Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

VEGETA!!! Przyprawa lubiana czy nie?

Gdy wchodze na jakiekolwiek przepisy w Czarnej Oliwce trafiam na zazarte dyskusje o Vegecie!
a wiec zdecydowalam sie zalozyc Forum na ten temat.
Ja jestem wlasciwie zwolenniczka Vegety i Maggi.Nie wyobrazam sobie gotowania bez tego!
Oczywiscie ze da sie tez i czym innym doprawic,ale wtedy brakuje mi czegos w potrawie...
Moze sila nawyku?Przyzwyczajenia?Tak sie nauczylam gotowac no i co zrobie?
Gdy ktos uwaza to za czysta chemie to jego sprawa...
Nierozumiem tylko wypowiedzi,ze Vegeta zabija smak potrawy???
To ile wy tej Vegety dodawaliscie?kilo do garnka sypaliscie?Bo mi psuje smak tylko wtedy gdy sie przesypie....!!!
No nic...ciekawa jestem...wypowiedzi...
Oczywiscie jesli jakiekolwiek beda...?

Zgłoś 28.04.17 [15:54] bibi-lola

Odpowiedzi

Zgłoś 17.04.05 [08:26] kasia

vegeta to praktycznie sama chemia,ale...ja lubie czasami dodac sobie troszeczke do zupki czy rosolku.z reguly natomiast nie uzywam jej do wszystkich potraw.pozdrawiam.

Zgłoś 18.04.05 [19:13] jakozak

Nie używam żadnych Veget, maggi i innych doprawek. Jedynie bardzo rzadko robię zupę na rosołku z kostki, gdy nie mam czasu i możliwości wymyślenia czegokolwiek innego. Jestem zdecydowaną przeciwniczka zatruwania się świadomie chemia i składnikami rakotwórczymi. Producenci żywności patrzą na swoja kasę, a nie nasze zdrowie.

Zgłoś 12.05.05 [04:06] Ja

A ja uzywam i sobie chwale. Wprawdzie jest tam chemia, czyli sol i cos zeby sie nie psulo, ale tez sporo suszonych warzyw. Jakas paranoja na temat takich przypraw. Uzywam bez oporu i Wam radze. Ja.

Zgłoś 12.05.05 [04:09] Ja

bibi-lola - do smaku, do smaku i tylko to. Dawac malo i probowac, wystarczy , czy dac wiecej, jak Ci smakuje, a jak za duzo, to dolej wody. Ja.

Zgłoś 12.05.05 [13:09] Evil_Princess

Hallo Bibi,

ja Vegety nie używam i nie wyobrażam sobie gotowania z tym... Moja babcia tego nie używała, moja mama tego nie używała, więc i ja nie mam zamiaru tego używać (między innymi ze względu na zawarty w Vegecie glutamat). Ja moje mieszanki ziołowo-przyprawowe robię sama.

Piszesz o sile nawyku: glutamat faktycznie \'uzależnia\', bo po dodaniu wszystko niby lepiej smakuje. Potwierdzić tego jednak nie mogę.

Jeśli komuś się zachce: Vegetę bez glutamatu można zrobić samemu...

W piekarnku suszy się pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę. Suszonka ląduje w moździeżu z dodatkiemn pieprzu, gałki muszkatołowej, papryki, oregano (lub tymianku), suszonej natki pietruszki, cząbru i odrobiny soli.

Pozdrawiam

Renee

It's better to reign in Hell than to serve in Heaven...

Zgłoś 19.05.05 [19:57] Wiem


Była tu na forum taka osoba ,która do wszystkiego ją sypała,do zup,sosów,śledzi.
Wszystko jest dobre,ale z umiarem.

Zgłoś 14.06.05 [03:02] konczita

duzo lapsze, glebsze smaki w potrawach mozna uzyskac dodajac naturalne przyprawy ziolowe, korzenne, czosnek, cebule ... a vegeta i tego typu przyprawy cud oraz najrozniejsze fixy i wszystko, co ma w skladzie glutamian sodu to marnowanie jedzenia i jego naturalnych smakow.
susz warzywny w vegecie? owszem, jest to naturalny skladnik, ale po co - w koncu warzywa sa juz w samej potrawie, ktora gotuje, a jak nie ma, to moge sama dodac i sama sobie dobierac smaki wg. gustu i nastroju, a nie nadawac kazdej potrawie tandetnie pyszny smak vegety jezyk.gif
dodam jeszcez, ze naturalne przyprawy ziolowe i korzenne oraz czosnek, cebula, imbir to naturalne lekarstwa i wspomagacze funkcji trawiennych, takze oprocz pysznego smaku mamy dbalosc o zdrowie na codzien, natomiast glutamian sodu to tylko takie chwilowe zaspokojenie potrzeby na slony smak.

