Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

wczorajsze ziemniaczki



Hej,
Zostały mi młode ziemniaki z wczorajszego obiadu, co moge z nich zrobic, oprocz kopytek?
Pozdrawiam
Aga

Zgłoś 08.01.05 [10:25] aga27

Odpowiedzi

Zgłoś 21.06.04 [11:38] ANIAG

JA KROJĘ W PLASTERKI, MIESZAM Z POKROJONYM KOPERKIEM,NATKA PIETRUSZKI I SZCZYPIORKIEM I WRZUCAM NA DOŚĆ GLĘBOKI TŁUSZCZ. aBY ZIELENINA LEPIEJ TRZYMAŁA SIĘ ZIEMIAKÓW POLEWAM JETROCHĘ OLIWIĄ Z OLIWEK. DO TEGO ZAZWYCZAJ PODAJE SOSO CZOSNKOWY.

Zgłoś 21.06.04 [12:31] Vera

Ja wlasnie odgrzalam w garnuszku z masełkiem pod przykryciem, i sa prawie takie same jak wczoraj usmiech.gif

Zgłoś 21.06.04 [18:43] agi

z wczorajszych ziemniaków można zrobić placuszki (dodaje się mąkę, jajka, posmażoną cebulę, a następnie panieruje). Wyśmienite z sosem pieczrkowym.

Zgłoś 21.06.04 [22:42] emgie

pokroić w plastry, posypac koperkiem, wyłożyć na patelnie, posmażyć, zalac smietaną i przykryć na chwile aby też była ciepła usmiech.gif

Zgłoś 22.06.04 [00:50] Soma

A ja robię tak:
Na patelni topię masełko. wrzucam na ni ugniecione ziemniaczki, ścieram żółty ser i wrzucam na patelnie. A jak się roztopi, to zjadam ze smaczkiem. Mój brat polewa jeszcze ketchup\'em, ja nie przepadam za tą wrsją, ale jak kto woli. Smacznego.
"Smaku trzeba się dogryźć"

Zgłoś 12.07.04 [13:29] Michał

No na patelni z jajkami odlot smaze na oliwie i maśle mniam mniam

Zgłoś 13.08.04 [12:43] redkolor

Byłem pod Częstochowąna wsi i jadłem tak ziemniaki ugotowane pokrojone w talarki smażone na smalcu mieszane z boczkiem wędzonym i czerwonym burakiem(pokrojonym w plasterki) - jest to inaczej przygotowywana wersja tamtejszej potrawy - ( pieczonek) smaczne warto spróbować -
a mnie polska wódka smakuje niezmiennie czego i państwu życzę

Zgłoś 14.08.04 [01:40] Ola

Jak nie tłuczone, to podsmażam pólplasterki cebuli, dodaję troszke kiełbaski, potem ziemniaki wczesniej pokrojone na półplasterki, doprawiam sola i pieprzem. o tego można dodac jajako, sos meksykański czy słodko-kwasny, keczup.
Carpe diem!

Zgłoś 17.08.04 [13:22] Variance

jeszcze można zrobić kluski sląskie, albo wykorzystać do farszu do pierogów ruskich, choć z drugiej strony to młode ziemnaczki i niektórzy mogliby uznać to za profanacje usmiech.gif

Zgłoś 08.09.04 [14:02] Moniaxa

Ja kiedy jeszcze mogłam jeść normalne rzeczy,to robiłam tak: usmiech.gif
1/z gniecionych ziemniaków-kotlety.Dodaję jajko,strarte na tarce grzyby(pieczarki),przyprawy,koncentrat pomidorowy-niekoniecznie,no i zeszkloną cebulę-to podsawausmiech.gif .Zagniatam i smaże.Pyszne z sosem

2/z całych-tak jak moi przedmowcyjezyk.gif okroić na plastry,dodać cebule-też w plastry,duuużo bazylii lub oregano i w zależności co było w domujezyk.gif ieczarki albo papryka.I to wszystko razem dusić na wodzie albo na oleju-jak kto woli

