Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

trzustka

Poszukuję przepisów na dietę trzustkową. Bardzo proszę o odpowiedź.

Zgłoś 05.12.15 [22:44] kaskas

Odpowiedzi

Zgłoś 24.10.04 [00:52] jolka

Rodzaj produktu
Dozwolone
Zabronione
Mięso, drób, dziczyzna
cielęcina, wołowina(chuda), polędwica, jagnięcina, tatar(nie surowy), serce, wątroba, nerka, móżdżek, mleczko cielęce, ozór, kura, kurczak, pularda, indyczka, gołąb, bażant, dzika kaczka, królik, zając, sarna, jeleń, dzik
tłuste mięso wołowe, cielęce, wieprzowe, baranie, mocno peklowane mięso, mocno przypieczone mięso, panierowane, w tłuszczu wypiekane mięso, tłusty drób (kaczka, gęś), surowe lub półsurowe mięso
Wędliny
kiełbasa dietetyczna, szynka bez tłuszczu, chuda zimna pieczeń, peklowane mięso wołowe w puszkach, cielęcina w galarecie, drób w galarecie, ryba w galarecie
wszystkie inne tłuste i mocno wędzone gatunki kiełbas, mielone mięso wieprzowe, mięso siekane, zimne nóżki nawet własnej roboty
Zupy, sosy
chudy rosół, lekko podprawione zupy, sosy o małej zawartości tłuszczu
tłusty rosół, majonez, sosy masłowe (sos hollandaise, bearnise)
Tłuszcze do smarowania, oleje
masło, margaryna roślinna, oleje roslinne z wysokim udziałem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (becel-olej, becel-margaryna), olej słonecznikowy, olej z kiełków pszenicy, olej kukurydziany
smalec, łój, słonina
Ryby, skorupiaki
wątlusz srebrzysty, okoń, łosoś, dorsz, flądra, płaszczka, sola, pstrąg, szczupak, lin, kraby, homary, raki, ryba w galarecie, świeży tuńczyk
karp, śledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, turbot, tuńczyk w oleju, sardynki w oleju
Ziemniaki, przystawki
ziemniaki w mundurkach, ziemniaki solone, ziemniaki puree, kluski ziemniaczane, z gotowanych ziemniaków, ryż, makarony (Spaghetti)
frytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane, smażone ziemniaki
Warzywa, sałatki
młode marchewki, młoda kalarepa, szparagi, kalafior, fasola, szpinak, kwaszona kapusta, młody groszek, rzodkiew, buraki, seler, pomidory bez skórki, ogórki, grzyby, nasiona nasturcji, sałata zielona, sałatka polna, wszystkie sałatki przyprawione octem lub sokiem z cytryny, oberżyny, cukinia, koper włoski, brokuły
surowa cebula i zarumieniona na tłuszczu cebula, warzywa strączkowe, odmiany kapusty, biała kapusta, czerwona kapusta, kapusta włoska, przede wszystkim w połączeniu z cebulą, tłuszczem i tłustym mięsem
Potrawy z jaj
jajka na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica, jajko do zagęszczania zup, sosów, legumin, sufletów, przy żółtku zwracać uwagę na jego przyswajalność przez organizm
jajka ugotowane na twardo, jajka sadzone i jajecznice na słoninie
Mleko, produkty mleczne
niskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone, maślanka (do 1 L dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana z 10% tłuszczu, mleko kondensowane z 5% i 2,5% tłuszczu
zawierający bardzo duzo tłuszczu ser, mocno przyprawione gatunki serów
Produkty zbożowe i skrobiowe
maka, krochmal, płatki owsiane i pszenne, ryż, grysik, sago, budyń, makarony, płatki kukurydziane
 