vegecie, jarzynce, itd. mowie zdecydowanie NIE !

a co gorsze, to zauwazylam, ze glutamian sodu jest dodawany nawet do mieszanki przyprawoej curry niektorych firm ... to jzu jest naprawde zenada - curry w proszku skada sie z tylu zroznicowanych i przebogatych w smakach skladnikow, ze po co jeszcze ja "uszlachetnia" glutamianem???

Zgłoś 14.06.05 [23:11] bibi-lola

No ciekawie...na razie wiecej przeciwnikow niz zwolennikow Vegety...
A co powiecie o Maggi?Czy wasi tatusiowie lub mezowie(plec w kazdym razie meska)nie wolala w niedziele o maggi do mamusinego rosolku...bo slabo doprawiony lub nieco bez smaczku?
No ciekawa jestem... oczko.gif hehehe

Zgłoś 14.06.05 [23:28] konczita

jak ktos wola o maggi do rosolku, to znaczy, ze ten kto rosolek robil nie potrafil go przyprawic oczko.gif

mi jeszcze nikt nie wolal o maggi do rosolku, ale i powiem ze rosolku prawie nigdy nie robie usmiech.gif

Zgłoś 16.06.05 [10:49] jagoda-51

Maggi niestety też zawiera glutaminian sodu. Niedawno gastrolog w telewizji przestrzegał wszystkich o skutkach jedzenia wszelkich potraw , które go zawierają. a zawierają go wszystkie torebkowe jedzonka i większość przypraw. Ale niech kazdy robi to co uważa za stosowne, jego wola.

Zgłoś 16.06.05 [13:07] bibi-lola

hmm...panowie jakos sie nie wypowiadaja..a szkoda...bo jesli chodzi o maggi,to do tej pory z moich spostrzezen,jest to ulubiony dodatek do zup dla plci meskiej...
gdziekolwiek bym nie byla,na jakimkolwiek obiadku proszonym,to wolaja zawsze chorem i zgodnie-o maggi...

Zgłoś 16.06.05 [13:22] Andyk

A ja jako pierwszy pan wypowiem się i to pozytywnie na temat Vegety, jak również Maggi. Vegety dodaję chętnie, przede wszystkim do sałatek ze względu na kolor, ale również na charakterystyczny smak. Maggi natomiast lubię dodawać, przede wszystkim ze względów smakowych, do potraw wegetariańskich i azjatyckich. Nadaje ona również potrawom charakterystyczny zapach.
Oczywiście nie dodaję ich bez opamiętania do wszystkiego i zawsze, ale jak napisałem wyżej, chętnie.
Wszystko musi mieć swój umiar jak napisał(ała) wyżej Wiem i jak mawia mój znajomy: \"wódka pita w rozsądnych granicach nawet w największych ilościach nie zaszkodzi\" smiech.gif
To tyle usmiech.gif
Ludzie decydują to jest spełnione

Zgłoś 17.06.05 [22:29] Ola

Podpisuję się pod wypowiedzią Andyka, może z tym wyjątkiem, że nie jestem przedstawicielką płci męskiej smiech.gif
Carpe diem!

Zgłoś 21.06.05 [20:11] bibi-lola

wlasnie przeczytalam na jednym temacie,ze ktos nie lubi wszystkiego co zawiera glutamin sodu...oprocz zupek instant...buheheehe co to za logika?przeciez smakowo to i tak sie tego nie wychwytuje,czy jest ten glutamin czy go nie ma!jakby ktos do sosu dosypal Vegety i dolal nieco maggi i podal wam pod pyszczki,tobyscie nigdy nie wyczuli smakowo czy te skladniki tam sa czy ich nie ma.A kilogramami sie tego przeciez tez nie jada!