Zgłoś 08.09.04 [14:04] Moniaxa

Przepraszam za bużki w nie odpowiednich miejscach-to efekt pomyłki potawiłam średnik a potem p.Wiec tam gdzie buźka powinno być p...usmiech.gif

Zgłoś 01.10.04 [00:10] skapiec


wrzucic do kosza jezyk.gif swierze ziemniaczki sa njlepsiejsze usmiech.gif
a i rolnicy zarabiaja wiecej gospodarka nam zdrowieje przezco jemy lepiej jemy lepiej zyjemy dluzej jezyk.gif wiec dosyc tych odsmazancow kotlecikow itd WCZORAJSZYM ZIEMNIACZKA MOWIMY GLOSNE I STANOWCZE NIE !!!!

Zgłoś 01.10.04 [11:06] asia

Zrobić ciasto dokładnie tak jak kopytka; z ciasta zrobić wałek, nie spłaszczać, kroić w ok.1-1,5 cm kawałki wrzuać na gorący olej (muszą swobodnie pływać) po wyjęciu posolić tak jak frytki:
1. wersja I - znakomita przekąska do piwa
2. wersja II - zajadać z twarożkiem przygotowanym z cebulą i śmietaną

Zgłoś 01.10.04 [13:38] Hania

Witam!
Można zrobić przepyszne sałatkę ziemniaczaną z ogóreczkiem , cebulka, groszkiem i majonezem albo pokroić w talarki posypać majerankiem i podsmażyć.

Smacznego!

Zgłoś 01.10.04 [17:53] Kasia

Ziemniaczki podstawa, a reszta to same przyprawy:
Najpierw rozgrzewam olej z maselkiem (zeby byly zlociutkie).
Potem posypuje mielonym kminkiem, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne, mozna tu dodac czosnku. Potem sole do smaku, posypuje bazylia, tymiankiem (duzzzzo) albo majerankim. A potem jemmmmm..

Zgłoś 16.11.04 [22:11] mandarynka

A ja robię sałatkę. Nauczyłam sie jej od Babci mojego męża, a ona jeszcze skąd indziej. Ma specyficzny smak ale jest dobra.

SAŁATKA ŻYDOWSKA

Ok. 9 - 15 średnich ziemniaków ( ile kto ma), 1-2 duże cebule ( jak kto lubi, ale cebula w tej sałatce odgrywa zasadniczą rolę i musi być wyczuwalna), 4 jajka, sól, pieprz (sporo), majonez ( jak ktoś jest na diecie można majonez zmieszać ze śmietaną - by było bardziej lekkostrawne), musztarda ( trochę - dla dodania ostrości).

Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i majonezem, mieszamy i można podawać na śniadanie lub kolację np. do wędlin.

Albo robię też placuszki jak moi poprzednicy z sosem pieczarkowym.

Mam też jeszcze inny przepis na placki.

MOSCOLE ( Moskale od Makłowicza)

1 kg. ugotowanych ziemniaków, 0.5 kg. mąki, 1 jajko, sól do smaku, masło czosnkowe ( ja jak nie mam masła czosnkowego to dodaję zwykłe+kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę).

Zagnieść ciasto, zrobić placki i piec.
Prawidłowo podobno piecze się je na specjalnych płytach lub coś takiego, ale ja piekę je na patelni na oleju.

Moja mama natomiast na drugi dzień z ziemników robi kopytka lub podobne placki jak ja tylko bez czosnku.
,,Najgorszym sposobem uczenia się, jest uczenie się na własnych błędach, lepszym na cudzych, a najlepszym na własnych i cudzych osiągnięciach".

Zgłoś 22.11.04 [10:19] delta

ja to bym tu delte obliczyl amsterdam i maluch z 1978 roku

Zgłoś 22.11.04 [14:11] ciekawska

ja wykorzystuje je do pizzy oczko.gif Ciasto na pizze z dodatkiem kartofli zapieka sie na wspaniale rumiany kolor i robi sie chrupkie usmiech.gif

Zgłoś 22.11.04 [14:45] saan

wczorajsze ziemniaczki najlepiej podsmażyć na skwarkach ze słoniny lub boczku wędzonego i zjeść na gorąco popijając kefirem lub zsiadłym mlekiem. Pycha!

