wszystkich serdecznie usmiech.gif

świetnie, że jesteście bo przynajmniej dużo się dowiedziałam na temat gotowania w tym urządzeniu usmiech.gif
mam go od dzisiaj- zrobiłam próbę bez jedzenia aby opanować sprzęt.

Proszę o potwierdzenie jeśli wszystko jest dobrze:
wlałam wodę, zamknęłam gar, nastawiłam na maksa (mieso) oraz na najwyższy ogień. Po chwili zaczęła się wydobywać para i ruszać taki czerwony guziczek. Zmniejszyłam ogień. Po czasie nastawiłam na wydobywającą się parę a gaz wyłączyłam - czerwony guziczek opadł nic się nie działo i otworzyłam.

Czy ten czerwony guziczek przez którego wydobywa się para ma się tak ruszać a ta para ma tak wylatywać podszas gotowania?
proszę o odpowiedz usmiech.gif

Zgłoś 04.11.11 [21:24] kris0675

jaki szybkowar byl za 210 zł z fagora pytam kreski??

Zgłoś 05.11.11 [14:08] kris0675

kreska gdzie kupilas szybkowar jesli mozna wiedziec daj linka

Zgłoś 10.01.12 [12:36] kuchareczka23

od niedawna jestem użytkownikiem szybkowaru i muszę powiedzieć szczerze, że nie mogę sie nadziwić!!!!! początkowo nie byłam aż tak chętna do kupowania szybkowaru ale dałam się przekonać mężowi i teraz nie żałuje!!! Wybraliśmy szybkowar firmy HAWKINS linii futura 4L i był to chyba jeden z moich najlepszych zakupów. Warzywa gotują sie koło6 min mięsko - nawet nie wiem kiedy smiech.gif szybko samcznie i strasznie oszczędnie

Zgłoś 19.02.12 [20:41] lady

Kropka. (basik12@op.pl)

Z przepisu na fasolkę chętnie skorzystam .....interesuje mnie duszenie wołowiny w kawałku.... żeby było na chleb i do drugiego dania ...jeśli masz taki przepis chętnie skorzystam ....

W programie 'ewa gotuje' bylo 1,5 kg wolowiny na pół, warzywa, 4 szklanki wody i 20 minut gotowania w szybkowarze lub 1,5 godziny w garnku

Zgłoś 27.03.12 [19:54] Ewa50+

Czy ktos gotowal buraki w calosci? Nie wiem jak dlugo aby byly dobre do tarcia. Dopiero sie ucze gotowac w szybkowarze.

Zgłoś 21.04.12 [20:59] roxy

witam wszystkich;przeczytalam wszystkie wypowiedzi,bardzo cenne dla mnie;mam szybkowar marki seb acticook,i na przyklad kalafior w rozyczkach gotowany na parze w przepisie bylo 4 minuty,ale byl calkiem twardy,tak samo marchew z cukinia w przepisie 7 minut i tez dogotowywalam,dzis gotowalam fasolke szpar.ale w wodzie przez 5 min ibyla rozciapana,co jest nie tak,pomozcie prosze

Zgłoś 23.02.13 [11:58] Asia 1

Kupiłam szybkowar 7L zapłaciłam około 990,0 zaczełam w nim gotować, bigos przypalony chociaż wody było dużo, mielone mięso drobiowe z marchewką przypalone, woda było dużo nie mam pojęcia dlacego mięso się przypaliło, kasza przypalona smród na cały dom, jedynie zupy się nie przypalają. Proszę o poradę nie wiem co robię żle.

