Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

zbyt kwaśny żurek

Pomocy! co zrobic gdy pieczolowicie przygotowywany od kilku godzin zurek okazal sie za kwasny??
nie wiem czemu, zachowalam wszystkie proporcje zakwasu i wody, a wyszedl inny niz zazwyczaj.
Mozna go jakos odratowac? smutas.gif

Zgłoś 07.07.14 [21:55] Kasia

Odpowiedzi

Zgłoś 21.09.04 [21:48] chyba nie

Po prostu podczas gotowania wlej go mniej

Zgłoś 21.09.04 [22:11] JA

DOLEJ WODY DO ŻURKU I PO KŁOPOCIE.

Zgłoś 24.05.05 [11:33] chawer


Z powodzeniem reguluję sobie kwaśność żurku przy pomocy sody oczyszczanej - po szczypcie na koniec noża. Sprawdzone i skuteczne, polecam.

Zgłoś 24.05.05 [17:00] HELENKA

Ja myślę Kasiu że powinnaś zawsze sprawdzić smak żórku i jesli jest mocno kwaśny,wlać go o połowę mniej.A skoro juz go wlałaś a potrawa wydaje ci się zbyt kwaśna ,dosyp troszke cukru,pół łyżeczki np.na koniec zaprawiam zupę śmietaną zmieszaną z żółtkami już jej nie gotując.U mnie zdaje egzamin.

Zgłoś 25.05.05 [21:20] róża

powinnaś pomyśleć najpier co jest słone gdy jakiś składnik jest kwaśny dodawaj go mniej

Zgłoś 14.01.14 [19:02] gość

soda! czysta magia! działa natychmiast! dzięki!

Zgłoś 07.07.14 [21:55] Lukrecja

Soda naprawde dziala