Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zalewa do grzybków w occie

Szukam przepisu na zalewę octową do grzybów. Pomóżcie!!!

Zgłoś 11.10.13 [19:36] Karolka25

Odpowiedzi

Zgłoś 21.08.06 [11:22] rydz

Grzyby marynowane

Zalewa
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10%
3szklanki wody
łyżka soli
ziele angielskie
liść laurowy

Grzyby oczyścić,umyć .Ugotować w osolonej wodzie.( grzybów nie gotujemy zbyt długo)
Odcedzić.
Gorące układać w słoiczkach.(2/3 pojemności słoika).
Zalewamy gorącą zalewą tak by grzybki były całe zakryte.Zakręcamy słoik nakrętką,odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Nie trzeba ich pasteryzować.

Zgłoś 22.08.06 [08:40] Karolka25

Proszę podajcie mi jakiś sprawdzony przepis -bo ja nie wiem jak zrobić taką zalewę -a dziś chcę przygotować takie grzyby.
Z góry dziękuję za pomoc.

Zgłoś 22.08.06 [10:05] EWa

Ja robię od lat tak, żeby grzybki (nie tylko prawdzi**i) nie ciemniały. Jest to zalewa dość łagodna, ale smakuje wyśmienicie i grzybki się trzymają:
Zalewa;
5 szklanek wody
1 szklanka octu
po 1 łyżce soli i cukru
ziele ang. i listek laurowy
wszystko zagotować i do tego wrzucić obgotowane w słonej wodzie grzybki (zrobić to szybko, od razu z durszlaka, wtedy nie ciemnieją), razem zagotować, do słoików i już!
Spróbuj, możesz też wedle swojego smaku zrobić zalewę ciut mocniejszą.
EWa

Zgłoś 23.08.06 [13:13] Karolka25

Dzięki wielkie!!!

Zgłoś 23.08.06 [16:04] mama

Zapomnieliście, że do grzybów musi być cebula- koniecznie - ten przepis jedna szklanka octu i 5 wody jest bardzo łagodny i może być stosowany również do ogórków po warszawsku i ryb w occie - ja jednak grzyby krótko bym zagotowała, a żeby nie ciemniły dodałabym do gotowania również troszkę octu- pozdrawiam Przyszła wasza teściowa.

Zgłoś 23.08.06 [18:24] I.P.

mamo, robię grzybki w zalewie bez cebuli od lat. Są OK!

Zgłoś 28.09.07 [15:49] Helen

a jak dlugo gotowac grzybki?
piszecie ze chwilke ale ja chce wiedziec ile trwa w tym wypadku chwilkausmiech.gif

Zgłoś 28.09.07 [20:00] moze

sa ok. bez cebuli, ale z cebula lepsze i jeszcze do tego kilka krazkow marchewki by sie przydalo. Nie tylko ladnie to wyglada, ale ta cebula i marchewka nadaje sie tez do jedzenia razem z grzybkami, pyszna marynata. Sloiczki marynowanych grzybow, zwlaszcza mieszanych, sa w handlu czesto z cebula i marchewka. Wogole cebula i marchewka jest uzywana do wielu innych marynat nie bez przyczyny.

Zgłoś 30.09.07 [14:07] gabika

ja do grzybków do zalewy dodaje jeszcze troche cynamonu

Zgłoś 06.10.07 [16:36] Maryla

Z tą cebulą jest tak: ja dodaję całą obraną cebulę do gotowania grzybów (10-15 min) a potem ją wyrzucam.
Do kurek i rydzów nie dodaję cebuli bo te grzybki mają swój smak.
Zalewa:
1 szklanka octu 10%, 1 do 2 szkl wody, listek laurowy, pieprz, ziele angielskie, łyzka cukru, soli nie dodaję bo grzybki gotuję w osolonej wodzie. zagotować i ostudzić.
Zalać do pełna słoiki z grzybkami wypełnionymi do 3/4 słoika i zakrecić.
Zalewa powinna być ok. 4-5 %. Wtedy jest pewność że się nie popsują.
Nie trzeba wtedy pasteryzować mozna wkładać do słoików schłodzone.
Smacznego.

Zgłoś 23.09.08 [21:55] Roztargniona

Takim oto sposobem skorzystalam z pierwszego przepisu i boje sie efektow ;D Wina to przede wszystkim mojego roztargnienia.. Zachcialo mi sie udoskonalac swoj przepis. ;P Ciekawe jaki bedzie efekt dodania calej szklanki cukru?.. oczko.gif

Zgłoś 03.10.08 [22:11] chanelka

kochani, zalewa wiadomo, ale koniecznie trzeba dodac kolendrę

Zgłoś 05.10.08 [16:39] meg_gi

Hej Rydz. Wbrew temu, co piszą niektóre niedowiarki przepis jest bradzo dobry. Wypróbowałam i muszę powidziedzieć, że generalnie wszystkim smakowały. usmiech.gif

Zgłoś 06.10.08 [18:08] RYSIEK141

Do EWy----a gdzie podziałaś klipo cebulę do tego przepisu?????????