Chleb pieczywo
czerstwy chleb pszenny, grzanki, sucharki, chleb chrupki, dobrze wypieczony chleb mieszany, Graham, chleb razowy, czerstwe ciastko, drożdżowe, biszkopt, ciastko z owocami, piernik, keks
świeży chleb, torty, ciasto francuskie, wypieki smażone na tłuszczu (pączki, naleśniki, makaroniki)
Cukier, słodycze, sacharyna
cukier, fruktoza, cukier gronowy, miód pszczeli, galaretka, marmolada, słodzik płynny, w proszku lub w tabletkach
słodycze (cukier, czekolada, pralinki lub czekoladki)
Owoce
jabłka, gruszki (obrane), banany, pomarańcze, mandarynki, grapefruity, truskawki, maliny, jeżyny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele, kompoty owocowe sa najlepiej przyswajalne przez pacjenta
niedojrzałe owoce, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka lub gruszki ze skóra
Przyprawy, sosy przyprawione korzeniami, zioła
kminek, anyż, koper włoski, goździki, cynamon, muszkat, liście bobkowe, jagody jałowca, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ketchup.
Przy przyswajalności także: curry, chili, czosnek, cebula i słodka papryka w proszku w małych ilościach, wszystkie zioła, czarna herbata, kawa ziarnista
ostra musztarda, pieprz, papryka w większych ilościach, angielskie sosy z esencji
 Napoje
soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, mleko kakaowe z mleka odtłuszczonego lub niskotłuszczowego, herbaty ziołowe, woda mineralna niegazowana
przy schorzeniu trzustki zakazany jest jest każdy alkohol, mocna kawa ziarnista, napoje gazowane
 

Zgłoś 26.10.04 [11:52] kaskas

Bardzo ale to bardzo dziękuję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 23.11.04 [09:25] kubutek


ja również poszukuję przepisów w diecie trzustkowej, ale chodzi mi o konkretne przepisy np. jak zrobić zupę ogórkową. Pozdrawiam

Zgłoś 04.06.05 [23:07] Ardo

Jolka to jakis poemat zapomialas o jednym ze cukszyk powinien jesc produkty nisko przetworzone unikac jedzenia ziemiakow,przejsc na
kasze. no i mniej zrec a wiecej ruchu

Zgłoś 05.06.05 [15:15] kaskas2

Cze Ardo ale mi chodziło o chorobę trzustki a nie o chorobę cukrzycy a to istotna różnica, dlatego nie masz co Joli się czepiać bo miała we wszystkim racje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
POZDROWIONKA

Zgłoś 19.10.05 [21:15] irena

Poszukuję przepisów na potrawy dla osób z chorą trzustką ( przewlekłe zapalenie). Wskazówki Dietetyczne dla osób przyjmujących KREON mam. Interesują mnie przepisy na konkretne potrawy lub adresy stron, na których można je znaleźć.

Zgłoś 30.11.05 [18:42] Olina

Witam
Ja też od dwóch mesięcy przyjmuję kreon,jakoś musze sobie radzić,rodzinka się juz przyzwyczaiła, ale chetnie poznam nowe przepisy.

Zgłoś 01.12.05 [11:07] jacwar

Przepisy dotyczące diety stosowanej w leczeniu zapalenia trzustki znajdziesz w książce Zofi Wieczorek - Chełmińskiej Żywienie w chorobach wątroby, dróg żołciowych i trzustki Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa. Może masz informacjie o zastosowaniu ziół w leczeniu ozt?

Zgłoś 13.12.05 [21:01] zbyszko

Jolka podała całąlitanię produktów, ale pod tytułem
Dozwolone
Zabronione
i w końcu nie wiadomo, czy ta litania dotyczy produktów dozwolonych czy zabronionych
Zbyszko

Zgłoś 23.12.05 [16:44] majka

ja też mam problem z tym zabronione dozwolone a jestem dietą bardzo zainteresowana

Zgłoś 05.01.06 [01:02] pawelek

Mi w ogóle cięzko się żyje z tą chorobą, a raczej wadą tak mnie to wkur.... ze nie moge. Mam dość tej choroby. Ostatnio słyszałem że leki typu kreon czy lipankrea nie działają tak znakomicie jakby to sie mogło wydawać tzn. mogą po cześci osłabiać trzustkę. Ja nie wiem jak dalej mam żyć z tą chorobą mam 24 lata ciągle imprezki a piwko smakuje. Jak Wy radzicie sobie z tą chorobą?

