Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Wegetarianskie barbeque

Czy grill jest tylko zarezerwowany dla amtorow miesnych hamburgerow, steakow, kielbasy i owocow morza??? Chyba nie....!!!! Barbeque wegetarianina nie tylko nie zbiera, stojac w kacie, pajeczyny i kurzu ale w lecie w znaczacy sposob odciaza kuchnie ..
Mam nadzieje ze w tym temacie podacie swoje sposoby na bezmiesnego grilla ...
Na poczatek podaje przepis na hamburgery z czarnej fasoli. W opinii moich gosci wcale nie ustepuja a nawet przewyzszaja te z miesa.....
Najpierw nalezy ugotowac jakies 2 kubki fasoli ( wczesniej oczywiscie dobrze jest ja namoczyc), poczekac az wystygnie i zmielic ja w procesorze tak aby nabrala kremowej konsystencji.
Do tak zmielonej fasoli ( wciaz w procesorze) nalezy dodac pol kubka maki, cwierc kubka kukurydzianego grysu, pol kubka zmielonych pomidorow ( bez skory i nasion) albo ostrego sosu pomidorowego lub nawet keczupu, 2 lyzeczki mielonego kminku i lyzeczke soli czosnkowej.
Wszystko nalezy dobrze zmiksowac ze soba, nastepnie ulepic z tego 6 sporych kulek zawinac je w folie i wstawic do lodowki na kilka godzin , zeby calosc stezala i nabrala wlasciwej konsystencji.
Kiedy nasz grill juz jest goracy i gotowy, fasolowe kulki wyjmujemy z lodowki, splaszczamy na ksztalt hamburgerow i grillujemy jakies 4-5 minut na strone...
To wszystko! oczywiscie potrzebne sa nam swierze bulki , sos BBQ, salata, czerwona cebula itd..... Ale to juz chyba kazdy wie usmiech.gif I popijane zimnym piwem, fasolowe hamburgery smakuja doskonale usmiech.gif
Pozdrawiamusmiech.gif

Zgłoś 16.07.13 [10:59] eco

Odpowiedzi

Zgłoś 01.06.04 [16:14] Emka


z chęcią spróbuję, bo mięso jak mięso, ale może się przejeść, a fasolę lubię i nowe smaki też.dzięki!!

Zgłoś 03.06.04 [20:46] Bebe25

Eco

Czytam ciebie i innych od dawna na Twoim pierwszym topiku i jestem pod wrażeniem!! Przede wszystkim masz ogromną wiedze nt. gotowania, przypraw itp., poza tym zazdroszcze Ci pasji z jaką to robisz. ja co prawda jem mięso, ale ostatnio coraz rzadziej i pewnie całkowicie z niego nie zrezygnuje, niemniej Twoje podejście do bezmięsnego stylu życia jest zaraźliwe, że tak powiem. Będę tu wpadać, czytać i gotować te pyszności, jeśli tylko znajdę na to czas.

Pozdrawiam

Zgłoś 04.06.04 [09:31] ZIELONA

Witaj eco.Ty to potrafisz zadziwić-na jutrzejszego grilka zrobię obowiązkowo twoje pychotkę.Dla niemięsożerców oraz dla odpoczywających od mięska pozostałych-idealna sprawa.Oprócz cukini,cebulki,papryczek-wegetariański hamburgerek.Cudko!Wiesz,z całego tego grillowania tak naprawdę ważne są:świaże powietrze zaostrzające apetyt,doskonałe towarzystwo,aromat paleniska,dobra popitka-ale,na Boga,jak ty po tym piwku wracasz do domu?Chyba,że do domu masz 2 kroki-czyżby własny ogród? A szaszłyk wegetariański?Pokombinuję i dam znać.Doskonałej,smacznej przygody!

Zgłoś 05.06.04 [01:32] eco

Witajcie Bebe i Emka usmiech.gif ( Zielona juz witalem usmiech.gif ) Grillowanie warzyw bez udzialu miesa to spore wyzwanie ale i interesujace doswiadczenie... Wprost wymarzone sa do tego celu baklazany. Trzeba je pokroic w grube plastry ( bez obierania), posolic i pol godziny pozniej oplukac w zimnej wodzie .. Oczywiscie trzeba je takze osuszyc i posmarowac oliwa....
W miedzyczasie kladziemy na grillu czerwona papryke ( w calosci, wraz z nasionami ), Grilujemy ja jakis kwadrans az zczernieje lekko... poczym wkladamy ja do papierowj torby na nastepny kwadrans, aby tam " dojrzala". Dopiero wtedy obieramy ja ze skory i usuwamy nasiona.
Plastry baklazana kladziemy na rozgrzany gril i pieczemy je jakies 10 minut przewracjac je co jakis czas i smarujac oliwa, jesli beda wygladac za sucho.
W miedzyczasie pieczona papryke wkladamy do procesora dodajemy kilka migdalow ( dobrze jest je tez troszke podpiec na grillu , na kawalku folii aliminiowej i polane oliwa, wtedy duzo lepiej smakuja), 2 zabki czosnku ( nie nalezy przesadzac, bo czosnek jest w stanie zepsuc smak sosu), lyzke octu z czerwonego wina, czerwona papryke w proszku ( wg uznania usmiech.gif ja np lubie ostro ) i sol.
Miksujemy wszystko dokladnie dolewajac oliwy z oliwek w czasie mielenia warzyw....
Upieczone plastry baklazana przekladamy sosem, posypujemy zielona pietruszka ... Podajemy z np. tabuleh lub kus-kusem...... i lemoniada dla tych ktorzy wracaja z grilla samochodem - reszta do tej potrawy powinna sprobowac wytrawnego merlota usmiech.gif

Zgłoś 06.06.04 [07:52] Bebe25

Eco

na nastepnego grilla robię te kotlety, a może i z bakłażanem zawalczę- pewnie bez sosów bo sa pracochłonne, poza tym mam problemy z doprawianiem potraw znaczy mam ful przypraw w domku ale nigdy nie wiem co do czego. A niektóre warzywa wymagają specyficznych smaków.

