Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

TAJEMNICA KFC

hej!
mam pytanie...jak zrobić udka kurczaka 'ala KFC???
bardzo prosze o pomoc.!
oczywiscie najlepiej wersja pikantna usmiech.gif
pozdrawiam!

Zgłoś 03.08.15 [02:16] elpi

Odpowiedzi

Zgłoś 19.06.04 [10:44] ghjjj

zrobilam tak ,pieknie zrumienione a w srodku surowe

Zgłoś 19.06.04 [14:41] bromba

Nie do wiary! Jeszcze jakieś pretensje smiech.gif
Nigdy nie miałam kurczaka surowego po takim wykonaniu, przepis jest sprawdzony przez wiele osób, no, ale jesli wy całego kurczaka wrzucacie, nie moja to winausmiech.gif
Napisałam wyraźnie - dzielę udka na 2 części, można je podzielic na jeszcze mniejsze a jednak najlepiej smakują skrzydełka w takim wykonaniu.

Zgłoś 19.06.04 [17:29] Blue7

Znajomy zapieka filety rybne w ciescie, bylam zdumiona jakie to dobre wychodzi. Podejrzewam, ze udka z kurczaka moga byc rownie smaczne usmiech.gif

Zgłoś 20.06.04 [10:43] emgie

Cypis chyba pomysliłes KFC z Mc\'Donaldsem. to co sie je w KFC wyglada i smakuje jak kurczak, chociaż tyle dobrego. zinger jest najlepszy. A co do przepisu Bromby to jadłam takiego kurczaka i wszystko było ok! usmiech.gif dobrze usmazony, żadnych krwistych kawałków, lae one nie mogą być oczywiście zabyt duże.

Zgłoś 20.06.04 [20:23] Nalle

Nie ma takiej możliwości, żeby smażony na GORĄCYM, GŁĘBOKIM oleju kurczak był w środku surowy - sama nie raz w ten sposób go robię. Chyba, że ktoś nie zrozumiał, co to znaczy głęboki olej...
Chodzi oczywiście o smażenie np. we frytkownicy a nie na patelni!

Zgłoś 07.07.04 [12:48] Asia

Te udka są wyfiletowane?

Zgłoś 08.07.04 [09:59] MaryNata

Przepis jest super, a do tych czepialnskich, to kto widział w KFC całe udo? Oni to wszystko własnie tak porcjują, żeby kawałki były mniej więcej jednakowe. A w ogóle to najlepsze są skrzydełka podzielone na trzy (najmniejszy kawałek niekoniecznie, bo tam mało mięcha, ale mam wśród przyjaciół amatorkę tych końcówek właśnie). Ja te części skrzydła obtaczam jescze w płatkach kukurydzianych bardzo potłuczonych (ale nie zmielonych) i wychodzi re-we-la-cja.

Zgłoś 08.07.04 [10:38] maga

Mam fatalną informację dla fanów \"końcówek kurzych skrzydełek\". Otóż jeść się ich absolutnie nie powinno, ponieważ tam właśnie są wstrzykiwane antybiotyki. Teraz nic do końca zdrowe nie jest, ale jeśli wiadomo czego unikać...
Nie zabijajcie posłańca oczko.gif Nie lubię przekazywać złych informacji smutas.gif Też lubiłam te części skrzydełek...

Zgłoś 08.08.04 [15:40] Kais

a jak się robi marynatę do kurczaka o której w przepisie

Zgłoś 09.08.04 [03:43] ZAFIR

Tajemnica chrupkosci panierki kuraczaka KFC polega na tym ze nie
robi sie go w klasycznym ciescie tylko optacza sie go w pokruszonych platkach kukurydzianych.

Bardzo smaczne rowniez i w domu...

Zgłoś 13.08.04 [12:35] redkolor

Tak !!! od całkiem niedawna używam do panierowania pokruszonych płatków kukurydzianych polecam wypróbować usmiech.gif

Zgłoś 13.08.04 [13:56] Agata S

mam pytanie dotyczące tego obtaczania w płatkach: tzn. jak dokładnie? mąka, jajko, płatki?

Zgłoś 15.08.04 [23:54] Dynka

Kuchcia sorry ja tych przepisów nie wypróbowałam dostałam je od dziewczyny ze Stanów jako autentyczne i podałam, jest to też jej tłumaczenie , ale jeżeli poszło coś nie tak to przepraszam.