A jeżeli chodzi o przepisy to mam np. taki:
2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler kroję to wzdłuż wrzucam do garnka zalewam 2 szklankami rosołu (bulionu)z kostki np. winiary do tego wrzucam 100 gram drobno pociętej piersi kurczaka lub indyka i gotuje aż mięso bedzie miekkie to wszystko czasem do bulionu dodaję kaszę manną żeby było gęstsze

pożdrawiam wszystkie trzustki trzymajmy sie razem i wymieniajmy dużo poglądów lub cennych uwag na temet tej choroby to pomoże nam wszystkim tym bardziej że nie mam kogoś takiego z kim mógłbym porozmawiać bezpośrednio na ten temat
ODWIEDZAJCIE TO FORUM PROSZE WAS PISZCIE

Zgłoś 22.01.06 [22:25] kaskas2

cze Wosiek mam pytanko czy robili ci badania na amylazę i lipazę ???
daj znać jak będziesz coś wiedział i jak będziesz chciał sie coś dowiedzieć!!!!!

Zgłoś 23.01.06 [14:06] pawel

do kaskas 2 a co to za badania czy sa bolesne i jak sie objawiaja bole trzustki i w ktorym miejscu

Zgłoś 28.01.06 [17:47] kaskas2

cze Paweł te badania to badania krwi w tymm kierunku. a ból trzustki to ostry ból całego brzucha, bardzo silny. zależy bo mój mąż ma ostre to strasznie boli a jak boli przewlekłe to niestety nie wiem.

Zgłoś 29.01.06 [20:33] pawel

dzieki kaskas ja mam bole z lewej strony pod żebrem mam nadzieje ze to nie jest trzustka lekarz jakis czas temu stwierdzil ze to jest refluks żoładkowy ale sam juz nie wiem zobaczymy dzieki

Zgłoś 08.03.06 [10:36] Marek

Witam Wszystkich,
Posłuchajcie, jeżeli chodzi o bóle, to i przy ostrym i przy przewlekłym zapaleniu trzustki są identyczne. Nie ma tu żadnej różnicy.
Jeżeli chodzi o umiejscowienie bólu, to boli praktycznie wszystko. Zaczyna się od boleści w okolicach mostka, promieniujących w kierunku lewego boku, poprzez promieniowanie nawet w stronę kręgosłupa, a skończywszy na boleści całego brzucha (że nie wiadomo dokładnie gdzie boli). No ale tak to dokładnie wygląda.
Jeżeli chodzi o badania, to pobranie krwi jest podstawą do wykazania tzw. lipazy. No i oczywiście USG, które może określić, czy trzustka nie jest powiększona, czy ogon i głowa są w normie, czy nie ma "powiększonego obrazu" trzustki.
Jeżeli jest ktoś, kto może podać i mi kilka przepisów na przygotowanie smacznych posiłków dla "trzustkowców", prosze o nie.
Z góry wielkie dzięki.
Pozdrawiam
Marek

Zgłoś 08.03.06 [10:38] Marek

Podany powyżej adres wpisałem pomyłkowo, zamiast "k", wpisałem "m".
Pozdrawiam raz jeszcze.
Marek

Zgłoś 28.03.06 [01:12] Olina

Binka czesc

ja biorę regularnie kreon od pazdziernika,wcześniej w lipcu 4 tygodnie,jak znajdziesz poprzednie watki dotyczące3 naszegoprblebu dowiesz się więcej..........
teraz juzpróbuję jesc duzo wiecej niż na początku,każdy organiozm jest idywidualny ikażdy musi po troszeczku próbować co moze a czego nie,ja już na sobie wypróbowałam rózne rzeczy...........
a z Tobą jeśli jest tak źle tozgłoś sie do lekarza.

