Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Wasze popisowe danie?

Prawie kazdy ma jedno takie danie ,ktorym ugaszcza swoich przyjaciol lub rodzine.To moze byc zupa.salatka lub slodki deser.Ja mam taki przepis na cudowna szarlotke a wy?
Ella

Zgłoś 03.09.17 [06:59] Ella

Odpowiedzi

Zgłoś 16.12.04 [23:29] Oasis



Ulubione danie moje i moich gości to sałatka Amerykańska, impreza bez niej zalicza się do nieudanychusmiech.gif

Sałatka Amerykańska
2 piersi z kurczaka
sałata
2 pomidory
1 ogórek wężowy
1 czerwona cebula
1 puszka kukurydzy
żółty ser

Sos czosnkowy:
pół szklanki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i smażymy razem z przyprawami (oregano lub inne do kurczaka) na złoty kolor.

Sałatę, pomidory , ogórek ze skórką , czerwoną cebulkę kroimy w kostkę, dodajemy kukurydzę i smażonego kurczaka, zalewamy sosem czosnkowym, doprawiamy.Ser żółty (tu istnieją dwie opcje) albo kroimy w kostkę i mieszamy razem z sałatką albo ścieramy go na tarce
( drobne oczka) i posypujemy sałatkę po wierzchu.

Zgłoś 16.12.04 [23:37] Oasis



Zapomniałam o bagietce!!! Koniecznie podawać z bagietką.
Pozdrawiam

Zgłoś 17.12.04 [09:47] Ella

Skladniki salatki wygladaja zachecajaco.Wyprobuje w niedziele.Dziekuje za przepis i pozdrawiam.
Ella

Zgłoś 17.12.04 [09:55] Amea

Interesuje mnie ten przepis na szarlotke.Moze cos blizej?Uwielbiam szarlotki na wszelkie sposoby.Pozdrawiam.Fajny przepis na makaron!
HEY

Zgłoś 17.12.04 [10:30] Ella

Prosze bardzo:50 dag maki,15dagmargaryny,20dag cukru,1 jajo,3 lyzki smietany,proszek do pieczenia,2 kg jablek,mielony cynamon. Make wymieszac z cukrem i proszkiem do pieczenia,dodac margaryne i wszystko razem posiekac.Do masy wybic jajko,dodac smietane i zagniesc ciasto. Ciasto podzielic na dwie czesci.Jedna czesc wylozyc na blache i podpiec.(blache wysmarowac tluszczem)Jablka obrac ze skorki i zetrzec na tarce o duzych otworach,dodac cynamon.Jesli jablka sa bardzo kwasne mozna dodac odrobine cukru.Jablka wylozyc na podpieczony spod.Rozlozyc rownomiernie i przykryc \"placuszkami\" splaszczonymi w dloni.Zapiec.Mozna posypac cukrem pudrem ale bez niego jest super.Mozna rowniez podac z bita smietana-ale to dla tych co nie licza kalorii.Pozdrawiam
Ella

Zgłoś 17.12.04 [10:43] Monika

Do szarlotki: robię podobną, ale do jabłek dodaję trochę bułki tartej (nie wycieka sok). A zamiast drugiego placka: do reszty ciasta dodaję trochę mąki, żeby było twarde i trę je na tej tarce co jabłka. Te \"farfocle\" zastepują drugi, wierzchni placek
Pozdrawiam Monika

Zgłoś 17.12.04 [13:41] Evil_Princess

Witaj,

och... U mnie każde danie jest popisowe, moja Droga... cool.gif Naszym babskim spotkaniom w każdym razie towarzyszy często następujące danie. Szybkie (ok. 30 minut), proste i eleganckie...

Pozdrawiam

Renee

* * *

300 g łososia (filety)
300 g żabnicy (filety); jeśli nie dostaniesz, możesz wziąć np. solę
8 świeżych królewskich albo dużych krewetek
1-2 łyżki soku z cytryny
łyżka masła
pęczek cebulki wiosennej
100 ml wytrawnego białego wina
200 ml wywaru rybnego
100 ml słodkiej śmietany
50 g Mascarpone
2 łyżki chrzanu śmietankowego
2 łyżki małych kaparów
cukier, salt & pepper (do tego przepisu najchętniej biorę pieprz cytrynowy)
świeże zioła na dekorację

Filety kroisz w eleganckie kawałki, skrapiasz sokiem z cytryny i solisz. Zarumieniasz razem z krewetkami na stopionym maśle, wyjmujesz z patelni i wstawiasz np. w folii aluminiowej do piekarnika (ok. 100 stopni).