Zgłoś 21.06.05 [22:38] Joanna

Ależ się właśnie wychwytuje ! usmiech.gifusmiech.gifusmiech.gif Zarówno Vegetę, jak i Maggi - uwierz mi.... usmiech.gif - jak ktoś się wychował na kuchni bez tych przypraw, wyczuje je nawet w niewielkich ilościach !

Zgłoś 23.06.05 [13:41] bibi-lola

no tak...ale jak mozna nielubiec potraw zawierajacych glutamin sodu,ale zupki instant owszem?Toz to wieksza chemia niz znikoma ilosc vegety czy maggi w sosie! Dziwi mnie to nieco...?

Zgłoś 23.06.05 [23:35] Ola

Joanno, ja się wychowałam na kuchni bez tych przypraw, a jeżeli sa dodane jako przyprawa, a nie podstawa, to nie wychwycę.
Carpe diem!

Zgłoś 24.06.05 [01:57] bibi-lola

O WLASNIE!!!

Zgłoś 27.06.05 [08:36] pyzia

z vegetą nie nalezy przesadzać. Dodając ją do potrw jednego obiadu np. zupy, surówki i sosu powoduje,że wszystko smakuje podobnie.

Zgłoś 27.06.05 [22:08] konczita

niestety, jak ktos na codzien jada potrawy przyprawiane rozmaitymi ziolami lub przyprawami korzennymi, nie trudno jest odroznic cos z vegeta, gdzie smak jest owszem dobry, ale pozbawiony glebi. poza tym naturalne przyprawy maja swoiste wlasciwosci smakowe i jedne nadaja sie bardziej to takich dan, inne do innych (np. majeranek czy czaber wybitnie pasuja do wieprzowiny, tlustrzych mies, podczas gdy oregano, czy bazylia lepiej sluza daniom delikatniejszym).

z tego powodu poszczegolne naturalne przyprawy tworza harmonie smakowe z tym, co jest nimi przyprawiane, podczas, gdy glutamian sodu jedynie uwydatnia smak poprzez "dosolenie" go.

ja rowniez jadam zupki instant czasem, ale to ze wzgledow praktycznych, ktorych chyba nie musze tlumaczyc. nie mowie tez, ze vegeta czy maggi sa niedobre w smaku, ale nic pozytecznego do jedzenia nie wnosza, oprocz milej slonosci, podczas gdy przyprawy ziolowe i korzenne oprocz o wiele bardziej zroznicowanych i oryginalnych smakow maja rowniez wlasciwosci lecznicze, wspomagaja trawienie, pozbawiaja miesa toksyn ... jakby nie patrzec - same zyski usmiech.gif

Zgłoś 10.08.05 [00:13] bibi-lola

Sprobowalysmy z kolezanka zrobic dobry niedzielny rosol bez Vegety i Maggi.
Wzielysmy pozadna kure rosolowa,zupa byla z niej pieknie zolciotka,wloszczyzne najpiekniejsza jaka znalazlysmy,cebulke przysmazylysmy na wolnym ogniu do dodania smaku i wsypalysmy tylko pieprz i sol.
Zupka sobie wolno purkala na malutkim ogienku.
I uwierzcie mi,ze jakos niedosmakowane mi to bylo...dalysmy naszym chlopom pod nosek do sprobowania i tez powiedzieli,ze w sumie moze byc,ale cos niedosmakowane.
A wiec albo nasze warzywka i kura bezsmakowe juz sa i trzeba wspomagaczy,albo ja juz sama niewiem...? jezyk.gif

Zgłoś 10.08.05 [16:00] ewi

Kiedys nie moglam sobie wyobrazic rosolku bez vegety, ale juz od roku gotuje rosolek, ktory jest ukochana zupa mojego meza, bez dodatku vegety, i zapewniam smakuje rownie dobrze. Nie wystarczy sol i pieprz, osobiscie dodaje jeszcze suszone warzywa /do kupienia w sklepach ze zdrowa zywnoscia, albo mozna zrobic samemu/ i dzieki nim zupka zyskuje na aromacie i smaczku, wrzucam tam rowniez kawalek kalarepy, kawalek surowej cebuli. Jak mam taki kaprys i troche mielonej papryki dodam. Rosolek jest smaczny, no i zdrowy. I wcale nie musi byc z vegeta, choc osobiscie nie jestem zadna zatwardziala przeciwniczka tego specyfiku.
Moze troche ci pomoglam bibi-lolu?
/przepraszam, ale nie mam polskiej klawiatury.../

Zgłoś 12.08.05 [17:18] Reńka

Przestałam używac Vegety od kiedy usłyszałam wypowiedz włoskiego kucharza na temat naszych potraw" w Polsce jest tak dobre mięso tylko niepotrzebnie psujemy je dodając do wszystkiego Vegetę".Przestałam i żyję i gotuję bardzo dobre potrawy bez Vegety natomiast zamiast Magi używam sos sojowy chiński lub japoński zależy do czego.