Dużo duzo duzo................zdrówka zyczę
Olina

Zgłoś 28.03.06 [20:09] średnionajeża

_____

jadłospis przykładowy w chorobach trzustki !!

_____

01. pierwsze śniadanie !!

[ zupa mleczna ,chleb pszenny ,twaróg z miodem ]

- Zupa mleczna

- Płatki owsiane

- Chleb pszenny

- Twaróg

- Miód

- Cukier, herbata

- Jabłko

_____________

02. Drugie śniadanie !!

[ przecier owocowy ,herbatniki ]

- Śliwki

- Truskawki

- Cukier

- Herbatniki

_____________

03. Obiad

[ zupa rybna z lanymi kluskami ]

- Karp (głowy)

- Włoszczyzna

- Mleko

- Mąka

- Masło

- Śmietanka

- Białka jaja

_____________________
____________________
__________________
________________

Ł.Sch ........

________________
__________________
____________________
_____________________

Zgłoś 28.03.06 [20:53] średnionajeża

>>>Przewlekłe zmiany zapalne powodują zmniejszenie wydzielania soku trzustkowego i prowadzą do niewydolności trzustki.

W następstwie niedoborów enzymów trawiennych dochodzi do niedotatecznego rozszczepienia białek, tłuszczów i skrobi w jelicie cienkim i z kolei do złego wchłaniania i wykorzystania tych składników.

W niedomodze trzustki czas przechodzenia miazgi pokarmowej przez jelita staje się krótszy, stolce są obfitsze i zawierają więcej składników niż normalnie.

Tak więc pojawiają się stolce tłuszczowe, często mające odczyn zasadowy z powodu wzmożonego gnicia niestrawionego białka.

Po dłuższym okresie choroby dochodzi do niedoborów pokarmowych, wyrażających się wychudzeniem, niedokrwistością i czasami zrzeszotnieniem kości, w wyniku zaburzeń gospodarki wapniowej.

_________
_________

Podstawowym sposobem leczenia w przewlekłym zapaleniu trzustki jest dieta !!!

Ową diete – tzn. przykładową dietę podałem powyżej !!!
___
___
___

Cel Diety !!

Postępowanie dietetyczne w schorzeniach trzustki powinno zmierzać do oszczędzania narządu, poprzez unikanie nadmiernego pobudzania trzustki do wydzielania enzymów trawiennych !

__________________________
__________________________
__________________________

Ł.Sch....

__________________________
__________________________

Zgłoś 07.04.06 [23:21] mario2404

Ja od wielu lat używam WIARY w siłe którą mam w sobie
i to naprawde bardzo mi pomaga

Zgłoś 09.04.06 [22:15] ania45-60

trzustkowcy najwazniejsze jest w tej chorobie to dieta nisko tłuszczowa i co jeszcze alkohol pod zadna postacia i uwazajcie na leki przeciw bolowe ktore zawierają paracetamol tych lekow nie bierzcie wogole

Zgłoś 29.04.06 [23:12] gocha103

WIARA???ja wierzylam naprawde i maial nadzieje ze wszystko bedzie dobrze ze wkoncu zaczene normalnie zyc ale niestety...mam dopiero 21 lat i chyba musze przywyknac do mysli ze to choroba na cale zycie...

Zgłoś 13.06.06 [13:52] monalisssa

Ja mam 18 lat i jestem chora od kilku miesięcy. Oprócz bólów brzucha mam jeszcze prawie codzienne stany podgorączkowe. Też szukam przepisów na dietę ale widzę że nikt za bardzo nie ma dostępu do takich. Po przeczytaniu waszych odpowiedzi dopiero zrozumiałam że to choroba na całe zycie i muszę się zacząć do niej przyzwyczajać. Pozdrawiam wszystkich