Zgłoś 09.10.08 [21:01] artibydg

heh dobre wasze przepisy ale ja bym dodal moze marihuany nikt jeszcze takich nie robil a tak powaznie bede robil to po raz pierwszy wybiore jeden z przepisow oczywiscie proporcje zmienie mam nadzieje ze sie uda pozd wszystkich

Zgłoś 21.12.08 [15:02] sluchacz2

zrób tak-grzybki 5min gotuj,do słoików(średnich)daj 3ziela angielskie,5ziarenek pieprzu.1listek laurowy,(cebulka jak kto lubi część zrób z cebulą a drugą bez, zjesz? to uznasz które są lepsze-ja daję cebulki trochę) na 1litr zalewy daję też 1ną łyżkę cukru. zalewa? 1 do 3 jest mocna,lepiej 1 do 4 lub do 5.Grzybki poukładaj ładnie w słoiku i zalej,dobrze zakręć i lepiej zagotuj około 10minut-są boskie

Zgłoś 22.07.09 [17:17] GRAZKA

WITAM!POLECAM MÓJ PRZEPIS NA GRZYBKI W OCCIE,REWELACJA.KAŻDY KTO ICH SPRÓBUJE JEST ZACHWYCONY! 5 szklanek wody,5 łyzek stołowych cukru,łyżka soli,kilka listków laurowych,kilka ziarenek ziela ang.,pół główki czosnku. Przygotowanie: grzyby gotuje okolo 40 min.,następnie je płukam pod zimną wodą.W międzyczasie gotuję zalewę,wrzucam do niej ugotowane grzyby.Po ugotowaniu nakładam do słoików i odwracam do góry dnem.polecam!

Zgłoś 17.09.09 [15:54] grzybiarz

a ja dodaje jeszcze pezdki s dyni,muwie fam gszybki sa pszepyszne i soper, tak naumiala mnie moja babcia

Zgłoś 11.11.09 [16:57] emerytka z Gorzowa Wlkp.

ta powyżej jest ok. ja dodaję cebule i czosnek, a cukier? w porządku zalewa będzie słodko kwaśna.B. podobne proporcje robię od 45lat.Mieszkam prawie pod lasem.
Pozdrawiam wszystkich.

.

Zgłoś 02.09.10 [19:56] Stif

Zalewa jest OK.

Zgłoś 07.09.10 [22:59] wojciech777

Prawdziwy przepis z Poznania (mojej mamy):

(podaję proporcje, ilość zależy oczywiście od ilości grzybków):

- szklanka wody,
- szklanka octu,
- łyżeczka soli (chyba że gotujemy grzyby w osolonej wodzie),
- łyżeczka cukru,
- łyżka gorczycy (biała, cała),
- 3-4 listki laurowe,
- 4-5 szt. ziela angielskiego,
- 7-8 szt. pieprzu czarnego w całości,
- 2 cebule (przekroić na pół i pokroić na drobne plasterki)

grzyby płuczemy i wrzucamy do gotującej się wody (osolonej) - gotujemy max. 10-15min. W tym czasie przygotowujemy zalewę - dodajemy wodę, ocet, sól, cukier, przyprawy i cebulę - gotujemy. W pierwszej kolejności nakładamy do każdego słoiczka trochę cebuli na spód i gorczycy, następnie zręcznym ruchem napełniamy słoiczki (zapełnione w 75% grzybami) zalewą tak aby przykryć grzyby, zakręcamy mocno i odwracamy (moja mama dodatkowo pasteryzuje).

Mniam

Zgłoś 13.09.10 [22:15] smakosz

podpsiuje sie pod wojciech777, kiedys jadłem grzybki , były super ale nigdy takich wiecej nie jadłem az do dzisiaj, ostatnio mielismy marynowac grzybki i wszyscy w rodzinie dali przepis z proporcjami 1 szkl octu - 2 szl wody, 1/3 ły solizk + cukier oczywiscie -> tak zorbilismy i oczywiscie czegos brakowało ale nie wiedziałem czego, wczoraj wpadł znajomy w trakcie robienie grzybow i podał powyzszy przepis,hmm genialny fakt ze mocno czuc ocet ale wtedy grzybki mają wyrazisty smak a dzieki sporej ilosci soli i cukru nie czuc ze grzybki są kwaśne -> sa super

Zgłoś 17.09.10 [13:17] Eliza

1 l wody, 1 szklanka octu 10%, 10 małych łyżeczek cukru i 4 łyżeczki soli,kilka liści laurowych, kilka ziaren pieprzu i ziela ang., 2 cebule pokrojone w duże krążki. To wszystko zagotować . Oczyszczone grzyby zagotować w osolonej lekko wodzie z cebulą ok.15 minut. Przepłukać zimną wodą i usunąć cebulę. W słoikach na dno wsypać gorczycę i włożyć cebulę z zalewy, następnie ułożyć niezbyt ciasno grzyby. Zalać zalewą, dobrze zamknąć i pasteryzować ok.15 min. Takie grzybki są bardzo smaczne.