Zgłoś 17.09.05 [10:51] coca-cola

Ja tez uzywam vegety,bo lubie.Nie do wszystkiego,ale do zup i sosow chetnie usmiech.gif .Nie wierze,ze wy do rosolu tylko warzywka,kuraka,sol i pieprz...!no dobra moze i byc,ale na pewno nie smakuje tak jak z dodatkiem maggi czy nieco vegety lub kostki rosolowej.Ja tam jestem zwolennikiem.Nie lubie gotowych zupek z proszku i mrozonych dan i jedzenia tego typu,ale vegete i maggi uzywam chetnie

Zgłoś 17.09.05 [20:45] Dota

bibi-lola!
Jeśli chcesz ugotować dobry rosół to podstawą musi być dobre mięso i to przynajmniej trzy rodzaje oraz włoszczyzna i cebula (ja dodaję czosnek 1-3 ząbków). Najlepiej jeden kawałek z dzikiej kaczki lub perlicy, trochę wołowiny i kurka ale gospodarska - nie z fermy. Smak rosołu w dużej mierze zależy od tego co do niego włożysz i na jakiej wodzie gotujesz (inny rosół jest w górach a inny na nizinach). Na koniec proponuję przesmażyć na masełku pokrojoną w cienkie paseczki marchewkę- nie spalić- i całość dodać do rosołu.

Zgłoś 17.09.05 [20:46] Dota

bibi-lola!
Jeśli chcesz ugotować dobry rosół to podstawą musi być dobre mięso i to przynajmniej trzy rodzaje oraz włoszczyzna i cebula (ja dodaję czosnek 1-3 ząbków). Najlepiej jeden kawałek z dzikiej kaczki lub perlicy, trochę wołowiny i kurka ale gospodarska - nie z fermy. Smak rosołu w dużej mierze zależy od tego co do niego włożysz i na jakiej wodzie gotujesz (inny rosół jest w górach a inny na nizinach). Na koniec proponuję przesmażyć na masełku pokrojoną w cienkie paseczki marchewkę- nie spalić- i całość dodać do rosołu.

Zgłoś 17.09.05 [21:51] konczita

rosol bez vegety moze byc, a i jakze, ale trzba dodac (oprocz soli i pieprzu) inne przyprawy: przede wszystkim czosnek, ziele angielskie, susz warzywny lub ziolowy. no i tak jak mowicie mieso musi byc nie byle jakie. jesli chodzi o wloszczyzne, to baza powinien byc korzen marchwi, seler naciowy i cebula. acha, no ijeszce mozna lubczyku dodac - fajny rosolowy smaczek, a kto wie, moze i na tych fAetow uzaleznionych od glutamianu sodu zadziala smiech.gif

Zgłoś 18.09.05 [21:51] kuba

Jadłem kilka razy w życiu rosół,zrobiony na wsi.
Była w nim tylko kura,woda ze studni,sól,pieprz i jedna pietruszka.
A smakował lepiej niż z dodatkiem najleprzch weget i jażynek wmieście.

Zgłoś 19.09.05 [12:02] bibi-lola

Jadlam kiedys rosol z lisciem laurowym i za przeproszeniem smakowal jak wywar na galarete...fu!Mi nie chodzi tylko o rosol...ale ogolnie o potrawy ktore normalnie sie na codzien gotuje...i o to czy vegeta jest lubiana czy nie...Jak widze to wiekszosc z was uzywa jej coraz rzadziej...
Ale i zwolennikow pare jest oczko.gif

Zgłoś 20.10.05 [01:07] Esthero

zamiast Maggi polecam stosować Lubczyk usmiech.gif Lubczyk jako składnik Maggi nadaje jej właśnie tego charakterystycznego posmaku. Ja bez Lubczyku żyć nie mogę, kocham to ziółko smiech.gif