Zgłoś 14.06.06 [23:04] kaskas2

monalisssa - to nie koniecznie jest choroba na całe życie. Słyszałam o ludziach, którzy wyleczyli się z tej choroby. jeszcze zależy jaką chorobę trzustki ty masz jeśli jest to ostre zapalenie to jet to proces odwracalny ...jeśli nie to tak naprawde do końca żaden z lekarzy nie wie zbyt wiele o chorobie trzustki. ja przynajmniej o takim nie słyszałam. Ty masz 18 lat i kupę życia przed sobą. Musisz trzymać się diety chociaz wiem że jest ciężko bo mam męża z ta choroba ale jeśli ty wiesz ze jak cos zjesz to cię boli to staraj się tego nie jeść. Bo mój mąż nie ma takich dań których nie może bo on już wszystkich próbował i nic mu . poprostu u niego działa to tak jakby się kumulowało i średnio co 3-4 miesiące ma atak. Mam tylko nadzieję że mu to przejdzie.
To jest ciężka choroba do wyleczenia ale nie ma rzeczy nie możliwych................ WYTRWAŁOŚCI ŻYCZĘ I Z D R Ó W K A

Zgłoś 15.06.06 [18:31] Sch.........

OSTRE ZAPALENIE TRZUSTKI

-------------------------------------------------------- ---------

Istotą choroby jest nagłe uczynnienie w komórkach
trzustkowych enzymów proteolitycznych

-------------------------------------------------------- ----------

Zaczynają one działać już w obrębie komórek narządu

-------------------------------------------------------- -----------

Powodują ich „samotrawienie”

Objawy:

-ból w obrębie jamy brzusznej,

-nudności, wymioty,

-zaburzenia krążenia,

-niewydolność nerek

-wstrząs

----------------------------------------------
----------------------------------------------

W ostrej formie choroby obowiązuje bezwzględny zakaz

podawania do przewodu pokarmowego pokarmów i płynów

Zgłoś 15.06.06 [18:35] Sch........

TRZUSTKA A ALKOHOL

*****

--Większość, ok.65% ostrych i przewlekłych zapaleń trzustki oraz związane z nimi uszkodzenia tkanki gruczołowej mają u podłoża nadmierne spożywanie alkoholu

*****

--Alkohol powoduje zagęszczenie i wytrącanie się, w kanalikach trzustkowych, substancji białkowych (białkowych „korków” czopów).

*****

--Spowodowane zaczopowaniem kanalików stany zapalne połączone są często z „autotrawieniem się” trzustki.

*****

--Inny mechanizm polega na tym, że alkohol powodując nadmierne pobudzenie wydzielania przez trzustkę wywołuje stan zapalny i skurcz dwunastnicy oraz przewodu trzustkowego a to utrudnia odpływ wydzielanych przez trzustkę enzymów trawiennych do dwunastnicy.

*****

--Przewlekłe, nawracające stany zapalne trzustki są częściej związane z alkoholizmem niż ostre zapalenia trzustki.

*****

--Ponad 75% pacjentów cierpiących na przewlekłe zapalenie trzustki miało w przeszłości doświadczenia z intensywnym piciem a choroba pojawiała się zwykle w przeciągu 5 do 10 lat po takich doświadczeniach.

*****

--Ostre zapalenia trzustki wiążą się z prawie 5% ryzykiem zgonu natomiast ich przyczyną jest w 10-20% alkoholizm

**************************
*************************
************************
***********************
**********************
*********************
********************
*******************
******************
*****************
****************
***************
**************
*************
************
***********
**********
*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Zgłoś 15.06.06 [19:01] Sch......

PRODUKTY DOZWOLONE

>> Produkty zbożowe > Mleko i Produkty Mleczne > Jaja > Mięso, ryby, Wędliny > Masło i śmietanka > inne tłuszcze > ziemniaki > warzywa i owoce > Suche strączkowe > cukier i słodycze > Przyprawy > Używki > Produkty zbożowe > Mleko i produkty mleczne > Jaja > Mięso, ryby, wędliny > Masło i śmietanka > Inne tłuszcze > Ziemniaki > Warzywa i owoce > Suche strączkowe > Cukier i słodycze > Przyprawy > Używki

Zgłoś 15.06.06 [19:05] Sch......

