Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Wegetarianskie przekąski na parapetówę-przepisy

Czy możecie podać jakieś ciekawe, nie skomplikowane, i nie wymagające używania dużej ilości stołowej zastawy, przepisy wegetariańskie???? Będę wdzięczna, bo prawdę mówiąc jestem w kropce...

Zgłoś 19.06.14 [10:07] jabuchna

Odpowiedzi

Zgłoś 05.10.04 [15:33] Ola

Wszelkiego rodzaju sałatki można podać w miseczkach plastikowych, z plastikowymi widelczykami - w tej chwili cena jest niska, a wybór duży, naczyń oczywiście.
Do tego koreczki, jeżeli można jeść ser, to serowo- warzywne, z pastami., z rybką. No i jajka faszerowane, jarzyny róznorodne pokrojone w paseczki i do tego dipy. Można tort kanapkowy przełożyc pastami i serkami, bez mięsa.
Carpe diem!

Zgłoś 05.10.04 [15:45] aapsik

plecam pieczywo czosnkowe właasnej roboty: bagietka, masło i pietruszka(posiekac i zmieszac z masłem az bedzie zielone) piec w piekarniku owiniete w folii aluminiowej zeby nie wyschlo.
albo jak kto woli ostre grzanki do piwa: chleb, ser pikantny(albo jakikolwiek) i duuuzo ostrej papryki(ser obtoczyc w papryce, na kromke i do piekarnika).

Zgłoś 07.10.04 [12:05] ZIELONA

Bogactwo owoców i warzyw na straganach znacznie Ci ułatwi przygotowanie bezmięsnego i niekłopotliwego przyjęcia.

Z ogromu owoców możesz układać piękne, jadalne \"obrazy\"- różne gatunki winogron, śliwek, gruszek, jabłek oraz egzotycznych ananasów,bananów, fig i granatów -zaspokoją podniebienie nawet fuktarianina z \"odstępstwami\". Trudne w konsumpcji bywają granaty, ale...Twój wybór. Zabezpiecz tylko dużo serwetek lub chusteczek.

Swietnie sprawdzają się wszelkie warzywa przygotowane do jedzenia na surowo z dipami.

Możesz także podać w miseczkach:różne orzechy(laskowe, włoskie,nerkowce, arachidowe-niesolone), nasiona(dynia, słonecznik),a nawet kiełki np.:słonecznika czy rzodkiewki.

Podanie własnego chleba razowego np. ze smarowidłami z roślin strączkowych też robi wrażenie.

W podobnych do Twojej sytuacjach doskonale sprawdza się kuchnia hinduska -hinduskie uczty bazują na dużej ilości miseczek i każdy je to, co lubi, przede wszystkim używając rąk.Samosy, rasagula czy nawet zwykłe krokiety z kaszy gryczanej, fasoli lub grochu smakują najczęściej wszystkim.

A że wegetarianie bywają łasuchami, nie zapomnij o deserze-może ciasteczka owsiane lub kokosowe?

W minimalistycznym wnętrzu pięknie wyszłoby przyjęcie\"po japońsku\"-ale dużo osób nie
przepada za tą kuchnią, a i wysublinowanych naczyń potrzebowałabyś więcej.Ale może chociaż Tempura-np. z kalafiorem, brokułem czy marchwią?

Jeśli jednak wolisz klasykę, bez egzotyki-ryż z warzywami podany na wielkim półmisku też będzie świetny.

Kiedyś w sklepach ze zdrową żywnością kupowałam miseczki z otrąb-robią wrażenie-są ładne, szybko nie wymakają, są ekologiczne. Można też użyć, zamiast miseczek, wydrążonych bułek lub babeczek z kruchego ciasta.

Jeśli tylko dobry nastrój Ci dopisze i nie przemęczysz się w przygotowaniach-wszystko się uda i doskonała atmosfera pozostanie w pamięci wszystkich gości.

Udanej zabawy i ......gratuluję mieszkania!!!

Zgłoś 08.10.04 [11:37] jabuchna

Hej Zielona!!
Wielkie dzięki za podpowiedzi!!!!Mam pytanko, czy Ty to wszystko umiesz przygotować?A w szczególności chlebek, smarowidła i specjały kuchni hinduskiej? Jeśli tak, to czy mogłabys mi podesłać szczególowe przepisy do tych cudowności. Mam jeszcze trochę czasu do "godziny zero", więc postaram się poćwiczyć..... Jeszcze raz Wielkie, Olbrzymie dzięki!!!

