Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Tahini

Czy ktoś może mi pomóc w przygotowaniu sosu tahini? Wiem, że robi się go głównie z ziaren sezamowych a w smaku przypomina chałwę, please...

Zgłoś 23.09.16 [16:55] Zuela

Odpowiedzi

Zgłoś 14.04.04 [17:23] emgie

ja znalazłam cos takiego w necie, ale nie wiem czy o to chodzi:
\"1 szkl. ugotowanego garbanzo cieciorki lub, 1 szkl. lekko uprażonego na patelni sezamu, 1 łyżka soku cytrynowego, sól, 3 łyżki oleju i jeśli to konieczne trochę mleka sojowego lub przegotowanej wody. Wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze\"

Zgłoś 14.04.04 [17:52] Zuela

Ten przepis też znalazłam, ale mi chodzi o jego słodką odmianę - jak płynna chałwa. Dzięki w każdym razie usmiech.gif Może ktoś zna się na przepsiach kuchni tureckiej, bo własnie w Turcji objadałam się tą pychotką usmiech.gif

Zgłoś 14.04.04 [19:34] emgie

w takim razie coś takiego. jest tureckie i z tahini, ale płynne tak jak chciałaś oczko.gif

\"1/4 cup (60g) tahini (sesame butter)
1/2 cup (120mL) water
1 tsp (5mL) freshly squeezed lemon juice
Dash salt
2 cloves garlic, minced (more to taste)

Directions
Mix all ingredients well. Tahini may be solid and take some time to become mixed with water. Add more water if a thinner sauce is desired.
Serve at room temperature over vegetables, rice or pasta.\"

Zgłoś 14.04.04 [19:34] emgie

aha, sorki ze po angielsku, ale na polskich stronach tego juz nie znalazłam usmiech.gif

Zgłoś 14.04.04 [22:09] Zuela

no i właśnie cały numer polega na tym "1/4 cup (60g) tahini (sesame butter)
jak TO zrobić usmiech.gif

Zgłoś 15.04.04 [01:53] emgie

wiesz zaintrygowało mnie to Twoje masło oczko.gif musze go spróbowac...
wiele przepisów ma w składzie ten czosnek, ale znalazłam coś takiego:
\"2 tablespoons sesame seeds
1/2 teaspoon sesame oil
1/4 teaspoon salt
1/4 cup tepid water

ponoc to jest klasyczny, ale mozna do tego dawć np. miód i wtedy bedzie słodszy.

poszperam jeszce bo sama jestem bardzo ciekawa.
uwielbiam małso orzechowe wiec i to pewnie bedzie pyyyycha. a z Turcji tego nie pamietam..... :

Zgłoś 15.04.04 [18:16] Zuela

a w Turcji to oni polewają tym prawie każdy deser!!!

Zgłoś 15.04.04 [20:25] emgie

hmmmmm.... pamietam ich przepyszne ciasteczka i inne takie słodkosci... faktycznie były czymś nasączane, możliwe ze tahihi usmiech.gif choć nie zdawałam sobie sprawy ze to moze być to. usmiech.gif raczej myslałam, ze to miód taki lejący usmiech.gif

Zgłoś 16.04.04 [07:42] zuela

Tahini ma wygląd lejącej chałwy a mówiąc bardziej obrazowo krótko jak krowi placek (tylko nie taki gęsty) usmiech.gif

Zgłoś 01.06.04 [11:59] dobrota

Witam wszyskich ! Czytuje Was regularnie, znacznie rzadziej sie udzielam, ale czasami gdy widze, ze moge pomoc....To bylo badzo proste - istnieje strona - homecooking, cos jak nasz poradnik domowy, ale koncentrujacy sie na kuchni. I tam przeczytalam :Tahini is a paste made of ground sesame seeds which is used in many Near and Far East recipes. You can purchase it prepared in most markets, but it's easy enough to make your own. Just try this homemade tahini recipe.
Czyli - Tahini to pasta ze zmielonych ziaren sezamu, uzywana w kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu, powszechnie dostepna, ale I TU UWAGA - bez problemu mozna ja zrobic w domu. Wyprobuj domowy przepis na tahini. Zastrzegam, ze nie probowalam - kupuje gotowe, ale moze kiedys...
Skladniki
2 lyzki ziaren sezamu
1/2 lyzeczki oleju sezamowego
1/4 lyzeczki soli
1/4 szklanki letniej wody

Wykonanie:
W blenderze utrzej ziarna sezamu . Dodaj olej sezamowy, sol i ucirajac wlewaj powoli wode. Mieszaj do uzyskania jak najgladszej pasty.

Z proporcji tej uzyskasz 1/2 szkl tahini
Uwaga: Ziarna sezamu szybko traca swiezosc. Jelczeja ( tu brak polskich znakow, ale licze na Wasza inteligencje i wyobraznie) Upewnij sie, ze uzywasz swizych. Po otwarciu opakowanie - uzyj jak najpredzej przechowywujac w ciemnych pomieszczeniu, najlepiej zamkniete w pudelku bez dostepu powietrza.
Duzo jeszcze moglabym pisac. O magnezie, wapniu ( jest go tu bardzo duzo), bialku i witaminach. To wszystko tu jest. |Ale pewnie macie dostep do tego typu informacji. Tj wplyw spozywania sezamu na nasze zdrowie - troche to nie bardzo brzmi. Napiszcie czy chcecie wiedziec o takich rzeczach.