Zgłoś 23.11.04 [09:03] madzia

najlepiej zmielić , na patelni podsmażyć cebulkę z odrobiną kiełbaski najlepiej na oleju. Połączyć z ziemniakami posolić popieprzyć ,uformować kotleciki,otoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor na patelni.smacznego

Zgłoś 23.11.04 [10:10] dan

Ja podsmażam cebulę dodaję mprzeciśnięte przez praskę ziemniaki, sól, pieprz i dużo słodkiek papryki. Formuje na duży gruby naleśnik o średnicy patelni i smażę z obu stron na złoty kolor. Pyszne najlepiej popijane zimną maślanką.

Zgłoś 23.11.04 [19:25] bromba

A ja robię zapiekankę, jeśli zostanie mi puree :

Składniki:
- ok. 1 kg wczorajszych ziemniaczków - w całości lub puree
- 1 cebula,
- 20 dkg pieczarek,
- 4 jajka,
- kawałek żółtego sera startego na tarce,
- oliwa lub olej,
- sól, pieprz, papryka słodka, dowolne zioła,
- 3-4 łyżki śmietany.

Jak przyrządzić?
Ugotowane ziemniaki pozostałe z wczorajszego obiadu przetrzeć przez „praskę\" lub zmielić w maszynce do mięsa, a puree - tak samo. Cebulę drobno pokroić, usmażyć na łyżce oleju (lub oliwy), wymieszać z ziemniakami i śmietaną, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, łyżką zrobić 4 wgłebienia, wbić jajka, posypać przyprawami. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na pozostałym oleju, obłożyć potrawę, posypać startym serem, zapiec. Podajemy np. z surówką z kiszonej kapusty usmiech.gif albo z ogórkiem małosolnym, kiszonym usmiech.gif Bardzo fajne danko na kolację.

* A ja rosnę i rosnę! *

Zgłoś 27.11.04 [19:51] Adam

Do SAAN - zgadzam sie z toba.

Zgłoś 29.11.04 [14:08] mirekPL

a czy ktoś jadł i pamięta jak robią takie podsmażane ziemniaczki z przyprawami i czosnkiem np. nad morzem w Darłówku.
Mnie nie wychodzi.

Zgłoś 18.12.04 [07:16] Heja

Kiedys w gazecie czytalam ze nie wolno smazyc wczorajszych ziemniakow bo wydzielaja jakies szkodliwe substancje. Nie pamietam jakie ale chyba rzeczywiscie zdrowe to nie jest.

Zgłoś 05.01.05 [22:03] aneko_san

Ja zawsze kroję w plasterki, grube, tak by się nie pokruszyły i odgrzewam na patelni (na oleju) czekam aż będą rumiane i chrupiące usmiech.gif Do tego jajeczko sadzone - pychota

Zgłoś 07.01.05 [01:25] Hunter

Pierwsze słysze, żeby coś szkodliwego wydzielały, choć jestem kucharzem. Jedynie, co to smażone są kaloryczne, ale za to bardzo pyszne. Ja podsmażam sebule, następnie kroje ziemnieki na talarki, podsmażam przyprawiam solą i pieprzem. Do tego w szklance kwaśna śmietana lub maślanka odpowiednio schłodzona. Po prostu pychota!

Zgłoś 08.01.05 [10:25] Aniąt

Proponuję kluski śląskie. Ziemniaki przepuszczam przez maszynkę, dodaję trochę soli i oleju. odkładam na chwilę 1/4 ziemniaków i wsypuję tyle mąki ziemniaczanej. Ziemniaki dokładam ponownie, zagniatam, formuję kulki z dziuką, gotuję w osolonym wrzątku. Pycha. Smacznego.
Aniąt