Zgłoś 08.10.04 [15:18] ZIELONA

Prosisz-masz :

1.Pasta z fasoli:

-2 szklanki ugotowanej fasoli-w ulubionym kolorze
-1 duża posiekana i przesmażona cebula
-1 posiekany ząbek czosnku
-sól i przyprawy(cząber,pieprz, majeranek)

Wszystko miksujesz, jeśli za gęste-dodaj odrobinę wody- odstaw, dla połączenia się smaków i ......gotowe.Można przygotować nawet 2 dni przed imprezą.

W innym wariancie możesz dodać ugotowanej kaszy jaglanej.

2. Pasta sojowa:

-2 szklanki ugotowanej soi
-1 ugotowany seler
-2 ugotowane marchewki
-2 ugotowane ziemniaki
-koperek
-sól

Wszystko miksujesz i ......gotowe.

3.Pasta z soczewicy:

-2 szklanki ugotowanej soczewicy-pięknie wygląda np.pomarańczowa
-2 ugotowane marchewki
-2 ugotowane ziemniaki
-1 ugotowana pietruszka
-odrobina koncentratu pomidorowego
-ząbek czosnku
- sok z 1/4 cytryny
-łyżeczka oliwy
-sól

Zmiksować i .....gotowe.

4. Pasta brokułowa:

- ugotowany brokuł
-2 ugotowane ziemniaki
- garść ziaren słonecznika
- sól, pieprz
-łyżka masła

Ugniatasz wszystko i .....gotowe.

5.pasta z tofu:

- filiżanka tofu
- łyżka oleju
- koncentat pomidorowy
- sok z cytryny-do smaku
- ząbek czosnku
- sól

Składniki utrzeć, doprawić i ......gotowe.

Pięknie wyglądają pasty podane w szklanych, przezroczystych naczyniach lub w kamionkach.

Możesz także zamiast past podać pasztet np.:sojowy lub grochowy, ale nie wiem, jakie masz możliwości techniczne w kuchni.

Reszta za chwilę-bardzo zgłodniałam!!!

Zgłoś 08.10.04 [16:08] Blue7

Moze sprobuj zrobic zachwalana przez wszystkich peperonate? jest w dziale Wegetarianskie.
Ja na swojej niewegetarianskiej parapetowce podawalam miedzy innymi leczo, a peperonata to taki wariant wegetarianski usmiech.gif
Wystarczy duzy garnek i kilka miseczek.I robi sie szybko.

Na wegetarianskich imprezach ze znajomymi z indologii robilismy ryż z warzywami, pierozki -samosy, salatki.

udanej zabawy! usmiech.gif

Zgłoś 11.10.04 [13:06] ZIELONA

c.d.

Jeśli nie akceptujesz gładkich past, można \"złamać\" je np.:sezamem, drobno posiekanymi orzechami włoskimi, albo siemieniem lnianym.

Proponowane przeze mnie przyprawy to wariant minimalny, gdyż każdy ma swój własny smak-kminek z majerankiem doskonale pasuje do wielu dań strączkowych, ale z \"Oliwki\"właśnie wiem, że nie wszyscy przepadają np.za kminkiem. Pasty przyprawiać możemy tym, co lubimy my lub nasi goście.

Teraz chlebki lub placki.

Jeśli chcesz utrzymać klimat indyjski, polecam purisy:

1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki razowej
1 łyżka ghee/sklarowane masło/
woda
sól
olej do smażenia

Wymieszać suche składniki, dodać ghee, zagnieść, dodać tyle ciepłej wody, aby powstało elastyczne ciasto. Wyrobić i pozostawić na 1h. Trudno jest podać dokładną ilość wody-zależy to od mąki.
Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, które wałkuje się na cienkie placki
o średnicy ok.10 cm.
Na mocno rozgrzany tłuszcz kłaść placki, przytrzymując je przez kilka chwil pod powierzchnią oleju do chwili lekkiego puchnięcia, przewrócić na
drugą stronę, znów kilka sekund-i gotowe. Wystarczy osączyć np.na papierze.

Jeśli Ty lub Twoi goście nie przepadają za smażonymi plackami, polecam swojskie podpłomyki:

mąka pszenna razowa
mąka gryczana
wrzątek
mąka kukurydziana

Mąkę pszenną zalać wrzątkiem, dodać mąkę gryczaną, wyrabiając ciasto dosypywać mąki kukurydzianej. Po uzyskaniu nielepiącego się ciasta, pozostawić na min.1h w lodówce.

Uformować placuszki i piec w gorącym piekarniku.

Inne pieczywo:

Chleb razowy na zakwasie.