Zgłoś 05.06.04 [01:53] eco

Witaj Dobrotko!! Mysle ze byloby super wiedziec jakie skarby kryja sie w tym sezamie i w jaki sposob mozemy nimi wzbogacic nasza dieteusmiech.gif A wiec : Sezamie otworz sie ! usmiech.gif niech Dobrotka bedzie twoim............. Alebaba usmiech.gif
A ja w miedzyczasie podam przepis na zupe minestrone z tahina oczywiscie usmiech.gif
Pociete w drobna kostke lisciaste selery, cebule, marchewke i czosnek podsmazamy w garnku na oliwie przez 5 minut.
Dodajemy ziola takie jakie mamy pod reka, choc oregano chyba obowiazkowo....
Calosc zalewamy warzywnym rosolem, dodajemy pociete w kostke pomidory ( moga byc z puszki jak sie spieszymy).
Dodajemy takze puszke czerwonej fasoli i puszke ciecierzycy.
Calosc gotujemy przez 20 minut i gdy zupa jest juz gotowa, juz na talerzu, polewamy ja tahina i posypujemy parmezanem......

Zgłoś 11.11.05 [21:13] MARYSIA

1/4 filiżanki (60g) tahini (sezam masła)
1/2 filiżanki (120mL) woda
1 tsp (5mL) świeżo ściśnięty cytryna sok
Uderzenie soli
2 goździki czosnek, siekany (bardziej smakować jak )

Kierunki
Mieszają wszystkie składniki dobrze. Tahini może być stały i bierz jakiś czas zostać mieszany z wodą. Dodawaj więcej wodę jeśli cieńszy sos jest pożądany.
Służ w pokoju temperatury przez roślin, ryżu lub makaronie."

NIE JESTEM ORŁEM W ANGIELSKIM ALE TYLKO TYLE MAM NADZIEJE ZE POMOGŁAM usmiech.gif

Zgłoś 06.12.05 [11:38] zuela

Właśnie do deserów musi być sos moim skromnym zdaniem raczej bez czosnku i soli, co??? I o taki mi chodzi...

Zgłoś 21.07.06 [13:34] Hoacyna

Znalazłam niedawno w internecie ciekawy przepis na przygotowanie samego TAHINI.

Składniki:
- 4 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Sezam wysypujemy na aluminiową brytwankę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200C) na około 10 minut, dopóki nie poczujemy aromatu podobnego do chałwy (nie wolno dopuścić aby sezam zbrązowiał). Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy aż sezam ostygnie, po czym miksujemy go z 1/2 szklanki oleju słonecznikowego.
Po osiągnięciu konsystencji pasty przelewamy tahini do słoika. Można przechowywać go w ten sposób kilka miesięcy w lodowce.

Zrobiłam tahini wg. tego przepisu i jako radę dopisuję, że trzeba dać nieco więcej oleju niż w przepisie podano. A jeżeli nie przypali się sezamu, tehini jest wyśmienite usmiech.gif

Zgłoś 29.08.09 [13:42] Pocahontas71

A ja tahini po prostu kupuje. Sprzedaja to gotowe w plastikowych pojemnikach w Egipcie i Izraelu, zapewne tez i w pozostalych krajach arabskich.

Zgłoś 30.03.12 [20:20] salegamine

10 łyżek sezamu uprażyć na patelni, uważać, aby nie spalić,
przełożyć do blendera, zmiksować z 2 łyżkami oleju, i 2 łyżkami oleju sezamowego albo arachidowego.

Zgłoś 06.05.12 [17:36] Rivka

właśnie zrobiłam sos na podstawie przepisu
4 szklanki sezamu + 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Sezam wysypujemy na aluminiową brytwankę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200C) na około 10 minut, dopóki nie poczujemy aromatu podobnego do chałwy (nie wolno dopuścić aby sezam zbrązowiał). Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy aż sezam ostygnie, po czym miksujemy go z 1/2 szklanki oleju słonecznikowego.
Po osiągnięciu konsystencji pasty przelewamy tahini do słoika. Można przechowywać go w ten sposób kilka miesięcy w lodowce.

Dodałam olej rzepakowy bo tylko taki miałam i moja podpowiedz brzmi: jeśli chcemy uzyskać słodki płynny krem chałwowy to do blendera polecam dodac 5-10 łyżek ( wg upodobań) brązowego cukru. Czegoś tak pysznego dawno nie jadłam.

Jak będę robić tahini na pikantno to też zdam relacje

Zgłoś 13.05.15 [15:04] gość

Ja masło tahini kupuje gotowe - http://www.sklepzezdrowiem.pl/tahini_naturaln e.html. To jak dla mnie maidealny smak i uwielbiam je usmiech.gif

Zgłoś 23.09.16 [16:55] gość

Słodki sos chałwowy wyjdzie po dodaniu miodu. Co do proporcji, to trzeba wedle upodobań, próbować i ew. dodawać więcej. Później można spróbować jeszcze z mlekiem kokosowym