Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zębacz

Hej !
Kupiłam mrożonego zębacza (w dzwonkach). Na oko: duży karp (tak wygląda zamożony). Czy ktoś wie co z nim zrobić, zby nadawał się do jedzenia ?
Pozdrawiam.

Zgłoś 17.04.18 [10:28] MoEwIz

Odpowiedzi

Zgłoś 03.12.03 [06:43] MoEwIz

THX, Dickw, sprobuje tego go zrobić wedlug tego przepisu. I napiszę co wyszło. Swoją ogą ciekawe, poobno to ekskluzywna ryba a ja kupiłam ją za grosze w Auchan
Pozdrawiam

Zgłoś 03.12.03 [11:34] arszulka

Zębacz występuje u wybrzeży północno-amerykańskich, koło Grenlandii, Islandii w morzach Irlandzkim i Północnym. Najobficiej łowiony jest w morzach Norweskim i Barentsa. Mięso ryby jest smaczne, białe, jędrne, zawartość tłuszczu 2-6 %, białka 12-18 %. Zębacz jest poszukiwany na rynkach europejskich, ma wysoką cenę. Spożywany na świeżo, wędzony, małe ilości zasala się. Przeciętna długość 50-80 cm, ciężar 2-5 kg.

no,no poszukiwana powiadasz... usmiech.gif

Zgłoś 08.12.03 [06:53] MoEwIz

Zrobiłam, goście zachwycali się (albo z grzeczności, albo jako nowość, jeden gość lubi takie różne: ośmiornice itp). Dało się zjeść, ale ja osobiście wolę tradycyjne sposoby.
Pozdrawiam

Zgłoś 22.08.06 [11:45] dziewczyna rybaka

Kupiłam rybkę w piątek na pyszną kolacje z chłopakiem i nie trafiłam w gust. Jest okropna, 2 godziny spędziłam w kuchni, miestety ryba wylądowała w koszu a my wylądowaliśmy w .....................restełracji

Zgłoś 15.10.06 [17:04] misio

Któregos razu zakupiłem zębacza .Jak żona zaczeła smażyć to tak zaczeło j**ać smrodem ale nie jakiejś zepsutej ryby ale jakimś metalicznym zapachem ,nie dalo się wytrzymać.Po usmażeniu patelni miałem dość i zostało wszystko oddane dla psa który nie miał chęci tego jeść ,więc wszystko poszło do kosza i szybko usunięte z domu .Ta ryba to totalna lipa .

Zgłoś 14.07.07 [20:21] hector

Nie wiem, czy ktokolwiek jeszcze to przeczyta, jednak poczułemsię w obowiązku obronić honor tej ryby... Poławiam ją osobiście w Norwegii, chociaż niezwykle rzadko. Rybka ta ma fantastyczny wręcz smak, tylko caly dowcip polega na tym, by ją dokładnie sfiletować i pozbyc się skóry... nie jest to może najłatwiejsze zajęcie, jednak napewno się to opłaci. Smaku nie da się porównać do rzadnej znanej mi ryby w Polsce, jest nieco mięsista i nadaje się do wielu rodzajów rybnych potraw. Jest to ryba bardzo ceniona w Skanynawii i naprawdę droga, szczerze polecam.

Zgłoś 08.08.12 [22:27] Spearfisher

hector dzisiaj udalo mi sie strzelic zebacza, wycialem filety, skore sciagnalem i co z nim teraz zrobic? smazyc? gotowac? slyszalem ze smaczny jest z pesto.

Zgłoś 08.01.13 [17:24] gość

Zębacz to bardzo smaczna ryba. Ci, którzy piszą, że jest obrzydliwy, albo nie umieją go przyrządzić, albo po prostu nie są smakoszami ryb!
Ryba ma bardzo delikatne i soczyste mięso, subtelny smak, który na języku przypomina konsystencją mus.
Z zębaczem nie ma wiele roboty jeżeli chodzi o przyrządzanie. Wystarczy na kilka godzin przed smażeniem rozmrożoną rybę dobrze skropić cytryną, posypać pieprzem, rozmarynem, przyprawą do ryb i ewentualnie cząbrem.
Nie trzeba oddzielać skóry od ryby ponieważ podczas smażenia ona sama bardzo łatwo odchodzi. Zębacza trzeba smażyć w głebokim oleju, na sporym ogniu uważając aby go nie przypalić. To prawda, że podczas smażenia niezbyt przyjemnie pachnie (zapach może się kojarzyć lekko z mokrą sierścią), ale po usmażeniu ryba jest wyborna!!!

Zgłoś 20.02.13 [17:38] Grażyna

Zamrożony stek z zębacza rozmrozić, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i odstawić na ok. pół godziny.Obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju.Do tego surówka z kiszonej kapusty. Pyszne! Ziemniaki niepotrzebne.

Zgłoś 15.03.13 [17:27] śledziu

Ktoś pisal o nie docenieniu ZĘBACZA i to święte słowa.
Przepis prosty: ryba osuszona, opetana w jajku, opetana w mieszance mąki z bułką tarta 40/60, pieprz, sól, sok z cytryny ale po usmarzeniu i tyle.
Na gorący olej wkładamy STEK i zaciskamy pory panierki aby soki nie uciekały.
smacznego
wyborna ryba

Zgłoś 10.02.18 [19:27] gość

To jedna z najlelikatniejszych i wspanialych ryb, !! Czosnek, odobine swirzego chili i rozmaryn!! nie za dludo piec,smarzuc ,dusic , bo twrdnieje!!

Zgłoś 17.04.18 [10:28] M.$

Ryba jest przepyszna. ja rozmrażam. Lekko wyciskam wodę. troszkę solę, posypuję pieprzem kolorowym,wyciskam cytrynę.Odstawiam na parę godzin. Do garnka{mam garnek zeptera,ale myślę,że każdy może być} wlewam ok 1cm wody. Wkładam rybę ze skórą.Na to daję trochę masełka i zieloną pietruszkę. Przykrywam. 10-15min na małym palniku. Jest pyszna, soczysta. Zjadam rybę ze skórą ,a rosołek wypijam . Pychota