4 szklanki mąki pszennej razowej
2 szklanki zaczynu
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki drożdży
1 łyżeczka soli morskiej

Rozmieszać drożdże i sól w letniej wodzie, wlać do zaczynu, dodać mąkę, wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta. Uformować bochen lub przełożyć do 2 natłuszczonych blach babkowych i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Potem ostrożnie do nagrzanego do 180 stopni pieca nawet na 1,5 h - po 1 h obserwować. Na dno piekarnika warto wstawić płaski garnek z gorącą wodą-cudowny drobiazg, który decyduje o jakości wypieku.

Po upieczeniu chleb niech stygnie powoli a kroić go należy nie prędzej niż następnego dnia.

Zachowuje świeżość nawet 10 dni.

Zgłoś 11.10.04 [13:40] ZIELONA

Teraz samosy-pierożki z nadzieniem jarzynowym, które można jeść zarówo na ciepło, jak i na zimno.

ciasto:
2 szklanki mąki białej
5 łyżek masła lub oleju
1łyżka jogurtu
1/2 łyżeczki soli morskiej
woda

Wszystko wymieszać, lekko wyrobić aby powstało elastyczne ciasto. Pozostawić na min.1/2 h.

nadzienie:
1 średni kalafior
1/2 szklanki ugotowanego zielonego groszku
3 ziemniaki
2 łyżki śmietany
olej do smażenia
masala

Małe różyczki kalafiora i drobną kostkę ziemniaczaną smażymy na złoto w gorącym oleju. Osączamy, dodajemy groszek, śmietanę i masalę-gotowe.

Wracamy do \"wypoczętego\" ciasta - odkrawamy niewielkie kawałki, z których wałkujemy cieniutkie placuszki o średnicy ok.10cm, każdy placuszek dzielimy na pół, łączymy prostą krawędzią w rożek, napełniam farszem, zalepiamy, smażymy na złocisty kolor w gorącym oleju...gotowe.

Środek pierożka można właściwie wypełnić czym się chce i równie dowolnie doprawiać. Jadłam ziemniaczane i były suuuuuuper!!!

Jeśli jeszcze mogę Ci pomóc jakimś przepisem - daj znać - w wolnej chwili wpiszę.

Pozdrawiam

Zgłoś 11.10.04 [21:35] jabuchna

WIELKIE DZIEKI ZIELONA!!!!!!!!!!!!Już sobie skrzętnie zapisałam i w najbliższym czasie rozpocznę kulinarne ćwiczenia. Przepisy wydają się łatwe, więc mam nadzieję że nie potruję swoich gości chi,chi.... Jeszcze raz wielkie dzięki. P.S. Dam znać jak będę po imprezce....

Zgłoś 01.11.05 [10:28] Sophie

A znacie może przepis na ryż po japońsku. To taki z warzywami,tyle,że nie mogę rozgryżć czym przyprawionysmutas.gif Podają go we wrocławskiej VEDZE.

Zgłoś 22.11.05 [20:48] jedenastoletni-kucharz

Nazywam sie Tomek mam 11 lat specjalizuje się kuchnią amerykańską i wedyjską.

Polecam Wode Różaną.
Skład:
-platki róży ok.8
-1/2 łyżki soli
-wrzątek
Płatki wrzucić do wrzątku,wsypac sól.Trzymać 3 godziny.

Polecam również słodkie kulki.
Skład:
-kasza kukurdziana 1/4 szklanki
-mleko w proszku 1/2 szklanki
-orzechi zmiksowane 1/4 szklanki
-cukier 1/4 szklanki
-orzechy całe (po jednym na kulke)
-woda 100 mililitrów
Wszystko zmieszac zeby było bardzo gęste.
Ulepic kulke,wsadzic orzecha i dac do lodówki

SMACZNEGO

Zgłoś 22.11.05 [21:15] jabuchna

To pięknie!Już od roku mieszkam w mieszkanku, a ciągle przychodzą jakieś podpowiedzi co do jedzonka na parapetówę. Ale i tak się przyda, bo teraz myślę nad jedzonkiem, uświetniającym obronę pracy (jak ją już obronię, rzecz jasna)
Co do wody różanej!To czy płatki mogą pochodzić z takiej zwyczajnej róży kupionej w kwiaciarni? Bo coś mi się wydaje, że chyba nie...

Zgłoś 23.11.05 [21:25] jedynastoletni kucharz

Nie ponieważ są pryskane chemikaliami.
Najlepsze są z łonki, która leży daleko od jezdnie.
Można dodac alkochol.