Zgłoś 18.08.04 [13:33] Agata S

Tak mi teraz przyszło do głowy, że jak robię kurczaka w cieście naleśnikowym z mąką kukurydzianą, to przed otoczeniem w cieście ja te małe kawałki kurczaka osobno podsmażam, bo bez tego to się rzeczywiście w środku nie upieką. Więc może w tym przypadku też tak trzebausmiech.gif

Zgłoś 09.02.05 [11:24] daria06.08

Powiedzcie jak zrobic pyszne naleskini takie jak w KFC ! Te co dodaja do longerów lub twisterów tam ! Prosze o pomoc z góry dziekuje usmiech.gif

Zgłoś 09.02.05 [12:50] Papcio

Podaję przepisy na skrzydełka. Ja robiłem według wszystkich, ale w wersji z lekkim podgotowaniem ich. Skrzydełka dziele na trzy części, gotuję dokładnie 7min, i panieruję przeważnie według drugiego przepisu i są pyszne a i jeszcze mam zupę z wywaru. Ostatnią część skrzydełka to mój pies dostaje oczywiście jej nie smażę. Dlaczego 7min? Wyszło mi z praktyki, są niedogotowane i ładnie się smażą nawet na patelni.
Uwaga dla tych co obrażają innych.
Nikt nikomu nie karze nic robić. Dlaczego MY tacy jesteśmy? Aby tylko przyłożyć, obrazić pokazać na co nas stać. Mnie też wiele przepisów nie odpowiada co nie oznacza, ze sę złe.
=====================================================
Kentucky Fried Chicken

1 1/2 szklanki przesianej maki
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 szklanki mleka
pieprz

Bierzemy kurczaka. Dzielimy na porcje. Gotujemy je na parze,
ale tak, żeby nie ugotować do końca. Odsączamy i odstawiamy na
jakiś czas w chłodne miejsce. (można na cala dobę) Przygotowujemy
panierkę z jajka, które roztrzepujemy z mlekiem, a następnie
dodajemy mąkę i roztrzepujemy na jednolita masę. Dodajemy proszek
do pieczenia (w Ameryce proszek do pieczenia ma inny skład niż w
Polsce, ciekawe, czy to wpływa na smak?), przyprawiamy solą i
pieprzem (i czym kto chce, np. glutaminianem). Kawałki kurczaka
moczymy w tym cieście i smażymy w głębokim tłuszczu (typu Planta)
w temperaturze 200 stopni C. na zloty kolor. Do smażenia
najlepiej użyć elektrycznej frytownicy, jaka można kupić w
sklepach z AGD.

Magda B. i jej skrzydełka

Panierka KFC jest opatentowana tajemnica Pułkownika Sandersa i
jego firmy. Bardzo się chwalą tym \"21 secret ingredients\". Nikt
ich jeszcze nie podrobił, ale ogólnie można dojść blisko
następująco:

0,5 szklanki mąki
1 łyżka czerwonej papryki
1 łyżka vegety (czy to tak się nazywa? taki rosołek sproszkowany)
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczkę mieszanki ziołowej
(tymianek, oregano, rozmaryn, majeran)

Kurę pokroić na kawałki, umyć i troszkę osuszyć, ale powinna
być dość wilgotna. Do dużego worka plastikowego wrzucić przyprawy
i mąkę, wymieszać. Dodać kurę i podrzucając w tym woreczku,
miesząc aż się wszystkie kawałki dobrze pokryją mieszanka. W
dużym, ciężkim garnku lub patelni rozgrzać 1 cm oleju. Na to
układać kurę, zmniejszyć ogień i smażyć po obu stronach, aż w
najgrubszym miejscu będzie biała. Ja przykrywam patelnie siatka,
aby nie pryskało, i na te siatkę kładę jeszcze kawałek ręcznika
papierowego. Najlepsze, gdy podawane z jakąś surówka.

CHRUPIĄCY KURCZAK.

Prawdziwe KFC we własnym domu. Smakowite zarówno na ciepło jak
i zimno.

Potrzebne nam będzie:

* 1 kg piersi z kurczaka
* 150 g mąki
* 3 jajka
* pół szklanki mleka
* ok. 2 szklanki bułki tartej
* ok. 2 szklanki rozgniecionych zwykłych płatków kukurydzianych
* ok. pół litra oleju
* przyprawa do kurczaka Kamisu (żadna inna!)
* sól, pieprz, słodka papryka