PRODUKTY DOZWOLONE

--- Produkty zbożowe

pieczywo pszenne, jasne czerstwe, bułki; mąka pytlowa, pszenna ziemniaczana; drobne makarony; kasza manna , krakowska, jęczmienna, płatki owsiane

--- Mleko i Produkty Mleczne

mleko chude, kefir, mleko zsiadłe, chudy biały ser, chudy twaróg

--- Jaja

białko, mała ilość do potraw

--- Mięso, ryby, Wędliny

mięso chude – cielęcina wołowina; drób – kura , kurczak; podroby – ozorki; ryby chude – dorsz, sandacz, szczupak, leszcz ,karp młody , flądra;
wędliny chude – chuda szynka, polędwica

--- Masło i śmietanka

masło w ograniczonych ilościach; śmietanka słodka do zup i sosów w ograniczonych ilościach.

--- inne tłuszcze

oliwa, olej sojowy i słonecznikowy, margaryna słoneczna

--- ziemniaki

gotowane z wody, puree

--- warzywa i owoce

marchew ,buraki, szpinak, sałata inspektowa, pomidory, jabłka, śliwki truskawki, poziomki, maliny, brzoskwinie, morele, winogrona

--- Suche strączkowe

--

--- cukier i słodycze

cukier, dżem, marmolada, miód w ograniczonych ilościach

--- Przyprawy

delikatne przyprawy – sól, koperek, wanilia, kminek, cynamon, sok cytrynowy, kwas mlekowy

--- Używki

herbata słaba, kawa zbożowa

PRODUKTY PRZECIWSKAZANE

--- Produkty zbożowe

pieczywo razowe, żytnie ; mąka razowa ,żytnia ; grube makarony; kasza gryczana

--- Mleko i produkty mleczne

mleko pełne, tłuste sery, twarogowe, tłuste sery podpuszczkowe

--- Jaja

żółtka

--- Mięso, ryby, wędliny

mięso tłuste: wieprzowina, baranina; drób – gęś, kaczka; podroby – wątroba; ryby tłuste –węgorz, sardynki, makrele, halibut; kiełbasy, konserwy rybne i mięsne

--- Masło i śmietanka

masło topione, solone; śmietanka

---Inne tłuszcze

smalec, słonina, boczek, inne rodzaje margaryn

--- Ziemniaki

smażone, pieczone

--- Warzywa i owoce

groszek zielony, fasola szparagowa, kapusta, rzodkiewka, kalarepa, pory, ogórki, cebóla, wiśnie , gruszki, orzechy, migdały, czereśnie

---Suche strączkowe

wszystkie

--- Cukier i słodycze

czekolada, chałwa, tłuste ciasta

--- Przyprawy

ostre przyprawy – pieprz, musztarda, ocet, papryka, liście laurowe

--- Używki

herbata naturalna, kakao, alkohol

Zgłoś 21.06.06 [11:10] chmarzol

witam wszystkich!wczoraj mój ojciec miał zrobione usg,które wykazało i potwierdziło wcześniejsze podejrzenia lekarzy PZT-przewlekłe zapalenie trzustki.Na opisie dołączonego do zdjęć usg zauważyłam coś niepokojącego,iż w pobliżu trzustki znajduje się ognisko o małej echogeniczności i podane są rozmiary 32-26-31mm,czy to oznacza nowotwór???!!!lekarz po wykonaniu badania usg zalecił mojemu ojcu aby udał się natychmiast do szpitala na badanie kontrastowe!Bardzo się niepokoje o mojego tate,i nie mam zielonego pojęcia o co chodzi z tym ogniskiem i niską echogenicznością????????????????prosze was kochani pomóżcie i podzielcie się swoją wiedzą!!!