Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

zupa z suszonych grzybow, zuba grzybowa

Prosze o przepis na dobra zupe grzybowa.

Zgłoś 09.03.18 [10:35] Nikka

Odpowiedzi

Zgłoś 23.02.04 [00:41] manja

Prosta zupka grzybowa

500 g suszonych grzybów (podgrzybki, prawdzi**i)
1 cebula
1 litr bulionu
2 łyżki masła
śmietana
sól, pieprz

Grzyby wypłukać, namoczyć i pokroić w paseczki. Wodę z moczenia zostawić i dodać poźniej do zupy. Na maśle zeszklić cebulę, wrzucić grzyby i dusić ok 15 min. Wlać bulion (lub zalać zimną wodą i dodać kostki rosołowe) i gotować jakieś 15 min. Doprawić do smaku, dodać śmietanę. Można dodać natkę pietruszki.

Zupa jest naprawdę smaczna i bardzo łatwo się ją robi.

Zgłoś 23.02.04 [12:19] babcia Ania

nie za dużo tych grzybków suszonych ???
50 g chyba powinno być usmiech.gif

Zgłoś 23.02.04 [12:44] manja

Hmmm... w przepisie mam 50 dag to chyba = 500 g nie?

Zgłoś 23.02.04 [17:26] katia

pół kilo grzybów suszonych to naprawdę strasznie dużo. Byłaby to jedna z droższych zup. Przecież to tak jakby robić zupę z pięciu kilogramów świeżych grzybów. Chyba na miesiąc!? Wg mnie jednak 5 dag

Zgłoś 23.02.04 [19:02] 555

a ty, manja, nie robilas nigdy tej zupy???

ja robie super pyszna zupe grzybowa, my lubimy wyraznie grzybowy smak, lekko kwaskowy, z nutka goryczki:

duza garsc suszonych grzybow myje i zalewam ciepla woda (ok. 2-2,5 litra) i mocze co najmniej 30 minut (moze byc dluzej, ale bez przesady). potem stawiam te grzyby w wodzie w ktorej sie moczyly na niewielkim gazie, dodaje bulion grzybowy, obrana i przekrojona sredniej wielkosci cebule, gotuje gdzies 45 minut. z wywaru wylawiam ugotowane grzyby i cebule, grzyby kroje na waskie paski, dodaje spowrotem do wywaru. zupe zaprawiam smietana z lyzka maki, doprawiam do smaku pieprzem, odrobina soli i (wazne!) szczypta kwasku cytrynowego. zupa ma miec konsystencje rosolu. podaje ze wszelkiego rodzaju makaronami.

Zgłoś 23.02.04 [19:37] manja

Robiłam tą zupkę i kupiłam do niej dwie paczuszki grzybów po 20 dag. Takie nieduże były te paczuszki. Wszystko było ok, nie wiem czemu Wam to nie pasuje?
Ponieważ robiłam ją tylko raz w życiu (choć calkiem niedawno) to nie będę się kłócić usmiech.gif
Pozdrawiam

Zgłoś 23.02.04 [22:56] szyman

Manja może źle przeczytałaś, albo jest błąd na opakowce. 20 dag suszonych grzybów to duża ilość a i cena powinna być wysoka.

zupa krem (najlepiej z borowików)
garść suszonych grzybów moczę w wodzie, kroję na paseczki. dużą cebulę zeszklic na maśle, dodać pokrojone grzyby i chwilę dusić. do wody z moczenia grzybów dodać bulion (z kostki), dodać przesmażoną cebulę z grzybami i gotować do miękkości. zupę przecedzić przez sito, zmiksować grzyby z cebulą ( można zostawić kilka pasków grzybów do dekoracji), zabielić śmietaną, zagotować i zaciągnąć żółtkiem, oczywiście bez gotowania. można dodać groszku ptysiowego.

Zgłoś 24.02.04 [01:18] Nikka

bardzo dziekuje za wszystkie przepisy

Zgłoś 11.10.12 [23:54] bizziss

O kurde, pol kilo grzybów suszonych i tylko litr bulionu...