Kurczaka kroimy w kawałki, nacieramy solą, pieprzem, przyprawą,
papryką i wkładamy pod przykryciem do lodówki na 24 godziny.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe (przepis jest mój, ale możesz
zastosować swój wypróbowany przepis, byle ciasto było dość
gęste). Mąkę wsypujemy do miski, dolewamy stopniowo mleko,
dorzucamy po jednym jajku, miksujemy, przyprawiamy tą samą
mieszanką co kurczaka. Olej mocno rozgrzewamy na głębokiej
patelni. Mąkę i płatki dokładnie mieszamy, powinny być w
proporcji 1:1. Podając ilość płatków mam na myśli już pokruszone.
Z jednej szklanki całych wychodzi troszkę mniej niż pół szklanki
pokruszonych. Najlepiej je pokruszyć w plastikowym woreczku.
Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście naleśnikowym, obtaczamy w
panierce i smażymy z obu stron na złoty kolor. Jeśli robimy to
danie dla dzieci, możemy włożyć usmażonego kurczaka w
hamburgerową bułkę dodając sałatę, majonez, pomidor... Dziecka
będą zachwycone. Gotowe!

Zgłoś 19.02.05 [13:57] BARBARA KRYSTYNA

Przeczytałam wszystkie przepisy i napewno będę je próbować.Dam znać jak mi poszło.

Zgłoś 19.02.05 [14:17] Yuri

Mnie tylko korci jedna rzecz...
Zauważmy... Z najlepiej chronionych oddzialów Microsoftu, wypływają systemy operacyjne wiele miesięcy przed premierą. Z naszego rządu lista Wielsteina. Ze Skotlandyardu tajemnice narodowe, które rozpropagowywuje sie w internecie... A jeszcze nikt nie wykradł przepisu na panierkę...
Może złużmy się jakieś kilka tys. ;P Złoty i sciągniemy jakiegoś kucharza na złą drogę... No niech ktoś puści teen przepis w obieg!
To wynalazek którym ludzkość powinna sie dzielić!
A może oni czekają na Nobla? jezyk.gif

Zgłoś 19.02.05 [14:22] BARBARA KRYSTYNA

PAPCIO W ostatnim przepisie chyba zakradł się błąd Panierka powinna być mieszanką płatków kukurydzianych i bułki tartej .Mam rację ?

Zgłoś 19.02.05 [14:24] BARBARA KRYSTYNA

Masz rację w Polsce wszystko jest do kupienia!

Zgłoś 19.02.05 [20:14] ziółko

moim hobby jest rozszyfrowywanie różnych mieszanek przyprawowych, nad tym jeszcze nie siedziałem, ale kiedyś jadłem te udka (bo musiałem). Spróbójcie użyć zamiast mąki takiej czy siakiej suszonych płatków ziemniaczanych (oni ich użwają bo robią wszystko z gotowców).Te płatki doskonale można zastąpić zwykłymi tartymi kartoflami.

Zgłoś 19.02.05 [22:24] Papcio

BBARBARA KRYSTYNA - Tak, masz rację trzeba pomieszać, to są przepisy nie moje. Tylko korzystałem z nich. Ale i tak w sumie moi lubią usmażone bez udziwnień., a ja lubię eksperymentować, i nieraz sam muszę zjeść! Taka jest dola „wynalazcy\" HI! Jak jedzą - to wszystko OK!
Smacznego!

Zgłoś 26.02.05 [09:25] hirek

Ci w KFC dostają gotową panierke z fabryki - to cos jak FIX knora i nic nie wymyslicie.Mnie bardziej interesuje ciasto z PIZZA HUT. Moz ktoś cos wie??

Zgłoś 26.02.05 [09:29] hirek

a ta ksiazka o ktorej pisze emigrantka jest dostepna na Emule jak by ktos chciał

Zgłoś 27.02.05 [01:42] emigrantka

Hirek z Pizza Hut tez nikt nie wymyśli ,tak jak już pisałam moja tesciowa tam pracuje i nigdy nie widziała jak się ciasto robi , dostają po prostu codziennie gotowe ciasto , i tak samo pewnie jest w Polsce .
a

Zgłoś 11.03.05 [15:11] ja

czy ktoś się może orientuje w jaki sposób jest robiona w KFC kukurydza?

Zgłoś 19.03.05 [18:25] cfk

kukurydza? oczywiscie 30minut w wodzie, potem w woreczek i wlewasz roztopione maselko...

a panierka do kury: zadnych platkow kukurydzianych!!! co za bzdura, az sie plakac chce... nie moge zdradzic niestety tajemnicy bo mi biznes padnie