Cebulkę kroisz skośnie w kawałki i podsmażasz na pozostałym maśle. Dolewasz wino, wywar, śmietanę i sos redukujesz (tzn. gotujesz tak długo, aż zrobi się dość gęsty). Doprawiasz Mascarpone, chrzanem, cukrem, solą i pieprzem, evtl. odrobiną soku z cytryny. Sos możesz także zagęścić zasmażką (Mondamin do jasnych sosów).

Dodajesz rybę, krewetki i kapary i pozostawiasz na najmniejszym ogniu przez 5-10 minut, ale nie gotujesz - ta cała impreza ma się tylko jeszcze przeciągnąć.

Smakuje najlepiej z dzikim ryżem i sałatką (np. sałata rzymska z pomidorami cocktailowymi i sosem z limetek).

It's better to reign in Hell than to serve in Heaven...

Zgłoś 18.12.04 [12:14] Ella

Dziekuje za przepis.Danie nie wyglada na skomplikowane ale na dosc kosztowne.Na wielka okazje najlepsze.pozdrawiam
Ella

Zgłoś 18.12.04 [21:33] lapine

MAKARONI PIE...proste,dla mnie zwyczajne wręcz, ale moj męzczyzna na to sie złowił oczko.gif Generalnie przez spożywających zawsze chwalone...

potrzebne:
prawie cala pacze grubego makaronu,muszelki penne, albo nawet grube spaghetti wymieszane z wyżej wymienionymi...(to starcza na 6 osób)
sporo sera nalepiej chedara
okolo 6 jaj
1/2 szklanki mleka dopełniona wodą
oregano i bazylia(suszone)
troszkę masła

ugorowany \"al dente\" makaron wrzucamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego maslem i wysypanego bułką tartą. Scieramy ser na tarce i sporą część dodajemy do makaronu i mieszamy.
Jajko rozbijamy, dodajemy mleko z wodą solimy i pieprzymy, dodajemy pałaską łyzeczke chili lub pikantnej papryki, bazylie i oregano. Zalewamy tym makaron z serem...no i najlepiej....żeby tak prawie cały makaron był zalany tą masa jajeczną, czasami trzeba dolac jeszcze jedno rozbite jajko z makaronem. no i posypujemy resztą sera.
wstawiamy do piekarnika tak na prawie godzine( aż się ładnie zetnie i zarumieni) na 180 stopni.
Warto podawać z jakimś sosem, najlepiej zwykły koncentrat dolać do zesmażonego czosnku, dorzucić pare listków bazyli poddusić i zajadac. Ale mozna tez robic ten sos z mięskiem. Życze smacznego!

Lapine

Zgłoś 18.12.04 [23:06] hafciareczka


Witam. Jako że mieszkam na wybrzeżu więc proponuję rybę. Jest to prosta przekąska a doskonałość polega na przyprawach i prostocie - polecam.

3 flądry
2 pory średnie
4 marchewki średnie
sól , pieprz , papryka ostra i olej
2 łyżki masła , ciasto naleśnikowe

Flądry odskórzyć , wyfiletować ( otrzymamy kawałki zwane paluszkami ),posolić ,popieprzyć i papryką posypać , można też użyć chili (drobinkę dla smaku )tak zrobione paluszki zostawiamy na pół godzinki. W tym czasie podsmażamy na maśle drobno pokrojoną pore i startą marchew ( na jarzynówce ), doprawiamy do smaku (trzeba troche więcej przypraw bo ryba wchłonie )po 30 min. podlewamy woda tak żeby marchew przykryć idusimy ok. 30 min. Teraz rybe zanurzamy w cieście naleśnikowym i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Do potrawki możemy dodać koncentrat pomidorowy do smaku. Po usmażeniu ryby zalewamy potrawką i gotowe. Życze smacznego - myśle że na wigilijny stół się przyda. WESOŁYCH ŚWIĄT