Pozdrawiam i miłego grillowania ( ja ograniczam sie na razie jedynie do surówek i zapachów z grillausmiech.gif )

Zgłoś 23.07.04 [20:20] _eco

Co sadzicie o deserze z grilla??? Wydaje sie niemozliwe??? Coz, sprobujcie wiec sliwki z grilla...usmiech.gif Przepis mam z srodowego NYTimesa..... Podaje zrodlo a\'propos dyskusji jaka miala miejsce przy okazji sosu do gnocchi i natury praw autorskich. Jestem przekonany ze autor przepisu Kay Rentscheler nie bedzie mial nic przeciwko zamieszczeniu go na Oliwce....a moze nawet wrecz przeciwnie... Dzieki temu bowiem, jego przepisy dotra do wiekszego grona ludzi, z ktorego to wylonia sie potencjalni nabywcy jego przyszlej ksiazki o grillowanych deserach i o to prawdopodobnie mu chodzi. Ale wrocmy do sliwek....( mam na mysli sliwki renklody, nie wegierki..)
Trzeba je przekroic na pol, wyjac pestke, osuszyc papierem recznikowym i posmarowac olejem, najlepiej z nasion winogron. W przepisie mozemy uzyc tez owocow zwanych starfruit, ktore po pokrojeniu na plastry maja ksztalt slicznych zlotych gwiazdek...
Czekajac na goracy grill przygotowujemy sos mieszajac ze soba podpieczone nasionka sezamu, 3 lyzki skondensowanego mleka, lyzeczke sosu sojowego, pare kropli oleju sezamowego, lyzke brazowego cukru i szczypte cynamonu.
Wreszcie grillujemy, kladac sliwki na ruszt, na minute, przecieta strona w dol, poczym przewracamy je i smarujemy podpieczona czesc sosem i po kilkunastu sekundach znow przewracamy posmarowana strona na dol na jakies pol minuty...
Wszystko trzeba robic szybko bo inaczej owoce zaczna sie przypalac..
Starfriut grillujemy trzymajac je w szczypcach... Sa to owoce bardzo delikatne, wiec trzeba uwazac. Kiedy zaczna sie przypalac zabieramy je z ognia i zanurzamy w .....cukier i ponownie wracamy na kilka sekund na grill gdzie cukier sie skarmelizuje...
Calosc podalem z plackami ryzowymi i lodami waniliowymi...usmiech.gif I kto powiedzial ze owocowego ciasta niczym sie nie da zastapic???usmiech.gif W gazecie podano jeszcze przepis na mango i nektarynki z grilla.. Jesli kogos to interesuje chetni je podam...
Pozdrawiam.usmiech.gif

Zgłoś 22.06.06 [13:10] NIE WEGETARIANKA


POR

Składniki:
6 porów na porcję
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Sos:
pęczek zielonej cebulki
1 szklanka twarogu śmietankowego
1 szklanka jogurtu naturalnego
sól, pieprz, cukier

Sposób przyrządzenia:
Odciąć z pora białą cześć, bardzo dokładnie umyć i osuszyć, przyciąć korzonki, wyrównać górę. Każdą porcję porów nabijamy na dwa patyczki do grillowania tworząc rodzaj maty, lekko przyprawiamy i smarujemy obficie oliwą. Pieczemy na średni gorącym grillu przez 5 do 7 minut obracając. Podajemy z sosem serwowanym w sosjerce
Sos:
Twaróg zmiksować z jogurtem, dodać bardzo drobno pokrojoną zieloną cebulkę, przyprawić, wymieszać.

Zgłoś 06.10.08 [20:10] pieczarki

Pieczarki z grilla są bardzo dobre. Ja je robię w dwóch wersjach.

Z większych pieczarek urywam ogonki, a łyżeczką wydłubuje te czarne blaszki, później siekam te "odpadki" i podsmażam z cebulką na patelni. Masę grzybowo-cebulową mieszam z białym twarożkiem i serem feta oraz szczypiorkiem. Doprawiam solą, pieprzem i mieszam z jajkiem. Farsz wkładam do pieczarkowych kapeluszy jak do miseczek. Na wierzch kładę żółty ser. Można je grillować lub piec w piekarniku.

Druga wersja: mieszam podsmażone ogonki i cebulkę z ugotowaną soczewicą. Do tego dodaję trochę posiekanego pomidora i koncentratu. Dodaję przyprawy: bazylię, trochę cukru, sól pieprz i trochę octu balsamicznego i taką masą faszeruję kapelusze.

Zgłoś 16.07.13 [10:59] Marla