Zgłoś 17.09.10 [19:39] Wacicielka przepisu

[21.08] 11:22 (Zgłoś do usunięcia) rydz
Grzyby marynowane

Zalewa
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10%
3szklanki wody
łyżka soli
ziele angielskie
liść laurowy

Grzyby oczyścić,umyć .Ugotować w osolonej wodzie.( grzybów nie gotujemy zbyt długo)
Odcedzić.
Gorące układać w słoiczkach.(2/3 pojemności słoika).
Zalewamy gorącą zalewą tak by grzybki były całe zakryte.Zakręcamy słoik nakrętką,odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Nie trzeba ich pasteryzować.

Ktoś podał mój przepis,ale nie mam pretensji,jeśli ktoś skorzysta z niego to tym bardziej jestem zadowolona.

Ta zalewa wbrew pozorom jest łgodna,bo cukier łagodzi ocet,i te dwa smaki łącząc się z sobą dają wspaniały,łagodny smak.
Jeśli chodzi o gotowanie grzybów,to niedługo oznacza około 10minut. Wybieramy łyżką cedzakową na durszlak,gorące jeszcze wkładamy do słoiczka,zalewamy gorącą zalewą,zakręcamy i odwracamy do góry dnem.Możemy pasteryzować około 8 minut.Wystarczy.
Życzę smacznego.

Zgłoś 17.09.10 [20:46] alicja

Przepis na grzyby marynowane w zalewie octowej sprawdzony od lat - serdecznie polecam.

Zgłoś 18.09.10 [14:30] moda kucharka

dzięki za przepis Wojciech 777 po raz pierwszy robiłam grzybki w occie i wyszły wyśmienicieusmiech.gif

Zgłoś 18.09.10 [22:26] zajeb.. grzybki

zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 czubata łyżka soli
3 czubate łyżki cukru
8-10 ziela angielskiego
3 liście laurowe
zagotować
zalać słoiki wypełnione grzybami do max 2/3 pojemności słoika
na dno troszkę gorczycy
do słoiczka jedną małą cebulkę ( w dwóch kawałkach)
zalać słoik
dokładnie wytrzeć brzegi słoika
zakręcić
wstawić do piekarnika 150 stopni celciusza na 20 min!!!
nie przegrzać!!!!
następnie ( dwa warianty):
- pozostawić w piekarniku do następnego dnia do ostygnięcia
- wyjąć z piekarnika ( w przypadku robienia większej ilości i pozostawić pod przykryciem (koc, kołdra) do jutra.

EFEKT MUROWANY !!!!
żonka mnie tego nauczyła usmiech.gif

Zgłoś 18.09.10 [22:31] zajeb.... grzybki

zapomniałem dodać.
dotowanie:
zalać grzyby w garnku 3/4 pojemności
dodać jedną płaską łyżkę soli
od momentu zagotowania po 5 min dodać 1 łyżkę octu ( żeby grzybki miały naturalny kolor, po 1 min odcedzić i nakładać do słoików... dalej już według przepisu usmiech.gif

SMACZNEGO!!

Zgłoś 18.09.10 [22:37] zajeb.... grzybki

robię teraz "SNIKERSA" taakie tam ciacho... ma ktoś ochotę?

Zgłoś 19.09.10 [14:39] kasiag

Zaznaczam, że grzybki mają kopa! Polecam do wódeczki!

7 szklanek wody
4 szklanki octu 10%
5 łyżeczek cukru
ziele angielskie
liść laurowy

Zalewa wystarcza na około 10 słoiczków od dżemu.

Grzyby obgotowujemy w wodzie (od zagotowania 3-4 minuty).
Gdy zalewa gotuje się koło 10 minut wyrzucam liście laurowe a dodaję cebulę pokrojoną w szerokie piórka. Gdy zalewa ponownie zaczyna się gotować dodaję do niej przegotowane wcześniej grzyby. Gdy całość ponownie prawie zaczyna się gotować dodaję pokrojoną w kawałki paprykę czerwoną. Gdy całość się zagotuje wrzucamy do słoiczków tak aby w każdym znalazła się i cebulka i papryka (2-3 kawałeczki) zalana zalewą. Słoiki zakręcamy i nie pasteryzujemyusmiech.gif