Zgłoś 19.12.04 [10:16] Ella

Ten makaron mnie zaintrygowal, szczegolnie swoja prostota ,a i rybka wyglada zachecajaco.Ja jestem z wielkopolski wiec naprawde o swiezych rybach morskich moge pomazyc.Pozdrawiam
Ella

Zgłoś 19.12.04 [19:04] Amea

Nie wiem czy popisowe ale sie udaje:Truffade
1,5kg ziemniakow
50dag sera cheddar
oliwa lub olej
sol ,pieprz
Obrane ziemniaki pokroic w talarki,wysuszyc.
Wlac oliwe do garnka,wrzucic ziemniaki i smazyc ok.15 min.Zrumienic,posolic ,popieprzyc i dalej smazyc ok.30 min.Dodac ser pokrojony w paseczki.I dalej smazyc i pilnowac by sie nie przypalily.Hey
HEY

Zgłoś 20.12.04 [08:10] Ella

lapine!Zrobilam makaron wedlug twojego przepis.Pycha!Jedyny blad jaki popelnilam to-zrobilam to na kolacje i ....sniadania tez nie zjem.Pozdrawiam
Ella

Zgłoś 21.12.04 [10:52] CD

Ja robie kurczaka w cebuli:
1/2kgkurczaka
paprykaslodka

Ja przygotowuje kurczaka w cebuli:
ok.1/8kg kurzaka
papryka .pieprz,sol,1/2lyzeczki imbiru
1/2lyzeczki majeranku,szklanka wody
5 cebul pokrojonych w plastrki
natka drpbno posiekanej pietruszki

Kurczaka pokroic na kawalki.
kawalki kurczaka obtoczyc w przyprawach,
ulozyc warstwe z polowy cebuli,polozyc kawalki
kurczaka i przykryc pozostala cebula.
Podlac woda i szczenie przykryc.
piec w nagrzanym piekarniku-160 stopni 2 godz.
Ja podaje to danie z ziemnakami puree i sezonowa surowka.

Milego gotowania!

Zgłoś 21.12.04 [12:42] Hania-Kasia

CD, ale gotujesz mam nadzieję w okularach, bo inaczej nie wiadomo czym mogłoby się to skończyć usmiech.gif

Zgłoś 22.12.04 [15:18] CD

Okularow potrzebuje do czytania i pisania.Przy gotowaniu udaje mi sie bez.Serdecznie pozdrawiam

Zgłoś 27.12.04 [10:38] CD

Zachecam do zrobienia prostej salatki.A po swietach takie danie moze smakowac:

Ziemniaki,surpwy ogorek
Sos:jogurt naturalny,posiekane drobno orzechy.
drobno pokrojona cebula,sok z cytryny,koperek
sol,pieprz do smaku
Wszystkie skladniki sosu mieszamy

Ukladamy warstwami :ziemniaki pokrojone w talarki
i ogorki,polewamy sosem.

Czy ktos wie co to jest gzik?

Zgłoś 27.12.04 [12:26] Evil_Princess

Hallo CD,

\'gzik\' (nazwa pochodzi z Wielkopolski) to nic innego niż najnormalniejszy na świecie twaróg utarty ze śmietaną, posiekaną cebulą lub szczypiorkiem i doprawiony solą i pieprzem.

Pozdrawiam

Renee
It's better to reign in Hell than to serve in Heaven...

Zgłoś 27.12.04 [19:17] Ella

Wedlug takiego przepisu,jaki podala Renee robie pyszny gzik a do tego pyry(ziemniaki).Smakuje rowniez z piure ziemniaczanym.
Moze ktos zna (nazwe)potrawy chyba kujawskiej,ktora jadlam raz w zyciu,ale smak pamietam do dzis.Na kluski ziemniaczane sypie sie bialy twarog i dpdaje przesmazony boczek wedzony?Moze jest kilka nazw?

Pozdrawiam i z gory dziekuje.
Lepsze wrogiem dobrego. Gorsze przyjacielem zlego.

