Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

zupka owocówka

z jakich owoców i w jaki sposób robicie zupy owocowe?usmiech.gif

Zgłoś 06.07.05 [17:18] jolka

Odpowiedzi

Zgłoś 23.06.05 [11:48] patty81

pamiętam że w dzieciństwie zajadałam się zupą z wiśni. Była gęsta i pyszna i jadło się ją z grzankami z chleba albo z makaronem. Przykro mi ale nie znam przepisu.

Zgłoś 23.06.05 [12:59] sara

ja gotuję zupe z różnych owoców tzn w zależności na jakie jest sezon lub na jakie mam ochotę. Zazwyczaj gotuję z ryżem, ale jak się znudzi to z makaronem, z omlecikiem, z grzankami. Najczęsciej robie tak: biorę garnek wlewam do niego wode i czekam aż się zagotuje wsypuję ryż( na oko ) i gotuję ok 15-20 min. wrzucam truskawki, gotuję tak z minutkę następnie dodaję śmiętane wymieszaną z łyżką kisielu truskawkowego to się zagotuje i koniec można zajadać.
Ps. Moje dzieci ją uwielbiają

Zgłoś 23.06.05 [16:58] jakozak

Garus
4 jabłka
4 gruszki
kawałek cynamonu
2 goździki
1 łyżeczka cukru
1 szklanka mleka
1 jajko
2 dag mąki
1,5 litra wody DAR NATURY®
Owoce myjemy, kroimy usuwając gniazda nasienne, zalewany wodą z cynamonem i goździkami i gotujemy do miękkości. Przecieramy przez sito, słodzimy, dolewamy mleko rozkłócone z mąką, gotujemy jeszcze raz i \"zaciągamy\" jajkiem. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub kluseczkami.

Nie robiłam nigdy takiej zupy,ale jeśli Jola ją chwali to można spróbować.
Podobno garus z gruszek jest dobry.

\"Starość posiada te same apetyty co młodość,tylko nie te same

Ja nie daję mleka i mąki, a śmietanę. Zupę bardzo gęstą podaję na zimno do gorących ziemniaczków podanych osobno na talerzu. Ziemniaczki polane tłuszczykiem i posypane koperkiem. Robię z samych jabłe, samych śliwek, albo jabłek i śliwek.

Zgłoś 24.06.05 [08:32] lahoo

zupa z wiśni (barszcz)
1/2 litra wisni- najlepsze szklanki, 3 l wody ilośc wody zalezy od rodzaju wiśni, aby nie wyszło za kwaśne, sól
ugotować aż wisnie zmiekną i będzie ładny kolor zupy,zabielić maką

ja podaje z gotowanymi ziemniakami, ostudzonymi i przesmażonymi

Zgłoś 25.06.05 [19:30] Ola

Ja nie wyobrażam sobie lata bez zupy jagodowej, przepis jest jeszcze mojej prababci podobno, jak nie starszy. U mnie w domu zupę tę jada się \"na drugie danie\", po daniu zasadniczym.

Zupa jagodowa:
jagody
cukier
mąka ziemniaczana
makaron (ja uwielbiam rurki, w dzieciństwie piłam przez nie zupę)
Opłukane jagody zalewam niewielką ilością wody, gotuję do miękkości, przecieram przez sito, dodaję wody na oko, ale by nie rozcieńczyć za bardzo. Zagotowuję, słodzę, dodaję mąki ziemniaczanej rozprowadzonej wodą, aby zupa była gęsta, jak rzadki kisiel. Zupę studzę, nawet w lodówce. Podaję w talerzach wraz z ugotowanym i ostudzonym makaronem.
Carpe diem!

Zgłoś 05.07.05 [14:05] jakozak

Zagotowuję jagody z cukrem do smaku, bez wody. Zalewam tym ugotowany makaron. Inna wersja - ze śmietaną. Pycha.

Zgłoś 05.07.05 [14:22] Krystyna

Ja miksuję truskawki, dodaję do tego śmietanę lub jogurt naturalny, mieszam i polewam tym wcześniej ugotowany, gruby makaron

Zgłoś 06.07.05 [13:38] jolka

te jagody z makaronem PYCHA

Zgłoś 06.07.05 [17:18] jakozak

Ugniatam truskawki tłuczkiem do kartofli. Polewam tym makaron albo ryż. Dodaję lub nie- cukru. Dodaję lub nie- śmietany.