Zgłoś 25.11.05 [22:50] JF

Cudowne przepisy na pasty do chlebka...nie wiedziałąm,że ich przyrzadzenie może być aż tak proste..jak tylko skończy mi się mój pasztet sojowy w lodówce..to zaczynam przygotowywać smarowidła do chlebka samodzielnie-już się ciesze na samą myśł o tym-MNIAM.Dzięki Zielonausmiech.gif

Zgłoś 24.05.08 [17:34] klaudi012

czy ktoś może mi podać jakiś łatwy wegetariański i zdrowy przepis???

Zgłoś 08.09.11 [00:11] ynngryt

a nie lepiej moi drodzy korzystac po czesci z gotowcow?usmiech.gif
ja bym kupila kilka paczek roznych smakow cripsy - tych chrupkow z naturalnych owocow lub warzyw... wymieszalabym to w misce i patrzyla jak chrupiąsmiech.gif

Zgłoś 21.10.11 [15:51] 7kosa

no super sprawa tam wyżej!oczko.gif
owoce i warzywa crispy znam,ale przyznaje,ze lepiej byloby gdyby paczki byly wieksze - wiecej przyjemnosci za jednym razemsmiech.gif

Zgłoś 07.11.11 [12:03] kulebiak polecam

Składniki:

Ciasto:
1 Drożdże instant Dr. Oetkera
500 g mąki
4 łyżki śmietany
160 g margaryny
2 jajka
1 łyżeczka soli, szczypta cukru
Nadzienie:
300 g kalafiora
300 g brokułów
100 g pieczarek
400 g marchwi
200 g selera
2 jajka
sól, pieprz, ostra papryka
3 łyżki oleju
Sos:
125 ml Jogurtu naturalnego Dr. Oetkera
125 ml Śmietany wiejskiej 18% tł. Dr. Oetkera
szczypiorek, natka pietruszki, koperek
sól, cukier
Sposób przygotowania:

Drożdże wymieszać z mąką. Dodać śmietanę, margarynę, 2 jajka, sól, szczyptę cukru. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Warzywa umyć i oczyścić. Kalafior i brokuły podzielić na różyczki, pieczarki pokroić w plasterki, marchew w słupki, seler zetrzeć na grube wiórki. Warzywa zalać niewielką ilością osolonej wody, krótko gotować, osączyć na sicie. Pieczarki podsmażyć na oleju, dodać warzywa. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Dusić przez ok. 3 minuty, zestawić z ognia, wbić jajka. Farsz wystudzić.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x36 cm. Nadzienie rozłożyć na środku ciasta, owinąć je ciastem i skleić jego przeciwległe brzegi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejonym "szwem" do dołu. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 55 minut.

Piekarnik gazowy: temp. 180° C (nie powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temp. 180° C (powinien być podgrzany)

Podawać z sosem jogurtowym.
Jogurt, śmietanę, drobno posiekaną zieleninę wymieszać. Doprawić solą i cukrem.

Zgłoś 08.11.11 [01:00] consider_this

sałatki wszelkiego typu plus grzanki z masłem czosnkowym. moze byc bruschetta z pomidorem mmmm...

albo wlasnie jakeis do schrupania pomidorki suszone, buraczki czy marchewki jakby sie chcialo wytrawnie. a na słodko to widzialam jabłka suszone w roznych smakach...

Zgłoś 09.11.11 [01:40] spirit of me

tez widzialam. nie wiem czy sa dobre. mnie jedynie z ich oferty bardzo cieszy dobry pomidorek. innych jeszcze nie probowalam. suszone owoce i warzywa sa dobra alternatywa... kazdemu po paczce na przystawkeee!

Zgłoś 09.12.11 [02:20] iguhanna

rózne sausmiech.gif burak jest chyba najlepszy....oblany vinegretemusmiech.gif polecam wytrawnym smakoszom

Zgłoś 19.02.14 [22:53] mokkietiera

ja polecam roladki z fetą i łososiem wędzonym. są mega proste, szybkie i pyszne
składniki
naleśniki wg własnego sprawdzonego przepisu
łosoś wędzony suempol
ser feta
sól, pieprz
koperek
naleśniki posmarować fetą, wyłożyć łososiem, zwinąć w rulon, następnie pokroić w ok 2 cm paski i gotowe, można się zajadać

Zgłoś 19.06.14 [10:07] gość

może po prostu deska serów? Albo jakieś koreczki, Merci Chef ma takie specjalne sery piramidki idealne dla wegetarian. Myślę, że taka deska serów to najlepsze rozwiązanie, jeśli chodzi o przystawki na parapetówkę