Zgłoś 28.12.04 [12:25] Evil_Princess

Hallo Ella,

jestem prawie pewna, że chodzi Ci o lemieszkę (w niektórych okolicach - tak i na Kujawach - zwaną \'lemieszka-prożucha\'). Robi się to tak:

Kilogram ziemniaków zalewasz osoloną, wrzącą (!!!) wodą i gotujesz. Nie odlewając wody (!!!) ziemniaki ucierasz i powoli dosypujesz około 250 g mąki pszennej, przy czym przez cały czas energicznie ucierasz tą całą imprezę na gorąco - tzn. na ogniu. Najlepiej robić to w dwójkę, bo przez ucieranie garnek zacznie Ci wędrować... oczko.gif Danie jest - prawie - gotowe, kiedy straci smak surowej mąki. Wtedy ewentualnie jeszcze raz doprawiasz solą i pieprzem i robiąc łyżką półkuliste \'kluski\' wykładasz na talerze lub na pólmisek. Obficie polewasz stopionym boczkiem lub słoniną, tak samo obficie obsypujesz pokruszonym twarogiem i podajesz z kwaśnym mlekiem i zieloną sałatą.

Pozdrowionka

Renee
It's better to reign in Hell than to serve in Heaven...

Zgłoś 28.12.04 [13:35] asia

Podawałam kiedyś ten przepis:

Składniki:
- 0,7 kg karkówki lub schabu (zależy od zamiłowania do tłuszczu),
- 0,7 kg boczku (do karkówki raczej chudy, do schabu - moze być tłuściejszy),
- kilka dużych cebul,
- sól i inne przyprawy w/g gustu.
1. mięso i boczek kroimy w duże plastry, rozbijamy tłuczkiem.
2. w miseczce układamy najpierw rozbite mięso, potem pokrojoną w cieniutkie (najlepiej na tarce) plastry cebulę, na końcu plastry boczku, przy czym każdą warstwe przesypujemy solą i przyprawami,
3. zostawić na kilka godzin
4. cale plastry mięsa nadziewamy na szpadę od rożna, przekładając również całym plastrem boczku i cebulą , aż do wyczerpania składników
5. pieczemy na rożnie obrotowym ok. 1,5 godziny.
Szaszłyk BIG "sprzedany" dalej robi karierę gdzie tylko się pojawi

Zgłoś 28.12.04 [17:45] Ella

Renee-potrawa,ktora opisalas jest prawie taka sama ,ale roznica jest w kluskach.Te, ktore pamietam ,to kluski z surowych ziemniakow(tartych jak na placki ziemnaczane+maka) i lyzka wrzucalo sie to na wrzaca wode.Lemieszke i z nazwy i ze smaku kojarze,ale to danie,o ktorym pisalam ma jakas nazwe.Najgorzej jak sie cos do czlowieka przyczepi i nie daje spokoju,juz drugi dzien szukam i nic.
Serdecznie dziekuje za pomoc.Jakbys sie na cos takiego natknela to odpisz.Pozdrawiam
Lepsze wrogiem dobrego. Gorsze przyjacielem zlego.

Zgłoś 28.12.04 [21:17] lapine

ciesze się ze Twój - Mój makaron sie udał usmiech.gif I masz racje... lepiej się na kolacje nie przejadać oczko.gif No naszczęście ten makaronik następnego dnia też jest zjadliwyusmiech.gif Pozdrawiam
Lapine

Zgłoś 28.12.04 [22:05] Ella

Asia!Tak sie zagalopowalam w poszukiwaniu nazwy pewnej potrwy,ze nawet nie podziekowalam za ciekawy przepis.Naprawiam blad-dziekuje.Lubie miesko,a to danie moze zaskoczyc pozytywnie nie jedno podniebienie.Pozdrawiam

Lapine!Dziekuje za pozdrowienia i do nastepnego przepisu.
Lepsze wrogiem dobrego. Gorsze przyjacielem zlego.