Zgłoś 23.03.05 [19:36] MiKrUsIK

Jak sie tak was słucha to az jest mi miło nie wiem czemu ale a jakoś tak.ja bym chetnie tylko jadła ale mam problema bo ja tylko dobrze gotuję w domuu i to ode mnie oczekuja tych dań.podejrzewam że macie dwadzieścia parelat lub wiecej ja mam 12 mozecie wierzyc lub nie ale umiem gotowac praktycznie wszystko,a własnie najlepiej mi wychodzą kuraki usmiech.gif .moja babcia ma hopla bo tak samo mówi kurczaki szkodzą bo są karmionye tym i owym,ale czy coś mamy teraz ,,normalnego??,, mamy nawet sztuczny chleb....:-/.podam wam przepis na ,,kurczaka panieroawnego na sałacie,, za którym przepada cała moja rodzina i ja .
,,kurczak panierowany na sałacie,,
składniki:
4 piersi z kurczaka
sól czosnkowa i zwykła
wegeta
bułka tarta ,mąką,olej
4 jajka ,2 łyzki stołowe soku z cytryny
sosjezyk.gif ół jabłka, pół cabuli, 2 korniszony
2 łyzki stołowe majonezu i musztardy
sól pieprz
przyrządzenie:
piersi z kurczaka pokroic na kwadraciki posolic ale nie przesadzac tak samo ,,solic,, sola czosnkową i wegetą.potem obtoczyc w mące w jajku które składa się z 2 żółtek i jednego pełnego jak i soku z cytryny wszystko to roztrzepac i obtaczac w nima potem w normalej bułce.no i smażymy aż sie zarumieni i bedzie ładnie pachniec przyprawami.teraz sos siekamy drobniutko cebule jabłko i korniszony,mieszamy w tym samym naczyniu majonez i musztardę.solimy i pieprzymy tak po szczypcie.na sam koniec dajemy duże naczynie listki sałatyzielone opłukane i wysuszone i ,,wysypujemy,, kotleciki mozna od razu pola sosem lub dac osobno.UWAGA! kotleciki muszą by malutkie bo jak dasz duże to stracą swój smak w przyprawach.smacznego życzy firma udław się...to naprawdę dobre jest zwłaszcza z frytkami i z kapusta pekińską ale to już wasz wybór z czym bedzie...narqausmiech.gif

Zgłoś 23.03.05 [19:37] MiKrUsIK

Jak sie tak was słucha to az jest mi miło nie wiem czemu ale a jakoś tak.ja bym chetnie tylko jadła ale mam problema bo ja tylko dobrze gotuję w domuu i to ode mnie oczekuja tych dań.podejrzewam że macie dwadzieścia parelat lub wiecej ja mam 12 mozecie wierzyc lub nie ale umiem gotowac praktycznie wszystko,a własnie najlepiej mi wychodzą kuraki usmiech.gif .moja babcia ma hopla bo tak samo mówi kurczaki szkodzą bo są karmionye tym i owym,ale czy coś mamy teraz ,,normalnego??,, mamy nawet sztuczny chleb....:-/.podam wam przepis na ,,kurczaka panieroawnego na sałacie,, za którym przepada cała moja rodzina i ja .
,,kurczak panierowany na sałacie,,
składniki:
4 piersi z kurczaka
sól czosnkowa i zwykła
wegeta
bułka tarta ,mąką,olej
4 jajka ,2 łyzki stołowe soku z cytryny
sosjezyk.gif ół jabłka, pół cabuli, 2 korniszony
2 łyzki stołowe majonezu i musztardy
sól pieprz
przyrządzenie:
piersi z kurczaka pokroic na kwadraciki posolic ale nie przesadzac tak samo ,,solic,, sola czosnkową i wegetą.potem obtoczyc w mące w jajku które składa się z 2 żółtek i jednego pełnego jak i soku z cytryny wszystko to roztrzepac i obtaczac w nima potem w normalej bułce.no i smażymy aż sie zarumieni i bedzie ładnie pachniec przyprawami.teraz sos siekamy drobniutko cebule jabłko i korniszony,mieszamy w tym samym naczyniu majonez i musztardę.solimy i pieprzymy tak po szczypcie.na sam koniec dajemy duże naczynie listki sałatyzielone opłukane i wysuszone i ,,wysypujemy,, kotleciki mozna od razu pola sosem lub dac osobno.UWAGA! kotleciki muszą by malutkie bo jak dasz duże to stracą swój smak w przyprawach.smacznego życzy firma udław się...to naprawdę dobre jest zwłaszcza z frytkami i z kapusta pekińską ale to już wasz wybór z czym bedzie...narqausmiech.gif

Zgłoś 23.03.05 [20:10] asizko

a tak naprawdę to sposób na chrupiącą panierkę jest jeden - kupić ją w sklepie usmiech.gif jest teraz mnóstwo gotowych panierek typu "chrupiący kurczak", są przepyszne i mają "to coś"!