Zgłoś 06.10.16 [11:41] gość

Jak już robić grzybową to ze świeżych grzybów np tak http://przepisybabci.com/zupa-ze-swiezych-grz ybow/ Teraz mamy sezon na grzyby więc ze składnikami nie będzie problemu

Zgłoś 18.04.17 [16:08] gość

Zupa grzybowa na bulinie jest pyszna, ja zazwyczaj używam bulionu krakusa, rozcieńczam go, to wychodzi mi cały gar pysznej zupki

Zgłoś 20.10.17 [12:27] gość

Uwielbiam dania z Grzybami. Zjadam ich duże ilości. Jeżeli poszukujecie dobrego miejsca, w którym można kupić suszone grzyby to polecam wamwww.grzybylesne.eu Prowadzą skup i sprzedaż grzybów suszonych.

Zgłoś 23.10.17 [11:55] gość

Ja również bardzo lubię dania gdzie grzyby występują w roli głównej, oprócz zupy polecam też gęsty sos grzybowy- , pieczarkowy lub kurkowy, idealny do drugiego dania usmiech.gif
Skworcu.com.pl

Zgłoś 29.10.17 [19:19] Kris91

Grzybów w tym roku naprawdę było multum, widać to nawet na forach i blogach kulinarnych- pełno przepisów na dania z grzybami. Ja zupę grzybową robię tak jak manja ale zamiast kostki rosołowej dodałam wspomnianego już tu wcześniej bulionu w butelce od Krakusa. Ma lepszy i zdrowszy skład a dodatkowo super smakuje.

Zgłoś 20.11.17 [15:28] gość

Ja nie miałam w tym roku przyjemności zbierania grzybów, ale mam w zapasie koncentrat grzybowy krakusa i robię na nim zupę i nawet sos ostatnio do kotletów ziemniaczanych robiła, pyszotka ")

Zgłoś 02.12.17 [20:30] polinka

Koncentrat grzybowy Krakusa wszystko rozwiąże! Powstaje z suszonych grzybów i zupka z niego wychodzi obłędna! Robi się ją banalnie, a z jednej buteleczki można zrobić cały litr zupy. Co ważne wszystko bez chemii!

Zgłoś 16.12.17 [21:35] nulinka

dobrze, że piszesz o tym koncentracie grzybowej Krakusa bo ja się już martwiłam jak zrobić dobrą grzybową na święta, a w sumie nawet grzybó w tym roku nie zbierałam, więc chciałąm znaleźć jakas zdrową alternatywę.

Zgłoś 17.12.17 [17:43] gość

Ja robie zupę grzybową na bazie pysznych grzybów odwww.pieczarki.net.pl - zawsze wychodzi świetna w smaku i wszyscy,którzy ją jedzą są zachwyceni.

Zgłoś 18.12.17 [21:44] nulinka

ja nie zrobiłabym grzybowej na grzybach któych same nie zebrałam, a w tym roku nie zbirałąm więc grzybó nie ma smutas.gif ale grzybowa bedzie bo mam koncentrat grzybowy Krakusa więc zupka wyjdzie zdrowa bez konserwantów i glutaminianu sodu.

Zgłoś 27.12.17 [10:18] gość

Podstawa jest mieć dobre przyprawy do takiej zupy, ja zamawiam je na Olmix.pl i zdecydowanie polecam, każdy znajdzie coś dla siebie usmiech.gif

Zgłoś 13.01.18 [22:06] gość

WYPERIDALAJ kuuvrvvo ze spamem góoownusa!!!

Zgłoś 18.01.18 [20:24] sorkaska

a ja uważam, że jak ten koncentrat grzybowy Krakus ma dobry skład i nie jest nafaszerowany chemią więc dlaczego go nie wykorzystać.

Zgłoś 20.02.18 [11:12] gość

Również uwielbiam zupę z suszonych grzybów. Jeżeli poszukujecie dobrych suszonych grzybów to polecam wam zgłosić się do firmy http://www.grzybylesne.eu/ której siedziba znajduje się pod Krakowem. Zajmują się skupowaniem i sprzedawaniem suszonych grzybów.

Zgłoś 09.03.18 [10:35] gość

Ja podobnie, także bardzo lubię zupę grzybową pod warunkiem że dodamy odpowiednie przyprawy i zioła, a te często zamawiam na stronie Olmix.pl i mogę polecić usmiech.gif