Zgłoś 04.01.05 [15:13] CD

Dawno tu nie zagladalam a chcialam sie z wami nowym daniem,ktore mi bardzo smakowalo i napewno bedzie czesto na moim stole
Kotlety z jablkami
4kotlety
4winne jablka
1/2 szklanki smietany
maslo do wysmarowania formy
sol,pieprz
Kotlety posolic popieprzyc.Obrane jablka zetrzec na tartce jarzynowej.Wysmarowac maslem naczynie do zapikania,ulozyc kotlety a na nich utarte jablka.Polac smietana i wstawic do nagrzanego piekarnika na ok.45min.Mozna podawac z ryzem na sypko.
Smacznego!

Zgłoś 05.01.05 [14:10] edit

Ella! Myślę, że danie, o które Ci chodzi to tzw. kluski tarte - w każdym razie ja je znam pod taka nazwą...... Ciasto robi sie tak jak na litewskie Zeppeliny! Pozdrawiam!

Zgłoś 07.01.05 [21:21] Ella

edit! Bardzo mozliwe,poniewaz osoba,ktora jadala taka portawe w dziecinstwie zna ja jako:kluski tarte z twarogiem.Byc moze jest jeszcze jakas inna nazwa,ale ta mnie zadowala.Dziekuje bardzo i pozdrawiam.
Lepsze wrogiem dobrego. Gorsze przyjacielem zlego.

Zgłoś 08.01.05 [21:42] kota

Moje popisowe danie ostatnimi czasy to placki ziemniaczane zapiekane z serem Brie:
- 1 kg ziemniaków ścieram na grubej tarce w wiórki,
- ścieram jedną cebulę,
- dodaję do tego 2 jaja, 3 łyżki mąki, sól i pieprz,
- smażę placki,
- usmażone kładę na blachę, na wierzch każdego placka układam pokrojony w plastry Brie i do piekarnika
- pieką do rozpłynięcia się sera.
Mimo, że potwornie kaloryczne i tłuste, wszyscy się tym zajadają.

Zgłoś 09.01.05 [13:37] iwo

czesc wszystkim,
po raz pierwszy zajrzałam na to forum i juz wiem, ze będe zaglądac częsciej.
Duża satysfakcje sprawia wypróbowanie potraw, ktore robią inne osoby " ich popisowe".
Mój pomysł na obiad:szybko i b. dobre( wg mnie i nie tylko oczko.gif

2-4 piersi z kurczaka obsypujemy na noc zupka cebulowa Knorr(zuzyc całą paczke.)
Na drugi dzień układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy śmietanka 30%( mały kartonik), przykrywamy wieczkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni.
Powstaje naprawde smaczny sosik. Podajemy z ryzem i np. z ogórkami w occie albo sałatką selerowa badź marchwiową.

Pozdrawiam
mam nadzieje, ze ktoś wypróbuje i podzieli sie opinią, bo jak mówi powiedzenie " O gustach nie należy dyskutować" oczko.gif

Zgłoś 10.01.05 [14:51] Gosia

Witam, serdecznieusmiech.gifusmiech.gifusmiech.gif

Moją specjalności są wszelkiego rodzaju zapiekanki, makaronowe, ryżowe, ziemniaczane. Mam wiele wspaniałch pomysów, ale może podam jeden:

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, twarogiem i kurczaczkiem w miodowo imbirowej marynacie:

Piersi kurczaka kroimy na kawałki i na pare godzin wsadzamy do marynaty:
oliwa
sos sojowy
ocet winny
2 łyżki miodu
imbir ( tak na oko)
liść laurowy
ziele angielskie 2 kulki
pieprz
czosnek rozgnieciony

Generalnie ta marynata nadaje sie również do innych mięs np. na grilla

Smażymy na patelni kurczaczka z 1/3 marynaty i dodajemy paczkę mrożonego szpinaku i kostkę rozgniecionego twarogu, albo fetę, troche masła do smaku, przyprawiamy wedle uznania. Taki sos mieszmy z makaronem ( ja wybieram rurki najczęściej). Wszystko przekładam do naczynia żaroodpornedo i posypuję mozzarellą. Zapiekam 20-30 min.

Moim gościom bardzo smakuje ta zapiekankausmiech.gif

Pozdrawiam.