Zgłoś 02.04.13 [21:54] gość

Masakra z trzy godz temu wybuchł mi szybkowar fagor.najpierw huk biało w kuchni od pary gra wystrzelił na podłogę rączka od niego w kawałkach zupa całą wystrzeliła pod ciśnieniem kurcze wszystko w zupie dobrze ze nikogo nie było w kuchni bo gra zabilby albo para poparzyla

Zgłoś 02.04.13 [21:57] gość

Mial4 lata nigdy nic się nie psulo.fajnie się notowano ale boję się kupić kolejny.niby zabezpieczenia ale zupa wyleciała a pokrywa się nie otworzyła chyba przez gumę w pokrywie bo wyszła kawałek

Zgłoś 22.04.13 [17:06] Tajlandia

A jaki masz szybkowar? Ja mam taki jak pod linkiem (http://www.stylowazastawa.pl/produkt/8303/szy bkowar_6_l_vital__x.html ) i nigdy nie miałam problemu z niedogotowanym jedzeniem. Nawet na początku mojej "przygody" z gotowaniem w szybkowarze. Może nieszczelnie go zamykasz albo za krótko, mimo wszystko, gotujesz?

Zgłoś 09.03.14 [09:08] gość

jedzenie z szybkowaru nie dosc ze zdrowe to jeszcze szybko gotowe usmiech.gif dostałam to urządzenie marki philipiak od mojej mamy i jestem jej mega wdzieczna za ten prezent usmiech.gif

Zgłoś 13.03.14 [09:47] gość

Ja mam pytanie, czy ktoś posiada szybkowar marki Philipiak? Sprzęt kuchenny tej firmy jest coraz bardziej popularny i też słyszałam dużo pozytywów. Może ktoś byłby uprzejmy i wypowiedział się na ten temat?usmiech.gif
Dzięki!

Zgłoś 15.03.14 [18:26] gość

ja posiadam ogólnie kilka produktów marki Philipiak, głównie garnki usmiech.gif . Nad szybkowarem się zastanawiam, ale przyznam szczerze, że nie bardzo wiem, jak się z tym obyć usmiech.gif

Zgłoś 03.04.14 [19:40] admete

W szybkowar warto zainwestować , musi być dobry ,to powinien być jednorazowy wydatek na całe życie.Jak dla mnie to bezpieczeństwo jest najważniejsze i lepiej już kupić od takiego producenta który specjalizuje się w produkcji szybkowarów od kilkudziesięciu lat i jego szybkowary posiadają atest bezpieczeństwa .Zawsze można dokupić części . Fagor- Mastercook ogłosił upadłość ,więc serwis będzie wkrótce nie dostępny Teraz ostatnio zrobiły się modne i wszyscy tani producenci ,zrobili się nagle specjalistami od szybkowarów . .Moje typy to porządne niezawodne niemieckie firmy z tradycjami np WMF .Fissler , Silit itp. Czasami można dostać nowe za pół ceny na allegro,tablicy itp. Trzeba szukać . Ja mam stary niemiecki który ma już ok.40 lat nie wyobrażam sobie jego braku. ,dostałam po babci,ale przymierzam sobie kupić już nowszy model ,wygodniejszy w obsłudze . Bo prawda jest taka,że każda kobieta powinna mieć w domu ,szybkowar ,zmywarkę i suszarkę bębnową do ubrań . Pozdrawiam

Zgłoś 24.05.14 [18:07] Szybko Szybkowar

Zapraszam na mojego bloga o gotowaniu w szybkowarze
www.szybkoszybkowar.com
Korzystam z garnków firmy Fagor. Na blogu opisałam obsługę szybkowaru w zakładce O szybkowarze, jak również zalety gotowania w nim i przepisy. Zapraszam Was serdecznie!

Zgłoś 16.10.14 [12:03] Ania333

Kiedyś natknęłam się na twojego bloga zupełnie przypadkiem. Jest naprawdę godny polecenia. Podziwiam za pasję i włożoną pracę.
Ja w domu też gotuję w szybkowarach Fagor, choć nie są one już dostępne na rynku - chciałam jakiś czas temu dla mamy kupić . Jedynie części zapasowe np. uszczelki znalazłam - może ktoś skorzysta http://www.ronatsklep.pl/czesci-do-szybkowaro w ,185.html?aFilterAttributes[0][20]=1 A obecnie to raczej Tefale królują i pewnie marketowe tez maja wielu zwolenników ze względu na cenę.
A blog naprawdę super, można się wiele dowiedzieć, nauczyć i wszystko pokazane ładnie, profesjonalnie i tak że nawet wyjątkowy laik da radę gotować w szybkowarze oczko.gif